Projekt: Reportažec

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4130
Kraj: Krško

Re: Projekt: Reportažec

Odgovor Avtor: strumf666 » 19. Avgust 2024, 17:58

Temeljna sama prav dolgo zdržat ne more, ker je mišljena le kot temelj?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1425
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 09. Avgust 2025, 12:42

Eppur si muove!
:reli

Leta sicer tečejo in je točno tako, kot me je kolega restavrator opozoril (črpal iz svojih bogatih izkušenj) da avto, ki se razleze na prafaktorje, kar noče in noče več skupaj skočiti ... :lol:

Pa vendar ... Letos se zadeve bolj sestavljajo kot pa razstavljajo in podvozje je dobilo primerno dozo zaščite:
https://blogger.googleusercontent.com/i ... 47_404.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/i ... 39_351.jpg
Brizganje masti je sploh sila sitno delo, ki ga je pod svoje okrilje vzel Tofujček (jaz sem bolj mehanične sorte restavrator :innoc ).
https://blogger.googleusercontent.com/i ... 41_291.jpg
S količino nanosa se ni šparalo (prav tako ne s časom in natančnostjo čiščenja, brušenja, temeljne zaščite spodaj): https://blogger.googleusercontent.com/i ... 01_391.jpg https://blogger.googleusercontent.com/i ... 14_207.jpg
Je kar fajn gledat, ko se zadeve končno, pa čeprav počasi, zlagajo skupaj. Še malo, malo še, pa bo spet kresnil in brcal tale apartmajček, je že cca dve leti, kar sem zadnjič slišal mašino ... :rock
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 876

Odgovor Avtor: ORLY » 09. Avgust 2025, 17:01

Bravo! Kar v isti maniri naprej 👍
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 845
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 16. Avgust 2025, 14:04

:thup
Ker sem ravno nazaj iz Ita-A-Ita-D-Lux-F-CH-Ita ... vse malo bolj prepoznavne destinacije pokajo po šivih. Fak.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 16. Avgust 2025, 19:44

Jaz niti v sanjah ne ciljam na EU zahodno od nas, eno so ti večno nagužvani placi (zame je gužva že, če nisem sam :lol: ), dodatno pa še tovorno vozilo z EURO 2 motorjem ...
Tudi Hr morje se zapira, celo izven sezone ... :? No zaledje je še večinoma ok in tudi prav zanimivo. Potem pa samo naprej vzhodno (in potem malo bolj na vzhodu še severno).
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 16. Avgust 2025, 20:11

Itak saj te razumem samo mulc odrašča pa moramo tud malo po muzejih, kakih atrakcijah ter prireditvah vandrat... 8-)
Imam euro 4 pa sem moral s primestnim vlakom v Štutgart. Saj je pocen ne rečem pa na par minut šopajo, samo pač nisem tega navajen. :innoc

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 17. Avgust 2025, 07:18

Prostore zahodne omike pa dejansko tudi sam pogrešam.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2575
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 17. Avgust 2025, 07:24

Elektrika, fantje. Ne samo za v EU, električar tud iz Nizozemske do Capetowna gre, ali do Sidneya.
https://detour-roadtrips.com/home/meet- ... ectric-car
https://www.whichcar.com.au/news/electr ... y-roadtrip

Na zastonj elektriko (kot v zadnjem članku) najbrž kmal ne več šlo, na sonce pa kar.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 17. Avgust 2025, 10:21

Jeszt imam samo 14 dni do max 3 tedne na voljo. Da bi sred nemčije zlagal tistele panele...
Pa tud kamper rabim za 3 osebe ne avto. Elektrika? Dokler ne bo celic na vodik...
Še najbolj me je "šmekal" skuter na prikoli, pa potem parkiram kamper v eni "zabačeni" vasi in nato hajd na rajžo. To bi šlo.
Problem je ker smo za 1× še 3-je in potem pride v poštev tista basen o prevozu zelja, koze in volka čez vodo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8756
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. Avgust 2025, 12:06

Sem od 23.7. do danes prevozil skoraj 7000km. Če bi se moral vsakih 400km ustavit in tankat plačljivo elektriko, bi bilo to dražje kot sem dal za ICE gorivo, pa še čakat bi moral. Prvo da bi na vrsto prišel, potem pa še da se nafila. Tako sem bil pa na pumpah samo 8x, pa še to samo po 5 minut na vsaki.
Poleg tega potem nebi F-roada skoraj nobenega prevozil, ker dost poceni električna jajca pa prečkanje vode ne gresta skupaj. Subaru pa brez problemov do 50cm vode. Sprobano večkrat v teh kilometrih.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 17. Avgust 2025, 18:42

Ljudje ki dandanes hodijo na dolge road tripe ali overlandat na elektriko pač niso take sorte, da bi se jim mudilo na šiht v ponedeljek čez tri tedne.
Drago pa je za ostale ki z EVji potujejo na dopust, so v kompanijah že zastavili za čas, ko nam ne bodo kasirali za naftne derivate. Bodo pa kasirali za elektriko. Cena prevoza na dolge ture se nam tudi z EVji ne bo spremenila na bolje, to je gotovo res. Nekje te pričakajo s stroškom, ne bomo se izmuznili. Zanekrat je izjema polnjenje doma za vsakodnevne vožnje, in taki entuzijasti iz linkanih člankov, ki štrom sfehtajo ali si odpeljelo polje celic s seboj na dolgo potovanje.

Vodik je slepa ulca, vsaj kaže tako. Tud je razvoj zastal, če izvzamemo Mirai-ja serijskih avtov na vodik skoraj ni. Hyundai je zaključil prodajo Nexota že par let nazaj, Honda je pa CRVjko dala omejeno v Kaliforniji za 2024, pa še to sam v najem. Drugih osebnih mensezdi več ni. Sem in tja kakšen mestni bus, in Hyundai še brca z enim šleperjem Xcient, v glavnem samo v Švici. Tudi za infrastrukturo ni velik upanja. Eno vodikovo polnilno mesto stane približno ranga 5 hitrih polnilnih mest za baterijska vozila. Pa vidmo da že teh nočejo sfinancirat ne vem koliko. Ker vejo, da če rabiš - boš počakal tud v koloni če je treba, in plačal.

V vodo pa tud solterra/bz4x gre
Večji problem je njuna velika poraba, oziroma precej švoh doseg pri 75kWh bateriji.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 18. Avgust 2025, 07:37

Nehaj prcat. EV so jajca in bodo ostala jajca. Faljena stopnja razvoja vozil, nekje na stopnji Feniksa v Jugoslaviji. Nimamo v Sloveniji niti dovolj kapacitet, da bi filali 100k osebnih EV avtov. Imamo že sedaj probleme z vsemi toplotnimi črpalkami (pozimi) in klimami (poleti). Kje je šele 1.5 milijona osebnih avtov. Če se vsi zamenjajo za EV in naenkrat priklopijo na omrežje, boš na nivoju španije par mesecev nazaj, ko se jim je sesulo omrežje. Samo da pri nas ga ne bodo v dveh dnevih nazaj priklopili.

XV in forester gresta v toliko vode:
Soltera tukaj ne pride niti blizu.

Cena na prevožen kilometer je za EV dražja kot na ICE gorivo, če si v tujini in moraš plačevat za elektriko. Tudi na Islandiji, kjer je elektika skoraj zastonj te pride kilometer dražje. Tisti, ki pa filajo doma, pa se vozijo samo na šiht tistih par km v eno stran z EV, bi pa lahko šli tudi s kolesi. Bi bilo ceneje in manj gužve za nas ostale.

Pa ni to tem Reportažca, daj odpri svojo temo, pa tam nakladaj o EV.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 19. Avgust 2025, 07:42

Okej. Ampak brcaš v temo z Španijo. Mrk poleti v Španiji ni bil od povečane porabe, ampak ampak premajhne porabe/prevelike proizvodnje, in hkrati zarad prenizke rotirajoče mase v energetskem sistemu. Izpad je začel ob 12.00 uri, ko so španske solarne farme na polno šopale in proizvedle preveč energije, ne premalo. Zraven ja laufala sam še ena nuklearka in nekaj malega temo in hidrelektrarn. Ko tako omrežje zaniha za herc in pol, pa ni masivnih generatorjev ki bi absorbirali tak nihaj, je problem. Inverterji ne blažijo nihajev, in zadeva začne odklapljat da ne podre celega povezanega sistema. Mrk so čutili še na nemški mreži.Fazorji niso več skompenzirat, ni pa krivda samo v soalrnih farmah. Krivda je tudi v planiranju. Če misliš spustit v mrežo toliko energije brez inercije kot na dan mrka (cca. 60%), bi moral met na standby nekaj mase da to absorbira. Če pa skopariš, (solar je ja "zastonj"), se ti pač nardi kot se je.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 19. Avgust 2025, 08:38

Nisi razumel, kaj sem hotel povedat. Nisem povezoval mrka s pomanjkanjem elektrike (mrk v španiji me niti ne zanima, sem štromar in razumem, kaj se je zgodilo), ampak samo v času, ko so uspeli nazaj vse vzpostavit. Pri nas ne bo šlo tako hitro, ko se bo omrežje sesulo.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 19. Avgust 2025, 11:01

A, OK. Po prebranem sem sklepal da povezuješ skrb nad količino porabljene energije zarad velikih trošil (kot recimo polnilnice evejev) z vzrokom zadnjega večjega mrka v Španiji. Se opravičujem, nisem prav razumel!

Mene toliko ne skrbi poraba, kot pa bolj skopost upravljalcev in distributerjev. Ker se dela na kar čimveč profita s čimnižjim stroškom. Razumem da mamo kapitalizem, ampak so neke meje. Mogoče pametno delaš, in prodaš z malenkost manj profita, ali pa se ti sesuje - in ne prodaš nič dokler je sesuto. Kratkovidnost me moti (ni omejeno samo na energetiko, to se dogaja tudi na drugih področjih).

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov