Optika-kam?
Re: Optika-kam?
Živjo,
no pri meni je desno kolo malo notri ja..mogoče je pa to vzrok, čeprav kolikor smo gledali naj bi bilo vse ok.Res pa da zadaj ni bilo nič še menjano.
O katerih pušah je pa to govora? Zgornja roka?
no pri meni je desno kolo malo notri ja..mogoče je pa to vzrok, čeprav kolikor smo gledali naj bi bilo vse ok.Res pa da zadaj ni bilo nič še menjano.
O katerih pušah je pa to govora? Zgornja roka?
Oprostite, ampak kakšna jajca so to, da se ne da obeh strani enako nastavit kljub brezhibnemu podvozju?
Velika?
Saj sploh ni opcije nastavitve, vsaj tako mi je rekel optik, sam vem o tem toliko kot o srčni kirurgiji
.
Prav tako ni videti, da bi bile kake poškodbe, avto 100% ni bil zaleten, robnik pa tudi ne vem, razen če so menajli feltne, kar dvomim..
Ne vem ali je res kaka puša slaba in zato tako stoji , oz ga špona(da je eno kolo malo bolj notri cca 1 stopinjo), ali je pa kaj drugega.. Podvozje je celotno pregledano in luftov ni. Res pa, da ni bilo zadaj še nič menjano, vsaj videti je tako, avto ima pa 220 000 km.
Saj sploh ni opcije nastavitve, vsaj tako mi je rekel optik, sam vem o tem toliko kot o srčni kirurgiji
Prav tako ni videti, da bi bile kake poškodbe, avto 100% ni bil zaleten, robnik pa tudi ne vem, razen če so menajli feltne, kar dvomim..
Ne vem ali je res kaka puša slaba in zato tako stoji , oz ga špona(da je eno kolo malo bolj notri cca 1 stopinjo), ali je pa kaj drugega.. Podvozje je celotno pregledano in luftov ni. Res pa, da ni bilo zadaj še nič menjano, vsaj videti je tako, avto ima pa 220 000 km.
So zadnji amortizerji še ok? Samonastavljivi zelo hitro crknejo, pa lastniki tega niti ne opazijo. Polega tega je en velik konstruktorski idiotizem v vpetju amortizerja na spodnji strani. Puše se čez čas speštajo zaradi teže avta, ki se zaradi tega posede.
Živjo,
hmm kako pa vem da so samonastavljivi? Samo bi bilo zaradi amortizerja takšen problem, kot ga imam jaz, razlika v nagibu kolesa za stopinjo?
Kolikor smo pregledali so ok, avto tudi drugače ne plava...
hmm kako pa vem da so samonastavljivi? Samo bi bilo zaradi amortizerja takšen problem, kot ga imam jaz, razlika v nagibu kolesa za stopinjo?
Kolikor smo pregledali so ok, avto tudi drugače ne plava...
Je torej zaradi nagiba zadnjih koles možno, da avto ne gre čisto naravnost.. jaz imam se mi zdi cca 0.5 razlike ena stran je 0, druga -0,5 (tako so mi izmerili pri španu)zadaj, spredaj naj bi bilo v nulo,vsaj tako kaže izpisek, pa imam volan malenkost postrani da gre naravnost. Ali niso naredili ok spredaj?
Da vem reklamirat
Sicer pri teh naših cestah je težko testirati.
Hvala
lpm
Da vem reklamirat
Sicer pri teh naših cestah je težko testirati.
Hvala
lpm
Najboljša optika naj bi se naredila z voznikom v avtu. Tako se dela z avti za dirkanje. Seveda, če se večino časa voziš sam. Na SOB forumu so komentirali boljše nastavitve tudi z obteženim prtljažnikom.
Ja to vem, mi je že pred leti ko sem delal optiko na AMZS obtežil avto na voznikovi strani.
Mene bolj zanima to kar sem napisal, če lahko zaradi napačnega nagiba zadaj avto ne gre v nulo naravnost?Spredaj kot sem rekel je nastavljeno ok, zadaj je pa manjše odstopanje med obema stranema.
Ali to bolj vpliva na obrabo gum?
Nimam pa pojma o teh stvareh tako, da se ne smejat
lpm
Mene bolj zanima to kar sem napisal, če lahko zaradi napačnega nagiba zadaj avto ne gre v nulo naravnost?Spredaj kot sem rekel je nastavljeno ok, zadaj je pa manjše odstopanje med obema stranema.
Ali to bolj vpliva na obrabo gum?
Nimam pa pojma o teh stvareh tako, da se ne smejat
lpm
NE! (večina malčkov nima nastavljivega nagiba, in kakršen pač je, takšen je, nimaš kaj delat...razen če greš krivit)
Razen če je geometrija podvozja povsem v tazadnji (kar ni)...
A ti ga vleče, ali le volan ne stoji naravnost?
Optika zgleda tako, da volan naštima "naravnost" (pozicijsko , da kraki gledajo v pravo stran) potem pa ga zaklene z posebno ročico ki jo zakajla pod volan/sedež/pedale...
Nato pa štela optiko na kolesih.
Če ti PO optiki vleče avto, pojdi nazaj pa naj našteloajo da ne bo vleklo.
Če ti PO optiki volan ne stoji ravno, pojdi nazaj in naj naštelajo da bo volan naravnost.
Uglavnem če si delal optiko in ni OK pejt nazaj...
Kar se tiče obrabe gum, pol stopinje (tudi stopinja ali dve) ne škoduje obrabi gum.
Škoduje stek! (TOE)
https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-9 ... _webp=true
Če ti skupaj zavija, bo zunanji rob pobran, če ti narazen zavija ti pa notranji rob pobere. Upam da si lahko predstavljaš zakaj. Naklon (camber) pa pri vožnji naravnost ne vpliva (zelo malo) na obrabo.
Razen če je geometrija podvozja povsem v tazadnji (kar ni)...
A ti ga vleče, ali le volan ne stoji naravnost?
Optika zgleda tako, da volan naštima "naravnost" (pozicijsko , da kraki gledajo v pravo stran) potem pa ga zaklene z posebno ročico ki jo zakajla pod volan/sedež/pedale...
Nato pa štela optiko na kolesih.
Če ti PO optiki vleče avto, pojdi nazaj pa naj našteloajo da ne bo vleklo.
Če ti PO optiki volan ne stoji ravno, pojdi nazaj in naj naštelajo da bo volan naravnost.
Uglavnem če si delal optiko in ni OK pejt nazaj...
Kar se tiče obrabe gum, pol stopinje (tudi stopinja ali dve) ne škoduje obrabi gum.
Škoduje stek! (TOE)
Če ti skupaj zavija, bo zunanji rob pobran, če ti narazen zavija ti pa notranji rob pobere. Upam da si lahko predstavljaš zakaj. Naklon (camber) pa pri vožnji naravnost ne vpliva (zelo malo) na obrabo.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Živjo, hvala za podroben odogvor mi je sedaj vse jasno
.
V bistvu če volan čisto poravnam gre avto v levo, če ga zamaknem malo desno se pelje popolnoma ok, moram stestirati še kako je če ga čisto spustim.. če je vse ok bi avto moral iti naravnost volan pa biti npr. malo v desno, oz kolikor se sam od sebe poravna?
Bom pa v vsakem primeru peljal nazaj..
lp,m
V bistvu če volan čisto poravnam gre avto v levo, če ga zamaknem malo desno se pelje popolnoma ok, moram stestirati še kako je če ga čisto spustim.. če je vse ok bi avto moral iti naravnost volan pa biti npr. malo v desno, oz kolikor se sam od sebe poravna?
Bom pa v vsakem primeru peljal nazaj..
lp,m
Je pa toe-out zelo zabavno za vozitBackW00d napisal/-a:Kar se tiče obrabe gum, pol stopinje (tudi stopinja ali dve) ne škoduje obrabi gum.
Škoduje stek! (TOE)
Rabim pomoč glede optike. Na legacy-u 2000l imam težavo da nos avta sili iz ovinka takoj ko začnem sukati v ovinek brez da bi dodajal več gasa. Tečno je v dežju, po snegu pa še bolj, sploh noče driftat ampak takoj nos ven sili. Na vseh prejšnji subarujih je ob dodajanju gasa lepo začelo odnašat rit in je bilo dobro obvladljivo po snegu.
Optika je bila nastavljena lani, sicer z letnimi gumami predpisanih dimenzij in na orginal alu felgah. Zdaj so gor predpisane zimske na original jeklenih felgah.
https://s9.mojalbum.com/8183879_1737929 ... 496420.jpg
Kaj bi bilo priporočljivo spremeniti, če kaj? Gume mi sicer ne obrablja neenaomerno, razen na letnih zunanje robove zaradi bolj dinamične vožnje čez ovinke
Optika je bila nastavljena lani, sicer z letnimi gumami predpisanih dimenzij in na orginal alu felgah. Zdaj so gor predpisane zimske na original jeklenih felgah.
https://s9.mojalbum.com/8183879_1737929 ... 496420.jpg
Kaj bi bilo priporočljivo spremeniti, če kaj? Gume mi sicer ne obrablja neenaomerno, razen na letnih zunanje robove zaradi bolj dinamične vožnje čez ovinke
- Kristijan
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 1324
- Kraj: Goričko
- Kontakt:
Meni se tole bere kot visko in ne optika... 
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...
Hmm, visko je bil lani obnovljen... Sem danes testiral na snegu, in gledal od uzunaj kako se avto obnaša ko vozi v krogu. Ob počasni vožnji v krogu z dokonca namotanim volanom in konstantnim gasom ni videti da bi kakšno kolo posebej zaostajalo, kopalo... ob dodanem gasu pa takoj podkrmari.
Če bi bil visko fuč bi se to občutno videlo?
Vožnjo sem nato primerjal še z novejšo Imprezo, katera podkrmari manj, še vedno pa, kar je verjetno normalno?
Imam občutek da je za podkrmarjenje legacy-a kriva kombinacija gum (3 leta stare Kumho KW23) in nastavitev optike... Imam še sicer možnost gume menjati z isto starimi Continentalkami iz Impreze.
Je smiselno katero nastavitev pri optiki spremeniti da se prekrmarjenje omili?
Če bi bil visko fuč bi se to občutno videlo?
Vožnjo sem nato primerjal še z novejšo Imprezo, katera podkrmari manj, še vedno pa, kar je verjetno normalno?
Imam občutek da je za podkrmarjenje legacy-a kriva kombinacija gum (3 leta stare Kumho KW23) in nastavitev optike... Imam še sicer možnost gume menjati z isto starimi Continentalkami iz Impreze.
Je smiselno katero nastavitev pri optiki spremeniti da se prekrmarjenje omili?
Si kaj spreminjal konfiguracijo stabilizatorjev?
Kakšen imaš tlak v gumah?
Kakšen imaš tlak v gumah?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov