Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1012
Pridružen: 09. Januar 2008, 22:48
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Re: Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Odgovor Avtor: vrecha » 07. Oktober 2019, 22:27

Ravno ta filmček o deadmanu se mi zdi dober primer za razmislek o dveh točkah.

- zakaj kopičiti gadgete, ki jemljejo dragoceni prostor in zažirajo v koristni del nosilnosti, če se da drugače zimprovizirati z stvarmi, ki jih takoalitako imaš s seboj, npr. rezervna guma v tem primeru?

- obstaja velika razlika med izzivom premagati točno določeno oviro ter izzivom, priti do neke težje dostopne točke (npr. v puščavi). Tako oprema kot smotrne tehnike so tu sila različne, seveda pa je ravno toliko preseka, da si vsaka dejavnost lahko sposoja ideje in se uči na drugi. A razširjena ideja na prvo žogo, da je specialka za hard offroad (ali Paris-Dakar reli) hkrati tudi najboljša izbira za zahtevni overland, oziroma da obstaja idealno vozilo, ki bi blestelo v obeh dejavnostih, je popolnoma zgrešena. Podobno velja za opremo ter procedure ipd.

offtopic -- kako so pa vojaški kamjoni imel narejeno, da je imel spredaj vitel, vlekel se je pa lahko tako od spredaj in od zadaj ??
Mislim, da imajo nekateri vodila po šasiji, preko katerih lahko spelješ zajlo na zadnjo stran. Zdi se mi, da procedura ni najhitrejša ter da jo v primeru, ko kamion tiči do aks v blatu, izvaja zgolj kazenski vod. :smey
Vrecha, a spredaj luknje v odbijač nebi mogel narest, pa za odbijačem ojačat itd itd ...
Vrecha bi lahko sicer še marsikaj naredil, vendar pa kot sem poizkušal zgoraj razložiti s tem rahlo zgrešimo idejo ... Če bi me mikala ta smer, ne bi vozil Helmuta za začetek.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6176
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. Oktober 2019, 22:43

vrecha napisal/-a:
07. Oktober 2019, 22:27
A razširjena ideja na prvo žogo, da je specialka za hard offroad (ali Paris-Dakar reli) hkrati tudi najboljša izbira za zahtevni overland, oziroma da obstaja idealno vozilo, ki bi blestelo v obeh dejavnostih, je popolnoma zgrešena.
To je na splošno povsod problem, ker ljudje mislijo da mora za overland bit specialka, pa se tut z outbackom odpelješ po večini tras, kjer vsi mislijo da rabiš najmanj 80ko, povišano za pol metra.
vrecha napisal/-a:
07. Oktober 2019, 22:27
Vrecha, a spredaj luknje v odbijač nebi mogel narest, pa za odbijačem ojačat itd itd ...
Vrecha bi lahko sicer še marsikaj naredil, vendar pa kot sem poizkušal zgoraj razložiti s tem rahlo zgrešimo idejo ... Če bi me mikala ta smer, ne bi vozil Helmuta za začetek.
Gurtno itak imaš, ker je to obvezna oprema, rezervno gumo tudi, pa lopato tudi. Namesto deadman-a zakoplješ rezervno gumo, namesto vitla pa vzameš jacka. Tudi to je rešitev.

Sej sam veš, da sem mel na ferozi vitel, pa ne vem če sem sebe 2x vitlal v vsem tistem času. Sem pa vse ostale vlekel iz dreka (ene celo večkrat).
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 3515
Pridružen: 07. Maj 2006, 23:40
Kraj: Trbowle

Re: Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. Oktober 2019, 16:26

Veš kaj mi že ene dva dni skače po glavi...mogoče za koga malce "butt-hurt" tema...

Ko takole lutata po državah tretjega sveta in predvidevam da na poti vidita od izredne "vunbacaške" bogatije do zares katastrofalne (po naših osebnih "evropshih" modernih merilih) revščine familij ki jih srečata ki imajo verjetno par otrok in neko "makeshift" bajtico iz blatu, ki mogoče zdrži dež, najverjetneje pa prav zares ne. Kaj več od tega je pa za njih že poseben dar, ki ga je dal bog za tisto obdobje...v kogarkoli že verjamejo dol.
Kako vse to vpliva na vaju. Verjetno te ne pusti ravnodušnega, pa čeprav mogoče nas ubija le lastni "razvajeni" moderni človek ki nikoli z ničemer ni zadovoljen. Verjetno tam drugače gledajo na svet....kaj verjetno...vsekakor gledajo drugače.
Ali imata željo pomagat, jim razširit obzorja, pokazat kaj novega, kak nov okus (sladkarije, igrače, tehnologija, itd).

Ko vidiš da ima nekdo neko bolezen, ali okvaro telesa, ki veš da jo v UKC rešijo v pol ure na kliniki brez da bi kdo zašvical...dol pa pač najdejo način kako živet s tem, ali pa se v najhujšem primeru sprijaznijo da če vaški šarlatan ne mora pomagat pač pomoči ni.

Kako se dol odzivajo na to?

Itak kulturni šok je verjetno ogromen in če nimaš v sebi vsega poštimanega ti verjetno da malce mislit in te malce sune pod rebra na hitro...

Vem že kako je ko greš samo v malce bolj revnejše konce bivše juge, pa je že svet povsem drugačen...kaj šele tkole, nekje bogu izza nogu + v povsem neturističnih koncih, kjer turizem ne skriva realnosti pred obiskovalcem.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1012
Pridružen: 09. Januar 2008, 22:48
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Re: Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Odgovor Avtor: vrecha » 14. Oktober 2019, 20:33

Tole je super vprašanje in pomoje izredno pomembna tema, o kateri ni prav molčati ali jo pometati pod preprogo pozabe.
Hkrati pa moram že vnaprej napisati neke sorte opravičilo, zadeva je večplastna, zelo težko je zarisati črto ter ločiti zrnje od plevela - že glede lastnih občutkov, kaj šele, ko presojaš dejanja ter motive drugih. Nemogoče je posploševati, velikokrat sam sebe spravljaš v protislovje, ko sila podobne situacije nate vplivajo popolnoma različno. Definitivno pa so takšne teme bolj primerne za daljše diskusije v živo, kot pa za hitro pisanje na forumu.

That said ...

O splošnem občutku ter najinih pogledih se da nekaj zvedeti iz intervjujev, ki so bili objavljeni, recimo tale (daljša verzija intervjuja, objavljenega v Večeru, 2016) in pa tegala pogovora na RTV SLO lani spomladi. Nekaj sem pisal tudi o ritualu nereflektiranega obdarovanja, ki definitivno povzroča samo škodo. Za večino rečenega in zapisanega še danes stojim.

Kako se odzvati na videno stanje v svetu, na skupne imenovalce težav, ki resnici na ljubo v svojem bistvu pri nas doma niso nič drugačni, le efekti so milejši zaradi raznih varovalk, ki smo jih kod družba vzpostavili? Na neenake možnosti, na pehanje za močjo (denar, oblast), agresivno komolčkanje, tlačenje in izkoriščanje šibkejših, na življenje na kredit preko okvirov trenutnih naravnih danosti (da, ekologija) itd itd ...

Moje stališče je nekakšen resignirani pesimizem. Zdi se mi, da edine možnosti za dolgoročni obstoj človeške vrste in nadaljnje nadgrajevanje civilizacijskih pridobitev ležijo:
- psihološko v smeri prepoznavanja škode, ki jo prinaša napihovanje ega ter posledično odmikanje od vseh egocentričnih praks
- ekonomsko, gospodarsko v smeri na novo premišljenega in drugače zastavljenega socializma
- politično v smeri globalnega sodelovanja s krovno idejo, da moramo biti kar se pravic in dolžnosti tiče vsi enaki ter da (v navezavi s prejšnjo točko) živimo na kosu vesolja z omejenimi viri.
Resignirani pesimizem pride nato ob priznanju, da čisto biološko gledano kot vrsta nimamo niti osnovnih zmožnosti za razvoj v tej smeri in smo torej obsojeni na takšno ali drugačno izumrtje (mimogrede, to pišem brez kakršnekoli apokaliptične ideje). V nekam smislu imamo točno takšen svet, kot si ga zaslužimo imeti, saj smo brez dvoma vrsta z največjim vplivom na okolje.

Po tem je verjetno odgovor na nekatera vprašanja glede odziva na videno v tretjem svetu na dlani - neke posebne reakcije ali kulturnega šoka pri nama ni, ker so vzorci zelo podobni tukaj in tam (in v blaženi Švici). Tako tukaj kot tam včasih opaziva, da lahko kaj narediva za kakšnega prijatelja in mu dejansko pomagava. Tako tukaj kot tam pogosto opaziva, da ne moreva nič narediti. Tako tukaj kot tam verjetno najpogosteje sploh ne opaziva česa ključnega.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost