Impreza WRX SW by BackW00d

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Odgovori
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470
Pridružen: 09. Marec 2011, 07:56
Kraj: Ravno Brdo

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: aleks » 11. Februar 2021, 06:42

BackW00d napisal/-a:
10. Februar 2021, 14:51
Ja, naslednji v planu je obračun
Loss porn, yeah ... :rock
"Šta je to? Sipaš mu viski u čašu za rakiju? Pa, zar ti njega mrziš što je cigan?" Dadan Karambolo svoji spremljevalki, 1998

Uporabniški avatar
SubaruLove
Uporabnik foruma
Prispevki: 465
Pridružen: 23. Februar 2017, 21:28
Kraj: Ljubljana

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: SubaruLove » 12. Februar 2021, 00:25

"-15 točk možnega nekontroliranega vžiga ognja :)"
:lolno :lolno :lolno

"Vsa tista utrujenost od vijačenja in beljenja glave s podrobnostmi, podatki, načrti in vsem povezanim z obnovo motorja so zginile."

To zveni kot novopecena mamica po porodu, vse bolecine so poplacane! :lolno :inl

Drugace pa svaka cast se enkrat :D

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 4456
Pridružen: 07. Maj 2006, 23:40
Kraj: Trbowle

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: BackW00d » 23. Februar 2021, 00:16

Opozorilo: Če komu hitro rata slabo ob pogledu na tisočake zgubljene v obliki stroška avta, potem naj tole raje odsedi. Dobesedno :)

Predpogoj bralnega razumevanja: Razumeti morate da v vseh kalkulacijah ne bomo upoštevali vrednosti človekove ure, ker pač človek mora nekaj delat, da mu ne grejo neumnosti po glavi. + da sem se zavestno spustil v detajlno analizo motorja in motoroznanstva na temo subarujevega bokserja, ker sem pač strojnik in sem si želel takega izziva. Se pa razumemo da če bi upošteval vrednost svoje ure, bi ta obnova stala verjetno še vsaj enkrat toliko kot gol material. Da ne govorim o vsem orodju, ki ga imam na voljo.

No pa se spustimo v numeriko :cry :cry :cry

OK...Tole sem dejansko dosti hitro skup potegnil, ker sem si že sproti večina pisal v zgodovino/statistiko, ki jo držim v google drive :thup

S prvo generalno obnovo, ki je sicer bila zelo temeljita, a je vseeno zgrešila par fines, katere sem popravil v drugi rundi sem z dnem 26.5.2018 finančno končal nekako takole: https://shrani.si/f/2A/4c/27RSOG46/3/ob ... roskov.png
Hja, vzami kakor hočeš nekje tu pri tej cifri sem bil v glavi ziher, da je stala celotna zadeva, ampak sem se očitno uštel za dobrih ~33%, no ali pa za ~25% odvisno s katere strani statistike gledaš...

In najverjetneje je ta strošek v moji glavi zastal pri tej številki zaradi dejstva, da sem po odkritju, zakaj motor še ne dela dobro ugotovil, da samo še kak € spustim v vseskup in da bo motor zares porihtan. To je nalilo v dušo en kup elana, ki me je gnal proti cilju...res...in s tem so tudi stroški padli iz spomina (in iz denarnice).

Seveda sem potem ob ponovnem sestavljanju želel še narediti kvalitetno honanje cilindrov (kar me sicer rahlo še danes boli, da je toliko stalo, lopovi autocommecovi :facepalm
In pa seveda brušenje glav ter nova tesnila med cilindrom in glavo, saj nisem imel jajc uporabit tistih od prvega sestavljanja. In pa seveda tudi olje. Tega gre v prvih 1000km za skoraj 100€.

No s tem vsem je torej celoten strošek mojega popravila narastel še za nekaj zelencev in na dne 9.12.2018 sem finančno končal cca še za tole lažji: https://shrani.si/f/2w/N0/4oV4GBvZ/3/ob ... roskov.png
--> Zdaj če bi na hitro pogledali bi verjetno rekli, da me je torej to početje stalo 2110€, kar bi bilo matematično korektno. Upoštevajoč vse predpogoje.

Ampak ja, tukaj ne gre za osnovno "motor mi je zaribal, dajmo ga spravit nazaj na cesto" popravilo, temveč gre tu za obnovo celotnega motorja.
V tej ceni so vštete menjave glav, menjava bloka, menjava takorekoč vseh dotrajanih sklopov, razen batov. Pa to je res od gumijastih cevi do vijakov in matic. Pač motor ki sem ga kupil v avtu ni bil vreden niti pol piskra mlačne vode.

Stroga povrnitev motorja v delujoče stanje bi v biti lahko pomenila samo novo tesnilo glave (100€ + brušenje).
Ampak ker so bili vsi sestavni deli motorja dotrajani in/ali neprimerni pač tu ni bilo druga kot sežti malce globlje v žep.

S tem stroškom sem zamenjal:
- Blok motorja, ki je bil n-krat honan in povsem izven mer ter ~10 let starejši od avta s povsem drugo phase 1 zasnovo
- Glave motorja, ki so bile bolj slabe, a še delujoče. (Zlomljen vijak na odmični gredi je predstavljal morebitno kasnejšo težavo z zaribom odmične)
- Turbino, ki je bila konkretno dotrajana. Vetrnica je imela zračnost, bila je obribana in nalomljena
- Gumijaste cevi, ki so bile povsem trde in puščale povsod
- Pretesnil kompleten motor, ki ne pušča več niti kapljice kakršnih koli tekočin.
- Zamenjal vse ležaje v motorju, ki bi morali držat zopet naslednjih 150.000km, vkolikor kdaj ne potegne na suho.
- Naredil veliki servis (mir z jermeni za 100.000km)

--> Ter najbolj glavno...pridobil noro izkušnjo, znanja in konkretno zgodbo, ki ostanejo za celo življenje :thup

S tem, da mi paypal kaže, da sem že prodal za ~500USD materiala, ki mi je ostal od obnove. S tem da sam predvidevam, da je še vsaj za tisočaka robe v kleti, ki pa sem prelen, da bi jo v celoti dal na ebay :)
In pa tudi v Sloveniji sem nekaj kosov prodal "na roko" za cca 100€. Pa recimo da je slaba petina vsega tega dohodka šla za poštnine (pavšalno).

Jaz sem overall zadovoljen in nikakor ne obžalujem česa omenjenega v zgodbi (razen tistega preklemanega autocommerca s honanjem...tam so me čist žejnega peljali čez vodo...lopovi!)


Da pa na hitro še malce zabediram z bolanimi ciframi in mogoče prikažem kako zgleda lastništvo turbo subaruja (verjetno dizl isto vižo poje kot bencinarji), pa pokažem še kako hitro se pri starem avtu zabriše cena vozila. Kako že pravijo...jama brez dna? https://shrani.si/f/3I/tl/4AGPtYjp/1/brez-naslova.png Trenutno imam do Novembra registriran avto. In gume (ki so dobršen del stroškov, poleg obnove, valda) imam letne še vsaj za letošnjo sezono ter zimske za naslednjo (dobra stran korone, malo kilometrov z avtom).

Če stroškom zavarovanja dodaš še strošek TP ter cestnin za 5 let prideš še na dodatnega jurja.
Torej nakup avta je že zdavnaj v manjšini proti vzdrževanju + registraciji.

Pa da ne omenjam, da zadnje čase redko kdaj naredim več kot 300km na poln tank goriva...Če bi moral ugibat bi rekel, da je šlo že za več kot 5000 litrov goriva v manj kot 45.000km...in to tistega, ki sliši na ime 98 ali 100 oktanov, ki je še malce dražje.

Zdaj pa bom raje nehal, drugače me še prime, da dam tole na avto.net pa prodam :ast

No po drugi strani pa sem lani naši domači kupil rabljenega Tourana, ki je v treh letih in treh mesecih iz nove ~35k€ padel na prodajno ~14k€ ceno. S tem da je nekdo verjetno še v okviru financiranja nekaj tisočakov dal banki...Torej s tega vidika je WRX-a s kup težavami ful poceni (je pa seveda nezanesljiva...).Uglavnem, Kot smo že ugotovili, zanekrat motor dela :rock :rock :vctry :hndshk 8-) 8-) Zame je zgodba uspešno zaključena! Stroški pa so tudi že šli zdavnaj v pozabo :lol: :-f
Srčno upam, da se drugi s tako zgodbo srečate le v besedi na forumu v temi od enega BackW00da iz Zasavja ;)
...naj pa za kost vržem le to, da je že v par naslednjih mescih po obnovi motorja ta moja požrešna WRX-a dobila še za dodatnega tisočaka evropskih frišnih problemov katerih pa nikakor nisem mogel predvidit pa še danes ne morem verjet, da so se res zgodili ;) Se beremo!
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 3936
Pridružen: 05. Januar 2007, 14:25
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: danci1973 » 23. Februar 2021, 07:30

Za primerjavo - meni so za obnovo H6 dali oceno 6000€... Za pol tega bi šel v obnovo, tako pa mi je bilo bistveno ugodneje kupit drug motor (z AT menjalnikom in praktično vsemi pritiklinami), ki ga je nekdo na Japonskem izmontiral iz avta in ga prodal v Kanado, od koder sem ga nato kupil jaz. Za 6k€ bi lahko nabavil 3 take motorje (s transportom vred).

AT menjalnik sem prodal (zelo poceni, ampak kupcev se ni trlo), ostale pritikline pa bi mi znale še kdaj priti prav...

Tako da se mi tvoja računica zdi kar ugodna, glede na to da zdaj bolj-ali-manj točno veš, pri čem si (kar se motorja tiče).

Ali pač?
BackW00d napisal/-a:
23. Februar 2021, 00:16
...naj pa za kost vržem le to, da je že v par naslednjih mescih po obnovi motorja ta moja požrešna WRX-a dobila še za dodatnega tisočaka evropskih frišnih problemov katerih pa nikakor nisem mogel predvidit pa še danes ne morem verjet, da so se res zgodili ;) Se beremo!

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 456
Pridružen: 14. December 2018, 19:30

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: ORLY » 23. Februar 2021, 08:16

Stroški materijala nekaj jurjev - užitek, tegobe, mozganje in zorenje ob delu ter slišati brbot motorja, ki si ga sam sestavil-NEPRECENLJIVO! Nekaterih aspektov življenja se pač ne da oceniti. Bravo :thup
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4295
Pridružen: 03. Maj 2006, 01:31
Kraj: Ljubljana

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: irCAR81 » 23. Februar 2021, 20:27

Matr to je res pocen. Sem presenečen. V bistvu če bi vse točno preračunal si čisto mogoče še kaj v plusu.
V te stroške skupaj je zajeto tudi gorivo?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 4456
Pridružen: 07. Maj 2006, 23:40
Kraj: Trbowle

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Februar 2021, 10:05

Ne, goriva ne štejem. Sej veš da nima smisla pri turbo subaruju tega delat...bi se sam sekiral :smly

Sej pravim:
Pa da ne omenjam, da zadnje čase redko kdaj naredim več kot 300km na poln tank goriva...Če bi moral ugibat bi rekel, da je šlo že za več kot 5000 litrov goriva v manj kot 45.000km...in to tistega, ki sliši na ime 98 ali 100 oktanov, ki je še malce dražje.
Cena goriva je že itak prerastla ceno nakupa avta...

Drugače pa fore/sarkazem gor dol...jaz sem še vedno mnenja, da je takle rabljen turbo subaru, ki mu cena "neha" upadat top deal za hiter avto. Čeprav mogoče mal crkuje...
Nikakor pa ni 2003 letnik Impreza dober avto. Dober je samo s pogleda kolk je hiter...pa še tu bi se dalo debatirat...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4295
Pridružen: 03. Maj 2006, 01:31
Kraj: Ljubljana

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: irCAR81 » 25. Februar 2021, 22:01

Tisto sem napisal malo bolj v hecu samo zato, ker si omenjal prodane in še neprodane dele. Dejansko sem iz zapisov mislil da si porabil več denarja.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 4456
Pridružen: 07. Maj 2006, 23:40
Kraj: Trbowle

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Maj 2021, 19:21

Če delno citiram prvi post te teme:
BackW00d napisal/-a:
24. Maj 2016, 07:55
Verjeli ali ne tale tema se je dejansko začela že leta 2010, in sicer v temi od Subisona, kjer sem napisal:
BackW00d - 10 Maj 2010, 21:33 napisal/-a:Uff...FOUŠ!

Merki jo :) čez ene 7 let jo bom pa kupu od tebe :D

Točn tako bi meu :D
Za nostradamusa še nisem zrel, ampak pogrešek 1 leto in dobrih 10 dni pa tudi ni tako napačen :)
Takrat si nisem mislil, da bo ta izjava dejansko kdaj držala...
...pa vseeno je. Pa še "točno tako" oziroma prav tisto sem našel :thup Sicer je vmes menjala nekaj lastnikov (Subison / MSenjur / Zulero) ampak nič ne de. Kilometrov me ni toliko strah, saj znam (skoraj) vse naredit sam orodje in prostor tudi imam. Hja, ni druge kot prečrtat eno izmed večjih zadev v "Bucket Listu"

V Petek sva se z Zulerotom prvič srečala....


......Zaenkrat pa lahko rečem samo to, da nevem kaj sem toliko časa čakal z nakupom takega avta (no tudi slaba ponudba je kriva za to)...
Napisano danes še vedno (pavšalno) velja...

Evo.... 5 Let, skoraj 50.000km, preko 5000€ v stroških, 5000€ v registracijah in verjetno preko 5000L goriva je šlo do danes...upam da mi še bo nekaj denarja vzela iz denarnice predno se jo naveličam :)

Pa letos je tudi že polnoletna, mogoče se zdaj malce zresne :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba
Prispevki: 2466
Pridružen: 03. Maj 2006, 22:16
Kraj: Vrhnika

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: msenjur » 25. Maj 2021, 10:19

Vse najboljše!

napiš katero olje najraje pije, da ti pošljem 1l...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 4456
Pridružen: 07. Maj 2006, 23:40
Kraj: Trbowle

Re: Impreza WRX SW by BackW00d

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Maj 2021, 11:13

Ne pije olja :P

Natočim ~4.5L Motula x-cess 5/40 in ko mine ~10kkm ga menjam. Vmes ene 2x pogledam. Dolivat ne rabim :rock
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost