Legacy 2.5 2004
Re: Legacy 2.5 2004
Lahko z gobico, ampak potem jih moraš dobro s kakim tagostim krown oljem nasprejat. Po obeh straneh. 
It's a hybrid. It burns gas and oil!
- lukaprelesnik
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 323
- Kraj: Solčava
Avto dobro služi, dobil je sprednje nove stabilizatorje, nova sprednja lagerja, Momo Win2 platišča z Bridgestone Turanza gumami. Od obnove motorja je slabe 13.000km in laufa tak kot se reče 
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- Žaan_Turbo
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 370
- Kraj: Gornji Grad
To je res lepo prebratlukaprelesnik napisal/-a: ↑10. Junij 2020, 12:20Avto dobro služi, dobil je sprednje nove stabilizatorje, nova sprednja lagerja, Momo Win2 platišča z Bridgestone Turanza gumami. Od obnove motorja je slabe 13.000km in laufa tak kot se reče![]()
Prišel, Videl, Scagal
- lukaprelesnik
- Uporabnik foruma
Spet je 10000km mimo, v tem času je avto dobil nove sprednje diske in pakne, nove zadnje lagerje, ter par centi podložene zadnje fedre. In seveda nov Fox izpuh od drugega katalizatorja nazaj.
Zvok tega izpuha mi je vedno bolj všeč, želel sem sicer nekaj glasnejšega, ampak sem prepričan, da je na dolgi rok Fox ravno prav. Sploh pa, ker je kabina v redu izolirana in se zunaj še precej bolje sliši. Mogoče je kak decibel glasnejši, ampak ima pa zvok dost več "podna". Se pa občutno pozna pri pospeških, dost bolje vleče od cca 2500rpm naprej kar je pa res super. Seveda bi kak uel kolektor bil majka, ampak zaenkrat je to to. Če potegnem črto, sem zlo zadovoln.
Še en top tip. Thule strešni nosilci so bli kar precej glasni nad cca 90kmh in sem na netu našel rešitev. Naviješ kak povezovalni trak/elastiko okrog prve prečke, in glej ti to, res deluje! Popolnoma tiho tut na AC pri 150kmh
Zvok tega izpuha mi je vedno bolj všeč, želel sem sicer nekaj glasnejšega, ampak sem prepričan, da je na dolgi rok Fox ravno prav. Sploh pa, ker je kabina v redu izolirana in se zunaj še precej bolje sliši. Mogoče je kak decibel glasnejši, ampak ima pa zvok dost več "podna". Se pa občutno pozna pri pospeških, dost bolje vleče od cca 2500rpm naprej kar je pa res super. Seveda bi kak uel kolektor bil majka, ampak zaenkrat je to to. Če potegnem črto, sem zlo zadovoln.
Še en top tip. Thule strešni nosilci so bli kar precej glasni nad cca 90kmh in sem na netu našel rešitev. Naviješ kak povezovalni trak/elastiko okrog prve prečke, in glej ti to, res deluje! Popolnoma tiho tut na AC pri 150kmh
- lukaprelesnik
- Uporabnik foruma
Evo spet je ene 15.000km več na cajgerju. Fox izpuh se je fajn ulaufu in lepo seka nazaj, ko spustiš gas. Poslovil se je tut menjalnik, tak da ma avto zdej novo sklopko, enomasni vztrajnik ter najboljši upgrade do zdaj - menjalnik in zadnji diff od Outbacka. Razlika je zlo očitna, reduktor sploh, ker je dost krajši na Outbacku, na Legacyju je skor tak kot ga neb blo. Menjalnik je pa itak boljši, če je krajši. Mi je zanimivo, da so sploh delali 2 vrste menjalnika za praktično isti avto. Predvidevam, da zato, da so lahko dali večje gume na Outbacka in je števec še vedno prav kazal? Čeprav po tej logiki bi blo bolje števec drug naredit. Pa še nove feltne sem mu privoščil ker je ene 14 dni laufal brez kiksov. Kupil sem ATS Streetrallye, z gumah Bridgestone Turanza 225/40/18. Avto je dost bolj stabilen, zgleda 100x bolje, na makedamu je pa pač treba zmerno vozit.
Lepo, da je nazaj v pogonu. 
Platišča mu pa tudi dobro sedejo.
Ma dodatne luči si pa stran pobral...?
Platišča mu pa tudi dobro sedejo.
Ma dodatne luči si pa stran pobral...?
- lukaprelesnik
- Uporabnik foruma
Mel sem tehničnega in sem jih dal dol, da ni kakih brezveznih komplikacij. Razmišljam pa, da bi pred zimo namontiral rumene led meglenke v original pozicijo v odbijaču, če že mam napeljavo. Bomo vidli, ko bo spet ene 14 dni mir potem mogoče 
Feltne mu sedejo, in to fuŁ. 18 col ne zgleda niti najmanj preveliko
Ti bi mogu mene vidit ko sm prvič z Advanko AD08R zategnu pune bombe drift po makadamu, pol pa čakal kot po ledenem snegu da se avto ustavi. Smo se kr spogledovali v avtu kaj se dogaja k se avto ni hotel ustavit, križišče z glavno cesto pa se je kar bližalo
Take nizkoprofilne pa trše gume se pač po makadamu vozijo kot po frnikulah.
Ti bi mogu mene vidit ko sm prvič z Advanko AD08R zategnu pune bombe drift po makadamu, pol pa čakal kot po ledenem snegu da se avto ustavi. Smo se kr spogledovali v avtu kaj se dogaja k se avto ni hotel ustavit, križišče z glavno cesto pa se je kar bližalo
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
- lukaprelesnik
- Uporabnik foruma
18 col za tok velik avto je lih prav ja. Po makedamu pa je treba zdej pač bolj pazit pa po pameti vozit.
Zdravo,
imam podobno težavo na outbacku 2007, le da so
novi diski in ploščice, trese pri zaviranju od 80km/h naprej.
Naležna površina diskov na pestu spucana, ležaj kolesa zamenjan 2 leti nazaj.
Mi je pa čudno, da se batki tako neenakomerno premikajo ob pritisku na zavorno stopalko, je mogoče fuč glavni zavorni cilinder al pa "brake booster"?
https://youtube.com/shorts/M8jToS9XnY8? ... 05Z0HpyHG6
Hvala za pomoč.
Klemen
imam podobno težavo na outbacku 2007, le da so
novi diski in ploščice, trese pri zaviranju od 80km/h naprej.
Naležna površina diskov na pestu spucana, ležaj kolesa zamenjan 2 leti nazaj.
Mi je pa čudno, da se batki tako neenakomerno premikajo ob pritisku na zavorno stopalko, je mogoče fuč glavni zavorni cilinder al pa "brake booster"?
https://youtube.com/shorts/M8jToS9XnY8? ... 05Z0HpyHG6
Hvala za pomoč.
Klemen
Batki morjo it enakomerno ven. Ne vem če glih zato bremza trese, prav pa to gotovo ni. Pod gumico je lahko prišla svinjarija ali voda, in en batek zato malo šteka. Za začetek probaj odzračit to stran, ampak sumim da je svinjarija ali že korozija na steni cilindra. Dobiš set za obnovo, ali pa, hitreje, drugo zavorno čeljust. Men je na tak način cel batek zaštekal da ni šel več nazaj not. Na gumici ja bila mini luknjica, ki sem jo opazil šele ko sem cilinder podrl. Set za obnove je približno takle https://www.importcarparts.co.uk/wp-con ... 00x488.jpg
Pošči in zamenjaj, najbolje na obeh čeljustih. Poglej še če je morda treba cilinder ki šteka not malo spolirat zarad korozije. Če ne bo spolirano, novo tesnilo lahko pobere precej hitro.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Menjaj se skupaj, kot ti je predlagal alex, pazi da uporabiš silikonsko mast na vodilih, pa res pazi, da ni kakšne svinjarije v čeljusti, ker bo hitro spet zarjavelo. menjaj tudi zavorno tekočino!
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Tako brez kontra sile se bodo batki neenakomerno premikali, ker je vedno neka mala razlika v trenju med obema, posledično se bo premikal tisti z manjšim trenjem. Če pri potiskanju batkov nazaj ne opaziš opazne razlike v potrebni sili, potem to ne bi smel bit problem.
Pogosta težava, ki lahko povzroča tresenje pri teh zavorah, so vodila ('sliding pins'), po katerih se celotna čeljust premika levo desno. Predlagam, da odstraniš ploščice iz nosilca, zmontiraš čeljust na ta vodila in jih tudi ustrezno zategneš, potem pa poskusiš celo čeljust premikat 'not / ven'. To mora iti lahkotno in enakomerno.
Včasih pa ni dovolj, da preveriš posamezno vodilo - jaz sem imel eno čeljust, ki je imela rahlo zvito tisto 'montažno uho', skozi katero gre vijak v vodilo. Vodila sama zase so se krasno in lahkotno premikala, ko pa sem čeljust zategnil, je zaradi zvitosti montažnega ušesa vodila zategnilo 'na stran' in čeljust se ni več premikala...
Eno od vodil ima tudi gumijasto pušo - če je kdaj bila uporabljena napačna mast, se ta guma lahko 'napihne' in blokira celotno vodilo. Tako da če boš to jemal narazen, očistil in na novo namazal, si vnaprej pripravi ustrezno mast, ki je primerna za gumo (oz. je namenska za ta vodila).
Za tresenje pri zaviranju pa so lahko krive tudi puše v rokah - pri meni je recimo bilo tako, da sem zaradi tresenja zamenjal vsa pest in vse diske, pa je bilo OK do prvega močnega zaviranja - pri tem pa je zatreslo kot hudič in je po tem treslo tudi pri rahlem zaviranju.
Potem sem zamenjal puše v prednjih rokah in se je zadeva uredila - tudi 'tresoči' diski so po nekaj ponovitvah 'utekanja' nehali trest.
Ne rečem, da je pri tebi isto, je pa še ena možnost...
Pogosta težava, ki lahko povzroča tresenje pri teh zavorah, so vodila ('sliding pins'), po katerih se celotna čeljust premika levo desno. Predlagam, da odstraniš ploščice iz nosilca, zmontiraš čeljust na ta vodila in jih tudi ustrezno zategneš, potem pa poskusiš celo čeljust premikat 'not / ven'. To mora iti lahkotno in enakomerno.
Včasih pa ni dovolj, da preveriš posamezno vodilo - jaz sem imel eno čeljust, ki je imela rahlo zvito tisto 'montažno uho', skozi katero gre vijak v vodilo. Vodila sama zase so se krasno in lahkotno premikala, ko pa sem čeljust zategnil, je zaradi zvitosti montažnega ušesa vodila zategnilo 'na stran' in čeljust se ni več premikala...
Eno od vodil ima tudi gumijasto pušo - če je kdaj bila uporabljena napačna mast, se ta guma lahko 'napihne' in blokira celotno vodilo. Tako da če boš to jemal narazen, očistil in na novo namazal, si vnaprej pripravi ustrezno mast, ki je primerna za gumo (oz. je namenska za ta vodila).
Za tresenje pri zaviranju pa so lahko krive tudi puše v rokah - pri meni je recimo bilo tako, da sem zaradi tresenja zamenjal vsa pest in vse diske, pa je bilo OK do prvega močnega zaviranja - pri tem pa je zatreslo kot hudič in je po tem treslo tudi pri rahlem zaviranju.
Potem sem zamenjal puše v prednjih rokah in se je zadeva uredila - tudi 'tresoči' diski so po nekaj ponovitvah 'utekanja' nehali trest.
Ne rečem, da je pri tebi isto, je pa še ena možnost...
Za tresenje je največkrat krivec rja oz. drobci med pestom in diskom. Res dobro moraš očistit površino med vijaki. Ker subaru koristi stojne vijake, je tole malce težje očistit. Očistit moraš tudi nased na disku.
Se spomnim da lahko tam vmes najdeš take fejst zapečene sloje, ki se dajo z žičnato krtačo odstranit. Potem, ko očistiš mal na tanko podmažeš z (bakreno) mastjo.
Seveda ob predpostavki, da so vsi ostali členi kolikor toliko zdravi. Se pravi diski ravni in enakomerno obrabljeni (da ne tresejo že 10 let, ker pol lahko čistiš kolkr češ, pa bojo verjetno še vedno tresli), no ali na novo postruženi/kupljeni. Konec koncev tudi da je podvozje kolikor toliko zdravo.
Kot je že Danilo napisal, največkrat majstri mažejo vodila kar z navadno mastjo, kar pa ni OK, ker guma nabrekne in gre potem hitro po gobe. To moraš mazat z namensko (načeloma silikonsko) mastjo, ki jo kupiš in jo imaš 1/2 svoje popoldanske mehankarske kariere
jaz preferiram tole imam jo že 15 let... https://www.ate-info.de/en/details/ATET ... _englisch/
Za hrbet ploščic in del kjer ploščica naseda na okvir pa ATE Plastilube.
Se spomnim da lahko tam vmes najdeš take fejst zapečene sloje, ki se dajo z žičnato krtačo odstranit. Potem, ko očistiš mal na tanko podmažeš z (bakreno) mastjo.
Seveda ob predpostavki, da so vsi ostali členi kolikor toliko zdravi. Se pravi diski ravni in enakomerno obrabljeni (da ne tresejo že 10 let, ker pol lahko čistiš kolkr češ, pa bojo verjetno še vedno tresli), no ali na novo postruženi/kupljeni. Konec koncev tudi da je podvozje kolikor toliko zdravo.
Kot je že Danilo napisal, največkrat majstri mažejo vodila kar z navadno mastjo, kar pa ni OK, ker guma nabrekne in gre potem hitro po gobe. To moraš mazat z namensko (načeloma silikonsko) mastjo, ki jo kupiš in jo imaš 1/2 svoje popoldanske mehankarske kariere
Za hrbet ploščic in del kjer ploščica naseda na okvir pa ATE Plastilube.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Tale ATE žauba je mati vseh žaub. Sem kakih 25-30 let nazaj poklicno hodil okrog mojstrov ki so imeli že takrat 30 let delavnice za auspuhe in zavore pa so si tole zjutraj ob kofetu na kruh mazali. 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost