Pomoč pri Outbacku 2016 dizel

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
frco
Novinec
Prispevki: 3
Pridružen: 26. Februar 2020, 18:24

Pomoč pri Outbacku 2016 dizel

Odgovor Avtor: frco » 12. Oktober 2020, 13:17

Pozdravljeni!

Sem nov na tem forumu in hkrati nov lastnik Oubacka dizla. Avto ima 170.000 km in je bil uvožen iz Italije. Po nekaj mesecih uporabe me je začel hecat DPF filter. Po treh prisilnih čiščenjih, sem se odločil, da ga obnovim. Vzel sem "športno" satovje, ki naj bi bilo bolj prepustno. Po enem tednu mi je avto sel v safe mode. Računalnik mi je javil, da je premalo povratnih plinov v EGRju. Sem šel do Kržiča, ki je rekel da je šel spodnji EGR. Počakal sem teden dni na dostavo in montažo (cca 520€), je pa rekel, da je to lahko posledica neorigenelnega DPFja in naj ga poskusim zamenat.

Jaz sem poklical mojstra za DPF in se zmenil, da je spet zamenjal satje za tako prepustnost kot je na originalu. On je to naredil, mi je pa povedal da je bilo stje že zelo umazano, kar po njegovem kaže na neko nepravilno izgorevanje.
Kljub zamenjavi satja za originalno prepustnega računalnik vrže isto napako. Če se ne motim P049B.

Mi pa je ža takoj ko se je ta napaka pojavila smrdelo po izpušnih plinih v kabini ko sem stal na mestu. Ko sem pri menjavi EGRja to omenil Kržiču je rekel, da je to lahko zaradi DPFja ali okvarjenega EGRja.
Očitno to ni res. Danes mi je domači mehanik vizualno pregledal mašino in nikjer ne opazi nič. Predvideva, da je kakšna cev počena, saj najbolj smrdi pred sopotnikom, tam kjer je EGR. Kržič mi predlaga, naj mu pripeljem avto in ga za nekaj dni tam pustim.

Glede na to da sem iz Gorenjske in od njega oddaljen 100 kilometrov vas sprašujem za nasvet kaj naj naredim.
Ali naj grem do lokalca in on poskusi, ali naj grem do Kržaniča in se z javnim transportom cel dan vozim domov, ali kdo pozna koga iz Gorenjske ki obvlada Subaruje?
Oziroma ali se komu sanja zakaj se ponavlja ta napaka?

Hvala za vašo pomoč,
Robert

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 4120
Pridružen: 07. Maj 2006, 23:40
Kraj: Trbowle

Re: Pomoč pri Outbacku 2016 dizel

Odgovor Avtor: BackW00d » 12. Oktober 2020, 15:14

V Kranju maš subaru serviserja naprimer. Štern al kaj je...

V izpuh nabiješ čep in preveriš če kje piha mimo. Ko enkrat pritisk v izpuhu naraste se kar pošteno sliši pihanje če kje pušča.

NO brez heca, namesto čepa, ki je mogoče celo lahko mal nevaren je meni ponavadi lokalni izpuhar kar z mokro coto zatesnil izpuh z roko in se zadrl "pritisni!"...pa sva takoj slišala če kje pušča.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 3769
Pridružen: 05. Januar 2007, 14:25
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Pomoč pri Outbacku 2016 dizel

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. Oktober 2020, 15:49

Ali pa uporabiš sesalec, ki ima tudi možnost pihanja (to imajo kvazi industrijski sesalci ponavadi), to vtakneš v izpuh in okoli zatesniš.

Sesalec ne bo ustvaril nevarnega pritiska, če pa kje pušča, pa bi se lih tak moralo slišat (če ima dolgo cev in ga lahko imaš daleč stran, pa sploh).

frco
Novinec
Prispevki: 3
Pridružen: 26. Februar 2020, 18:24

Re: Pomoč pri Outbacku 2016 dizel

Odgovor Avtor: frco » 12. Oktober 2020, 18:17

Zdravo,

Pri Šternu imam slabo izkušnjo. Mi je hotel gred menjat, nato pa je Križanič ugotovil, da je le eno tesnilo šlo zato je olje malo kapljalo, ko je to zamenjal je bilo ok.

Sam sicer nimam pojma od popravil avtov, samo imam občutek da sem brez veze menjal EGR, saj je napaka ostala.

Glede na to, da mi smrdi v kabini po izpušnih plinih mi je kolega svetoval menjavo gibljive cevi. Očitno nekje pri masini pušča. V bistvu pri koncu auspuha manj smrdi kot v kabini ko je avto na miru in v prostem teku.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 1196
Pridružen: 09. Marec 2011, 07:56
Kraj: Ravno Brdo

Re: Pomoč pri Outbacku 2016 dizel

Odgovor Avtor: aleks » 12. Oktober 2020, 21:20

to se imel pri drugem avtu , toyoti, tudi jaz. kriv je bil 15 cm kos gibljive cevi. smrdelo je pri sopotniku. ampak to je zelo enostavno preveriti. jekleni oplet gibljivega dela cevi je bil nekoliko sajast na mestu puščanja.
"Šta je to? Sipaš mu viski u čašu za rakiju? Pa, zar ti njega mrziš što je cigan?" Dadan Karambolo svoji spremljevalki, 1998

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost