CVT menjava olja Forester 2020
CVT menjava olja Forester 2020
Pozdrav,
Prvič delam menjavo olja na CVT menjalniku za Foresterja 2020. Motor je 2.0. e-boxer. FB20W/FB20X in menjalnik ima oznako TH58A. Avto ima 160.000km in še ni imel menjanega olja v menjalniku. Malo sem se že pozanimal in dobil informacijo, da bi bilo v mojem primeru pametno narediti dvojno menjavo olja torej rabim 12L. CVT naj nebi mel korita ki bi se dalo sneti in popolnoma izprazniti tako da olje ostane v hidravličnem pretvorniku, hladilniku, kanalih in valve bodyju. Ko odviješ pokrov steče ven samo približno polovica. Zato predlagana dvojna menjava, prvo približno 6L tako, da je v menjalniku cca 50% novega olja, avto malo laufa in nato spet še enkrat novih 6L.
Sam si pomagam malo z googlom malo z AI, zanima me ali ima kdo z tem izkušnje ? Kaj predlagate v mojem primeru ?
Pa tudi zanima me katero olje bi predlagali za moj model ? google pravi Subaru CVTF-II, ampak spet vidim različna mnenja.
Prvič delam menjavo olja na CVT menjalniku za Foresterja 2020. Motor je 2.0. e-boxer. FB20W/FB20X in menjalnik ima oznako TH58A. Avto ima 160.000km in še ni imel menjanega olja v menjalniku. Malo sem se že pozanimal in dobil informacijo, da bi bilo v mojem primeru pametno narediti dvojno menjavo olja torej rabim 12L. CVT naj nebi mel korita ki bi se dalo sneti in popolnoma izprazniti tako da olje ostane v hidravličnem pretvorniku, hladilniku, kanalih in valve bodyju. Ko odviješ pokrov steče ven samo približno polovica. Zato predlagana dvojna menjava, prvo približno 6L tako, da je v menjalniku cca 50% novega olja, avto malo laufa in nato spet še enkrat novih 6L.
Sam si pomagam malo z googlom malo z AI, zanima me ali ima kdo z tem izkušnje ? Kaj predlagate v mojem primeru ?
Pa tudi zanima me katero olje bi predlagali za moj model ? google pravi Subaru CVTF-II, ampak spet vidim različna mnenja.
Re: CVT menjava olja Forester 2020
Pozdravljen,
Drain and fill pri tako rečeni menjavi olja se zamenja polovico olja. Prvo se natoči toliko olja, da priteče do čepa kjer se doliva. Potem se pri zagnanem motorju večkrat prestavi v vse prestave...nato ponovno odpreš stranski čep pri zagnanem motorju in doliješ do čepa.
Bodi pazljiv na temperaturo olja, da ni prehladno oz. prevroče.
Po cca od 2k do 5k km ponovno zamenjaj olje.
Najboljše olje za CVT je Idemecu ampak pri nas ni dobavljiv. Zanimal sem se za naročilo preko luže ampak je poštnina, da na rit padeš.
Pri naših Subaru servisih pa uporabljajo olje Motul Multi CVTF.
Drain and fill pri tako rečeni menjavi olja se zamenja polovico olja. Prvo se natoči toliko olja, da priteče do čepa kjer se doliva. Potem se pri zagnanem motorju večkrat prestavi v vse prestave...nato ponovno odpreš stranski čep pri zagnanem motorju in doliješ do čepa.
Bodi pazljiv na temperaturo olja, da ni prehladno oz. prevroče.
Po cca od 2k do 5k km ponovno zamenjaj olje.
Najboljše olje za CVT je Idemecu ampak pri nas ni dobavljiv. Zanimal sem se za naročilo preko luže ampak je poštnina, da na rit padeš.
Pri naših Subaru servisih pa uporabljajo olje Motul Multi CVTF.
Zadnjič spremenil Kanumlc, dne 27. Avgust 2026, 14:22, skupaj popravljeno 1 krat.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4475
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Sam sicer nimam nobenih izkušenj s CVT, sem pa pred časom zasledil ta Youtube video:
Mehansko naj bi TH58A bil zelo podoben TR580, tako da bi tudi postopek menjava moral biti precej podoben.
Kolikor sem se jaz zanimal, je tako kot je napisal Kanumlc, drain and fill je way to go. Je pa zamenjava dokaj enostavna, jo lahko sam narediš, če imaš prostor in voljo.
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred. (Soichiro Honda)
A reset menjalnika ni potreben po menjavi olja? Se samo zamenja in to je to?
Ne, ni potreben. Nima jamranja za intervale servisov.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Hvala za info.
V meniju greš pod maintain pa si tam vpišeš datum ali kilometre kdaj moraš spet menjat, pa ti takrat javi, če rabiš obvestilo. Drugega ni.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Jap to pa mi je že znano. Si tam vedno nastavljam reminder za menjavo olja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov