Bom kar dokončal zgodbo kjer sem jo nazadnje pustil...
Torej po ogromno slabe volje in klicarjenju levo in desno sem se odločil za popravilo ležišč ventilov na glavah pri temu "mehaniku". Vse smo se zmenili kako in kaj in pač sem sprejel tako usodo. Pred tem sem ga vprašal, če se pomeri kompresijo, da se potrdi diagnozo pa mi je na to odgovoril, da že ve da so ventili krivi, da tako teče motor.
No dnevi so šli mimo in bližal se je datum popravila, ko na eno soboto dobim od njega sporočilo out of the blue, da je ravnokar nabavil enak zobati jermen od Continentala kot ga je meni namestil in opazil, da so oznake na jermenu narobe označene na desno stran motorja in posledično, da sta potem cilindra 1 in 3 iz faze.
Meni mi je kr tkole nardilo v glavi

jasno sem videl, da gre za poskus reševanja nastale situacije...
Prvič...Se pravi zdaj je kar naenkrat lahko nekaj z zobatim prej pa ni šans, ker je on vse slišal in diagnozo ventilov postavil po 10ih minutah brez karkoli preverit/testirat.
Drugič...Continental je svetovno znana znamka ne verjamem, da bi to sfalil.
Tretjič...pa kaj imajo sploh veze oznake na jermenu, da ti zamakneš odmične gredi? Prvo poravnaš gredi in oznake na bloku in potem daš jermen gor, če je gor 10 oznak ali pa nobene je ista pašta...nimaš kaj obračat odmičnih, da se bodo ujemale z oznakami na jermenu??? Itak ko v prvo obrneš motor so oznake na jermenu na totalno drugem mestu.
Po tem smsu sem takoj začel z iskanjem drugega Subaru mehanika in našel enega prek Saab mehanika, ki mi je popravljal Saaba prej v Udinah(Italija). Tokrat sem odpeljal Legacija v Osoppo(Italija)...V pravo, lepo pospravljeno, urejeno Subaru delavnico, ne pa založeno garažo z avto odpadom pred njo.
Tam je mojster vžgal avto, poslušal in takoj rekel, da motor ni v fazi. Za pokrove dol pobrat se je zamudil 15 min, ni rabil nobenega posebnega orodja al pa kake jermenice dol pobiral...je dal motor na nulo in videl, da so odmične na levi strani motorja iz faze kakor se vidi na sliki za zob in pol cca...cilindra 2 in 4.
Nikakor mu ni bilo jasno kako lahko nek "mehanik" tak avto vrne stranki pa da rečemo, da je to še Subaru mehanik, ki bi moral imeti to v mezincu in slišati, da nekaj ne štima.
No odmične je potem poravnal in tudi oznake na jermenu so bile pravilne, nič narobe z njimi kot smo predvidevali že prej.
Po temu posegu dela avto kot nov, lepo mirno teče. Hvala bogu ni nobenih posledic.
Uspelo mi je dobiti denar nazaj kolikor je stalo popravilo napake zato tudi imena "mehanika" ne bom izpostavljal. Kaj je on mislil ko je to delal in kaj je hotel doseči z zgodbo o ventilih ne bom nikoli vedel...Mi je pa to šola za naprej, da ne smeš res nikomur nič verjeti.