Subaru Outback '08 - DIESEL

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma
Prispevki: 221
Kraj: Celje

Re: Subaru Outback '08 - DIESEL

Odgovor Avtor: Nightwish » 02. Julij 2019, 21:09

....................

In ker se vse lepe zgodbe nekoč končajo, je nekako padla odločitev, da gre moja "Becky" od doma in osreči še koga drugega. :prsvr

V šestih letih, kar si jo lastim, mi je prinesla veliko nasmeškov na obraz, lepih trenutkov z družino, bili pa so seveda tudi trenutki, ko bi jo najraje polil z bencinom in naju odrešil muk. A vedno se je na koncu našel žarek upanja in optimizma, da ni vse tako slabo kot se morda dozdeva na prvi pogled ter mi vlil moči, da sem stisnil zobe in prebrodil vse ovire na najini poti.

Ker pa sva sedaj naletela na oviro, ki se ji reče "moja boljša polovica", ki ni toliko naklonjena najinim obiskom okoli mehanikov, sem za mir v hiši nekako pretehtal, da je mogoče res bolje, da si najdem "drugo"... :smrk

Na avtu je bilo v teh letih res vloženega veliko truda in EUR. Za vse, da bi sedaj našteval je ta trenutek premalo časa, je pa dosti napisanega na prejšnjih straneh te teme.
Bom ob prvi priložnosti sestavil oglas in ga objavil v primerni temi. Kdor je videl avto oz. naju imel priložnost srečati, se mi zdi, da bo to potrdil.
Če je kje kakšen resen interesent ali pozna koga, ki bi ga avto zanimal, se priporočam. Glede cene trenutno še težko rečem, bom pa vesel realnih ponudb. :thup
Those who have never truly lived can never truly die!

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 17. April 2023, 14:33

Ok, nekaj let je minilo (wau, dobesedno let!), odkar sem ugriznil v kislo jabolko in na koncu obdržal avto v smislu "dokler bo - bo". Zdaj sem prišel do nove prelomnice in se lotil obširnejše obnove, o čemer se bom kaj več razpisal po končanem projektu.

Tokrat se na vas obračam s prošnjo, da mi svetujete naslednje stvari, s katerimi ste se že spopadali ter komu ste zaupali popravilo in kako ste zadovoljni s končnim rezultatom:
- obnova volanske letve;
- obnova šob za gorivo in komu ste prepustili nato programiranje oz. "učenje motorja" (baje je potrebno vnesti nove kode šob);
- "osvežitev" voznikovega sedeža (sama tkanina je ok, mogoče bi obnovil peno sedalnega dela voznikovega sedeža).

Bom vesel vsakršnega nasveta in priporočila.

:rock :tools :strg

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma
Prispevki: 158

Odgovor Avtor: luigi » 17. April 2023, 21:02

Ker pa sva sedaj naletela na oviro, ki se ji reče "moja boljša polovica", ki ni toliko naklonjena najinim obiskom okoli mehanikov, sem za mir v hiši nekako pretehtal, da je mogoče res bolje, da si najdem "drugo"... :smrk

si zamenjal bolšo polovico,da si obdržal "Becky"

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8565
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. April 2023, 22:16

Sej vidiš, da je napisal, da ima še vedno "becky". Torej je menjal ... :twisted:
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. April 2023, 22:19

Nightwish napisal/-a:
17. April 2023, 14:33
- obnova volanske letve;
Nova je 500€:
https://alvadi.ee/en/kataloog/varuosa/3 ... -2008-2009
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4433
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. April 2023, 22:33

nebivedu napisal/-a:
17. April 2023, 22:19
Nova je 500€:
A nimajo dizli električne letve? Ta je hidravlična...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 18. April 2023, 08:19

Jaz sem iskal pod subaru outback BL/BP 2.0 dizel in mi to vrže ven. Če odpreš link in greš pod compatibility, najdeš outback BL/BP dizel.

Če ni prava, se pa opravičujem.

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 18. April 2023, 08:48

luigi napisal/-a:
17. April 2023, 21:02

si zamenjal bolšo polovico,da si obdržal "Becky"
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No ja, tudi to je dolga zgodba... Še vedno se ni ravno najbolje sprijaznila s tem, vendar ima dovolj drugih skrbi, da nima potem tolk časa meni najedat :grim

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 18. April 2023, 08:54

danci1973 napisal/-a:
17. April 2023, 22:33
nebivedu napisal/-a:
17. April 2023, 22:19
Nova je 500€:
A nimajo dizli električne letve? Ta je hidravlična...
Kolikor je meni bilo razloženo, je v osnovi še vedno hidravlična, elektromotor je zgolj "dodatna pomoč"... Skratka, še vseeno se nagibam k temu, da bi dal to obnovit. Nisem pa še našel, če jih imajo kje obnovljene in bi lahko naredil menjavo s staro.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5415
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. April 2023, 10:01

Menjave so ponavadi lažje pri pogostih avtih. Kar subaru outback dizel pač ni.

Sam sem se jo lotil razstavit, pa ti povem, da je kar izziv to vse razstavit in potem sestavit.

Tko da priporočam, da jo snameš, požreš dol tistih 300€ in daš letev na servocom da ti jo obnovijo (če seveda to delajo za tvojo letev). Ali Nacetu, če boš pripravljen počakat na vrsto.

Seveda je servisni postopek dosti lepo opisan v factory service manualu, vendar pa je tam itak al itak ponavadi enih 150€ rezervnih kosov. Pa če nisi čist ziher daj delaš, boš hitro še kaj škode naredil. Sam sem že raniral en del v letvi, ki ga z izkušnjami sicer verjetno nebi.

Dvomim pa da se splača kupit rabljeno letev in tisto dajat obnovit in v avto, pa potem svojo prodajat. Ker spet, to bo verjetno dražje kot nova letev, katera me čudi da je samo 500€. Mogoče je to "austauš", torej rabljena "tovarniško" obnovljena. Kar je konec koncev ista rit kot servocom, ki to isto naredi za 200€ manj.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 18. April 2023, 11:00

Sem se že pozanimal pri ServoCom in pravijo, da se z električnimi ne ukvarjajo. Sam se glih ne bi glih igračkal s tem, nisem toliko domač v teh stvareh :grim

Tole sem nekaj našel po kataloški, ki ustreza mojemu avtu... https://www.autodoc.si/lizarte/8231199 Naj bi bila obnovljena in vse lepo in prav, samo glede teh menjav oziroma samega pošiljanja sem malo len in tudi nezaupljiv. Pogosto se mi je namreč že zgodilo, da je kaj manjkalo in je bilo potem treba dokazovati in pošiljati nazaj pa potem sem in tja :cr

Ker je električna predvidevam, da sledi po montaži potem nekje še kakšna kalibracija in priklop na računalnik..? Se je že kdo sploh ukvarjal s tem ali sem edini, ki se spušča v to oziroma edini, ki tko dolgo vztraja z avtom? :smsw

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 18. April 2023, 11:17

Kaj pa izkušnje glede šob? Komplet obnovljenih na Autodoc je cca. 800 EUR, nove Denso pa cca. 1200 EUR. Nimam pa še povratne informacije, koliko bi domači strokovnjaki vzeli za testiranje in obnovo... Rečeno je, da šele po testiranju lahko pove, ali se jih sploh da obnovit :th

Anyone?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. April 2023, 11:20

Nekatere šobe so "dvokomponentne" in se da določena komponenta menjat (recimo elektronika) pri določenih te opcije ni in je treba celo vzet.

Fino je to najprej spravit ven, pa potem dat na tester, če sploh brizga kot mora....sam sem sicer ekstra nezaupljiv pri teh testih, ker kar on tam reče je tata mata, saj nimaš s čem preverit in dokazat da je res temu tako. Predvidevam da je serviserjem to dober postranski zaslužek, ker so cene visoke so tudi % dobre.

Kaj pa tebe muči, da bi jih dal obnovit ?

Kar se tiče vračanja starih delov, nimam izkušenj.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4433
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. April 2023, 11:45

Nightwish napisal/-a:
18. April 2023, 08:54
Kolikor je meni bilo razloženo, je v osnovi še vedno hidravlična, elektromotor je zgolj "dodatna pomoč"... Skratka, še vseeno se nagibam k temu, da bi dal to obnovit. Nisem pa še našel, če jih imajo kje obnovljene in bi lahko naredil menjavo s staro.
Že možno, ampak ta na linku je čisto 'navadno' hidravlična za bencinarje te generacije (BL / BP, OEM 34110AG030):

https://tecdoc-new.alpics.info/pics/449 ... 0_%231.JPG
Letev za dizla pa je OEM 34110AG110 (vsaj ena od možnosti) in je takšna:

https://i.ebayimg.com/images/g/ZdEAAOSw ... -l1600.jpg
Sicer lahko za svojega po VIN-u poiščeš pravi 'part#' na https://partsouq.com.

Jaz sem za svoj avto kupil rabljeno letev in jo nato poslal na obnovo http://www.turbo-tec.eu/. Žal še nisem imel priložnosti, da bi jo dejansko tudi zamenjal, tako da kvalitete obnove žal ne morem komentirat (na videz je v redu).

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. April 2023, 13:42

Malo razmišljam, kaj je na električni letvi, ki ne vsebuje olja (predvidevam da je notri mast), sploh rabiš obnavljat.

Hidravlične se ponavadi obnavlja, ker se uščijejo. Če ima zračnost na "rack/pinion" delu potem se da to odstranit, brez da odpiraš (mogoče celo brez da demontiraš) letev.

Hidravlična se ponavadi uščije, ker manšeta poči, ali rata trda in prepušča prah, ta prah ali manjši pesek pa potem uniči semeringe, ki tesnijo olje. Zato olje spušča, napolni manšeto in olje se uščije.

Meni je to na servocom potrdil, da se kaj zares ne obnavlja, da se dejansko menja tistih par semeringov in je to to. Pa da najraje montirajo zgolj in samo original manšete na letev, ker vse drugo "iz potokarja" ni primerno in povzroči prehitro ponovno odpoved tesnil.

Nightwish, kaj je pri tebi problem? Zračnost?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov