EGR izklop
Re: EGR izklop
Aha, 120kkm je mal mal za okvaro injektorjev. Ker ne vem nič o dizel subarujih lahk zgolj postrežem odgovor Chat GPT-ja, ki sem mu predhodno dal za prebrat celo temo. Takole pravi v skrajšani verziji.
Če bi moral napisat kratek forumski odgovor (ready-to-post)
Pri tebi je tipičen vzorec “regen se proži, a ne doseže temperature” (EGT ~600 °C max, 5/28 uspešnih) + diff. tlak do 20 kPa. Preden karkoli izklapljaš, pojdi po korakih:
1. Preveri termostat/ECT – pri vožnji drži naj 88–92 °C. Če ne, zamenjaj.
2. Naredi EGR test: v leru ukaz zaprtja EGR → mora se MAF dvignit in EGT ob zaprtju v vožnji narast. Če ne, je EGR mehansko/aktuatorsko zataknjen.
3. MAF/MAP: smoke test sesalnega sistema, primerjaj MAP target vs. actual.
4. Diff. tlak (diferencialni tlak): počisti cevi/senzor, izmeri: idle <3–5 kPa, 2500 rpm <8–10 kPa.
5. EGT senzorji: med poskusom rege mora DOC naredit exoteremo (dvig EGT pred/za DOC). Če je ni, je DOC neučinkovit.
6. Leak-off test injektorjev (brez demontaže) in preveri rail pressure sledenje.
7. Resetiraj DPF learned values po čiščenju in naredi voden service regen.
Ne čistit DPF z HCl in ne blindirat EGR – škoduje/nezakonito in ne reši vzroka. Če EGR ne sledi ukazom, ga servisiraj/zamenjaj. Po rešitvi vzroka naredi uspešno regen (4. prestava, 2500–3000 rpm, 20–30 min) in zamenjaj olje, če je razredčeno."
Komu to peljat (profil mehanika)
1. Išči diagnostika, ne “menjevalca delov”. Ključno: da zna aktivirat aktuatorje (EGR, VGT), logirat PIDs (EGT1–3, MAF, MAP, rail pressure, EGR cmd/pos, diff. tlak) in naredit smoke test + leak-off.
2- Po Subaru izkušnjah: kdorkoli z dobrim Bosch/Mahle/Delphi diagnostičnim paketom in voljo do logiranja bo bolj koristen kot pooblaščeni, ki “če računalnik ne pokaže, je ok”.
Obstaja še daljša verzija sam je cel esej.
Če bi moral napisat kratek forumski odgovor (ready-to-post)
Pri tebi je tipičen vzorec “regen se proži, a ne doseže temperature” (EGT ~600 °C max, 5/28 uspešnih) + diff. tlak do 20 kPa. Preden karkoli izklapljaš, pojdi po korakih:
1. Preveri termostat/ECT – pri vožnji drži naj 88–92 °C. Če ne, zamenjaj.
2. Naredi EGR test: v leru ukaz zaprtja EGR → mora se MAF dvignit in EGT ob zaprtju v vožnji narast. Če ne, je EGR mehansko/aktuatorsko zataknjen.
3. MAF/MAP: smoke test sesalnega sistema, primerjaj MAP target vs. actual.
4. Diff. tlak (diferencialni tlak): počisti cevi/senzor, izmeri: idle <3–5 kPa, 2500 rpm <8–10 kPa.
5. EGT senzorji: med poskusom rege mora DOC naredit exoteremo (dvig EGT pred/za DOC). Če je ni, je DOC neučinkovit.
6. Leak-off test injektorjev (brez demontaže) in preveri rail pressure sledenje.
7. Resetiraj DPF learned values po čiščenju in naredi voden service regen.
Ne čistit DPF z HCl in ne blindirat EGR – škoduje/nezakonito in ne reši vzroka. Če EGR ne sledi ukazom, ga servisiraj/zamenjaj. Po rešitvi vzroka naredi uspešno regen (4. prestava, 2500–3000 rpm, 20–30 min) in zamenjaj olje, če je razredčeno."
Komu to peljat (profil mehanika)
1. Išči diagnostika, ne “menjevalca delov”. Ključno: da zna aktivirat aktuatorje (EGR, VGT), logirat PIDs (EGT1–3, MAF, MAP, rail pressure, EGR cmd/pos, diff. tlak) in naredit smoke test + leak-off.
2- Po Subaru izkušnjah: kdorkoli z dobrim Bosch/Mahle/Delphi diagnostičnim paketom in voljo do logiranja bo bolj koristen kot pooblaščeni, ki “če računalnik ne pokaže, je ok”.
Obstaja še daljša verzija sam je cel esej.
Launch, Texa, ipd, vsaka diagnostika za par sto evrov - ki je dandanes osnova vsakega ki ne menja zgolj olja in diskov (pa še tu te elektronska ročna drži za jajca - no pa reset servisnih intervalov če se tega ne da naredit brez).
Verjetno pa te parametre vidiš tudi preko OBD vmesnika za 2€ in aplikacije na telefonu.
Ampak to verjetno že maš, oz. maš dostop ker si napisal podatke, ki jih verjetno lahko vidiš zgolj preko OBD-ja.
Kakorkoli, dobil si dobra navodila kako stestirat EGR brez da sploh odpreš pokrov motorja
Verjetno pa te parametre vidiš tudi preko OBD vmesnika za 2€ in aplikacije na telefonu.
Ampak to verjetno že maš, oz. maš dostop ker si napisal podatke, ki jih verjetno lahko vidiš zgolj preko OBD-ja.
Kakorkoli, dobil si dobra navodila kako stestirat EGR brez da sploh odpreš pokrov motorja
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Hvala obema! Ja, večino te diagnostike sem že opravil s torque pro in obd vmesnikom, so pa omejitve, ker za specifične podatke težko dobiš pravilne custom PIDe. Sem pa imel vmes avto priklopljen na original Subaru sw, 1h na mestu in 1h vožnja v različnih režimih. Primerjava vseh možnih logiranih podatkov z baseline podatki za VIN mojega avta ni pokazala niti 1 odstopanja! In medtem so regeneracije (ok vs nok) že 5/31 🤬
Trenutno sem sicer našel enega menda res dobrega elektronika in sem zmenjen za izklop egr. Pa da vidimo. Vsekakor bom pa naredil še leak oz. smoke test, upam, da se vsaj to uspem zmenit z mehanikom.
Trenutno sem sicer našel enega menda res dobrega elektronika in sem zmenjen za izklop egr. Pa da vidimo. Vsekakor bom pa naredil še leak oz. smoke test, upam, da se vsaj to uspem zmenit z mehanikom.
Po vsem povedanem imam filing da ti bo največ povedal test injektorjev in reset DPFa. Če potem ne bo prave regeneracije, boš moral razkopat in začet tud kaj pomenjat.
Ne vem točno kako je sestavljen tvoj CR, ampak včasih je taka banalnost kot tlačni ventil (oziroma, regulator) povratka na skupnem vodu, vsaj pri Kiji rado nagaja, menda pri D4D od Toyote tud. Boschev original za Kijo je 100 eur pri Alvadiju, to zna zelo nagajat pa redko kater mehanik najde (razen če ga je že zafrkavalo, pa se spomni). Nov EGR, če slučajno aktuator štrajka, pa tud ni več tak strošek. Za mojo Kijo je okrog 35 eur, za Subaru bo morda kakih 15-20 eur več ker je novejša izvedba.
Ne vem točno kako je sestavljen tvoj CR, ampak včasih je taka banalnost kot tlačni ventil (oziroma, regulator) povratka na skupnem vodu, vsaj pri Kiji rado nagaja, menda pri D4D od Toyote tud. Boschev original za Kijo je 100 eur pri Alvadiju, to zna zelo nagajat pa redko kater mehanik najde (razen če ga je že zafrkavalo, pa se spomni). Nov EGR, če slučajno aktuator štrajka, pa tud ni več tak strošek. Za mojo Kijo je okrog 35 eur, za Subaru bo morda kakih 15-20 eur več ker je novejša izvedba.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Kontaktiraj marky-a za subaru diagnostiko in ne odkrivaj tople vode sam.
Marky je bil tisti, ki je že vse preveril 2x in ni nikjer našel nobenega odstopanja od tovarniških podatkov 
Danes je na izklapljanju + blindiranju. Držim pesti, da bo to odpravilo večino problema. V planu imam še kemično čiščenje DPF + menjavo tesnila pri spoju na turbino, ker so mi mojsti majstri pri čiščenju DPF odlomili vijak in ga z lepilom zasilno dali skupaj in ga je potem moj mehanik z muko spravil ven. Če bi tam slučajno še vedno kaj uhajalo in s tem dodatno zniževalo temperaturo izpuha med regeneracijo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov