Subaru Outback '08 - DIESEL

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma
Prispevki: 221
Kraj: Celje

Subaru Outback '08 - DIESEL

Odgovor Avtor: Nightwish » 24. Januar 2015, 14:26

Torej, po skorajda letu dni od nakupa, je že skrajni čas, da predstavim svoje vozilo, Subaru Outback '08, 2.0 diesel.

Po nekajletnem prebiranju foruma, je boljša polovica končno popustila in dovolila, da na dvorišče zapeljem Subaruja. V letih čakanja na ta trenutek sem prebral skorajda vse kar je možnega o Subarujih, želje pa so se v tem času tudi "umirile" :)

Oko je padlo na Outbacka predvsem zato, ker je bolj primerna izbira za naš način življenja in same uporabnosti, prav tako se mi zdi Legacy (kljub temu, da mi je osebno lepši) preprosto prenizek in ker vem, kako je potrebno potem paziti na vsak robnik, kamenček, vejico... Seveda je bila prva izbira 3.0 H6, predvsem zaradi opreme in zmogljivosti :twisted: Vendar sem ob Toyoti (LC) spoznal, da je 3.0 le prehud zalogaj za družinski proračun, še posebej v času registracije.
Zato sem po dolgih letih uporabe dizlov in seveda testni vožnji na Vranskem ter še kasneje pri avtohiši, začel gledati v to smer. Navdušenje nad živahno konjenico in navorom boxer dizla je bilo preprosto preveliko.

Ker je bila ženi Toyota prevelika za manevriranje po mestu, je padla odločitev, da je že končno čas, da uresničim dolgoletno željo... Našel Outbacka v meni najlepši barvi, ki sicer ni imel toliko opreme, kot bi si želel ampak ok, če smo prej preživeli brez, bomo pa še zdaj :)
Avto je imel ob prevzemu že kar lepo pot za seboj - 194.000 km, a nasplošno lepo ohranjen in brez hujših napak (nekaj prask na odbijačih in bočnih letvah - kateri avto jih pa nima? :) ). Sprva ga je imela neka firma, nato kratek čas Kržič.

Seveda je bil prvi pomislek famozna težava z gredmi, ki tako rade pokajo... Po zagotovilu prodajalca, je avto doživel gredolom, motor pa je bil nato pri Kržiču menjan. In na podlagi tega je padla odločitev, da bo pa ja zdaj mir in da čisto vse gredi pa že ne morejo biti toliko slabe. Oh, kako sem se motil!!! :(

Po nakupu sem bil kot v nebesih: avto se lepo pelje, prostora je dovolj za mlado družinico in psa, poraba za takšne zmogljivosti pa tudi povsem na nivoju.
Seveda sem že ob menjavi olja in filtrov takoj po nakupu ugotovil, da je potrebno zamenjati zavorne obloge za ročno zavoro, a vesten kot sem, sem menjal kar komplet zadnje diske. Pred kratkim so nato sledili še sprednji, ker je eno čeljust grabilo in mi je disk toliko zvilo, da je pri višjih hitrostih treslo volan.

Pred poletnim dopustom sem nato še zatemnil stekla, nabavil strešne prečke (Whispbar - so že predstavljene v drugi temi) in od prijatelja izposodil strešni kovček. Tako opremljeni naložimo avto in proti morju.
Le kakšen kilometer od cestninske postaje na Hrvaški avtocesti pa sem doživel šok, ki ga ne privoščim nikomur... Motor se je nenadoma kot bi pohodil sklopko in le še z zagonom, kolikor ga je imel, peljal dalje. Itak so se na armaturi prižgale vse možne lučke, verjetno še kakšna, ki je prej nikoli nisem videl. Z zaletom, kolikor nam ga je ostalo, smo še lepo prišli do prvega izvoza, nato pa obveščanje HAK in z avtovleko do doma. Dopust je bil za en dan prestavljen, da smo zamenjali avto, ampak jeb...:4r tak dopust, če so misli povsem drugje!! Po prihodu domov je itak sledilo mrzlično iskanje delov za avto in usklajevanje vsakodnevnih obveznosti z izposojo avta od staršev. - Podrobnosti lahko pojasnim na kakšnem srečanju, da ne bom zdaj tle trošil našega dragocenega časa ;)

V glavnem, po vsej tej kalvariji, se moram Karliju zahvaliti, da je zadeva zdaj sanirana in bi moral vsaj nekaj let biti mir. Lahko pa skorajda z zagotovostjo trdim, da vas bo Karli kar lepo poslal v rodne kraje, če boste prišli k njemu z dizlom in hoteli, da vam ga kaj porihta :lol:
In tu se kar posipam s pepelom, da je imel za to veliko zaslug moj avtek... :pr Karli je namreč sproti odkrival kikse in šalabajzarstvo "vsemogočnih" pooblaščenih servisov (AH Celeia, Kržič in še kaj vmes), avto pa se mu je maščeval po svoje in tudi brez prelivanja krvi ni šlo...
Svaka ti čast Karli, da nisi obupal nad mojim avtom in menoj! :-a

Torej, sedaj je konec utekalnega obdobja in lahko konjiči spet bolj živahno dirjajo, zato se ne čudit, če vas ne opazim, ko šibnem mimo ;)

Da pa ne boste zaspali poleg, še navsezadnje slika ali dve... ;)

Becky 2.jpg
Becky 1.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Those who have never truly lived can never truly die!

vepar
Uporabnik foruma
Prispevki: 102
Kraj: nov mest

Re: Subaru Outback '08 - DIESEL

Odgovor Avtor: vepar » 24. Januar 2015, 14:41

Matr je luštn. :thup
Naj ti dolgo brbota

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 24. Januar 2015, 14:51

lepo spisano :thup

kak je bil potem strošek, da je avto prišel nazaj v vozno stanje :?:
pa kaj vse je karlija zmotlo me tudi zanima ;)

kaj je pa kržič rekel na to, da je nova gred spet šla?

Uporabniški avatar
4x4WD
Član Subaru kluba
Prispevki: 473

Odgovor Avtor: 4x4WD » 24. Januar 2015, 17:35

Nightwish napisal/-a: - Podrobnosti lahko pojasnim na kakšnem srečanju, da ne bom zdaj tle trošil našega dragocenega časa ;)
<Kar tukaj napiši podrobnosti. Kdor nima časa mu mi treba brat tega. :)

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 24. Januar 2015, 19:51

Fusion napisal/-a:lepo spisano :thup

kak je bil potem strošek, da je avto prišel nazaj v vozno stanje :?:
pa kaj vse je karlija zmotlo me tudi zanima ;)

kaj je pa kržič rekel na to, da je nova gred spet šla?
Končni strošek je bil na koncu nekje 5.500 €, ampak bolj kot vse skupaj boli to, da je bil to povsem nepredviden strošek! :cr

Kaj je zmotilo Karlija, bi lahko povedal največ seveda sam, če pa povzamem, je problem predvsem v tem, da je bila mašina zamenjana šlampasto in zgolj za hitro prodajo naprej... Za primer: zjebani navoji grelnih svečk, ipd.

Kržič je nato avto "podtaknil" enemu avtohandlerju v smislu, naj se kar on lepo potem ukvarja z morebitnimi nezadovoljnimi kupci :eh

... Sem pa med dokumentacijo avtomobila našel še en plačilni nalog Carinske uprave naslovljen na Kržiča, da so bile v vozilo točene "nedovoljene substance" - kurilno olje :D In obenem se mi poraja vprašanje, če ni morebiti tudi to kaj pripomoglo k samemu gredolomu. Ampak to je debata primerna za kakšno drugo temo! ;)

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5047
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 24. Januar 2015, 20:39

Jaz bi začel tole zgodbo povsem drugače (nekoč je za devetimi gorami...) ampak to vendar ni moja zgodba tako,da bom probal predstavit svojo plat projekta kolikor se bo dalo nepristransko.
Kako se je vse začelo že veste kmalu za tem je bil avto na prikolici in na poti v zgornjo Savinjsko dolino.
Moj namig,da je mogoče počena samo glavna gred se je kar kmalu izkazal za zmotnega :cr

Ne tudi blok je počil in to resno:
IMG_6378.JPG
In še seveda famozna glavna gred:
IMG_6379.JPG
Dvodelna seveda:
IMG_6381.JPG
Ker pa je tako,da ko ima hudič mlade jih ima več sem pri razstavljanju imel rahlo nesrečo pri kateri mi je jeklena več slojna dihtunga na glavi skoraj odrezala prst.Seveda se je projekt ustavil za nekaj časa :shock:
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
Kristijan
Član Subaru kluba
Prispevki: 1324
Kraj: Goričko
Kontakt:

Odgovor Avtor: Kristijan » 25. Januar 2015, 12:45

Super avto, sem ga pri Karlu videl. Naj ti še dolgo služi :.sup
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...

Uporabniški avatar
Legacy_46
Član Subaru kluba
Prispevki: 1425
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Legacy_46 » 25. Januar 2015, 13:06

Lepota.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 26. Januar 2015, 10:30

Super zgleda, sedaj po servisu pa bo naredil vsaj še 200.000 km.

Ne bodi pa ponižen Slovenček in se odpravi do Kržiča in mu razloži koliko krvi in znoja sta morala s Karlijem potočiti.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 26. Januar 2015, 11:57

Thomas22 napisal/-a:Super zgleda, sedaj po servisu pa bo naredil vsaj še 200.000 km.

Ne bodi pa ponižen Slovenček in se odpravi do Kržiča in mu razloži koliko krvi in znoja sta morala s Karlijem potočiti.
Ne bom imel proti niti, če bo 2x toliko ;)

Tudi tebi hvala, ker si bil pripravljen nuditi pomoč. Sicer smo potem uredili kar po redni poti in je tudi izpadlo čist ok.

Do Kržiča pa se bom že zapeljal, ko me bo pot zanesla v tiste konce. Sicer mu bom to verjetno omenil po posvetu glede vžiga - ima kdo idejo, zakaj bi zdaj na trenutke avto, ko je topel, težje vžigal?? Sicer je to le občasno, vendar je moteče, ker je moja draga že itak občutljiva zdaj na vsako malenkost, ko kaj pri avtu ne štima čist 100%.
...In ja, v AH Celeia so mi ga proklopili na računalnik, vendar ne kaže nepravilnosti, parametri glede vžiga so znotraj toleranc, prav tako pa so na novo programirali delovanje šob in še nekaterih delov...

Uporabniški avatar
4x4WD
Član Subaru kluba
Prispevki: 473

Odgovor Avtor: 4x4WD » 26. Januar 2015, 12:44

Nov blok in druge dele si kupil na Poljskem ?

Nekje sem prebral da je več verzij blokov in glavnih gredi.
Za EURO4 boxser dizel je menda zadnja in najmočnejša verzija shortblock Part No.11010AB073 in
glavna gred Part No.12200AA480.

Veliko veselih kilometrov z obnovljenim motorjem ti želim tudi jaz. :thup

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5047
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 26. Januar 2015, 14:03

Kakor koli roka se je zacelila in sedaj smo pač čakali na nov blok ter ga seveda dočakali:
IMG_6372.JPG
IMG_6373.JPG

Prvo je bilo treba vse skupaj očistiti ter sestaviti in šele takrat vidiš kako zelo se jim je mudilo motor sestavljati za prodajo od uničenih navojev do počenih ohišij ...Motor je na zunaj podoben bencinskemu z izjemo ketne seveda :
IMG_6360.JPG
Čisto druga stvar pa so šobe,ki so pod pokrovom ventilov:
IMG_6375.JPG
Ter seveda visoko tlačna črpalka (ne sprašujete koliko cevi ima zadaj priklopljenih :roll: )
IMG_6359.JPG
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 26. Januar 2015, 14:05

Ja, na Poljski spletni strani "e-carsport". Res so super! Jih ravno tako kot Karlija, kar ne morem prehvalit! Odzivni preko mailov, vedo kaj vprašat, primerno svetovat, ipd.
Sicer so bolj specializirani za Impreza frike (imajo svojo delavnico), vendar se pri njih najdejo avtodeli tudi za preostalo Subaru karavano. Če kaj ni na zalogi, naročijo -brez mencanja. Kolikor mi je bilo razloženo, je večina delov original iz Japonske ter brez posrednikov, zato so tudi cene dosti bolj sprejemljive kot recimo pri nas (pri nas blok + tesnila glav za mojega: 4.800 eur, pri njih 1k manj - in je kljub temu zaslužil!!!).
Nenazadnje, pri njih je bilo moje končno naročilo vredno 4.600 eur. V to so bila všteta vsa možna tesnila, nov dvomasni vztrajnik in še kaj, pa je kot vidite končni znesek nižji kot pri nas!

Kataloških številk si sicer nisem zapomnil (morda se še kje v Karlijevi delavnici valja embalaža), bi pa naj dobil zadnjo verzijo, komplet sestavljen blok z gredjo, pri katerem predvidoma naj ne bi bilo problemov.

Še to, da ne pozabim... @Gabrc: ena od zahval gre tudi tebi, glede na to, da si Karliju omenil to spletno stran :.sup

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 26. Januar 2015, 14:08

@Karli: kar pridno dopolnjuj... Tudi mene zanima, glede na to, da nisem mogel biti zraven pri demontaži in montaži :)

Uporabniški avatar
ZdenkoK
Uporabnik foruma
Prispevki: 52
Kraj: Zreče

Odgovor Avtor: ZdenkoK » 28. Januar 2015, 20:12

Mater je leeeep!
Me pa kr stisne, ko vidim tole počeno gred in blok. :( Zdaj pa srčno upam da ti služi naslednjih 500 tisoč km...

Lp
Z

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost