Prevzem ACNLB na IE7/8?

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 804
Pridružen: 09. Marec 2011, 07:56
Kraj: Ravno Brdo

Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: aleks » 20. December 2016, 14:24

Ali je možno prevzeti digitalno potrdilo na stare IE 7,8, ki tečejo na win XP?
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. A jaz bom jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. December 2016, 15:20

Seveda da laufa. Ampak zakaj bi danes sploh še windows XP laufal? Pa še certifikat imel v IE8? To je prestaro in premalo varno.

Za te zadeve naredi usb ključek z mozilo portable, daj notri certifikat in imej vse to na ključku. Ko potrebuješ dostop do klika, pa samo vtakneš ključek v računalnik in štartaš mozilo.

firefox portable:
http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable" onclick="window.open(this.href);return false;

Kolko imaš star računalnik? Rabiš kaj takega da bo windows 10 laufal? Recimo kaj mini v merah 170x170x60mm? Z I5 procesorjem?
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 804
Pridružen: 09. Marec 2011, 07:56
Kraj: Ravno Brdo

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: aleks » 21. December 2016, 09:38

OK, hvala.
zakaj XP? ker se mi zadnjih 10 let ni niti enkrat sesedel. in na enojedrnem procesorju z bogih 2 giga rama brez grfične kartice še vedno vse dela kar rabim (excel, Word, pošta, internet, YouTube, strimani filmi v HD, klik). v službi sem sprobal že vse naslednike win XP razen 10tke. noben OS ni bil prav stabilen. resda majo moji XP vse servis packe, disk je redno čiščen. na šihtu trenutno vozim na win7 enterprise/+SP1, pa ni prav stabilno, se že pri mrežnem tiskanju iz acrobata rado ustavi ...

ženi sem dal win 10tko na računalnik iz novih komponent cirka iste generacije kot je moj PC (8-10 let). katastrofa, niti za cel chipset (en bridge, ne vem več kater) na plati ni driverja, niti za precej solidno grafično. mislim ji dat XPje rajši gor, ker se zadeva sam greje, dela pa ful zanič klujb 4 giga rama. mi gre ful na živce ker za nazaj krasne in drage grafične niso več komaptibilne, niti osnovne plošče ne.

windowsi mene načelno ne zanimajo ker so od viste naprej več ali manj to "autobloat" OS-i ki sam žrejo strojno opremo. za vse, kar dela na Linuxu, Androidu pa so strojne zahteve bistveno skromnejše in zadeve navadnih uporabnikov tečejo enako hitro tudi z 10 in več let starimi komponentami ali komponentami ki te stanejo praktično drobiž. pred par tedni sem dobil plato lenovo z 4 giga ddr3 rama, vdelano grafiko z HDMI, procesorjem (enojedrni intel), in napajalnikom, za 1€. Windowsi pa sam hočejo vedno več, več, močneje ... zakaj že? zato da delam na računalniku isto kot pred 20 leti, in za kar čarobno tudi porabim isto časa čeprav je mašina za faktor 10 na 6 močnejša in imam danes v telefonu bistveno večjo računsko moč kot 1996 na PCju z Windowsi95 ... a nič se ni spremenilo.

bom pregledal varijanto z USB ključkom. mozile sicer ne uporabljam že dolgo.
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. A jaz bom jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: nebivedu » 21. December 2016, 10:13

sorry, ampak nimaš pojma, če trdiš da na 4GB rama windows 10 ne laufa normalno. Windows 10 home laufajo na atom procesorju z 1GB rama brez zatikanja (kar je primerljivo s starim pentiumom 4). Na C2D procesorju z 2GB rama, delujejo brez problemov in brez prilagajanja. Na 4GB rama morajo delati perfektno. Vsi driverji se dobijo, ni pa nujno da so že v sami inštalaciji, ker je pač hardware star in so kr nekaj driverjev že izločili. Se jih pa vse dobi.

Doma imam še IBM Thinkpad T60 (še preden je IBM vse prodal kitajskemu Lenovo) z coreduo procesorjem (niti ni še C2D, ampak bolj pentium 4), pa windows 10 laufa tekoče in tamala gor igra igre vsakodnevno brez zatikanja, brez problemov in tekoče.

windows XP so zastareli in prenevarni za uporabo certifikatov in spletnih bank, ter podobnih zadev. Tega se ne počne, da uporabljaš spletno banko na prestarem hardweru brez dobre zaščite.


Pa ne govorit, da linux deluje boljše na slabšem hardweru. Ubuntu zadnja verzija izpod 2GB rama ne dela več normalno.

Pa še to - grafično kartico imaš v računalniku, drugače nebi mogel uporabljat monitorja. Je pač onboard, ampak to ne pomeni, da je nimaš.
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: nebivedu » 21. December 2016, 10:18

aleks napisal/-a:na šihtu trenutno vozim na win7 enterprise/+SP1, pa ni prav stabilno, se že pri mrežnem tiskanju iz acrobata rado ustavi ...
Nesposoben admin, slabi driverji za tiskalnik ali pa slabo nameščen/skonfiguriran acrobat.

Nekako tako kot če bi ti radio, ki si ga sam zmontiral v foresterja, delal probleme, ti bi pa subaru krivil, ker se radio sesuva. V glavnem na napačne stvari se pizdiš.

MS je sisteme dovolj dobro poštimal, proizvajalci hardwera pa niso naredili dobrih driverjev, da se tiskanje sesuva.
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma
Prispevki: 387
Pridružen: 28. Februar 2008, 10:38
Kraj: obala

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: TedyBi » 21. December 2016, 11:21

Bam. Ne diraj lava dok spava! :D

Jaz bi XPje uporabljal samo takrat, če nebi potreboval interneta, ozirom tam, kjer je druga strojna oprema vezana na operacijski sistem xp (in da ne potrebuje interneta).
Tako recimo v službi ne mislim zapravljati 4-6keurou za nov ploter, da mi bo delal na WIN10. Laufam pa sedmico z drajverji od viste (na win10 je zaznal ploter/tiskalnik, ni pa spotal/stiskal).
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: nebivedu » 21. December 2016, 12:29

Seveda, zakaj bi nov plotter kupoval, če je stari še dober in deluje. To je čisto razumljivo.

Samo verjetno pa ne boš šel windows 10 krivit za slabe driverje, ki jih mora proizvajalec ploterja napisat in ne microsoft, če jih že za windows 7 ni napisal (praviš da uporabljaš vistine). Ste mogoče probal 32 bitno verzijo windows 10? 32bitna verzija podpira še 16 bitne driverje (64 bitna jih namreč ne), pa je mogoče v tem problem. Vistini driverji so brez problema še 16 bitno programirani.


Ste probal compatibility mode? Da inštaliraš vistine driverje in ob inštalaciji nastaviš compatibility mode na visto?
http://www.laptopmag.com/articles/set-c ... windows-10" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma
Prispevki: 387
Pridružen: 28. Februar 2008, 10:38
Kraj: obala

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: TedyBi » 21. December 2016, 12:50

Točno tako!

Proizvajlec je že spesnu nekakšne drajverje, samo plota/tiska pa ne! Naložiš drajver, in pc tudi potem najde opremo, ko pa daš plotat/tiskat, pc konča operacijo, kot da je vse OK in po njegovo tudi naredi izpis. Samo sprinta pa dejansko nič.

Je prišel en računalničar in se nekaj zajebaval, pa mu ni ratalo. Smo opustili in raje šli na preverjeno stanje (tudi zaradi časa in rabe ploterja/tiskalnika). Če pa je poizkusil to, kar predlagaš, pa nevem.
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 804
Pridružen: 09. Marec 2011, 07:56
Kraj: Ravno Brdo

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: aleks » 22. December 2016, 06:57

TedyBi napisal/-a:Bam. Ne diraj lava dok spava! :D

Jaz bi XPje uporabljal samo takrat, če nebi potreboval interneta, ozirom tam, kjer je druga strojna oprema vezana na operacijski sistem xp (in da ne potrebuje interneta).
Tako recimo v službi ne mislim zapravljati 4-6keurou za nov ploter, da mi bo delal na WIN10. Laufam pa sedmico z drajverji od viste (na win10 je zaznal ploter/tiskalnik, ni pa spotal/stiskal).
a to, da bi virtualno naložil XP-je pa ni šlo? enmu kolegu, ki ima en softver ki ne deluje na 64 bitih (neki v zvezi z robotiko) sem svetoval na VmVare 32 bitne xpje naložit, in mu lepo dela.
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. A jaz bom jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 804
Pridružen: 09. Marec 2011, 07:56
Kraj: Ravno Brdo

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: aleks » 22. December 2016, 07:20

nebivedu napisal/-a:sorry, ampak nimaš pojma, če trdiš da na 4GB rama windows 10 ne laufa normalno. Windows 10 home laufajo na atom procesorju z 1GB rama brez zatikanja (kar je primerljivo s starim pentiumom 4). Na C2D procesorju z 2GB rama, delujejo brez problemov in brez prilagajanja. Na 4GB rama morajo delati perfektno. Vsi driverji se dobijo, ni pa nujno da so že v sami inštalaciji, ker je pač hardware star in so kr nekaj driverjev že izločili. Se jih pa vse dobi.
ni driverjev že za chipset na ASRock-ovi plati. od grafične (ASUS GeForce FX 5700 DirectX 9 V9570/TD 256MB) sem na silo inštaliral zadnji driver za visto, pa ne pomaga. seveda, če ima chipset nek zasilni driver. procesor je enojedrni Pentium 4 SL6WH 2.60GHz/512KB/800MHz.
nebivedu napisal/-a:Doma imam še IBM Thinkpad T60 (še preden je IBM vse prodal kitajskemu Lenovo) z coreduo procesorjem (niti ni še C2D, ampak bolj pentium 4), pa windows 10 laufa tekoče in tamala gor igra igre vsakodnevno brez zatikanja, brez problemov in tekoče.
Hvalabogu. ampak ne pozabimo da je roba IBM in ne ASRock ... IBMu se najbrž še mal gre za legacy, kitajčke pa boli k. za take kot sem jaz.
nebivedu napisal/-a:windows XP so zastareli in prenevarni za uporabo certifikatov in spletnih bank, ter podobnih zadev. Tega se ne počne, da uporabljaš spletno banko na prestarem hardweru brez dobre zaščite..
kar velik nas še XP-je poganja za vsa opravila, ki smo jih prej počeli. marca 2016 je več kot 10% vseh desktopov na svetu še vedno poganjalo XP-je. ne poznam nikogar ki bi mu kdo kdajkoli zaradi operacijskega sistema kaj pajsnil. softveraši radi vpijete "volk je, volk je ...!" v resnici pa stara cunja na plotu visi.
nebivedu napisal/-a:Pa ne govorit, da linux deluje boljše na slabšem hardweru. Ubuntu zadnja verzija izpod 2GB rama ne dela več normalno.
ne rabiš zadnjega, niti ubunta. srednjih in težkih distrotov je velik. sicer pa tudi zadnje ubuntu core jedro laufa na IoT napravah.
nebivedu napisal/-a:Pa še to - grafično kartico imaš v računalniku, drugače nebi mogel uporabljat monitorja. Je pač onboard, ampak to ne pomeni, da je nimaš.
seveda, ampak glede na to, kaj se mi po škatlah kaj valja (pa ni kompatibilno), je grafika na plati bolj revna.
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. A jaz bom jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 804
Pridružen: 09. Marec 2011, 07:56
Kraj: Ravno Brdo

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: aleks » 22. December 2016, 07:26

nebivedu napisal/-a:
aleks napisal/-a:na šihtu trenutno vozim na win7 enterprise/+SP1, pa ni prav stabilno, se že pri mrežnem tiskanju iz acrobata rado ustavi ...
Nesposoben admin, slabi driverji za tiskalnik ali pa slabo nameščen/skonfiguriran acrobat.

Nekako tako kot če bi ti radio, ki si ga sam zmontiral v foresterja, delal probleme, ti bi pa subaru krivil, ker se radio sesuva. V glavnem na napačne stvari se pizdiš.

MS je sisteme dovolj dobro poštimal, proizvajalci hardwera pa niso naredili dobrih driverjev, da se tiskanje sesuva.
zastopim kaj misliš, a žal v hiši nimamo več IT oddelka. smo jih vse odpikal na eno firmo, kateri sedaj plačujemo vzdrževanje sistemov. včasih si imel koga poklicat, danes pa morš na njihov helpdesk mail poslat. potem dobiš ticket. kar nič ne pomeni, ker ne veš kateri v vrsti si. in potem me naslednji dan nekdo pokliče ... vmes že pozabiš kaj je blo. :roll:
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. A jaz bom jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. December 2016, 07:30

Če imaš windows 10, potem VMware ne rabiš več. Namreč windows 10 imajo v jedru podporo za HyperV. Vklopiš jo pa tako, da z desnim gumbom klikneš na start gumb, izbereš Programs and features in na levi strani izbereš Turn windows features on and off, pa obkljukaš hyperv. Pogoje je iCore računalnik (torej vsaj I3, I5, I7 ali xeon od X55xx naprej).

To je recimo rešitev tudi če nočeš izgubiti starih programov, pa bi rad nadgradil računalnik na windows 10. Od Sysinternals (Mark Russinovich) pobereš program disk2vhd (program je zastonj), potem pa narediš iz svojega diska VHD (virtual hard drive). Tisti xxx.VHD ali VHDX fajl skopiraš nekam na externi disk, pobrišeš vse na računalniku in potem na novo inštaliraš windows 10 (še vedno deluje da jih lahko aktiviraš s kodo od 7, 8 in 8.1).
Ko naložiš windows 10, po prejšnjem postopku vklopiš hyperv in izbereš vhd, mu določiš ram in procesorje, pa imaš staro mašino v virtualki, kjer vse deluje.

Na ta način jaz popravljam in rihtam računalnike. Prvo naredin vhd, potem pa grem popravljat. Če se vse uniči imam s tem backup. Ali pa če se kaj preveč zbriše, lahko iz virtualke potegneš podatke nazaj. Se pa vhd mounta kot navaden disk ob dvokliku nanj v windows 10, tako da res lahko samo skopiraš zadeve dol.
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Prevzem ACNLB na IE7/8?

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. December 2016, 07:44

alex, tudi oldtimerji se še vedno vozijo naokoli, ja. Ampak to ne pomeni, da so to avtomobili za "daily use".

Ja, xp še poganja stvari. Največ kot embedded zadeve, ker v eni firmi ne moreš linije posodobit kr na hitro. Ampak tudi tam jih windows 10 embedded izpodrivajo, ker so boljši. Večinoma take računalnike, kot jih imaš ti (ki uporablja hyperthreading, tako da se obnaša kot dvojedrnik) menjajo povsod, ker imajo preveliko porabo in ker nimajo več podpore za kodeke, enkripcijo, ..... Zato je s takim računalnikom delat muka, procesor je stalno na 100%, ker ni podpore za strojno dekodiranje videa, ni podpore za enkripcijo, ni podpore za marsikaj, kar danes navaden atom X5 ali celeron J1900 brez problema prebavi s 3% obremenitve procesorja pri 100x manjši porabi in se uporablja na novejših sistemih.

Tak pentium 4, kot ga imaš ti, dobiš za 19 evrov v štacuni danes in to z garancijo, za 69 evrov dobiš to:
http://www.comstrok.si/trgovina/namizni ... -35-detail" onclick="window.open(this.href);return false;
Intel C2D E8400
4GB rama
320GB diska
licenca za windows 7 pro

za 129€ dobiš pa I3 procesor, 4GB rama, 40GB SSD za sistem in 320GB HDD za podatke, pa dobro grafiko, mrežno in zvočno onboard, imaš USB3.0 in imaš 1Gbit mrežno in licenco za windows 7. Vse skupaj pa je zapakirano v 18x18x10cm škatli.

Pa bo mašina po hitrosti in delovanju večkratnik hitrosti pentiuma 4 za mnogo manjšo porabo.

Dej si naredi uslugo, pa te stare kište pomenjaj. Imel boš mir, delalo bo hitreje in driverji bodo vsi že v samem sistemu.
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost