Vivio - non-stop v 4WD !?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4476
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Vivio - non-stop v 4WD !?
Danes se je mamin Vivio odločil, da bo on non-stop v 4WD - in to brez pritiska na gumb... Ne samo, da lučka sveti - dejansko je v 4WD.
Jaz sem si predstavljal, da ima to nekakšno elektromagnetno zadevo, ki ob preklopi stikala pač premakne nekaj v menjalniku, da vklopi še zadnji par koles, zato sem poskusil odstrani vse varovalke in odklopit akumulator in pričakoval sem kak 'KLIK', ko bi ta elektromagnet odpustil, ampak se ni zgodilo nič takega.
A ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo krivo?
Jaz sem si predstavljal, da ima to nekakšno elektromagnetno zadevo, ki ob preklopi stikala pač premakne nekaj v menjalniku, da vklopi še zadnji par koles, zato sem poskusil odstrani vse varovalke in odklopit akumulator in pričakoval sem kak 'KLIK', ko bi ta elektromagnet odpustil, ampak se ni zgodilo nič takega.
A ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo krivo?
Re: Vivio - non-stop v 4WD !?
Imaš ti dejansko sredinski diff al imaš samo "transfer case", kot imajo justyji? Če imaš slednje, samo elektronsko narejeno, pa zadeva ckrne v 4wd pozicij, ali je celo narejeno, da gre v 4wd, če crkne, pol to ni tako nenavadno.
A se ti lučka ugasne, ko stisneš knof?
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Sredinskega diff-a ni, torej je najbrž podobno kot pri Justy-u in Leone-u (namesto mehanske ročice pa je knof).strumf666 napisal/-a:Imaš ti dejansko sredinski diff al imaš samo "transfer case", kot imajo justyji? Če imaš slednje, samo elektronsko narejeno, pa zadeva ckrne v 4wd pozicij, ali je celo narejeno, da gre v 4wd, če crkne, pol to ni tako nenavadno.
Ne, 4WD lučka je skoz prižgana in avto dejansko tudi je v 4WD.LSlabe napisal/-a:A se ti lučka ugasne, ko stisneš knof?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Zadeva dela na podtlak:
Upal sem, da bo kriva kakšna počena cevka, pa (žal) ni. Nisem 100%, kako naj bi ta 'solenoid' (št. 1 na skici) deloval... Ima en 'vhod' (podtlak z motorja) in dva 'izhoda' - predvidevam, da bi ta moral podtlak preklapljati med dvema izhodoma, torej je 4WD vključen, bi podtlak moral biti na enem, če je izključen, pa na drugem.
Trenutno pa je pri meni tako - če je konektor na solenoidu, potem je podtlak na obeh izhodih (ne glede na stikalo), če konektor odklopim, ni podtlaka na nobenem izhodu...
Ima kdo 4WD Vivia z normalno delujočim 4WD preklopom, da bi to preveril?
Upal sem, da bo kriva kakšna počena cevka, pa (žal) ni. Nisem 100%, kako naj bi ta 'solenoid' (št. 1 na skici) deloval... Ima en 'vhod' (podtlak z motorja) in dva 'izhoda' - predvidevam, da bi ta moral podtlak preklapljati med dvema izhodoma, torej je 4WD vključen, bi podtlak moral biti na enem, če je izključen, pa na drugem.
Trenutno pa je pri meni tako - če je konektor na solenoidu, potem je podtlak na obeh izhodih (ne glede na stikalo), če konektor odklopim, ni podtlaka na nobenem izhodu...
Ima kdo 4WD Vivia z normalno delujočim 4WD preklopom, da bi to preveril?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
A je možno da je problem v samem stikalu/knofu, en senzor mora bit za lučko na armaturi.
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Da se tukaj ne skriva odgovor? Tudi če bi stikalo ne delovalo pravilno, bi moral solenoid imeti samo eno stanje v danem trenutku.danci1973 napisal/-a: Trenutno pa je pri meni tako - če je konektor na solenoidu, potem je podtlak na obeh izhodih (ne glede na stikalo), če konektor odklopim, ni podtlaka na nobenem izhodu...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Karel mi je posodil nadomestni ventil, da bi poskusil še s tem, a se je izkazalo, da težava ni v njej.
V bistvu gre za dva elektromagnetna ventila v enem ohišju, na konektorju pa ima vsak svoj 'pin' - tako da sta lahko oba vklopljena sočasno (kar je očitno težava v mojem primeru).
Bilo bi sicer krasno, če bi kje našel 'service manual' za Viviota, pa ga žal ne. Tako lahko zgolj ugibam, da bi vezava najbrž morala biti približno taka:
Pri meni pa je sedaj na sredini +12V, na enem od zunanjih pinov pa je vedno masa, torej je en od ventilov tudi vedno odprt - očitno tisti, ki vklopi 4WD.
Najverjetneje je kje poškodovan kabel med tipko na prestavni ročici in tem dvojnim ventilom...
V bistvu gre za dva elektromagnetna ventila v enem ohišju, na konektorju pa ima vsak svoj 'pin' - tako da sta lahko oba vklopljena sočasno (kar je očitno težava v mojem primeru).
Bilo bi sicer krasno, če bi kje našel 'service manual' za Viviota, pa ga žal ne. Tako lahko zgolj ugibam, da bi vezava najbrž morala biti približno taka:
Pri meni pa je sedaj na sredini +12V, na enem od zunanjih pinov pa je vedno masa, torej je en od ventilov tudi vedno odprt - očitno tisti, ki vklopi 4WD.
Najverjetneje je kje poškodovan kabel med tipko na prestavni ročici in tem dvojnim ventilom...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Zadeva rešena - Vivio ima spet priklopljiv 4WD. Kabel je bil čisto pretrgan pri spodnjem delu prestavne ročice, a tako, da so ostanki žičk bili v kratkem stiku in sta zato oba vakuumska ventila bila ves čas odprta.
Danci - se vidi, da si mojster, predvsem pa dober diagnostik.danci1973 napisal/-a:
Forester diesel
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov