EGR izklop

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
lukabike
Uporabnik foruma
Prispevki: 27

EGR izklop

Odgovor Avtor: lukabike » 15. September 2025, 14:32

Imam Outbacka 2016 Euro6 122.000 km, ki ima že dobro leto precej povečano število regeneracij in ne pridem nikamor z diagnozo. Bil je priklopljen na subarujev računalnik (1h na mestu, 1h vožnje), ki ni pokazal nikakršnih težav. Res je tudi, da imam zadnje leto in pol zaradi dnevnih zastojev na AC precej manj tekočo vožnjo, a vseeno. DPF je bil 2x očiščen (z vodo in potem v peči), a glede na diferencialni pritisk na DPF (ki pride do 20 kPa) so mogoče saje še vedno prisotne. Zato imam trenutno v planu:
- čiščenje DPF z blago raztopino HCL in čistilo za pomivalni stroj (vsako po 15 min)
- izklop in blindiranje EGR
Tako da zdaj iščem dobrega in preizkušenega mojstra, ki zaprl oba EGRja in pravilno nastavil mape, da bi obdržal DPF in zmanjšal filanje DPFja s sajami. Bi lahko kdo priporočal? Odprt sem tudi za druge predloge, razen za uničenje DPF, ker želim, da še naprej opravlja svojo nalogo - samo ne na račun zdravja motorja.

lukabike
Uporabnik foruma

Re: EGR izklop

Odgovor Avtor: lukabike » 22. September 2025, 20:07

Zdaj ne vem, a je forum mrtev, ali je tako neumno vprašanje, da si ne zasluži odgovora...
Sej če kdo noče javno, lahko seveda privat sporočilo! Res bi bil vesel dobrega namiga. Hvala

Uporabniški avatar
TrollR
Uporabnik foruma
Prispevki: 55
Kraj: Dolenjska

Odgovor Avtor: TrollR » 22. September 2025, 20:17

Pozdravljen,

Kar se te odvečne ekologije tiče je tako, da bodo kmalu začeli to vse preverjati tudi pri nas. Meni je že letos priklopil avto na OBD in preveril za vse morebitne napake v zvezi z ekologijo.

V tujini to že preverjajo in tudi lepo te oglobijo in prepovejo nadaljnjo vožnjo.

Jaz sem cca 10 let nazaj peljal k Tunercu v NM svojega takratnega dizla.
Mi je dobro naredil in tudi neki drago ni bilo.

Lp, Mitja
Na koncu tunela je vedno luč. Včasih tudi vlak :smey

Rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 75

Odgovor Avtor: Rok » 22. September 2025, 22:19

Če se voziš severno od Slovenije, bi ti to odsvetoval, ker sem že slišal, da naj bi policaji to preverjali kar preko računalnika, ko te ustavijo, če ti avto kadi.
Moj nasvet je nakup bencinarja, ki bo bolj primeren za kratke vožnje.

Drugače pa malo poglej po internetu, nekateri se kar javno oglašujejo za odstranjevanje dpf in egr.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 25. September 2025, 07:35

Pri nas bodo preverjali vozila od letnika 2020 naprej. Avstrijci pa poberejo tablce za vsako stvari, ki ni po njihovi zakonodaji (gti trefen je lep primer).

Dimen
Uporabnik foruma
Prispevki: 93
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: Dimen » 25. September 2025, 09:00

Men je tuareg regeneriral 1x tedensko pa smo nakonc ugotovil da je treba injektorje obnovit. Sej je logičen, slabo izgorevanje, zamašen dpf.

lukabike
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: lukabike » 25. September 2025, 10:47

Ideja je, da se EGR izklopi zato, da se svinjarija iz ponovnega izgorevanja (in hladnejšega izpuha) ne pošilja ponovno v sesalno komoro in da je izgorevanje boljše. Težava je tudi, da imam od čiščenja DPF naprej 5 uspešnih in 28 neuspešnih regeneracij. Ob spremljanju temperature izpuha pred OBD vidim, da čez 600 stopinj praktično ne uspe priti, kar je v bistvu pogoj za uspešno regeneracijo (še do 550 stopinj samo ob polnem gasu na vrhniški klanec pri 150 km/h). Vse to kaže na možno zataknjeno loputo EGR ventila, ki se mogoče nikoli ne zapre in znižuje temperaturo izpuha.
Kakšno mnenje glede tega? Pri 120.000 km je verjetnost za slabe injektorje dokaj majhna.

Uporabniški avatar
TrollR
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TrollR » 25. September 2025, 10:53

Jaz bi se oglasil na servis na tvojem mestu.

lukabike
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: lukabike » 25. September 2025, 14:02

TrollR napisal/-a:
25. September 2025, 10:53
Tudi jaz. Ampak ker ga sicer ne servisiram pri Kržiču (ima krajši delovnik od mojega + vožnja), tam nisem dobrodošel (sem ga klical in je rekel, da naj ga peljem kar tja, kjer ga sicer servisiram). Res dober odnos do morebitnih strank.

Uporabniški avatar
TrollR
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: TrollR » 25. September 2025, 15:26

Potem ga pa pelji do svoje mehanika. Bolje kot nič.

Rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 75

Odgovor Avtor: Rok » 25. September 2025, 21:33

lukabike napisal/-a:
25. September 2025, 14:02
TrollR napisal/-a:
25. September 2025, 10:53
Tudi jaz. Ampak ker ga sicer ne servisiram pri Kržiču (ima krajši delovnik od mojega + vožnja), tam nisem dobrodošel (sem ga klical in je rekel, da naj ga peljem kar tja, kjer ga sicer servisiram). Res dober odnos do morebitnih strank.
Glede na to za kakšne felerje z njegove strani sem slišal v zadnjem času, ga na tvojem mestu tja niti ne bi peljal. Večina pooblaščenih serviserjev, mišljeno na splošno za vse znamke, najraje dela redne servise, ko je treba odpraviti kakšno kompleksno napako pa zmanjka znanja.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 26. September 2025, 13:54

Moj rek: Dober mehanik je predvsem odličen diagnostik!
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

lukabike
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: lukabike » 26. September 2025, 14:26

Ze z vsem strinjam! Moj je mehanično zelo dober, ampak diagnostik pa ni in ga ne morem niti prepričat, da bi recimo pregledal EGR ventil (če je zataknjen) ali MAP/MAF senzorje (če so zapacani) ali karkoli tretjega. "Če računalnik ne pokaže, je ok".
Torej: je razen Karlija še kdo, ki bi ga lahko priporočali?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 26. September 2025, 15:15

Jaz sem se vsega vedno lotil sam, ko kaj ni šlo po pričakovanjih pa sem pobrskal online - spraševal tudi mojstre onkraj meja naše prelepe kure - tudi čez oceane. Na messengerju se marsikaj najde. Normalen folk še dosti rad deli izkušnje in tudi znanje (sploh če vedo da si dosti daleč stran da jih finančno ne ogrožaš - da bi jim delo speljal).

Dizli so pr nas redki, forumaši se jih otepajo/mo. Izkušenj tako ni dosti. Skupnost je mala in še manj je tistih ki se s tem ukvarjajo v lastno-akademske namene.

Vem da je tudi Nace King tu in tam kako objavo objavil z EGR/Dizel vsebino. Klic danes načeloma več nikogar nič ne stane, beseda pa ni konj. Lepa beseda sigurno lepo besedo najde. Lepo razložiš naravo klica in situacijo ki te muči.

Če je človek bedak in ti to nakaže že z izgovorjeno besedo (kot npr. tvoja izkušnja pri omenjenemu servisu), toliko bolje, ne moreš bit jezen, saj se ne rabiš dolgo (in v živo) z njim ukvarjat. Zamisli si da bi to izvedel potem ko bi bil avto že tam pa v napol stanju recimo. In kaj bi pol?

Imaš še kak subaru servis na daljšem dosegu roke verjetno - pač se bo mogoče treba mal zapeljat al pa dopust vzet, če ne gre drugače. Sej to da servis mreža ni neki ful obsežna lokalno si pa menda vzel v zakup že ko si avto kupil??
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

lukabike
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: lukabike » 29. September 2025, 08:40

Saj pri meni gre za to, da v teoriji vem točno, kaj bi rad, da bi serviser naredil, ker sem se res zakopal v tematiko, prebral vse mogoče od drugih in par vprašanj tudi sam napisal in zbral skupaj, v katero smer bi moral pogledat. Problem je samo, da nimam nobenih izkušenj z dejanskim šraufanjem in rabim kompetentnega mehanika, ki ima izkušnje s subaru (dizlom), da naredi to, kar bi rad. Gre za enostavno izključevanje možnih razlogov, zakaj se mi dpf tako hitro maši. In zadnja stvar na spisku je test injektorjev, ker je treba za to mašino ven jemat.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov