Vrechin Cruiser HDJ81 - Scottie

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 26. Maj 2010, 23:01

Opla, opla, končno spet ena lažje opazna sprememba ...
http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... tke_01.jpg

Žal me je navdušenje prevzelo in sem odšel najprej sprobat in šele nato slikat ...
http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... tke_02.jpg

Bom po prvi rečni vožnji poslikal čist avto, zmeril oddaljenosti od tal in navrgel še kakšno tehnično podrobnost. Pa o manj vidnih spremembah bi se tudi dalo kakšno zapisat ...
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 06. Junij 2010, 22:19

Načrtovana pomladanska dela na Scottie so pri kraju in po kopanju v Savinji zgleda takole.

http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... jaExpo.jpg

Gume so BFG AT 285/75/16 na kovinskih feltnah. Občuti se izguba na navoru, vendar je vse še zelo znotraj meja voznosti. Zgleda, da bo poraba malenkost višja (okoli 13 sedaj z naloženo streho) a za natančne projekcije bo potrebno še malo voziti in meriti. Pelje se predvsem gladkeje in tišje, ono prej so bile res glasne kramparce. Difa se vozita okoli 26 cm nad tlemi.

Da poizkušam zbrati še seznam del, ki jih je bilo potrebno nujno opraviti do sedaj.

- Obnova tesnil v sprednj aksi in menjava ležajev volanskih rok.
- Obnova sprednjih zavornih čeljusti.
- Nova zadnja zavorna čeljust (cilinder nepopravljivo zarustan).
- Popravljen motorček za vklop zadnje zapore diferenciala.
- Novi veliki ojnični ležaji.
- Menjava jermenov in napenjalcev.
- Servis (polnenje) klime.

Vse te zadeve so bile pričakovane glede na izkušnje ostalih uporabnikov podobno starih 80k.

Manj nujno, a še vedno potrebna menjave so bila še olja v difih, menjalniku in mašini, mazanje kardanov in podobne malenkosti.

Ostale zadeve: OME podvozje, tok v prtlažniku, separator oljnih hlapov ali kako se že reče oil catch canu, preventivno sem pred potovanjem zamenjal še prednje premzploščice, čeprav so stare imele še kakšen mm življenja, ter termostat. Verjetno še kaj, pa se ne spomnem več. V posebno veselje mi je, da sem veliko večino servisnih del postoril sam in se ob tem tudi mnogo naučil.

V četrtek odrineva. Kot ponavadi bo kakšen preblisk iz potovanja verjetno posvetil tudi na najino spletno stran.

Kaj je še za postoriti? Pred zimo bom obnovil še zadnje zavorne čeljusti in začel preganjati rjo. Glede predelav, dobro bi bilo imeti dodaten tank za gorivo in to je nekako še zadnja želja glede zunanjih predelav. Verjetno jeseni. O notranjosti se bo še malo razmišljalo. Nek sistem predalnikov bo zelo verjetno nastal, vendar še nimam vseh detajlov teoretično razrešenih. Nekaj zanimivih idej je še v zraku (knjižna polica :twisted: ) in bomo videli, ali se bodo kdaj materializirale.

Zaenkrat je naloga voza, da naju odpelje na enomesečni roadTrip in priprelje nazaj s čimmanj "ibung".
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 06. Junij 2010, 22:40

pa srecno pot in cim manj "ibung'!
sapere aude

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. Junij 2010, 22:36

Še ena zanimivost - iz firbca sem skuhal stari termostat.

http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... ostata.jpg

Servisni priročnik pravi, da se mora termostat začeti odpirati pri 74°-78° C in da naj bi bil odklon pri 90° C vsaj 10 mm.

Rezultat? Odpiranje se je začelo pri okoli 84° C in v vreli vodi, pri 100° C, je bil odklon 5 mm. Nekatere stvari je torej pač treba zamenjati, čeprav še "delajo". Jasno kazalec temp. na armaturi ni kazal odklona (Toyota ima pri LCjkah grdo navado s temi kazalci, da so v celotnem varnem območju pribiti na sredini; precej bolj všeč so mi izvedbe pri nekaterih drugih avtih, kjer lahko odčitaš dejansko temparaturo hladilne tekočine).

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Junij 2010, 07:11

Jst pa FMX sma ga v peči tok cajta "kuhala" dokler ga ni raztrajbalo :)
Poči bolj k petarda :lol:
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 09. Junij 2010, 08:42

(Toyota ima pri LCjkah grdo navado s temi kazalci, da so v celotnem varnem območju pribiti na sredini;
Enako je s Subaruji; se da zmodat, da kaže ok.

Uporabniški avatar
bot
Član Subaru kluba
Prispevki: 185
Kraj: Višnja Gora

Odgovor Avtor: bot » 09. Junij 2010, 10:08

gorazd0 napisal/-a:
(Toyota ima pri LCjkah grdo navado s temi kazalci, da so v celotnem varnem območju pribiti na sredini;
Enako je s Subaruji; se da zmodat, da kaže ok.
Kako se pa to naredi? Ali je to kompliciran mod :?:
Koliko je pa sploh normalno da temp. vode niha?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 15. Junij 2010, 22:55

Ekskurzija v polnem teku, z intenzivnimi učnimi urami terenske vožnje. Desni homokinetični zglob je začel malo klikat, bom nabil masti notri in upal, da zdrži. Ker če ne bomo RWD.

http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... ikverc.jpg

Do bloga pa ne morem, ker imajo Sirci cenzuro, tako da zgodbice se zaenkrat nabirajo in zorijo ...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. Julij 2010, 08:27

No, midva sva nazaj, polna predvsem pozitivnih vtisov in novih izkušenj. Okoli 12000 km je naneslo vse skupaj v 27 dneh.

Voz je zdržal brez ugovarjanja, kot sem omenil, sem dal nabiti malo masti v desni homokinetični zglob in po tem se je klikanje le še tu in tam zaslišalo.
V Aqabi sem se odločil za menjavo motornega olja, notri je šel neki "truck special" 15w-40 namesto Arala 10w-40, ki ga običajno uporabljam. Poraba olja se je nato zmanjšala za več kot polovico, iz slabega litra na prvih 6000 km na tri deci v nadaljevanju poti. Meni se je tudi dozdevalo, da je delovanje za odtenek tišje. Tudi sicer Toyota za ta motor v vročih klimah priporoča olja z višjo gradacijo, tam vse do 20w-50. :shock:

Vročina in drobni pesek sta bila glavna sovražnika vozne tehnike.

Drobni pesek se je nabiral v zračnem filtru, kateraga sem med potjo trikrat spucal, najbolj neprijetno pa je bilo, da je blokiral vodila šip, ki so se vedno težje odpirala. Te šipe so eden izmed redkih dizajn falitkov na 80kah. Puči in maži, potem pa nekako gre s primerno mero potrpežljivosti.

Vročina - precejšnja, bi rekel. Vsakodnevno nad 40 C z vrunci okoli Aqabe in Mrtvega morja 48 C. In ravno tam je avto najbolj delal: Aqaba - Wadi Rum = pesek, okoli Mrtvega morja = strmi dolgi vzponi. V obeh primerih počasna vožnja, veliko dela za motor in odklenjen TC menjalnika, torej mnogo toplote in slabe možnosti hlajenja, sploh, ko ti tisto malo vetra piha v hrbet.
Kar sem najbolj vesel, je, da ni bilo nobenih problemov s pregrevanjem. Za avtomatik sem se najbolj bal, ker se okoli sliši kar nekaj primerov, ko v podobnih razmerah avtomatih zakuha. Tudi olje v menjalniku je po koncu poti lepo rdeče in ima še vedno isti vonj kot novo olje, ne smrdi po zažganem.

Ostali "problemčki":

Oil catch can je kmalu po štartu začel solziti iz vseh por in navojev, malo sem zategnil, nato pa obupal, tako da je sedaj desni del motornega prostora lepo zaščiten proti rji. Tale zadeva kliče po konkretnem redizajnu.
Oljno tesnilo v levi sprednji aksi je začelo spuščati. Ko sem delal servis aks, sem po nesreči uničil eno originalno Toyota tesnilo in ker se mi ni dalo čakati s podrtim avtom tri dni na dobavo drugega, sem notri fliknil aftermarket, ki sem ga dobil v kompletu ostalih tesnil. Znano je, da ta aftermarket zdrži precej manj od originala, nisem si pa mislil, da je tako zelo zanič.

To je to.

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2456
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 09. Julij 2010, 00:30

Lepo da sta uživala in nista imela nobenih težav, jaz bi pa vseeno rad videl slikce ;-) :D

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 09. Julij 2010, 11:00

Izbor slikic se najde na blogu. Ne bi dvakrat limal, če ni nujno. Kakšna se bo pa že še pojavila tu in tam v primernih debatah.

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 09. Julij 2010, 13:34

Zakon si tole skup spravu :D

še posebi tale del :

ki prinese olajšanje ob spoznanju, da se zbudim v objemu drage in ne slučajno v oazi islamskega raja za vojne heroje, v družbi tropa večnih devic.

:cool: :cool:
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 13. Julij 2010, 15:12

vrecha, super fotke imaš na blogu in res prijetno potopisno branje :) Še mnogo sreče in prijetnih potovanj ;)
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

KING Alexzander The GREAT
Uporabnik foruma
Prispevki: 63
Kraj: Logatec

Odgovor Avtor: KING Alexzander The GREAT » 13. Julij 2010, 22:26

Pocasi prebiram blog,za zdj lahko recem da sem popolnoma navdusen :cool: :cool: :cool: :cool: :cool:
Ni vazno kaka je baba,vazno je kako pivo piješ :)

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2456
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 14. Julij 2010, 22:13

Pravkar prebral. Vau, lepe slike in zelo lep opis. Sem že skoraj mislil, da sem tam (temperature so že skoraj take) :fewefw

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost