mesecnik napisal/-a:@Dolenc: zakon je jasen, v tunelih so predpisane zasenčene luči in ne samo dnevne. S tvojo verzijo bi bil v prekršku. Moje mnenje: če greš v tako vezavo dnevnih luči, pusti zadnje pri miru, kot so. Zaradi zadnjih se na porabi komaj kaj pozna, na opaznosti vozila pa veliko narediš.
z mojo verzijo bi bil v vsakem primeru v prekršku, ker uradno ne bi bila homologirana, pa čeprav imata dolg pramen in dnevna podobno obliko svetlobne razporeditve na steni/cesti in je bil namen dnevne svetilke povečati opaznost vozila podnevi, ker sveti bolj v oči, medtem ko kratek pramen sveti navzdol
Malo smo zašli s teme, vseeno pa ugotovili nekaj stvari...verjetno so pri tem malce negotovi tudi proizvajalci, saj vseh vozil z dnevnimi lučmi ne opremljajo s svetlobnimi senzorji in se jim zato ob mraku/v tunelu ne prižgejo kratek pramen in zadnje pozicijske luči. Verjetno v ostalih državah ni striktno predpisana vožnja s kratkim pramenom v predorih/garažnih hišah itd.
sem pa v zakonu opazil eno cako in sicer tale člen:
(6) Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči.
na očetovem touranu (ki nima dnevnih) gori kratek pramen, ko avto prižgeš in imaš stikalo v kabini na 0. V tem primeru je lahko kratek pramen očitno malce bolj švoh, ne vem pa, če so takrat prizgane zadnje pozicijske...hmm...vem samo, da takrat tudi nobena osvetlitev armaturne ne gori. Moram preverit.