@mojvoj: AWD na spolzkih podlagah izredno dobro pospešuje. Pri ustavljanju na spolzkih podlagah pa nima kej velike vloge (razen tega, da z motorjem zaviraš vsa 4 kolesa in da je avto pri zanašanju bolj vodljiv). Edino kar šteje je stik s podlago - se pravi gume. Če imaš še prvo vgradnjo gum - Geolandar "all season", si verjetno kaj hitro spoznal, da bolj, kot uporabnosti v snegu zadostujejo le zakonskim predpisom.
ABS ti pri zavorni poti na snegu ne pomaga nič, razen da ohraniš vodljivost avtomobila med zaviranjem.
Moj nasvet - veliko z motorjem bremzat (2. prestava je kar kratka)
lp
subaru AWD
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
ABS v ničemer ne pomeni 'boljših' zavor ali 'hitrejšega' ustavljanja - še posebej ne na snegu.mojvoj napisal/-a: Moram pa omenit, da sicer zelo dobre zavore, ne uspejo it v korak s pogonom, torej je potrebno biti pri zaviranju zelo previden. Voznik namreč kaj hitro dobi dober občutek ob speljevanju in pospeševanju, ob zaviranju pa občutek varnosti nekoliko zbledi.... ABS svojega dela definitivno ne opravlja tako dobro kot AWD ob pospeševanju.
Da dosežeš optimalno zaviranje in najkrajšo zavorno pot, moraš zavirati tako, da se ABS sploh ne aktivira. Če zaviraš 'preveč' in s tem zablokiraš kolo (ali kolesa), ABS namreč zavore za trenutek popusti in v tem času tisto kolo (ali tista kolesa) sploh ne zavirajo - kar je seveda precej slabše, kot če bi ves čas zavirala na (samo) 90%.
Pred par dnevi sem na zasneženem Pohorju testiral razliko med zaviranjem z ABS, ko sem zavoro pohodil s vso silo in zaviranjem z občutkom, ko se ABS (še) sploh ni vklopil. Sicer nisem meril razdalj, ker sem bil sam, a je zavorna pot z aktiviranim ABS-om bila okrog 1.5-2x daljša...
D.
Sorry, ampak za po snegu je še vedno najboljša varianta blokada gum, da narijejo kupček snega pred sebe in da se zato avto ustavi. Vsak abs in podobne oslarije se pred tem skrijejo. Še posebej, če imaš dost široke gume, da se tak kupček naredi še večji.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Zato se pa pri novejših avtomobilih ABS samodejno izklopi, ko hitrost pade pod določeno vrednostjonebivedu napisal/-a:Sorry, ampak za po snegu je še vedno najboljša varianta blokada gum, da narijejo kupček snega pred sebe in da se zato avto ustavi. Vsak abs in podobne oslarije se pred tem skrijejo. Še posebej, če imaš dost široke gume, da se tak kupček naredi še večji.
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.
popolnoma res....tole o ABS-u....
ABS kolesu sploh ne pusti priti do konkretnejše podlage, temveč ves čas plava po snegu.
Ko se pa hitrost avta zmanjša se pa ABS avtomatsko izklopi (forester 09).
Je pa dejstvo, da je najbolje max. zavirati z mašino, saj je avto pri tem bistveno bolj vodljiv, kot takrat ko začnemo zavirati z zavorami.
ABS kolesu sploh ne pusti priti do konkretnejše podlage, temveč ves čas plava po snegu.
Ko se pa hitrost avta zmanjša se pa ABS avtomatsko izklopi (forester 09).
Je pa dejstvo, da je najbolje max. zavirati z mašino, saj je avto pri tem bistveno bolj vodljiv, kot takrat ko začnemo zavirati z zavorami.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
To verjetno velja le v precej specifičnih pogojih (dovolj globok in kompakten sneg).nebivedu napisal/-a:Sorry, ampak za po snegu je še vedno najboljša varianta blokada gum, da narijejo kupček snega pred sebe in da se zato avto ustavi. Vsak abs in podobne oslarije se pred tem skrijejo. Še posebej, če imaš dost široke gume, da se tak kupček naredi še večji.
V splošnem pa je verjetno še vedno najbolje zavirati z občutkom tik pred zdrsom oz. blokiranjem kolesa.
To se pa tudi pri starejših, drugače se avto ne bi nikoli ustavil.BMW_rok napisal/-a: Zato se pa pri novejših avtomobilih ABS samodejno izklopi, ko hitrost pade pod določeno vrednostjo
D.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost