Legacy 2.0R se pocasi ogreje

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Re: Legacy 2.0R se pocasi ogreje

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. December 2022, 11:24

Tebi pomoje avto, če greš dlje časa navzdol brez obrementive dejansko temperatura pade precej pod 90°C. Pač toliko, dokler se ne ustvari ekvilibrij z dovoljšnim zaprtjem termostata...

Nihanje temperature na mestu pa se vzdržuje z dodatnim spihovanjem vročine (medtem ko je termostat vseskozi polno odprt) iz radiatorja s pomočjo ventilatorjev, ki pa se preko termo stikala (ali sonde+ ECU) prižgejo pri 96°C in ugasnejo pri 86°C če se ne motim...
To bi pomenilo da če ti termostikalo crkne, se bo avto na mestu pregrel, ker je očitno vstopna vročina v sistem večja kot jo lahko hladilni sistem odda brez ventilatorjev.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Mazda driver
Uporabnik foruma
Prispevki: 133

Odgovor Avtor: Mazda driver » 24. December 2022, 17:18

Na temu forumu me vedno preseneti kako se tehnicno razpisete👍 pohvalno😁

Hm sm zdj se malo bolj spremljal in po mojem termostat dela tudi po dolgemu klancu navzdol nic ne pade temperatura. Zgleda, da je le tiste dneve, ko je blo pod nulo rabil nekaj vec s tem, da je bil avto zunaj na mrazu.

Edino, to je malo cudno, ker po tem ko je ogret in recimo prehitis pade malo temperatura in se takoj vrne na sredino. To neha delat po dolocenem casu, ko se zgleda cel hladilni sistem ogreje na temperaturo.

Ampak kaj pa tisti mali “air valve” na termostatu, a ne prepusca tisti vedno malo hladilne mimo ceprou je termostat zaprt?

Ma pa ta avto se eno “finto”, ki je ne morem razvozlat odkar ga imam (1 leto). Vsakic, ko ga vzgem in je mrzel prve pol minute ne vlece skor nikamor potem pa se ob isti poziciji gasa kar prebudi in dela normalno. Kot, da ne bi registiral, da mu dajes gas. Cudno. Sem se navadil, da pocakam malo in sele potem speljem pa je vse OK.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 28. December 2022, 21:07

Mrzel ne gre nikamor ali vroč ne gre nikamor je ponavadi problem svečk/kablov/tuljav....

Airvalve prepušča "dve kapljici na sekundo" to ne bo avta hladilo.

Če nisi ziher a je OK al ne, menjaj termostat....to je prvi izmed poceni delov za nadomestit v sklopu reševanja prekomernega hlajenja ali počasnega ogretja motorja.

Če imaš opcijo dobi koga, ki ima OBD konektor (kitajski za 3€ je super dovolj) in aplikacijo tourqe (lite ki je zastonj) na telefonu (android mora menda bit).
S to kombinacijo lahko narišeš isti graf kot ga je nalimal danci, iz takega grafa bi moralo biti razvidno kot dan in noč, če termostat dela. Če dela mora biti tista krajša pavza pri ogrevanju temperature, če ne dela bo vseskozi "linearno" ker motor vseskozi ogreva isto količino vode.

Sam imam ene tri konektorje, vendar imam trenutno vse na posoji :) Poveži se s kom iz tvojega konca...

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 13. November 2023, 19:52

Skoraj po enemu letu sem nekako prišel do zaključka...Vmes sem naročil originalni 78 stopinjski termostat in je bilo stanje isto oziroma še slabše kot s calorstat 82, števec za temperaturo nikoli ni prišel na sredino, ob pospeševanju pa je še padel za kako črtico.

Pred kratkim pa mi je uporabnik Marky s foruma povedal, da ima modelno leto 2008 z 2.0R motorjem tovarniško predpisan 88 stopinjski termostat.

Tako, da to je bilo to - napačen termostat, pred menjavo zobatega je bil pravtako 88.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 13. November 2023, 21:43

Zanimivo... 2008 ima nižje kompresijsko razmerje (10.2 namesto 11.1), morda zato ustvari manj toplote...

Škoda, da nisi že v prvem post-u napisal, da gre za 2008, bi verjetno precej prej prišli do tega zaključka.

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 13. November 2023, 23:30

Ja imas prav - bi moral napisat letnik, ampak po vseh katalogih(autodoc, partsouq,ebay,…) ponuja obe verzije pod mojo sasijo. Celo na avtoservis Krzic so mi ponujali 78, sele ko sem rekel, da ni pravi so povedali d kaze dve opcije za mojo sasijo.

Tako, da je bilo kar tezko ugotovit kaj je prav in kaj ne.

Zacelo se je pa s ponesreceno menjavo zobatega(druga tema), ko mi je mehanik zatrdil, da imajo vsi subaruji 78.

Zdaj me je ta mehanik ze 2x zaje…

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. November 2023, 09:07

Mazda driver napisal/-a:
13. November 2023, 23:30
Ja imas prav - bi moral napisat letnik, ampak po vseh katalogih(autodoc, partsouq,ebay,…) ponuja obe verzije pod mojo sasijo. Celo na avtoservis Krzic so mi ponujali 78, sele ko sem rekel, da ni pravi so povedali d kaze dve opcije za mojo sasijo.
Razen, da pri eni kataloški piše, da je za Kitajsko, druga pa za vse ostalo (EH je koda za kitajski trg):

https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... _20r_2.png https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... at_20r.png
2120AA030 je 76°: https://i.ebayimg.com/images/g/9IwAAOSw ... l1200.webp
21210AA120 pa 88°: https://i.ebayimg.com/images/g/vs8AAOSw ... l1200.webp
Da tvoj mehanik tega ne ve, še razumem. Da pa pri Kržiču tega ne vejo, pa malce težje.

Ampak glavno, da si našel in odpravil težavo.

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 14. November 2023, 16:18

Prilagam slike pogovora s PartSouq in Kržičem... Noben nima pojma za kaj se gre, zato mi je vzelo toliko časa, da sem ugotovil. Dejansko mi ni dalo miru, da je bil v avtu pred menjavo zobatega 88, sem ves čas razmišljal, da nekaj je na tem... Mehanik me je prepričal, da je 88 napačen za ta motor in tako se je začelo... No bo upam komu pomagala ta tema, da razčisti, če ima iste težave.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 14. November 2023, 17:13

Sej so ti odgovorili. Eden je namenjen toplejšim delom sveta.

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 14. November 2023, 17:29

Kako je to definirano? EH je za kitajski trg.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 15. November 2023, 11:34

Subaru Destination Codes:
C0 - Canada
C4 - Mexico
C5 - Canada (PZEV Emissions)
C6 - Korea
E2 - Israel
E3 - Peru
E9 - Philippines
EA - Russia
EC - Europe (Unknown country)
EH - China
EK - United Kingdom (RHD)
EL - Europe (Unknown country)
EP - Europe (Unknown country)
ER - Republic of Ireland (RHD+KPH)
K0 - General LHD
K1 - General RHD
K4 - Panama
KA - Australia
KC - South Africa
KE - Jamaica
KS - Saudi Arabia
U4 - United States (Federal Emissions)
U5 - United States (California and Calfornia PZEV Emissions)
U6 - United States (Federal PZEV Emissions)

Vir: https://sl-i.net/FORUM/showthread.php?1 ... tion-Codes

To da Subaru avtohiša ne zna brati in dešifrirati destination kode ob kataloški številki dela, je kar sramotno.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 15. November 2023, 13:36

Hvala za seznam! Drugo vprasanje je zakaj imajo Kitajci 78 pri istem motorju?

Ce me spomin ne vara sem bil pri narocanju vodne pumpe pri isti dilemi - EH/exc EH. Moram preverit, da ni tud pumpa Kitajska na avtu?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 15. November 2023, 17:35

47€ + DDV pri kržiču za termostat :scrm

Mazda driver
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Mazda driver » 15. November 2023, 18:30

Jaz sem ga na koncu narocil na PartSouq pa je s postnino in carino prisel lih par eur cenejse😬

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. November 2023, 08:57

Jaz sem dosedaj v vse avte metal gates termostat za pod 10€ in je to to :D še nisem imel težave da bi karkoli crknilo zaradi termostata "slabše kvalitete".

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost