Outback 2.5 2005 kupil rabljenega, čaka me...

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Tomaj
Uporabnik foruma
Prispevki: 22

Outback 2.5 2005 kupil rabljenega, čaka me...

Odgovor Avtor: Tomaj » 22. Oktober 2022, 16:32

Zdravo,

to je moj 2. outback v zadnjih letih. Gre se za 2,5 Bifuel varianto z avtomatskim menjalnikom. Prevoženih 295.000km. Glede na to, kar je bilo na voljo na Avto netu, je imel ta še največji potencial 8-)
Avto drugače redno servisiran in primerno ohranjen. Notranjost sem že spucal in je kot nova, ta teden dobi še nove zavore in vse tekočine, ima pa še nekaj drugih težav, oz. izzivov :smly

1. Ko je hladen (dela na bencin) ga zamori, ko pritisneš na plin. Skoraj se ugasne. Ko je motor segret, ni problema. Tako na bencin kot na plin. Kabli in svečke so bili pred kratkim menjani. Napake ne javi.
Kakšna ideja?

2. Občutek na volanu ni najboljši. Vse skupaj je zelo neenakomerno, Enkrat malo trše, spet drugič gre povsem brez upora. Opazil sem, da volanska letev pušča na obeh straneh.
Kje se dobi set tesnil za obnovo? Nekoč sem bral, da je razlog lahko tudi v zglobu, ki je nad letvijo...je kaj na tem?

3. Zadnja leva vrata, ne dela centralno zaklepanje.
Verjetno nov motorček?

4. Vgradil bi še nesnemljivo vlečno kljuko, najbolj ugodno varianto. Na Ebayu se dobijo nove za 200€ skupaj z elektriko.
Ima kdo kakšno domače priporočilo?

5. Olupljen volan. Obupen je. Bi ga dal preoblečt.
Obstaja še kakšna druga varianta?

6. Lepljiva notranja držala na vratih. Površina plastike se topi/razpada.
Obstaja kakšna serijska rešitev za to? Ali me čaka razstavljanje, brušenje in barvanje?

To je to na hitro. Drugače pa že težko čakam, da ga porihtam in spravim na cesto :sm

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2382
Kraj: Ravno Brdo

Re: Outback 2.5 2005 kupil rabljenega, čaka me...

Odgovor Avtor: aleks » 23. Oktober 2022, 08:56

Tomaj napisal/-a:
22. Oktober 2022, 16:32

4. Vgradil bi še nesnemljivo vlečno kljuko, najbolj ugodno varianto. Na Ebayu se dobijo nove za 200€ skupaj z elektriko.
Ima kdo kakšno domače priporočilo?
Jaz sem vzel pri Kos Bojanu, Študa, komplet snemljiva, z montažo in homologacijo 270 eur. To je bilo 2020, avgusta, po koliko so pa sedaj, pa ne vem. V Sloveniji jih maš čuda ki to prodajajo in montirajo.
Pri obnovi volanske letve preveriš še notranje in zunanje končnike, jih moraš itak losat. Pa boš videl kje ga biksa. Varijante, ki grejo mimo preoblačenja volana so meni vse po vrsti abotne. Če je preoblačenje predrago, se mogoče ozreš po manj znucanem rabljenem?
"They're a bunch of f...ing loosers ...
but they're my loosers." Gary Oldman, Slow horses, 2022

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 23. Oktober 2022, 14:42

Jaz sem na znucan volan dal preobleko, ki jo kupiš v avtotrgovinah. V namenu je bilo samo na hitro "popravit" pa potem dat preoblečt .......................... ma se mi je debelejši volan tako prikupil da bom kar v nedogled vlekel tole začasnost. :twisted: :twisted:
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Uporabniški avatar
boitch
Novinec
Prispevki: 16

Odgovor Avtor: boitch » 24. Oktober 2022, 09:11

Za volan sem jaz naročil lepo odrezan kos (alcantara?) na aliexpressu.

Zelo prijeten na otip, zaenkrat (cca pol leta) ni nobenih sledi obrabe.
https://photos.app.goo.gl/RVzvWxagUH2Rk5HS7 https://photos.app.goo.gl/G3SumtzZwVUM6TfQ7

Dimen
Uporabnik foruma
Prispevki: 85
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: Dimen » 24. Oktober 2022, 09:35

Priporočam: http://www.avtotapetnik.si/kontakt.html
Ugodno in kvalitetno. Pa še na poligon vmes skočiš :sm

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5415
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Oktober 2022, 09:46

boitch napisal/-a:
24. Oktober 2022, 09:11
Za volan sem jaz naročil lepo odrezan kos (alcantara?) na aliexpressu.
Brušen leder ali alkantara je dost nehvaležna za ljudi ki se potijo v roke. Ker je problem da se maščoba znoj in tudi svinjarija, ker pač sterilnih rok nimamo, vse nabere v materijal in je težko čistit.

Jaz sem ga dal enem zasebniku preoblečt za 90€, nakonc sm mu dal 100€ ker je blo super narejeno. So pa tudi cenejši na trgu, čeprav v luči draginje so verjento danes povsod cene 100€ pa gor. Je pa volan najbolj pomembnih stvari v avtu, ker to res držiš 99% časa ko voziš. in un raztrgan volan ti gre (če ne drugače) podzavestno na kito in ko ga boš zamenjal bo filing povsem drug. Tečno je samo da si nekaj časa brez volana.

S kje pa si? Mogoče bi ti lahko posodil volan, da daš v vmesnem času svojega preoblečt...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 746
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 24. Oktober 2022, 16:58

BackW00d napisal/-a:
24. Oktober 2022, 09:46
Brušen leder ali alkantara je dost nehvaležna za ljudi ki se potijo v roke. Ker je problem da se maščoba znoj in tudi svinjarija, ker pač sterilnih rok nimamo, vse nabere v materijal in je težko čistit.
Na aliexpress se dobi tudi navadno usnje za volan:
https://aliexpress.com/item/4001187039592.html
https://aliexpress.com/item/1005002586678721.html

Dobiš ukrojeno usnje, ki ga oblečeš na volan in nato med robnimi šivi povežeš oz. "sešiješ".
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4041
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 24. Oktober 2022, 17:27

Dimen napisal/-a:
24. Oktober 2022, 09:35
Priporočam: http://www.avtotapetnik.si/kontakt.html
Ugodno in kvalitetno. Pa še na poligon vmes skočiš :sm
Se strinjam s priporočilom, men je dva preoblekel, pa nimam pripomb.

Tomaj
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Tomaj » 24. Oktober 2022, 18:27

Hvala vsem za odgovore. Bom sel kar do tapetnika. Tu v Šenčurju je tudi en mojster

Mogoce se kaksen namig kje bi lokalno dobil tesnila za volansko letev?
Zaenkrat sem jih nasel na Poljskem. 70€ s postnino.

Aktuatorja za prosti tek pa se nisem nasel. Jih je cel kup na Ebayu iz ZDA, samo vprasanje ce je kateri ustrezen.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5415
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Oktober 2022, 19:05

Tesnila za volansko letev je kar problem kupit ker sta vsaj dva, če ne trije kiti, da res celo volansko predihtaš.
Če boš doma razstavljal je še ene caka na končnih maticah/pušah kjer je nerodno dobit glavno volansko letev ven, brez da bi pušo poškodoval (nove so kar drage). Moraš konce letve zbrusit, ker so od zglobov lahko konci letve razširjeni in posledično predebeli da bi šli skozi to pušo. Puša pa ima nek material notri nanešen da "čisti" letev in da tudi sproti podmazuje. Težjko razložit, vendar če narediš napako lahko hitro samo z rezervnim materialom prideš preko cene obnove na podjetju tipa "servocom".

Vsekakor je prisoten tudi moment nasedanja zobnika volanske letve na volansko letev kjer to majstri delajo "po občutku" sam pa tega občutka ne boš imel in lahko nastane težava če narobe nastaviš. To mogoče ne bo opazno takoj, ampak šele čez pol leta ali dve leti.

Če absolutni nisi prepričan kaj delaš raje prepusti zadevo nekomu ki je že kako razstavil. Jaz dajem razstavljanju volanske letve kar precejšno oznako "zahtevnosti" in za človeka ki ponavadi zgolj menja olje ali kak jermen to delo ni primerno. Rabiš tudi precej specialnega orodja da spraviš semeringe ven in potem tudi nazaj notri.

Če pa si imel v mislih zgolj menjavo manšet na volanski letvi, pa je to dosti simpl stvar. Ki pa seveda ne bo rešila izvora olja, bo pa mogoče rešila puščanje in posledično kapljanje po tleh. Po vsej verjetnosti bo treba delat optiko. Torej je zopet bolj pametno delat še celotno obnovo letve kot da zdaj menjaš manšete in delaš optiko, potem pa čez 1 leto ali dve obnavljaš še letev in zopet optiko....nevem, suma sumarum, saj veš....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8565
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 24. Oktober 2022, 20:13

volanska letev

Rezervniavtodeli24.si: od 120 do 450€
https://www.rezervniavtodeli24.si/subar ... lo_crpalka

alvadi.ee: od 460 do 550€
https://alvadi.ee/en/spare-parts/subaru ... -2003-2009
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 863
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 24. Oktober 2022, 23:07

Glede notranjosti poglej za čistila, ki jih imaš malo morje.
Brez silikonsko čistilo ti bo sigurno pomagalo.
Plastika, da se ti lušči ali topi ne verjamem....to je samo zaradi velike količine umazanije, ki se je nabrala.
Tako, da bo treba fejst zavihat rokave in se lotit kompletne notranjosti....tudi s paro če je potrebno.

Želim, da prideš z minimalnimi stroški prenovljen kmalu na cesto. :rock

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 854

Odgovor Avtor: ORLY » 25. Oktober 2022, 05:19

Tomaj napisal/-a:
22. Oktober 2022, 16:32
Zdravo,

to je moj 2. outback v zadnjih letih. Gre se za 2,5 Bifuel varianto z avtomatskim menjalnikom. Prevoženih 295.000km. Glede na to, kar je bilo na voljo na Avto netu, je imel ta še največji potencial 8-)
Avto drugače redno servisiran in primerno ohranjen. Notranjost sem že spucal in je kot nova, ta teden dobi še nove zavore in vse tekočine, ima pa še nekaj drugih težav, oz. izzivov :smly

1. Ko je hladen (dela na bencin) ga zamori, ko pritisneš na plin. Skoraj se ugasne. Ko je motor segret, ni problema. Tako na bencin kot na plin. Kabli in svečke so bili pred kratkim menjani. Napake ne javi.
Kakšna ideja?
Kam se nagibaš pri tem izzivu? Kak senzor? Voda v rezervoarju? Kaka šoba slaba?
ignorance is bliss

Tomaj
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Tomaj » 25. Oktober 2022, 08:09

Notranjost sem ze ocistil v nulo. 6h porabil samo za sedeze in tla 8-)
Dejansko se topi zgornji sloj plastike. Enak problem sem imel ze pri MB Vianu. Mislim, da bom kar zbrusil dol ta sloj in na novo prebarval.

Glede problema z motorjem pa mislim, da je problem v motorcku prostega teka. Goriva vsekakor dobi dovolj, ker motor kar zalije. Zraka mu manjka in mislim, da je ta motorcek zablokiral in ne odpira lopute.

Tomaj
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Tomaj » 25. Oktober 2022, 08:50

Evo, odkril se zanic semeringe na zadnjem diferencialu levo+desno.

Mogoce kdo ve dimenzijo in tip semeringa?
Bi sel kar v Tinex vprasat, ce imajo.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov