Legacy/Outback: Dolg pramen->DRL

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
DolencM
Uporabnik foruma
Prispevki: 198

Legacy/Outback: Dolg pramen->DRL

Odgovor Avtor: DolencM » 18. Januar 2014, 16:36

Pozdravljeni
Sedaj, ko furam xenon na Outbacku, mi je postalo malce bedno, da navkljub daljši življenski dobi žarnice le-to dražjo žarnico kurim tudi čez dan. Medtem ko ostali proizvajalci pridno vgrajujejo razne kičaste LED dnevne svetilke, je Subaru pri tem vsaj v Evropi malce zaspal na področju DRL-jev. Zato sem razmišljal, da bi reflektor dolgega pramena uporabil za dnevno svetilko in to tako, da bi na žarnico poslal manj toka, ko bi imel stikalo v kabini na poziciji 0. S tem tudi ne bi imel prižganih zadnjih luči.
Nekaj v tem stilu: http://www.youtube.com/watch?v=hg8kh0mTrWA" onclick="window.open(this.href);return false;
Je kdo že poskušal kaj takega :?: :th

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4476
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Legacy/Outback: Dolg pramen->DRL

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. Januar 2014, 16:52

A dolga luč ni HID?

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2461
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 18. Januar 2014, 16:59

Če že misliš narediti nekaj v tem stilu, si še le naredi, da bojo svetilie tudi zadnje luči, saj toliko pa tudi ne porabijo. Nedelovanje zadnjih luči pri dnevnih lučeh mi je med najbolj butastimi pogrutavščinami zadnjih let. Zakaj? Večina voznikov jih ne prižge ob slabši vidljivosti (megla, dež, tunel, mrak) in jih je težje opaziti.
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred. (Soichiro Honda)

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 18. Januar 2014, 17:13

Jst tudi razmišljam kako bi izklopi xenon čez dan.

Razmišljam nekaj v tej smeri.
http://www.youtube.com/watch?v=cQzpJPTir7s

Zraven meglenk bi dal ledice. Pa še nekaj v "parkirne" bi lahko dal.

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 18. Januar 2014, 17:13

danci1973 napisal/-a:A dolga luč ni HID?
Ne, 2008 Outback ima D2S xenonko za kratek pramen in HB3 žarnico za dolg
ijuvan napisal/-a:Če že misliš narediti nekaj v tem stilu, si še le naredi, da bojo svetilie tudi zadnje luči, saj toliko pa tudi ne porabijo. Nedelovanje zadnjih luči pri dnevnih lučeh mi je med najbolj butastimi pogrutavščinami zadnjih let. Zakaj? Večina voznikov jih ne prižge ob slabši vidljivosti (megla, dež, tunel, mrak) in jih je težje opaziti.
Načeloma imaš prav, glede tunelov sem mnenja, da dovolj prinesejo zadnji odsevniki, medtem ko je predvsem dež najbolj kritičen. Takrat bi pravzaprav morali vsi voziti z zadnjo meglenko, saj je dežna ''megla'' za avtom bolj gosta od prave. No, to je pa druga težava pri tem vozilu. Prej sem imel na imprezi dva gumba za prednje/zadnje meglenke, sedaj pa vrtljivo stikalo in se najprej prižgejo prednje, na naslednji stopnji pa zadnje...neodvisno ju torej ne morem več :/
sicer pa naj bi vsakih 100W porabnikov na vozilu pomenilo dodatnega 1 dcl goriva/100km

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4137
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 18. Januar 2014, 17:34

No, ne pretiravat z zadnjimi meglenkami, če je zadaj še kako vozilo, ker so zelo moteče.
Za dnevne luči imajo američani module, da lahko uporabljaš parkirne, žmigovce,... samo večino tega pri nas ne pride v poštev zaradi predpisov.

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 18. Januar 2014, 22:33

jst sem za svojga našel. Samo cena :cr :thdwn

http://www.ebay.com/itm/Subaru-legacy-5 ... a7&vxp=mtr" onclick="window.open(this.href);return false;

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1477

Odgovor Avtor: mesecnik » 18. Januar 2014, 23:30

DolencM napisal/-a:
danci1973 napisal/-a:A dolga luč ni HID?
Ne, 2008 Outback ima D2S xenonko za kratek pramen in HB3 žarnico za dolg
ijuvan napisal/-a:Če že misliš narediti nekaj v tem stilu, si še le naredi, da bojo svetilie tudi zadnje luči, saj toliko pa tudi ne porabijo. Nedelovanje zadnjih luči pri dnevnih lučeh mi je med najbolj butastimi pogrutavščinami zadnjih let. Zakaj? Večina voznikov jih ne prižge ob slabši vidljivosti (megla, dež, tunel, mrak) in jih je težje opaziti.
Načeloma imaš prav, glede tunelov sem mnenja, da dovolj prinesejo zadnji odsevniki, medtem ko je predvsem dež najbolj kritičen. Takrat bi pravzaprav morali vsi voziti z zadnjo meglenko, saj je dežna ''megla'' za avtom bolj gosta od prave. No, to je pa druga težava pri tem vozilu. Prej sem imel na imprezi dva gumba za prednje/zadnje meglenke, sedaj pa vrtljivo stikalo in se najprej prižgejo prednje, na naslednji stopnji pa zadnje...neodvisno ju torej ne morem več :/
sicer pa naj bi vsakih 100W porabnikov na vozilu pomenilo dodatnega 1 dcl goriva/100km
Tule si napisal dve stvari, ki gresta meni osebno izjemno na živce. Ne, zadnji odsevniki v tunelu niso dovolj, obstajajo tudi slabo osvetljeni tuneli, v redkih izjemah celo neosvetljeni.

Druga stvar so meglenke zadaj. Imej jih, velja za hud naliv ali meglo, dokler ni nikogar za tabo. Ko nekdo pride za tabo na normalno varnostno razdaljo, tako v dežju kot megli meglenka postane izjemno moteča. Da o tem, da jo ljudje, ko pripeljejo do bolj normalnih pogojev, pozabijo izklopiti, niti ne govorim.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4476
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. Januar 2014, 00:46

Fusion napisal/-a:jst sem za svojga našel. Samo cena :cr :thdwn

http://www.ebay.com/itm/Subaru-legacy-5 ... a7&vxp=mtr" onclick="window.open(this.href);return false;
Meni se pa to zdi poštena cena za izdelek, ki je narejen posebej za določen model in če bi ga imeli tudi za BP-ja, bi najbrž tudi pljunil teh 200€.

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 19. Januar 2014, 09:44

mesecnik napisal/-a: Tule si napisal dve stvari, ki gresta meni osebno izjemno na živce. Ne, zadnji odsevniki v tunelu niso dovolj, obstajajo tudi slabo osvetljeni tuneli, v redkih izjemah celo neosvetljeni.

Druga stvar so meglenke zadaj. Imej jih, velja za hud naliv ali meglo, dokler ni nikogar za tabo. Ko nekdo pride za tabo na normalno varnostno razdaljo, tako v dežju kot megli meglenka postane izjemno moteča. Da o tem, da jo ljudje, ko pripeljejo do bolj normalnih pogojev, pozabijo izklopiti, niti ne govorim.
Jah, meni se zdijo odsevniki povsem dovolj in so obvezni na vozilu zaradi dejstva, da opaziš avto v pogojih delno zmanjšane vidljivosti ter da še vedno vidiš, da gre za dvosledno vozilo ob okvari zadnje pozicijske svetilke...je pa res, da je odvisno kod so postavljeni. Bolj nizko kot so, bolj so opazni, medtem ko je pa res težava pri vozilih (npr. enoprostorci), ki imajo luči nameščene v višini zadnjega stekla. Če je odsevnik takrat vgrajen v zadnjo svetilko, je v takem primeru slabo opazen, saj ga žaromet ne osvetli, ker je nad svetlo-temno mejo kratkega pramena.
Tako ima zelo dobro vidne odsevnike VW Touran, ker so zelo nizko (kar bodite pozorni kje na AC):
http://www.oneighturbo.com/wp-content/u ... 053009.jpg
Outback ga ima pa npr. ob zadnjem smerniku in je zato zagotovo slabše opazen:
http://images.thecarconnection.com/med/ ... 8434_m.jpg

Meglenke so pa druga pesem, omenil sem ''dežno meglo'' ker je to edinokrat, ko jih rabim, pa se vozim dnevno iz primorskih koncev v LJ. Ob megli jih še nisem prižgal (sedaj pa sploh ne, ker mi gre na živce, da moram prižgat tudi prednje hkrati). Tudi tu je odvisno kje je zadnja pozicijska svetilka nameščena. Če je zelo nizko (npr kaki terenci):
http://reversing-sensors.co.uk/photos/L ... _1840s.jpg
potem jih v dežju ne vidiš. Takoj ko je zadnja pozicija višje...potem je tudi v dežju že vidna.

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 19. Januar 2014, 12:24

Pri teh terencih si se malce uštel. Skrajno spodaj so navadne vozne luči, med tem ko so meglenke zgoraj ob straneh.
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 19. Januar 2014, 12:54

@Dolenc: zakon je jasen, v tunelih so predpisane zasenčene luči in ne samo dnevne. S tvojo verzijo bi bil v prekršku. Moje mnenje: če greš v tako vezavo dnevnih luči, pusti zadnje pri miru, kot so. Zaradi zadnjih se na porabi komaj kaj pozna, na opaznosti vozila pa veliko narediš.

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 19. Januar 2014, 14:46

ali pa ti prehitro prebral:
DolencM napisal/-a: Tudi tu je odvisno kje je zadnja pozicijska svetilka nameščena. Če je zelo nizko (npr kaki terenci):
http://reversing-sensors.co.uk/photos/L ... _1840s.jpg
potem jih v dežju ne vidiš. Takoj ko je zadnja pozicija višje...potem je tudi v dežju že vidna.
Za freelanderja bom pa ja vedel, kje ima zadnjo pozicijo...sej mi je 2x crknil ;)

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 19. Januar 2014, 15:14

mesecnik napisal/-a:@Dolenc: zakon je jasen, v tunelih so predpisane zasenčene luči in ne samo dnevne. S tvojo verzijo bi bil v prekršku. Moje mnenje: če greš v tako vezavo dnevnih luči, pusti zadnje pri miru, kot so. Zaradi zadnjih se na porabi komaj kaj pozna, na opaznosti vozila pa veliko narediš.
z mojo verzijo bi bil v vsakem primeru v prekršku, ker uradno ne bi bila homologirana, pa čeprav imata dolg pramen in dnevna podobno obliko svetlobne razporeditve na steni/cesti in je bil namen dnevne svetilke povečati opaznost vozila podnevi, ker sveti bolj v oči, medtem ko kratek pramen sveti navzdol
Malo smo zašli s teme, vseeno pa ugotovili nekaj stvari...verjetno so pri tem malce negotovi tudi proizvajalci, saj vseh vozil z dnevnimi lučmi ne opremljajo s svetlobnimi senzorji in se jim zato ob mraku/v tunelu ne prižgejo kratek pramen in zadnje pozicijske luči. Verjetno v ostalih državah ni striktno predpisana vožnja s kratkim pramenom v predorih/garažnih hišah itd.
sem pa v zakonu opazil eno cako in sicer tale člen:
(6) Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči.
na očetovem touranu (ki nima dnevnih) gori kratek pramen, ko avto prižgeš in imaš stikalo v kabini na 0. V tem primeru je lahko kratek pramen očitno malce bolj švoh, ne vem pa, če so takrat prizgane zadnje pozicijske...hmm...vem samo, da takrat tudi nobena osvetlitev armaturne ne gori. Moram preverit.

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 19. Januar 2014, 16:04

Če je na Touranu tako kot na frendovem Toledu, potem v poziciji 0 svetijo zasenčene luči s cca 70% svetilnosti. Zadnje pri tem svetijo. To je bil VAGov odgovor na obvezne luči podnevi.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov