Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
misu
Uporabnik foruma
Prispevki: 193

Re: Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi

Odgovor Avtor: misu » 18. Februar 2026, 10:22

Imas zivce.... Do kdaj bos vztrajal gor?
Sicer pa nasvet za gostitelje. Ne izivat usode da ne ostaneta brez prstov na okoncinah. Minute stejejo. Severnjaki vedo zakaj gre neopren na okoncine v casu plavanja v zimskem casu. Enako glede pokrivala na glavi.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 20. Februar 2026, 14:02

Verjetno se tam sredi marca vrnem ... pa upam, da do takrat vreme porihtate, zime bom imel dovolj za letos ... :)

Neopren pa ... ne vem, meni ne paše ... saj veš, kako se jaz kopam ... :innoc
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 12. Marec 2026, 09:05

Pa smo nazaj v Slo ...

Rudi je presenetljivo dobro opravil svojo krstno vožnjo, sploh glede na zgodbe, ki sem se jih naposlušal, kaj vse lahko gre narobe ...
Verjetno je to zimo naklofal več km, kot jih je prej v zadnjih petnajstih letih. Glede delovanja mu ni kaj za očitati. Vžigal je brez pregretja celo pri cca -20°C, z uporabo Webasto predgretja (1h ogrevanja motorja s toplim zrakom) pa je pri takšnem minusu vžgal skoraj kot sredi poletja. Jarkovanja niso bila njegova krivda, od ostalih neprilik, ki so se zgodile, pa je za omeniti zamrznjene zavorne obloge na bobne ter puščajoča leva sprednja guma. Gumo sem zamenjal za rezervno in se vozil z njo, dokler so bile v uporabi verige, ko pa sem po poti nazaj prišel do nižje ležečih, nezmrznjenih cest, sem snel verige in ugotovil, da je rezervna guma jajčasta in tako neuporabna za daljšo in hitrejšo vožnjo. :lol: Sem na parkingu zamenjal gumo nazaj in (ker je bilo pač priročno, zaželjeno in torej malodane nujno) končno popravil še puščajoči ventilček, tako da sedaj guma ne pušča več. Mimo tega je bila pot gor in dol zgolj vožnja.

Vožnja je glasna, jasno, na dolgi rok si kar hvaležen za obstoj čepkov za ušesa ter za "noise canceling" slušalke, da lahko poslušaš muziko.
Gre do 90 km/h po ravnini, a 80 km/h je v resnici "udobna" hitrost, ki pa je tudi legalna meja. Na klancih mu hitro zmanjka sape, ampak nič dosti bolj kot polno naloženim modernim tovornjakom, tako da pač voziš v riži z najpočasnejšimi. Sprašujem se, ali je motor res nadgrajen na 130 KM, kot je trdil prodajalec, ali je v resnici še original 110 KM. V kratkem nameravam iti k dizel mojstru, da se to razčisti. Poraba me je dvakrat presenetila, gor grede je bila okoli 24 l/100 km, definitivno več, kot sem pričakoval, potem nazaj grede pa okoli 19.5 l/100km, jasno, gor se več porabi, dol ti pač gravitacija pomaga ... :lol: Nekoliko bolj resno in utemeljeno, en star voznik, ki je večino delovne dobe odvozil na 130ki mi je omenil, da je zimska poraba konkretno višja od letne. Gor grede so bile temperature večinoma pod -5°C, nazaj pa nad 10°C večino dneva ...

Po prihodu nazaj sem zamenjal olje v motorju, ter olje v transferju in menjalniku. Opozorili so me, da se transfer in menjalnik lahko precej grejeta in potrebujeta bolj pogosto menjavo olja. Glede gretja sem preveril parkrat med postanki na AC, temperatura se mi ni zdela pretirana, na meji tega, da bi še lahko držal roko na ohišju. Kljub temu je bilo olje v transferju in in menjalniku "dobro rabljeno" na koncu. V diferencialih skoraj kot novo, ni potrebe po menjavi.

Gume za (semi) permafrost ...
Dvajset let stare kramparce, ki jih trenutno imam, seveda niso optimum ... Nabavil sem verige, ki so seveda bile super za lokalne zimske ceste, a ko si z njimi moral prepeljati kakšen del očiščenega, a še vedno po površini zmrznjenega asfalta (steptan, pomrznjen sneg), je bila hitrost omejena na cca 20 km/h, karkoli več se je čutilo kot izjemno mučenje tehnike (oziroma bolj potnikov verjetno). Tam gor so te ceste, razen glavnih magistral, zelo specifične, Še pred snegom tla relativno globoko zmrznejo, potem pa sneg, teptanje, kombinacija rahlega tajanja pod pritiskom koles ter instant zmrzovanja ustvarijo trdo plast, ki drži sicer bolje kot led, a je še vedno spolzka precej bolj kot "naš" sneg. Ničesar podobnega še nisem videl in vozil pri nas pozimi. Če bi še enkrat nabavljal opremo za tja gor, bi definitivno kupil "špice," ki jih lahko sam montiraš in pobereš ven iz gum, ko jih ne rabiš več. Domačini tam vsi vozijo s špicami v gumah in uporaba teh je legalna tudi na asfaltu. Jaz za mojo uporabo bi sedaj vzel oboje, verige in špice s seboj, če pa bi se moral odločiti za eno stvar, bi pa to bile špice, definitivno.
Glavne magistralne ceste so druga pesem, večinoma očiščene snega, s kakšnim malenkost bolj poledenelim delom vmes, se dalo bi se preživeti z dobrimi zimskimi gumami.

Bivalna nadgradnja se je neverjetno dobro obnesla v mrazu. Kljub temu, da sem bival v hiši, sem imel svojo "pisarno" in delo v nadgradnji, praktično vsak dan. Jugo-Webasto zadevo v pol ure ogreje na vzdržno temperaturo malo nad nulo (ambient -15°C in manj) in potem v slabi uri dvigne na čez 20°C. Noro. Kadar je bil ambient -5°C ali višje, je tale Webasto totalno premočan in ga je potrebno izklapljati in vklapljati, sicer postane na dolgi rok klima v notranjosti skoraj tropska. Glede tega ostaja vprašanje, kako bo to delovalo na nekoliko toplejši klimi ... Ne dvomim, da bi vgradnja manjše klimatske naprave to rešila ... bomo videli. Izolacija je v glavnem 1A.

In na koncu, bi še šel takole prezimovat v mraz?
Za takšno ležerno prezimovanje, kot je bilo letos, bi raje izbral toplejše kraje, sploh, če bi moral ves čas bivati v tovornjaku.
Za nek bolj ekspedicijski način, da se izbere nek primerno težak cilj, izziv, pa da se gre in vozi in dela, večino dni, pa podpišem takoj. :rock
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2560
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 12. Marec 2026, 10:06

Prima. Z gumami, pa saj veš kako je. Vsi bi radi svinjo ki leže jajca, daje polnomastno mleko, in volno. A tega ni. Varijanta z bodicami za montažo (kolikokrat lahko to ponoviš na gumi?) in demontažo se sliši OK.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
misu
Uporabnik foruma
Prispevki: 193

Odgovor Avtor: misu » 12. Marec 2026, 18:17

Lepo da ste varno prevozili povratno voznjo. Te cska menjava novega kompleta gum al bos podrajsal do konca po kaksnih brezpotjih?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 13. Marec 2026, 06:32

Lahko so stare 20 let, a za stran pa še niso. :lol:
Po potjih in brezpotjih, saj je trenutno Rudi poleg bicikla moj "daily driver... " :up

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 13. Marec 2026, 06:58

Špice ...
Domačini kupijo zimske gume z že montiranimi špicami, če pa si sam montiraš pa dejansko ne vem, kolikokrat to guma prenese. Že ona pove, ko ima dovolj, verjetno.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. Marec 2026, 07:53

Na že za to pripravljene gume lahko daš "spike" gor, vendar jih ne boš potem odstranjeval. Oziroma ne boš naredil večkrat, ker jih sama guma ne bo več držala in bodo med vožnjo "leteli" ven.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Schudr
Uporabnik foruma
Prispevki: 482

Odgovor Avtor: Schudr » 19. Marec 2026, 19:08

Nova tehnologija ;) tole je ze malo bližje svinji z volno :lolno

https://www.nokiantyres.com/campaigns/hakkapeliitta-01/
#Forester 02'
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. Marec 2026, 07:49

Je zanimivo. Ampak, ker so špice samodejne, "krmiljene" zgolj s temperaturo tekalne površine, boš še vedno lahko oral s špičkami po golem asfaltu ko je dovolj hladno. In zavorna pot bo rekla adijo, grem jes zdej ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Marec 2026, 13:22

Motiš se. Tudi če so žebljički ven, je še vedno ogromno tekalne površine na sami gumi, ki te brez problema ustavi. Finci to delajo in testirajo.

Sem se 2 leti nazaj tudi jaz z ježevkami vozil po islandiji (od 1.11 pa do 1.5. so dovoljene), pa ko ni bilo snega ni, razen glasu izpod gume, bilo nobenih problemov z ustavljanjem. Na zbitem snegu in ledu se je pa konkretno poznalo. Ker oni ne vozijo po jajcih kot se to dela pri nas, ampak tam se vozi po omejitvi tudi ko sta led ali sneg na cesti.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. Marec 2026, 14:00

Reifenstudie.de se ne strinja s teboj ... (mišljeno jena suhem asfaltu brez ledu).https://reifenstudie.de/Reifentipps/Info/Spikes

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. Marec 2026, 14:17

Sej mislim, dobra ideja. Nisem pa siguren če je to čist trotlzihr. Mehanizem je tak, da (osebno, in čist laično) jaz mislim da se lahko tud mal zafrkneš, če ne upoštevaš kako to deluje. Oprijem navadne trakcijske in spike pnevmatike ni čist enak (tud ne more bit), ni kar BV da je hitrost s spike pnevmatikami omejena na 80 regionalka/100 km/h AC( za Avstrijo). Bomo videli, če nam bodo dovolili to vozit, kako se to pelje.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Marec 2026, 14:56

aleks napisal/-a:
20. Marec 2026, 14:00
Reifenstudie.de se ne strinja s teboj ... (mišljeno jena suhem asfaltu brez ledu).https://reifenstudie.de/Reifentipps/Info/Spikes
Spet v neke obskurne primere. To ni enako. To so spajki, ki stalno gledajo iz gume. Pri teh novih gumah gre za spike, ki so skriti in se pojavijo samo ko je mrzlo. Ob toplejših dnevih so lepo skriti. Zato tam brez problema voziš konkretno več kot 80km/h.

Drugače pa 2mm spajki, ki gledajo iz gume ne umikajo gume iz asfalta, da bi se pa samo po njih vozil. Se kar lepo guma upogne in se voziš čisto normalno.
Ampak pri večjih hitrostih pa ratajo izstrelki. Jih zato, ker se guma razteza, meče ven iz gume. Zamišljaj si, da si ob cesti in te tak izstrelek zadane z več kot 100km/h v glavo. Zato tudi omejitve pri hitrostih, ne zato, ker gume nebi zmogle.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. Marec 2026, 17:11

Sej štekam kaj misliš. Mam pa dvome, (kot si rekel, v nekem bolj nesrečnem slučaju), če je to trotlzihr. Lahko pa tud da sem preveč skeptičen, in bo zadeva top.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov