Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8740
Kraj: Črnuče

Re: Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Marec 2026, 20:34

Če so jo dal v splošno prodajo, definitvno bo v redu. Trenutno si ne smejo privoščit napak. Verjemi, da so jo orenk stestiral.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 15. April 2026, 08:36

Poleg ostalih nastavkov dodelav, ki bodo trajale malo dlje, je sedaj tudi čas drobnih popravil ter spoznavanja z elektro - pnevmatsko - hidravljičnimi sistemi. Začelo se mi je dogajati, da se je tu in tam sam od sebe vklopil 4x4, kar je malo neugodno. V gužvi v tednih po prihodu domov sem zadevo malo ignoriral, a po parih ostrih ovinkih po asfaltu mi je trganje materjala na sprednjih gumah povedalo, da uporabniški priročnik ne opozarja zamanj, da je to no-go ...

Precej hitro sem z malo merjenja ugotovil, da napaka mora biti na stikalu št. 8, ki ob vklopu reduciranih prestav daje dodatni signal, s katerim se avtomatsko priklaplja prvo os. https://blogger.googleusercontent.com/i ... oShema.jpg
A ti šment ti, dotičnega stikala nisem našel, tudi po precej detajlnem pregledu napeljave. :lol:
Seveda sem mimogrede ugotovil, da tudi sicer obstoječa napeljava ne sledi več absoluto 100% tovarniškim načrtom. V glavnem, zaenkrat nisem in nisem prišel do dna vprašanju, od kje prihaja signal, da so vključene reducirane prestave. Pa je šlo nujno z željenim, sem še malo spremenil napeljavo po svoje - itak sem želel 4x4 vklapljati neodvisno od reduktorja (da se lahko kdaj vozim tudi v reduciranih prestavah samo z zadnjim pogonom) - porabil napeljavo za PTO (ki je ne rabim, vitel sem pustil prejšnjemu lastniku) in preko nje napeljal neodvisni priklop 4x4. Mini projektič, ki je na listi prioritet životaril daleč na dnu in bi se ga lotil bohvekdaj, je obkljukan. :reli

Zadnja zapora kot rečeno se tudi ni vklapljala, vzrok sem hitro našel in odpravil, pnevmatski cilinder je kot kaže imel premalo uprabe ... https://blogger.googleusercontent.com/i ... gaDifa.jpg
No, frekvenco uporabe bo treba povečati, kar pa je itak plan. :innoc

Vzporedno sem uspel poškodovati stikalo, ki javlja, da je zadnji dif zaklenjen. Se zgodi. Po manjši improvizirani operaciji na notranjih organih stikalca ... https://blogger.googleusercontent.com/i ... aDifa.jpgg
... sem zadevo popravil, potem pa ob montaži nazaj odlomil (res presenetljivo krhek) M14 navoj in je bilo konec veselja. :ang
Prepričan sem bil, da podobnega stikala ne bo težava dobiti. Podobnega, saj lahko zimproviziram marsikaj, večji, manjši navoj, prilagodim razdalje ...
... pa se je izkazalo, da ne bo tako enostavno. Razne kmetijske zadruge ipd trgovine imajo sicer par podobnih stikal, malo večji navoji, to ni problema, a vsi imajo obrnjeno akcijo (jaz potrebujem NC) . Da bi akcijo menjal na NO z relejem tam dol pri difu, ko je vse vedno mastno in mokro, mi ni, rad bi nekaj, kar bo zaprta enota. In tega (presenetljivo) ni in ni tako lahko najti. Najbližje sem prišel z induktivci in temi njihovimi mehanskimi nadomestki: -> KliK <-
Starejši prodajalec na 7-Trade je sicer že, ko je od daleč videl zadevo v moji roki, rekel: "Stikalo vklopa blokade diferenciala, TAM 110 iin 150," kar me je precej impresioniralo, moram priznati, a vseeno ni imel na zalogi, je rekel, da bo povprašal okoli ...
V glavnem, če ima kdo idejo, kje bi dobil nekaj dovolj podobnega z isto akcijo (pri Kitajcih sem tudi iskal, a nisem najbolj spreten s tem), se priporočam ... :rock
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 15. April 2026, 08:59

A je zelo pomembno koliko je hod tega stikala? Neki podobnega so tipala/stikala za vklop rikverc lučke pri starejših vozilih. Majo pa, vsaj kar sem jih videl, zelo malo hoda. Neki podobnega je bilo na fiesti, ko sem menjal stikalo na menjalniku, ampak tist je melo samo nekaj mm hoda. So drgač NO, ampak to se da neki spacat z relejem. Pač ekstra kabel bi moral potegnit in skrit rele nekam na suho.

Zdej, če lahko natančno določiš hod, pa potem na lov za čem podobnim ... Ena varijanta je da vprašaš pri Jakša ventili v Črnučah, oni znajo elektro-pnevmatiko.

To da si si naštimal vklop prednje osi neodvisno od reduktorja je dober hack. Na Matevževi LC100 je bla to prva stvar ki sva jo skup spacala, ker je včas rabil za manevriranje težke prikolce s čolnom. To je znamenit "pin 10" hack, al kako že.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 15. April 2026, 16:37

Ja, tisti "pin-nekaj-mod" sem tudi na 80ki naredil takoj, ko sem jo kupil. Tam je itak stalni 4x4, s tem modom samo kontroliraš blokado sredinskega difa. Je res zelo uporabno, da lahko kdaj reducirane prestave uporabljaš tudi na podlagah z oprijemom, ne vem, zakaj proizvajalci to ne naredijo tako že standardno.

Glede tega senzorja pa še kar ne morem verjeti, da ni nič podobnega enostavno dobavljivo ... ob vsej senzoriki, ki je na voljo. Saj, akcijo obrnit ni problem, a kot pravim, zaenkrat bi se rad temu izognil, ker se mi zdi nepotrebna komplikacija. Mogoče se bo na koncu izkazalo, da le ni nepotrebna, temveč prepotrebna ... :lol:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 17. April 2026, 07:53

Našel ... :rock

Malo še počakam, če slučajno na 7-Trade najdejo original, če ne, bo pa tole čisto ok.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 19. April 2026, 10:30

vrecha napisal/-a:
15. April 2026, 08:36
"Stikalo vklopa blokade diferenciala, TAM 110 iin 150," kar me je precej impresioniralo
:shock: WHAT?!

podobnovarianto sem jaz doživel ko sem prišel iskat nek generičen kos zajle za grebensko kosilnico SIP Sokol in sem le-to šel iskat v koleasrsko trgovino. In ko vprašam kaj rabim model čist ležerno vpraša če se bom kosit spravil, da rabim tako zajlo :th

BTW, kolk plač moraš dat za tisti kirurški induktivni kos stikala?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 19. April 2026, 17:20

BTW, kolk plač moraš dat za tisti kirurški induktivni kos stikala?
Raje nisem vprašal ... :lol:
Sicer se da induktivce dobiti rabljene na bolhi, jim nič ne manjka, pa tudi cene novih, onih nižjega ranga so tam tam s temi kontaktnimi stikali, 20, 30 EUR za kos. Ja za onega iz linka pa res zgleda, da bi ga znali ceniti kot da bi bil zlat.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 826
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 19. April 2026, 18:53

Jeszt sem že star ampak... njega dni je Mehle na brncicevi delal tele in podobne stvari...

Dimen
Uporabnik foruma
Prispevki: 94
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: Dimen » 22. April 2026, 22:40

Da se 4x4 samodejno vklopi je pomoje napaka na el napeljavi.
Reduktor in samo zadnji pogon odsvetujem, ker obstaja verjetnost da zlomiš zadnjo polos. Polosovine na tamiču so problem ker čez njih teče dovod zraka za napihovanje gum. Imajo luknje in vedno se polos zlomi ravno pri teh luknjah za zrak. 4x4 je nujen v reduktorskih prestavah!!!!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8740
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. April 2026, 23:21

Damjan, nič ne bo s Fast and Furious tamičem. :smly
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 23. April 2026, 06:47

Reduktor in samo zadnji pogon odsvetujem, ker obstaja verjetnost da zlomiš zadnjo polos.
Se zavedam tega, zadevo sem omogočil bolj za namene počasnega neobremenjenega manevriranja kot pa za kaj drugega. Bom zaupal odgovornemu operaterju, da bo redizajn smiselno uporabljal in ne zlorabljal. :reli
Na to temo se spomnim, da so imeli vsi sicer super-duper Patroli UN misije MINURSO v Zahodni Sahari onemogočeni blokadi sprednjih in zadnjih difov in ko sem vprašal znanca, ki je tam delal, zakaj, mi je povedal, da so imeli preveč poškodb osi in difov, ker se "teh opic (lokalnih voznikov) ne da naučiti, kako in kdaj zadevo uporabljati."
... nič ne bo s Fast and Furious tamičem.

Vse, kar sem si želel, je padlo v vodo ... :annoy

:lol:

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 23. April 2026, 09:29

vrecha napisal/-a:
23. April 2026, 06:47
Na to temo se spomnim, da so imeli vsi sicer super-duper Patroli UN misije MINURSO v Zahodni Sahari onemogočeni blokadi sprednjih in zadnjih difov in ko sem vprašal znanca, ki je tam delal, zakaj, mi je povedal, da so imeli preveč poškodb osi in difov, ker se "teh opic (lokalnih voznikov) ne da naučiti, kako in kdaj zadevo uporabljati."
Tud SLO kriminalisti soimeli na Puchih plehnate mostičke čez obe stikali blokade diferenciala. En kolega ga je kupu na dražbi. In potem gledal grde lukne v plastiki, ko je mostičke dol pobral ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost