Legacy BH 2002 by Kamion
Re: Legacy BH 2002 by Kamion
hvala Kamijon za informacije o stikalih v rubriki višina pedala sklopke.
Sem šel tudi čez ta naslov in moram rečt,da je zgodba zanimiva in poučna.Vidim sebe v zgodbi caa 40 let nazaj,
ko ni bilo panike niti pomisleka, da se mi lahko kaj na potovanju pripeti,čeprav je bil standard in zaneslivost na nivoju crvene zastave.
Sem šel tudi čez ta naslov in moram rečt,da je zgodba zanimiva in poučna.Vidim sebe v zgodbi caa 40 let nazaj,
ko ni bilo panike niti pomisleka, da se mi lahko kaj na potovanju pripeti,čeprav je bil standard in zaneslivost na nivoju crvene zastave.
Decembra, ko je zapadel prvi sneg in sem se hotel iti peljati, sem ob vžigu avta opazil, da gori lučka za alternator, na voltmetru pa sem videl da alternator ne polni. Zato sem ga hitro zamenjal za alternator iz avta za dele in se šel voziti po snegu. Mislil sem da bo to, to, vendar sem ugotovil, da čeprav imata alternatorja isti konektor na 3 pine (označene L, S in C), na temu alternatorju iz avta za dele eden od pinov (C) ni priklopljen nikamor in zato mi je gorela lučka motorja (koda P0558).
Zato sem se odločil moj star alternator obnoviti. Sumil sem, da je edini problem to, da so se ščetke obrabile in nimajo več stika z rotorjem. Po več kot 550'000 km se pač ščetke obrabijo ... Ta moj sum je bil potrjen ko sem alternator razstavil.
Primerjava starih obrabljenih (Mitsubishi
) in novih ščetk (Mahle):
V ščetke je bilo treba zvrtati luknjico, skozi katero se potisne žičko, ki drži ščetke stisnjene, da se alternator lahko sestavi:
Nove ščetke v ohišju:
Z novimi ščetkami in ležaji alternator spet deluje in polni, tako da sem zelo zadovoljen z obnovo.
Zato sem se odločil moj star alternator obnoviti. Sumil sem, da je edini problem to, da so se ščetke obrabile in nimajo več stika z rotorjem. Po več kot 550'000 km se pač ščetke obrabijo ... Ta moj sum je bil potrjen ko sem alternator razstavil.
Primerjava starih obrabljenih (Mitsubishi
V ščetke je bilo treba zvrtati luknjico, skozi katero se potisne žičko, ki drži ščetke stisnjene, da se alternator lahko sestavi:
Nove ščetke v ohišju:
Z novimi ščetkami in ležaji alternator spet deluje in polni, tako da sem zelo zadovoljen z obnovo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Jaz sem naročil originalne ščetke in niso imele luknjic - z nekaj truda in sreče se jih da dovolj noter potisnit, da pride žička pred njimi.
Jaz sem s tanko varilno žico "pridržal" krtačke, in vstavil rotor. Izzy-peasy
Ideja z luknji no slaba.
BTW, imel sem isto težavo. Mel sem tri alternatorje, namontiral tistega ki sem mislil da bo najbolj ohranjen, a lih ta ni mel C konektorja...torej posledično goreča luč za alternator ter lučka za polnenje prižgana.
BTW, imel sem isto težavo. Mel sem tri alternatorje, namontiral tistega ki sem mislil da bo najbolj ohranjen, a lih ta ni mel C konektorja...torej posledično goreča luč za alternator ter lučka za polnenje prižgana.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Pred kakšnim mesecem sem opazil, da ko parkiram avto po daljši vožnji, smrdi po zažganem olju in da se malo kadi izpod avta. Ko sem raziskoval kaj povzroča ta smrad sem ugotovil, da mi pušča semering kardanske gredi na menjalniku, ki sem ga zamenjal ob zamenjavi viskozne sklopke za navaden semering in ne smerni, kot je originalen.
Prav tako pa se je konec marca se je v avtu ob speljevanju pri določeni hitrosti (okoli 10-15 km/h) pojavilo močno ropotanje, ob višjih hitrostih pa tresenje. Izvor ropota je prihajal iz sredine avta, zato smo najprej imeli na sumu ležaj kardana, ki pa je od zunaj izgledal OK. Zato smo sklepali, da je problem najbrž v enem od kardanskih križev, najbrž v sprednjem, saj je to pogosta okvara. https://youtu.be/BRJqJ73mXic?t=320
Ves čas od kar imam avto, pa sem imel probleme ob prestavljanju. Predvsem 3 in 5 prestava, sta vedno škrtnili, zato sem sklepal, da so sinhroni uničeni. Včasih pa se mi je celo zgodilo, da nisem mogel potegniti menjalnika iz 5 prestave in sem moral močno potegniti ročico menjalnika da sem lahko prestavil iz 5 v 4.
Zato sem se odločil, da bi bil to najboljši čas, da zamenjam menjalnik za menjalnik od Subaru Impreze 1.6, ki ima za 1 zob boljše prestavno razmerje 1., 2., vzvratne prestave ter reduktorja. Na forumu je v ravno tem času uporabnik @ijuvan prodajal en menjalnik, ki pa je imel uničen sinhron 3. prestave. Vendar sem ga vseeno kontaktiral. Na kar mi je rekel, da ima sicer 2 menjalnika, enega z uničeno viskozno sklopko (novejši tip menjalnika z 8 luknjami in novejšim viskoznim sredinskim diferencialom) in že prej omenjenega (starejši tip menjalnika z 4 luknjami in staro verzijo viskoznega sredinskega diferenciala). Vse skupaj pa je ponujal za tako rekoč simbolično ceno. Zaradi tega sem priložnost takoj pograbil in na nedeljo smo odšli iz primorske na koroško po menjalnika.
Ko smo menjalnika pripeljali domov, sem ju najprej očistil in nato razstavil. Iz menjalnika s pokvarjenim viskom sem vzel sprednji del (sam menjalnik), od drugega pa sem vzel sredinski diferencial, ker je starejšega tipa, ki se načeloma ne pokvari.
Tesnili za ohišje sredinskega diferenciala sem izdelal sam, v tehniki kladiva in kroglice, iz Donit BA-202 tesnilnega materiala (debeline 0,5 mm).
Menjalnik in kardanska gred pripravljena na vgradnjo:
Prav tako pa se je konec marca se je v avtu ob speljevanju pri določeni hitrosti (okoli 10-15 km/h) pojavilo močno ropotanje, ob višjih hitrostih pa tresenje. Izvor ropota je prihajal iz sredine avta, zato smo najprej imeli na sumu ležaj kardana, ki pa je od zunaj izgledal OK. Zato smo sklepali, da je problem najbrž v enem od kardanskih križev, najbrž v sprednjem, saj je to pogosta okvara. https://youtu.be/BRJqJ73mXic?t=320
Ves čas od kar imam avto, pa sem imel probleme ob prestavljanju. Predvsem 3 in 5 prestava, sta vedno škrtnili, zato sem sklepal, da so sinhroni uničeni. Včasih pa se mi je celo zgodilo, da nisem mogel potegniti menjalnika iz 5 prestave in sem moral močno potegniti ročico menjalnika da sem lahko prestavil iz 5 v 4.
Zato sem se odločil, da bi bil to najboljši čas, da zamenjam menjalnik za menjalnik od Subaru Impreze 1.6, ki ima za 1 zob boljše prestavno razmerje 1., 2., vzvratne prestave ter reduktorja. Na forumu je v ravno tem času uporabnik @ijuvan prodajal en menjalnik, ki pa je imel uničen sinhron 3. prestave. Vendar sem ga vseeno kontaktiral. Na kar mi je rekel, da ima sicer 2 menjalnika, enega z uničeno viskozno sklopko (novejši tip menjalnika z 8 luknjami in novejšim viskoznim sredinskim diferencialom) in že prej omenjenega (starejši tip menjalnika z 4 luknjami in staro verzijo viskoznega sredinskega diferenciala). Vse skupaj pa je ponujal za tako rekoč simbolično ceno. Zaradi tega sem priložnost takoj pograbil in na nedeljo smo odšli iz primorske na koroško po menjalnika.
Ko smo menjalnika pripeljali domov, sem ju najprej očistil in nato razstavil. Iz menjalnika s pokvarjenim viskom sem vzel sprednji del (sam menjalnik), od drugega pa sem vzel sredinski diferencial, ker je starejšega tipa, ki se načeloma ne pokvari.
Tesnili za ohišje sredinskega diferenciala sem izdelal sam, v tehniki kladiva in kroglice, iz Donit BA-202 tesnilnega materiala (debeline 0,5 mm).
Menjalnik in kardanska gred pripravljena na vgradnjo:
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Zamenjal sem tudi "reverse check" mehanizem iz novejšega v starejši tip ohišja, tako da sedaj ne potrebujem več vzmeti na ročici menjalnika za povratek iz 1 in 2 prestave v nevtralno.
Nato sem si rezerviral celo soboto in mehanično jamo. V petek sem tako v avto naložil menjalnik in manjše pritikline, da je bilo vse pripravljeno na menjavo.
V soboto zjutraj smo se lotili menjave menjalnika. Vse skupaj je šlo presenetljivo enostavno, predvsem zato, ker so bili vsi vijaki, že vsaj 1x odviti, tako da se noben od njih ni upiral. Menjalnik je tako bil zamenjan v manj kot 8 urah. Sedaj je prestavljanje enostavnejše in bolj gladko, kot je bilo na začetku, ko sem dobil avto.
Za tresenje in ropotanje re bil res kriv uničen sprednji križ kardana:
Nato sem si rezerviral celo soboto in mehanično jamo. V petek sem tako v avto naložil menjalnik in manjše pritikline, da je bilo vse pripravljeno na menjavo.
V soboto zjutraj smo se lotili menjave menjalnika. Vse skupaj je šlo presenetljivo enostavno, predvsem zato, ker so bili vsi vijaki, že vsaj 1x odviti, tako da se noben od njih ni upiral. Menjalnik je tako bil zamenjan v manj kot 8 urah. Sedaj je prestavljanje enostavnejše in bolj gladko, kot je bilo na začetku, ko sem dobil avto.
Za tresenje in ropotanje re bil res kriv uničen sprednji križ kardana:
Moj stari menjalnik, sem nato doma razdrl. Tako da prilagam še nekaj slik avtopsije:
Prestavni obroč 5. prestave:
Obraba crown in pinion zobnika:
Ležaj vhodne gredi, se je vrtel v svojem ležišču:
Prestavni obroč 5. prestave:
Obraba crown in pinion zobnika:
Ležaj vhodne gredi, se je vrtel v svojem ležišču:
Evo, skoraj 500 jurjev je verjetno delal dost brez posebnosti, vprašanje če je vedno ob predvidenem terminu dobil novo olje. V zadnjem času, odkar ga imaš te je parkrat mučila 5. pa mal je v določeno brzino pohrustalo... Sej je kr vzdržljiv, kaj
Tak menjalnik 2x bolj trpi kot tisti pri FWD pogonu, saj ga AWD skos malce "grabi" in navija tiste zobnike znotraj.
Končno razmerje impreze 1.6 in tega outbacka je isto? Al si moral tudi zadnji diff menjat ?
Semeringov brez smernic, kjer se os vrti jaz nočem uporabljat, ker ne verjamem da držijo olje.
Tu je zdaj tudi dokaz
Seveda je navaden semering 1€ tak s smernicami pa 5€. Ampak ni vredno da ti pol olje ven rine vseskozi po malem.
Končno razmerje impreze 1.6 in tega outbacka je isto? Al si moral tudi zadnji diff menjat ?
Semeringov brez smernic, kjer se os vrti jaz nočem uporabljat, ker ne verjamem da držijo olje.
Tu je zdaj tudi dokaz
Seveda je navaden semering 1€ tak s smernicami pa 5€. Ampak ni vredno da ti pol olje ven rine vseskozi po malem.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
A obstaja to kaka razlaga o razliki? Poguglal sem semering s smernicami, vse men zgleda isto.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Vizuelno je razlika v tem, da imajo 'smerna' (directional) oljna tesnila takšne diagonalne zarezice. http://www.satelit-nikis.com/cross_section_2.jpg http://www.satelit-nikis.com/cross_section_1.jpg
https://www.tr-register.com.au/pics/Tec ... l-seal.jpgGenerally speaking, oil seals can rotate in both left and right directions, depending on the specific application. In certain cases, rotation must happen exclusively in one direction. In these cases, the direction of rotation is indicated on the inside diameter of the oil seal by a corresponding left or right helix, and this is shown in the oil seal notation by the letters R or L. Sometimes, the oil seals can be bidirectional, with a zig-zag-like grooving on the inside diameter. This is shown by the letter W right after the item size.
Koda: Izberi vse
TY754XY1AA TY754XRBAB
Impreza GF EJ16 Legacy BH EJ20
1st 3,545 3,454
2nd 2,111 2,062
3rd 1,448 1,448
4th 1,088 1,088
5th 0,825 0,825
reverse 3,416 3,333
reduktor 1,592 1,447
final drive 3,900 3,900Vzemi v račun še to, da ko je na kardanu razpadel iglični ležaj, se je križ zataknil malo pod kotom, to je pomenilo da je kardan malo opletal na izhodni gredi: Mogoče je tudi zato semering popustil.
Res je, z navadnimi semeringi se ne splača igrati, sploh zato ker je originalen semering od arabcev neke 3€. Dobro potem je tukaj še poštnina in carina, ampak če ga dodaš enemu večjemu naročilu, se to porazdeli ...
https://partsouq.com/en/search/all?q=806735210
Oh to je tko drobno, ni čudno da je men vse enako izgledalo. Pa direkcionalno, smer vrtenja je pomembna. Hmm.danci1973 napisal/-a: ↑15. April 2021, 17:59
Generally speaking, oil seals can rotate in both left and right directions, depending on the specific application. In certain cases, rotation must happen exclusively in one direction. In these cases, the direction of rotation is indicated on the inside diameter of the oil seal by a corresponding left or right helix, and this is shown in the oil seal notation by the letters R or L. Sometimes, the oil seals can be bidirectional, with a zig-zag-like grooving on the inside diameter. This is shown by the letter W right after the item size.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Bravo, majstor Kamion.
Respect z moje strani.
Ps: Kako ti je ime ? Čisto sem pozabil od najinega srečanja.

Ps: Kako ti je ime ? Čisto sem pozabil od najinega srečanja.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
- SubaruLove
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 592
- Kraj: Ljubljana
Če boš kdaj prodajal svojega Legacy-ja ga kupim 
Dobr si zrihtu, dokumentiru in pofotku 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov