Outback vs. Legacy

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Sibirc
Novinec
Prispevki: 7

Outback vs. Legacy

Odgovor Avtor: Sibirc » 24. Januar 2007, 22:00

Sem nov na forumu, pa se ne spoznam še najbolje na tele Subarujčke. :oops: Skratka, odločam se za nakup Subaruja, letnikaokoli 95-98. Zanimajo me razlike med Legacyjem in Outbackom. Vem, da je Outback višji (ne vem pa za koliko), da ima ponavadi več opreme... Navaden Legacy se mi zdi malo prenizek. Sedaj imam vitaro, rad pa bi nek kompromis med terencem in limuzino. Zanima me tudi, po čem vse(razen seveda po obliki) se forester razlikuje od Legacyja/Outbacka, ali je lega na cesti slabša...

Hvala za odgovore :-)

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 24. Januar 2007, 22:12

Fori je narejen na osnovi Impreze. Torej krajša medosna razdalja - posledično malo manj prostora na zadnji klopi... in v širino.

Outback in Legacy - vse glavne razlike si stuhtal sam; outback je večinoma na voljo kot 2.5 automatik; pri legacyjih je motorna paleta malo širša... 2.0, 2.2 in 2.5; najmočnejši je na voljo z obema menjalnikoma (pri nas se je prodajal le z avtomatskim);

avtomatik nima reduktorja (ga ne rabi); nekaj problemov je pri spustih po npr. ledeni cesti (premalo bremza sam); o tem se je na široko že nekajkrat razpisal "gore" - brskaj po oddelku Forester.

Kot kompromis med terencem in cestnim... odvisno česa potrebuješ več,... ampak verjetno je Fori boljša izbira. Glede forijeve lege na cesti ti pa žal ne znam povedat nič; dirkalnik ni noben od zgoraj naštetih.
Fiat.
Brez panike.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 27. Januar 2007, 14:26

Sam sem tudi nihal med Outbackom in Forijem.
Outbacki so praviloma zelo dobro opremljeni (vsaj novejši letniki), so prostorni in veljajo za kralja pri Subarujih.
Forester je malo manjši (predvsem znotraj je razlika opazna), ima pa nekoliko bolj terenska prestavna razmerja (pri ročnem menjalniku) in pri novejših letnikih tudi LSD (delna zapora diferencialna na zadnji osi.

Za več udobja in večjo kilometrino bo verjetno primernejši Outback (čeprav ima močnejši motor posledično spet več stroškov - od registracije naprej), za normalne vožnje pa Fori kar dobro služi. Moj je tokrat ročni menjalnik, prejšnji je bil avtomatik. Sedanje v avto (oz. izstopanje) je pri Foresterju prijetnejše - je pač bolj škatlast.

Lega na cesti - vprašanje. Videl sem že precej divje posnetke, vendar če nisi ravno dirkač, potem tega ne boš opazil. Zaradi zasnove podvozja in odličnega pogona te tudi Fori ne bo pustil na cedilu. Verjetno pa je Outback pri dirkanju bolj uspešen.

Uporabniški avatar
snetaskira
Uporabnik foruma
Prispevki: 56
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: snetaskira » 27. Januar 2007, 21:54

Sem lastnik Foresterja in mi ni žal.

Uporabljam ga za dolge in kratke razdalje, službene in družinske vožnje. Čisti univerzalec. Danes sem se vrnil iz Nemčije - v Avstriji je snežilo, na avtocesti spucana samo ena špura, kjer so se valjali vsi: kamijoni in osebni. Jaz po levi, zasneženi špuri mirno mimo, brez vseh problemov. Lega na cesti je odlična v vseh razmerah.

V ekstremnih situacijah, t.j. terenska vožnja po snegu ali blatu, pa je Outback malo v prednosti. Zadevo sva testirala z u.b na Zelenici v snegu

http://www.subaru-slo.net/viewtopic.php ... c&start=64

in v okolici Ljubljane na blatu:

http://www.subaru-slo.net/viewtopic.php ... c&start=80

V obeh primerih je Outback prilezel par metrov dlje, pa še to le zaradi malo večje moči motorja ter večjega navora. A v normalnih razmerah bisteven razlike v voznih lastnostih ni. Je pa tako, kot je napisal Gore: Forester je malo bolj len, kar se pospeškov in končne hitrosti tiče.

Sicer je pa Outback višji od Legacyja, Forester pa od obeh. Višina od tal: Outback 200 mm, Forester 205 mm (200 pri turbo) in Legacy 150,155 ali 160 (odvisnoi od modela). Podatke sem prepisal s spletne strani www.subaru.si in veljajo za nova vozila.

Če imaš možnost, izberi avto z avtomatskim menjalnikom - če le nimaš vsakodnevnih strmih spustov. Mislim, da mi bosta Gore in u.b prikimala. Tudi sam ugotavljam, da bo moj naslednji avto z AT.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 28. Januar 2007, 08:57

Kar zadeva avtomatiko - prikimam (če nimaš preveč spustov). :D

Verjetno pa je na Zelenici tudi zaradi avtomatike Outback prišel dlje (če predpostavimo, da sta imela podobne gume in voznika primerljivo vozita - pa še tu lahko le kak kamenček spremeni zadevo :shock: ).

Sibirc
Novinec

Odgovor Avtor: Sibirc » 29. Januar 2007, 17:37

Zgleda, da bo forester boljša rešitev zame.
Zanimam se za letnik okol 99, 2.0. Kolk ima avto končno, pospešek, od katerega letnika dalje imajo LSD... Je avto na makadamu trd ali mehak?

Hvala za odgovore in LP

p.s. Če bi kdo rad menjal za vitaro naj me pocuka za rokav :D

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 29. Januar 2007, 19:11

Za tehnične podatke bo najbolje, če pogledaš na Subaru.de. Potem imaš nekje Prospektarhiv, kjer boš našel vse podatke za tvojega izbranca.

LSD imajo Foresterji od modelnega letnika 2003.

Avto se odlično vozi - tako na makedamu kot asfaltu. Precej bolj udobno in zanesljivo kot z Vitaro (pa je sploh ne kritiziram, le v vožnji je velika razlika v prid Foriju). Sam sem šel danes iz Kamnika v Velenje (seveda preko 902 :D ), potem pa nazaj do Kranjskega Raka. Peš na Veliko planino, ko pa sem se vrnil, sem se še kakšen km zapeljal navzgor. Nato pa še v Domžale. Celoten občutek konec dneva - zelo dober, čeprav imam slabe gume. Avto preprosto navduši.

Uporabniški avatar
snetaskira
Uporabnik foruma
Prispevki: 56
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: snetaskira » 29. Januar 2007, 23:37

Jaz sem jeseni prodal Foresterja 2.0, letnik 99. Končna hitrost cca. 180, pospešek sprejemljiv, ni pa dirkač. Ga je treba nažgat v visoke obrate, potem pa gre, a je glasen. Mogoče je 125 KM malo premalo. No, to so očitno ugotovili tudi v tovarni in mu jih kasneje dodali še 33.

Vožnja po vseh vrstah cest je udobna, tudi po makadamu. Nikakor ni trd terenec, prileze pa marsikje.

Zdaj pa je čas, da se tema prestavi eno nadstropje nižje :D :D :D .

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 29. Januar 2007, 23:54

Če se bo Sibirc odločal o nakupu Forija, lahko tam odpre novo temo... tale pa ostane tu. :cool:

Nasvet Sibircu - pojdi peljat... oba, vse tri... morda bo odločitev lažja.
Fiat.
Brez panike.

Sibirc
Novinec

Odgovor Avtor: Sibirc » 01. Februar 2007, 11:05

Mi lahko kdo napiše specifikacije za mašine 2.0 in 2.5 za legacija ali outbacka. Zanimajo me pospešek, končna, navor...

Hvala in LP

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 01. Februar 2007, 18:36

Sibirc napisal/-a:Mi lahko kdo napiše specifikacije za mašine 2.0 in 2.5 za legacija ali outbacka. Zanimajo me pospešek, končna, navor...

Hvala in LP
Nekaj postov višje sem ti napisal, kje najdeš prospekte - stare, nove ...
Vseeno bo najlažje, če sam pogledaš. Sem ti pa poiskal:
http://www.subaru.de/kundenservice/prospektarchiv.htm

Izbereš na levi avto, potem letnik in ... voila specifikacije so pred teboj.

Sibirc
Novinec

Odgovor Avtor: Sibirc » 02. Februar 2007, 18:07

Hvala :)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost