Subaru Outback '08 - DIESEL

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma
Prispevki: 221
Kraj: Celje

Re: Subaru Outback '08 - DIESEL

Odgovor Avtor: Nightwish » 04. Februar 2015, 20:06

Karli, če se ti še niso dizli povsem zamerili, potem že imaš potencialno stranko v Foresterjevem delu foruma... Pa na mojem si se pilil, tako da bi zdaj že moral sestaviti EE20 skorajda enako hitro kot EJ20 ;)
Those who have never truly lived can never truly die!

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

diesel

Odgovor Avtor: Nightwish » 14. Februar 2015, 16:04

Zgodbico, ki jo je Karli imel v mislih glede šlamparije prejšnjih lastnikov oz. mehanikov lahko nadaljujemo s počeno posodico pod turbino (po domače si razlagam, da bi morala biti to originalna izvedba "oil catch can"..? ).

V glavnem, nazadnje je olje pronicalo iz nje čisto počasi, zdaj pa že nekaj dni kar pridno nastajajo lužice pod avtom. Nova stane v tujini 155 eur (pri nas pa verjetno x2 :/ ) in še to bi čakal nanjo najmanj 3 tedne.
Zato me sedaj zanima, če ima kdo kaj vez in poznanstev v Italiji in bi slučajno kje na kakšnem odpadu našli rabljeno... Ker znam dosti jezikov, žal pa italijanski ni med njimi, bo vsaka pomoč seveda več kot dobrodošla.

Da pa bo bolj natančno razbrati o čem je govora:
- zadevica pod št. 18 oziroma "B" (kataloška št. 15191AA000)?

http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... /air_duct/

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4117
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 14. Februar 2015, 17:13

Se ne bi dalo zašvasat, če je iz Aluminija?

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 14. Februar 2015, 18:26

A se ne bi to dalo zalepit? Vsaj zacasno, da lahko v miru drugo isces.

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 14. Februar 2015, 18:28

Sem razmišljal tudi o tem, da bi vsaj za nekaj časa zdržalo. Je pa res, da imam kar se takih varjenj tiče, bolj slabe izkušnje...

Karli, kaj praviš? Bi probal oni mojster še to? Na tem delu menda niso take obremenitve kot na vmesnem delu karterja :neutral:

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 14. Februar 2015, 21:00

Zadevo z lahkoto zavari mojster, ki obvlada recimo varjenje platišč. Iztok Kuret iz Kamnika recimo.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 24. Februar 2015, 22:41

Verige v motorju še ni bilo potrebno menjat?
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 25. Februar 2015, 08:10

Nisem ravno mehanik, vendar mislim, da to še lep čas ne bo potrebno... Niti ne vem za nobenega, ki bi jo kdaj menjal oz. da bi mu jo strgalo :th

Uporabniški avatar
Kristijan
Član Subaru kluba
Prispevki: 1324
Kraj: Goričko
Kontakt:

Odgovor Avtor: Kristijan » 25. Februar 2015, 08:38

Nevem, kako je pri Subaruju, vendar se tudi ketne trgajo... :pr
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 25. Februar 2015, 09:35

... Dobro, tudi jermeni se, pa tudi to še nisem nikogar srečal... Če zobati jermen zdrži takšne ali drugačne obremenitve okoli 120kkm, potemtakem veriga vsaj 5x toliko, zato se sploh ne menim kaj dosti za to.

Zdaj pa nehajte strašit!! :lolno

Uporabniški avatar
miapan
Uporabnik foruma
Prispevki: 29
Kraj: Podlehnik

Odgovor Avtor: miapan » 25. Februar 2015, 10:11

Primeren izdelek za tvoj menjalnik boš našel v programu Metabonda http://www.metabond.si/, kjer ti bodo tudi svetovali o pravilnem izdelku za tvojo težavo. Na mazdah se kej poznalo, da je menjalnik bolje tekoč. Sam sem jih uporabil na toyotinem in mazdinem motorju pa zadeva deluje.
LP Kristijan

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 07. November 2015, 14:43

OK... Vidim, da je že dolgo, kar sem omenjal svoje vozilo na teh straneh, zato malo "update-a" :D

Kar se tiče posodice pod turbino, smo ugotovili, da je bil navoj pri vijaku za dovod olja v posodico na začetku pobran. V notranjosti ga je bilo še dovolj, le vijak je bil prekratek. Rešitev je bila nov daljši vijak, ki se je postružil ter preluknjal in od takrat zadeva povsem normalno opravlja svojo funkcijo. V glavnem, olajšanje v obliki 10 eur namesto min. 150+ ;)

Prav tako je avto preko poletja dobil spredaj nove puše (stare so imele za seboj manj kot eno leto uporabe in <10kkm pa so bile povsem hin!!), nove štangice stabilizatorja (te so res "rakrana" bilokatere znamke, ne samo Subaruja) in nove zglobe (ali po domače - kugle). Slednje so bile še prve in resno potrebne menjave. Je bila cela muka odstranit stare!

Tetka Jesen pa je prinesla poleg naravnih dobrot še malo širši nabor opravil na avtu... Padla je odločitev, da že končno zamenjam sklopko, volanske končnike, amortizerje in njihove blazine (šalčke, sedišča ali kakorkoli jih že imenujete)... Pri tem pa šok ob spoznanju, da imam zadaj samonastavljive amortizerje (cca. 500eur/kom) - Hvalabogu sem bil pomirjen ob ugotovitvi, da bi "glisiral" v primeru, da so dotrajani :cool:
Poleg sem naročil še senzor za nastavitev višine snopa žarometov za katerega sem pri poletnih delih ugotovil, da je polomljen, obenem pa me je le nekaj dni pred oddajo naročila presenetila razpoka na cevi iz intercoolerja na motor :cr

Torej, trenutno so na avtu že zamenjani cev na IC, senzor za žaromete in sklopka ter olje v menjalniku ter diffu, ostalo pa še čaka na primernejši čas.

In okoli sklopke ter menjalnika lahko rečem le, da je stara lamela bila še povsem dobra (obrabljenost v primerjavi z novo manj kot 1mm!!!), se je pa poznalo, da sta bila ležaj in košara sklopke očitno še prva in že na pogled dotrajana. - Nauk: se splača investirat v komplet (200 eur)!

Kar se tiče dodatka za menjalnik, ki smo ga omenjali v enem od postov - pri meni je bilo prvih nekaj dni kar opazno izboljšanje, potem pa je bilo le še za odtenek bolje kot pred dolivanjem :neutral:
Je pa grenko spoznanje, da me najverjetneje v roku leta ali dveh čaka razdiranje menjalnika, ker se pri prestavljanju iz 2. v 1. še vedno občasno zatika, prav tako pa tudi v vzvratno prestavo :eh

To bi bilo zaenkrat to, ob priliki in novih dognanjih pa seveda dopolnim poročanje ;) :w

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 15. November 2015, 20:20

Ekola, preko vikenda še nekaj malega dela na avteku...
- novi prednji amortizerji: stare sem sumil, da so dotrajani, nisem pa si mislil, da so tako bogi. Eden je bil povsem zanič in se je ob pritisku z roko brez problema pogreznil, dvignil pa se ni več :cr
- menjava dotrajanih nosilcev amortizerjev spredaj in zadaj (šalčk, blazin ali kakorkoli jih želite imenovati)
- menjava gumic na stabilizatorjih
- menjava volanskih končnikov
- menjava dotrajanega tesnila na izpuhu
- mali servis (olje in vsi filtri)
- menjava jermena in napenjalca (cviljenje je bilo že preveč tečno)
- optika podvozja

Pod črto: vožnja po teh naših "prečudovitih" cestah je zdaj neprimerno bolj znosna, vodljivost avta pa je že prej bila fina, zdaj pa lahko gremo tudi "na nož" :D Z novo življensko tekočino pa tudi motor prede lepo kot mali tigerček ;)

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. November 2015, 11:25

Koliko km so zdržali amortizerji ?

Kje si jih vzel ?

Menjava slabih amortizerjev z novimi, je res kot dan in noč vožnja potem :) Se pelje kot po tepihu...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Nightwish
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Nightwish » 16. November 2015, 19:31

Avto ima sedaj za seboj že 213kkm in amortizerji so bili še prvotni, torej so kar dolgo zdržali :)
Nove sem nabavil, kot vse ostalo, pri poljakih (http://www.e-carsport.com). Zaenkrat imam z njimi dobre izkušnje in bom tudi v prihodnje najverjetneje še naročal robo pri njih.

Vožnja je sedaj predvsem tišja - prej se je slišalo na udarnih jamah, da mi bo sprednji dela avta razpadel, zdaj pa je lepo mirno. Me pa preseneča, da je avto še vseeno dokaj trd. Ampak kaj se čem pritoževati ... ;)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost