Klima... tester

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
T-Man
Uporabnik foruma
Prispevki: 53
Kraj: Kamnik

Klima... tester

Odgovor Avtor: T-Man » 12. Maj 2022, 14:04

Pozdravljeni!

Torej na kratko, v avtu (XV, 2012) mi klima ne hladi. Imel sem avto pri Ajniku na Zaloški dva dni in niso mogli ugotoviti napake. Vse komponente so ok, plina dost, mal sicer dofilali, pritiski ok, kompresor dela (se po vklopu sicer takoj izklopi), pomerili so razne vrednosti senzorjev in vse štima. Ampak zadeva ne hladi. Usmerili so me na original servis oz. na original tester, če bo pokazalo kakšno napako kje. Kržič in Štern sta vsaj en teden zasedena in pravita, da tester ne bo itak nič pokazal. V vmesnem času bi probal še kje kaj rešit in dal pogledat.
Zasledil sem, da ima uporabnik Marky tudi original tester, vendar nimam njegovega kontakta. Ima kdo slučajno njegovo številko, lahko tudi na ZS, da ga povprašam glede testerja?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8087
Kraj: Črnuče

Re: Klima... tester

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. Maj 2022, 14:19

Kompresor klime se ti takoj po zagonu ugasne? Torej štarta, pa ugasne? Slab rele klime, pa vklopi, potem pa se pregreje in izklopi, pa ko se ohladi spet ponovi zadevo? Jaz bi preveril releje za klimo.

Mogoče imam še jaz kak rele doma. Bom malo preveril.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 12. Maj 2022, 14:32

Ja, kompresor se zažene in po parih sekundah ustavi. Sem imel tudi sam idejo da je kakšen rele fuč, ne bi pa sam čaral kej preveč. Po shemi vidim, da sta dva releja enaka (mislim, da je drugi za ventilator) in bi ju morda zamenjal med sabo. Ne bi rad kakšne p... naredil :smly

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 12. Maj 2022, 21:34

nebivedu napisal/-a:
12. Maj 2022, 14:19
Mogoče imam še jaz kak rele doma. Bom malo preveril.
Če boš slučajno imel kakšnega, bi vsaj probal zamenjat in se bo prec videlo, če je to krivo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. Maj 2022, 11:38

Danes poiščem, pa te pokličem, če ga imam. Sej avta sta enaka, tako da bi morala imet enake releje, pa bom pogledal, če je enak kot pri mojem.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. Maj 2022, 20:00

nimam nobenega pravega

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 13. Maj 2022, 20:37

Ni problema. Hvala za trud :111

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 26. Maj 2022, 10:42

Zadeva še kr ni rešena. Sem imel avto na drugem klima servisu in tudi oni ne morajo ugotovit kaj je tisti trigger, ki izklopi kompresor. Predlagal mi je, da probamo zamenjat presostat in ekspanzijski ventil. Če ne bo ok, pač raziskujemo naprej.

Zdaj pa, če ima slučajno kdo po čudežu te stvari, se priporočam;
- ekspanzijski ventil naj bi imel št. 73531FJ000
- za presostat ne najdem cifre (?), edino komplet cev s senzorjem je številka 73431FJ010

Preverim tudi pri Gabrcu in uradnih servisih... Ne vem sicer, če ima smisel probavati z rabljenimi stvarmi...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5127
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 26. Maj 2022, 11:11

Presostat se da zmerit z voltmetrom/multimetrom...

Ekspanzijski ventil pa je pomoje dosegljiv zgolj če odstraniš armaturko :)

Pick your posion :)

Kar se tiče ekspanzijskega ventila. Če je v sistemu smet da je zamašila ekspanzijski ventil, bi se moralo vidit na števcih da na tlačni strani pritisk narašča preko vseh mej.

A ste drugače izmerili z voltmetrom če dejansko signal v elektromagnetno sklopko prekine? Da ni tu problem, da sklopka dobi elektriko, ampak pač ne dela kot bi morala...ker o tem se je že večrkat pisalo na forumu. Sklopka ima stalno napajnaje, ampak se kljub temu ugaša...to se je dogajalo nam na 1.6 imprezi 1996, ter se dogaja tudi kolegu na njegovi 99 imrpezi 1.6.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 26. Maj 2022, 13:20

Če se ne motim se do ekspanzijskega ventila pride z motorne strani, tik pred požarno steno naj bi bil. Bom vrgel uč pod havbo, ko ga prevzamem. In ja, pravi da so pritiski previsoki.
Jaz nisem štromar ampak predvidevam, da je Ksemar preveril tudi glede sklopke vse tako kot mora. Sem ga pa še opozoril na znane težave s sklopko..

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 27. Junij 2022, 18:12

Danes zamenjan presostat, vendar žal težava ostaja. Naslednji teden imam naročen termin pri tretjem majstru. Upam, da bo šlo v tretje rado 8-)

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 06. Julij 2022, 09:12

Danes je tretji 'mojster' ugotovil, da je kompresor zanič in se zato izklaplja. Že ko se na roke proba zavrtet sklopko je čutiti neenakomeren upor in sliši se kot neko klikanje. Ne vem sicer ali je to normalno ali ne, čudi me tudi, da tega Ksemar in Ajnik nista ugotovila.

Torej, iščem kompresor. Ne vem točne oznake, ker nima več nalepke, original številka naj bi bila 73111FJ010. Najraje bi probal dobit rabljenega...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4284
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Julij 2022, 11:40

Neenakomeren upor in klikanje je pri kompresorju po moje dokaj normalna stvar...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5127
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 07. Julij 2022, 10:43

:) sami "majstri" :up :up :up

Pa sej to ne moreš vejret, kaj danes prođe za servis :D

JKot sem rekel...meri se voltaža na kurčevem konektorju, in če je napetost na magnetu (sklopki) potem se ne sme izklapljat....
ČE elektronika ne izklaplja (se voltaža ne prekinja in je na konektorju konstantna napetost) in se kompresor "izklaplja" potem je kriv kompresor oz. najverjetneje je kriva sklopka sama.

Kar je konec koncev "znana" subaru kompresor klime napaka. Določeni so vzmet sklopke "podložili" da ima (očitno obrabljena) sklopka zopet OK stik in ne drrsava.

To kar sem zdaj napisal nekoga z voltmetrom stane celih 5 minut. Res jeba....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 07. Julij 2022, 19:50

Kot mi je tale zadnji rekel, se napetost prekine po parih sekundah. Baje ga je priklopil tudi 'direkt' in ker je kao kompresor slab, ne da več kaj dosti od sebe, posledično ni pritiska in ga sistem zaradi varnosti izklopi. Bomo videli, kateri 'stručko' ima zdaj prav 😎

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost