Nasveti polosovine, zglobi, ...

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2488
Kraj: Ravno Brdo

Nasveti polosovine, zglobi, ...

Odgovor Avtor: aleks » 09. September 2025, 19:54

Vprašanje za poznavalce polosovin, zglobov, felg, ležajev, in podobne rotirajoče krame:
Ne morem odpravit na Gecu vibracij in zvoka na vozniški strani. Začelo se je lani, ko sva šla z morja in je poginil zunanji zglob na vozniški strani. Na srečo samo v Izoli. Domov sva pelala po jajcah, bolj 90 na uro kot 100. Mehanik diagnosticira defekten zglob, in pošlje polosovino na obnovo, ker notranji zglob tud ni bil več kot nov. Namesti obnovljeno polosovino, avto dela do julija letos OK. Nato se pojavi zoprn zvok ("vupvupvupvup ...") čim avto prekorači 40 na uro. Do 60 se nekak upam peljat, ampak 90 je pa že strašljivo. Pelem mehaniku, in da avto na dvigalo. Prešlata zglobe, notranji je malo sumljiv (ima zračnost gor-dol, noter ven ne, na rotacijo silno malo). OK, plunem še 30 eur za nov notranji zglob, mehanik nardi še servis motorja, in tojto. Peljem od mehanika, spet vubvubvubvub nad 40.
Gume so stare manj kot pol leta, pa vseeno doma dam avto na dvigalko in spustim v D. Vidim nova guma sicer ni čist okrogla (niso nevemkva, so pa nove). Ampak OK, tud nova guma ma lahko napako, pa dam gor rezervo. Dvignem avto, dam v D, mal gasa. Isto, vubvubvub.
OK, dam gumo dol, in spustim v D. Vidim, eno malenkost opleta disk, ki sicer tud ni več nov in bi bila menjava verjetno že tud upravičena. Kolo, zdej brez feltne, še vedno spušča zvok in vibrira, sploh pri (navideznih) 60 na uro. Zanimivo da v R brez gume gor pri isti brzini vibrira bistveno manj, in tudi precej manj ropota.
Zdej sem mal nesrečen, ker ne vem več kako naprej. Vmes sem se še s čelom nasadil na podaljšek gedore (polcolska pocinkana vodovodna cev, poor mans breaker bar). Zdej mam mini buško in flajšter na čelu, da mal pojamram.
Kaj bi blo zdej še za pogledat? A je krivo pesto, kolesni ležaj (ležaj ima pretty much 100Kkm)? Kako vemo da je morda zvita polosovina? Notranji zglob je nov, zunanji ima manj kot 10000km.
Moram nekak usmert diagnozo, imam sicer na voljo še enga mehanika, ki je trenutno na dopustu.
Avta nujno ne rabim, se pa rad z njim peljem. Včeraj sem opravil tehnični pregled in podaljšal registracijo, tko da je vse legalno, vsaj kar se TP tiče. Rjavino sem v veliki meri letos vso popravil, tko da sam to nagaja. :?:
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

aleks
Uporabnik foruma

Re: Nasveti polosovine, zglobi, ...

Odgovor Avtor: aleks » 27. September 2025, 08:56

Da si odgovorim, da se bo v arhivu našlo ko bom spet kaj iskal.
Na koncu sem se diagnoze lotil sam. Dvignil avto, in dol pobiral reči dokler ni nehalo trest.

Tresenje povzroča disk. Zamenjal sem tudi med seboj levega in desnega, sedaj trese na nasprotni strani. Ugotovil sem tudi možni vzrok: na strani kjer je treslo, mi batek v zavorni čeljusti ne gre nazaj not. Komi sem ga toliko stisnil s cvingo not, da sem čeljust nazaj nataknil (na nasprotni strani gre prav zlahka). Ja sem mel tud dol pokrovček rezervarja, vse propisno. Špekuliram da pakne nisopravilno splavale ker batek nima lufta v smer nazaj, in se je disk sčasoma pregrel na tej strani. Sedaj moram obnovit čeljusti. Ampak tehničnega je pa naredu BP. Ali ima kdo kako drugo idejo zakaj bi zvilo disk?

Set za obnovo sem kupil kar za obe čeljusti in dva nova diska. Sej če enkrat diske dol pobereš je skor vse en pes če podreš še čeljusti in daš nove batke in dihtenge. Edin kar me še čudi je da batek dela v eno smer, v drugo pa skor ne. Čisto novo cvingo sem skor pokrivil da sem ga za silo nazaj spravil. Na eni določeni točki se je ustavilo in ne gre več not, pa če ga je*eš.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5477
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 27. September 2025, 15:10

Batek rjavi samo na zunanji strani kjer je atmosfera. Notri ko v olju plava pa načeloma ne. Zdaj si ga spravil do rjavine in se je ustavil. Ven gre, ker gre po lepemu materjalu.

Načeloma ga vržeš ven, požlajfaš tisto rjavino stran pa nazaj skup vržeš. Če je rjavina pregloboka bo na tem mestu puščalo. Če pušča slej kot prej zafrkneš še pakne, ki se napijejo olja in so samo še za v kanto. Tko da ja, ko rihtaš (sploh če je slabo) rihtaš ornk.

Fajn se poglobi katera mast/olje paše kam. Ker ni vse ista rit in navadna grafitna ni primerna za vse konce. Nekaj smo se že razpisali na tem forumu glede teh mazil.

Jaz sem imel starega mondeota (kupil za žepni drobiž) in je bilo ceneje pol nove ploščice (17€ s popustom) pobrat stran na šmirglu (da je bil batek dosti ven zaradi tanjše ploščice) da ni rjavina delala težave, kot kupit kit za obnovo in vseskupaj rihtat. Vedel sem da gre avto na odpad v roku enga leta. in da kljub polovični debelini verjetno zavore ne bodo več na vrsto prišle :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 27. September 2025, 15:51

Mah, nov batek je cena reda velikosti en kebab ... Bom dal kar novega. Se mi ne da to brusit. Pušča zaenkrat nič. Mast je v kompletu s tesnili. Upam da je taprava. Eno tako vrečkico, kot kečap v meku, zraven navržejo ko kupiš set.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 28. September 2025, 10:03

V tvojem primeru sigurno menjava, valda ne planiraš da boš na odpad avto čez eno leto peljal. Jaz sem kupil zmahanega forda ki je odslužil svoje, saj bi ga še lahko registriral za eno leto, samo je bilo tolko rje prisotne da nisem več imel face to kazat na cesti :D Mogoče menjaš še gumijaste puše klešč vseskupaj dobro podmažeš. Pa novi diski in boš imel lep čas mir potem pa zavore bodo sigurno BP na TP :thup

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 28. September 2025, 14:05

Je vse v kompletu tesnil zraven. Ena gumica se tko že malo drobi, in je treba to menjat. Je komplet za 5 eur, ki ima samo tesnilo svinjarije in oring za batek, za cirka 10 eur imaš pa vse gumi dele, in še žlico masti za zraven. Skup z batkom ne pride 20 eur.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 04. Oktober 2025, 08:52

To je kul ja, ker cela nadomestna čeljust pride verjetno preko 50€ (raje več kot to).

Si že zrihtal?

Brat mi je tudi rekel, da mu je par dni nazaj, ko je delal konkreten pregled pred tehničnim padlo v oko, da ena čeljust grabi. To je par dni kasneje tudi potrdil ko je nekaj na terenu vozil in je avto obstal v precejšnjem hribu brez da bi držal zavoro. Samo je rekel da bo menjal celo čeljust.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 04. Oktober 2025, 10:45

Še čakam da pride roba. Ko bo, se takoj lotim. Zadnje cajte z autodoca tud po dva tedna hodi do mene ... nadomestna čeljust je 68 eur, pa se mi zdi mal velik.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 18. Oktober 2025, 15:34

Evo danes pomenjal. Batek je bil v ene pasu popolnoma rjast. Ampk, no problem, zamejal. Od česar sem porabil največ časa pri vsem delu, je blesava zunanja gumijasta manšetka. Nikakor spravit noter. Niti v prazno čeljust nisem spravil manšetke, da bi po tem principu zmontiral skup
Sem probal novo, probal staro, spraskal vso svinjarijo iz žlebiča, nikakor se ni hotla vsest ne ena ne druga. Na konc sem (po eni uri matrarije) naredil tkole
. Kar vse skup zapeljal not, pa šta bude, nek bude. Niti nisem šel probavat kako dobro sedi, ker ... frustracija do amena. Zdaj pa še odzračit, pa fertik.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 19. Oktober 2025, 12:42

Danes sem odzračil, in šel na probo peljat. Do 80 km/h ne trese nič več. Hitreje ni šlo, ker je naša regionalka danes polna izletnikov in kolesarjev. Na AC se mi ni dalo, bom šel jutr ko grem na šiht. Premze primejo, ampak šele na spodnji polovici hoda pedala. Najbrž je še kje malo zraka. Bom ponovil odzračenje, ampak moram prej kupit še malo zavornega olja - danes sem porabil celo pollitrsko plastenko (sem podrl obe čeljusti in šlo velik). Več kot eno plastenko v petek na naši "vaški" pumpi niso imeli, bom šel jutr na eno drugo pumpo kjer majo velik tega. Drgač premze primejo do smrada, tko da, ustavim se komot. Zavorno olje ki je bilo not je bilo katastrofalno, še dobr da sem razdrl in spustil tisto žabokrečino ven.

Uporabniški avatar
TrollR
Uporabnik foruma
Prispevki: 37
Kraj: Dolenjska

Odgovor Avtor: TrollR » 19. Oktober 2025, 17:47

Jaz sem si kar kupil en tester za zavorno tekočino merit. Ko pokaže rdeče jo zamenjam. Ali na nekje 3 leta.
Na koncu tunela je vedno luč. Včasih tudi vlak :smey

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1369
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 19. Oktober 2025, 19:43

Od česar sem porabil največ časa pri vsem delu, je blesava zunanja gumijasta manšetka. Nikakor spravit noter.
Tudi jaz na tem vedno izgubim največ časa ... Tudi ona metoda, da vse skupaj natakneš na batek in nato stišiš notri mene ni prepričala, ker nisem bil prepričan na koncu, ali je ali ni. Tazadnjič pri kolegovi LC80 sem si iz trde žice zvil dve orodji, da sem vodil gumico okoli batka, medtem ko sem ga nameščal, pa je šlo kar vredu. Drugače pa odvisno od premera batka ... Na osebnih avtih se bolano matram z mojimi debelimi prsti, na LCjki in Helmutu nekako gre (prejkoslej), na Reportažcu pa niti ni bilo tako hudo ... :up
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. Oktober 2025, 07:00

Te mali batki so res zoprni. Ničesar ne vidiš ko not tlačiš, ker so ti prsti napoti. Čeljust itak ne sedi lepo na ponku in se stalno ziblje, če probaš postavit da bi namestil manšetko z vrha. V primež gre samo pokonci postavljena, in tako spet z enega konca ne vidiš dobro. Skratka, za živčke mal.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. Oktober 2025, 07:12

TrollR napisal/-a:
19. Oktober 2025, 17:47
Jaz sem si kar kupil en tester za zavorno tekočino merit. Ko pokaže rdeče jo zamenjam. Ali na nekje 3 leta.
Ta je bila po mojem bistveno starejša. Namesto rumena je bila rjava in motna. Sem naročil pred dvemi leti menjavo na servisu, pa so po mojem pozabili ... Sicer bi bila itak v kratkem spet za menjat. Tester je kaj takega [tester](https://www.lincos.si/kategorije/oprema ... cQAvD_BwE/) ?

BTW, vidim da tule nimamo markdowna za hyperlinke, ali kako to deluje (recimo da nimaš za skopiran link dolge klobase, ampak recimo besedo "tester")?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8675
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Oktober 2025, 07:56

Imaš ga

Koda: Izberi vse

[url][/url]
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost