Nakup Foresterja 2006, plin+bencin

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
indigo
Novinec
Prispevki: 16

Nakup Foresterja 2006, plin+bencin

Odgovor Avtor: indigo » 09. Junij 2016, 15:31

Pozdrav!

Bom kar napisal, da sem se zaljubil v Foresterčka in že nekaj dni googlam vsak večer in dobivam zelo mešana mnenja - na internetu načeloma dobra, od ljudi, ki jih poznam, slaba - predvsem zaradi starosti in tega, da je avto od nekega random dilerja. Samo nikoli ne veš, kakšno zgodbo boš imel z avtom...

Zanima me, kaj vi, poznavanci, menite o nakupu 10 let starega Forija, 2006 letnik, na plin? Predvsem me zanima, če menite, da bi takšen avto lahko vozil še 6+ let? Ali je to nerealno pričakovati?

Tole je avto: http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=" onclick="window.open(this.href);return false; ... 20+%20PLIN

Tole je pa alternativa: http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=" onclick="window.open(this.href);return false; ... 20PM%20AWD

In kot drugo - glede na to, da je avto na plin in da bi naj bil relativno nepokvarljiv proti nekaterim drugim firmam, ali menite, da bodo realni stroški skozi leta res zelo visoki, ali pa bodo tam-tam z ostalo "sodrgo"? :)

Ful bi bil hvaležen za nekaj besed o takšnem potencialnem nakupu......

Lep pozdrav vsem,
Gašper

pero112
Član Subaru kluba
Prispevki: 682
Kraj: Lavrica

Re: Nakup Foresterja 2006, plin+bencin

Odgovor Avtor: pero112 » 09. Junij 2016, 16:09

Zdravo

jaz sem imel Foresterja 2005 letnik in je imel plinsko napeljavo ICOM sistem BI FUEL JTG in od tega sistema se ogni kot hudič križa. NI SERVISA V SLOVENIJI ZATO SEM GA PRODAL. (POGLEJ TUDI " NOVA PRIDOBITEV SUBARU FORESTER 2.0X BI FUEL JTG). Glede vozila vse OK SUPER delal mi je dobro na bencin na plin pa mi ga je sral na določene čase, drugače pa je bila dobra vožnja s plinom. Sedaj imam Foresterja letnik 2000, 2.0, 125 km, avtomatik, (servisiran do 180000 km Subaru Kržič sedaj jih ima 220000) in sem se danes dogovoril za drugi teden (14.06.) za predelavo na plin.

Slabe zadeve kot jih jaz vidim je karoserija in to predvsem na zadnjih blatnikih. DRUGAČE PA SUPER AVTO. PRIDEŠ SKOR KAMOR HOČEŠ.

Drugače pa že gledam Foresterja SH ali tako imenovan III generacije (letnik 2008 - 2011) bencin, bencin + plin samo diesla pa ne ker je motor SLAB.

Glej, da bo servis v Sloveniji pozanimaj se. SAMO SISTEM ICOM BI FUEL JTG NE VZEMI, KER SEM ŠE DANES PREVERIL IN NOBEDEN SERVISER V SLOVENIJI NE SERVISIRA TEGA SISTEMA.

TO JE Z MOJE STRANI, LAHKO TI ROMAN NAPIŠEM. DRUGAČE JE PA TO PETI SUBARU PRI HIŠI. IMEL TUDI VW 4MOTION VENDAR SE VRNIL NAZAJ NA SUBARUJA.

indigo
Novinec

Odgovor Avtor: indigo » 09. Junij 2016, 21:44

Hvala za napotke! Kaj pa, če bi to vozil servisirati v Italijo, Hrvaško ali Avstrijo? Jaz ne vidim velikega problema - ampak morda sem preveč neveden tu!

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 09. Junij 2016, 21:53

Ta tip foresterja ima motor s po dvema odmičnima gredema, kar pomeni vsakokratno vlečenje motorja ven za nastavljanje ventilov. Skratka, za plin neprijazen. Vsaj tako sem jaz podučen.

pero112
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: pero112 » 09. Junij 2016, 23:02

Ja res je to za močnejši motor. Pri 125 KM ni potrebno motor ven.

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 10. Junij 2016, 06:36

Ker linki ne delajo, ne vem kakšne so točne specifikacije, a 2006 je povsem nov model, z novim motorjem s 158 konji.

reklamar
Uporabnik foruma
Prispevki: 153

Odgovor Avtor: reklamar » 10. Junij 2016, 07:26

Enega imas blizu HR meje pri Obrezju: Auto Silvio, Sveta Nedelja.
Cene transparentne,korekten in ve za kaj gre,priporocen tudi s strani Subaru servisa.

indigo
Novinec

Odgovor Avtor: indigo » 10. Junij 2016, 09:38

Ok, specifikacije so take:

2006 letnik, 160k km
Motor: 1994 ccm, 116 kW (158 KM)
bencin + plin (BI FUEL, ja...)
Cena: 7k.

@ reklamar: a to misliš serviserja BI FUEL sistema? Al nasploh mehanika za subaruje?

@ Sajmon & Pero: ja, 158 konjev; to, kar si napisal, štekam, da lahko pomeni neugodne stroške.. o kakšni razliki pa govorimo sploh? Sam si ne predstavljam, kaj bi to pomenilo za mojo denarnico..

Lahko še kdo pristavi lonček glede servisiranja BI FUEL v bližnji tujini? Je to kakšna težava, za katero sedaj nimam uvida in bi si pol rekel "ojej.."? Ker če gre samo za logistiko, mi ni težko iti vsake toliko na izlet na Hrvaško :D

Se vam zdi cena spodobna? Bi kdo zbijal na 6 ali več?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 10. Junij 2016, 10:18

A imaš morda tudi že VIN (številko šasije)?

EJ204 motorji imajo za evropsko tržišče ('destinaton code EL') posebne izpušne ventile (so precej dražji od 'navadnih' - 62€ vs. 20€ na kos) kakor tudi glave cilindrov (tudi te so cca. 160€ dražje od tistih za ostale trge), s čimer so oz. naj bi bili pripravljeni za uporabo LPG, tako da (pogostejše) preverjanje ventilov ni potrebno (v tovarniških servisnih navodilih preverjanje ventilov sploh ni predvideno kot redno vzdževanje).

Na svojem Legacy 2.0R sem ventile preveril pri 225k km in 7 ventilov je bilo znotraj toleranc, 7 jih je bilo malo izven (0,03 do 0,06mm), le dva sta bila malo bolj izven toleranc (0,1mm).

Res pa je, da je za preverjanje / nastavljanje ventilov motor potrebno odstranit iz avta, kar pomeni 4-6 ur dodatnega dela, v mojem primeru je bilo treba tudi spraznit klimo, ker nisem našel načina, da bi kompresor lahko dal dovolj na stran brez odklopa cevi...

Druga neprijetnost pa je ta, da je za nastavljanje zračnosti ventila potrebno zamenjati cel dročnik, ti pa so kar dragi (~25€) - seveda pa se da kombinirat s starimi, jaz sem kupil 6 novih, 3 pa sem prerazporedil.

pero112
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: pero112 » 10. Junij 2016, 12:21

BI FUEL sistem, če te zajebaval, so serviserji menjavali neko črpalko za plin v rezervoarju in je bilo cca 450,00 eur + delo. To so na mojem Foriju naredili pri prejšnjem lastniku. Ko je začel spet zajebavati sem bil na servisu, do kjer je bil v LJUBLJANI (serviser tragično premenil in od takrat ni servisa več v SLO) dejal, da je potrebno menjati črpalko (seveda prejšnja je bila že iz GARANCIJE). Drugače sem pa vprašal servis v okolici Vicenze IT, in ti povem, da so zlatarji; menjava črpalke, čiščenje sistema, delo itd pribili ceno cca 1200,oo eur za SERVIS.

ŠE TO BI FUEL SISTEM SE RAZLIKUJE OD OSTALIH. STA DVA SISTEMA TEKOČI IN PLINASTI KOLIKOR VEM. RAZLIKA TEH TI NEZNAM OPISATI. ČE KDO VE NAJ RAZLOŽI.

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 10. Junij 2016, 12:29

Če jaz prav vem, je bifuel oznaka, ki jo imajo italijanski Subaruji, in pomeni sistem znamke BRC, ki so ga vgrajevali pri novih v Italiji. Nekateri temu pravijo kar "original tovarniški", kar seveda ne drži.
Nekateri nemški Subaruji pa imajo oznako "ecomatic", kateri proizvajalec sistema je to, pa nisem šel raziskovat, ker me je vse minilo ob pogledu na prtljažnik, ki je konkretno zmanjšan. Vse to je govora o dotičnem iskanem modelu foresterja, ki ga indigo iščeš.
Kako je s servisiranjem teh dveh sistemov pri nas, ne vem. Na uradnem servisu sistemu BRC menjavajo samo filtre, za kaj več so pa oni bolj veseli kot ti.

reklamar
Uporabnik foruma
Prispevki: 153

Odgovor Avtor: reklamar » 10. Junij 2016, 12:51

Serviserja za plin sem mislil.
Pregled delovanja plina,morebitnega puscanja in pregled map/mapiranje po potrebi stane dobrih 20 eur, gotovo v slabi uri.

indigo
Novinec

Odgovor Avtor: indigo » 10. Junij 2016, 13:04

Kržič iz Vrhnike mi je rekel, da ČE je potrebno nastaviti ventile (in seveda vzeti ven mašino), bi skupno prišlo cerka 800 evrov. Mi zna kdo razložit, kako naj vem, ali je to potrebno? Jaz nekako predvidevam, da to pri 170k km še ni bilo narejeno...

Morda je smiselno, da se dogovorim, da še to opravimo pred nakupom oz. mi ustrezno znižajo ceno. On v Vrhniki pravi, da bi znal. Zna kdo od vas tudi to narest po nižji ceni? :D

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 10. Junij 2016, 14:07

indigo napisal/-a:Kržič iz Vrhnike mi je rekel, da ČE je potrebno nastaviti ventile (in seveda vzeti ven mašino), bi skupno prišlo cerka 800 evrov. Mi zna kdo razložit, kako naj vem, ali je to potrebno? Jaz nekako predvidevam, da to pri 170k km še ni bilo narejeno...
Bojda je zračnost ventilov možno preveriti brez da se motor vzame ven.

Jaz si to sicer težko predstavljam, ampak recimo da je možno - potem bi pri Kržiču najbrž najprej pomerili zračnost ventilov - če bi bili znotraj toleranc, bi samo nazaj zmontirali pokrove ventilov...

Če pa bi ventili bili izven toleranc, pa bi potem motor vzeli ven...
Morda je smiselno, da se dogovorim, da še to opravimo pred nakupom oz. mi ustrezno znižajo ceno.
Lahko poskusiš, čeprav dvomim, da bo prodajalec imel razumevanje za to, če avto normalno deluje in če preverjanje / nastavljanje ventilov ni predvideno kot del rednega vzdrževanja...
On v Vrhniki pravi, da bi znal. Zna kdo od vas tudi to narest po nižji ceni? :D
Končna cena je precej odvisna tudi od tega, koliko so ventili izven toleranc. V najslabšem primeru rabiš 16 novih dročnikov, kar že samo po sebi nanese cca. 400€ (jaz sem rabil 6 novih - 150€).

indigo
Novinec

Odgovor Avtor: indigo » 10. Junij 2016, 14:46

Kaj pa so negativne plati tega, da so ventili izven toleranc in se odločiš s tem še malo počakati oz. se tega pač ne lotiš kar prve pol leta?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost