no, včeraj na AC proti Velenjskemu podjetju Compaco sem posnel zgornjo sliko, do katere je prišlo takole:
5. decembra, leta 2004, sem se prijavil na nekakšen avtomobilski forum in vprašal:
odgovorov sem dobil kar nekaj, od nekoga, ki se je predstavljel kot lisko, ša nekoga, ki je bil menjekul, spet drugi je bil nebivedu in naslednji gorazdO, itd.Spoštovani,
kot povprečen družinski voznik želim varno voziti familijo sem in tja, tudi v zimskih razmerah, vsak dan 25 km, po slabo spluženem asfaltu, v klanec ali dva - ne pa zunaj asfaltnih cest.
Bi mi 4x4 izdatno pomagal (forester, legacy ali kaj takega) ali je dovolj avto s sprednim pogonom, z dobrimi gumami in ESP (npr. volvo v50)?
Sploh ta zadnja dva sta prispevala precej k moji odločitvi.
Npr.:
ingorazd0 napisal/-a:1. avto s sprednjim pogonom, z dobrimi gumami in s pametno glavo navadno prileze dovolj daleč;
2. 4WD (po izkušnjah) prileze dlje... pride prav - ko razmere niso "normalne"; v teh primerih navadno pride prav še reduktor in zapore/e diferenciala/ov
3. pri znucaniih gumah in pretiravanju ti tudi 4WD in elektronika ne pomagata;
za vožnjo po spluženih cestah (normalne razmere) je dovolj prvo.
da ne bo nesporazumov: 4WD se pozna tudi na suhi cesti, a pride do izraza šele, ko vožnja ni več "normalna vožnja";
Prišlo je še povabilo:nebivedu napisal/-a:Kar pa se varnosti tiče - subaruji so zelo varni avtomobili. Že če zasnovo avtomobila pogledaš spredaj ogromna havba z veliko zmečkljivih con, potem velika mašina, še večji menjalnik in kardan pa zadnji diferencial, Vse to skupaj drži avto in če ti nekdo prileti spredaj čelno mora komplet podvozje premaknit(mašina porine menjalnik, menjalnik porine kardan in kardan porine zadnji diferencial - vse je pa pritrjeno na podvozje), da pride do voznika in sovoznika, kje so šele zadnji sedeži. Odzadaj je isto, samo v obratnem vstnem redu. Uglavnem dovolj varen in zelo zanesljiv za naše ceste. Malo več porabiš na bencinu, ker poraba ni med najnižjimi, so pa zato servisi cenejši, kot pri večini primerljivih znamk(interservice ima delovno uro z davkom 5900sit - vprašejte se kolikšna je cena delovne ure za kakega volvota na pooblaščenem servisu).
nebivedu napisal/-a:Vsekakor pa lahko potem prideš kdaj na kak subaru meeting, pa bomo kakšno rekl.
Al pa se kdaj dobimo, ko bi se odpeljal na kak zasnežen hrib, kjer imajo potem otroci dost za počet (sankanje, kepanje). Pa če še jst svojega pripeljem, pa Mambo iz tega foruma jih bo že za cel vrtec.
Sledilo je: 17. 12. 2004 odločitev za nakup, ogled avtomobila v mb prodajnem salonu, plačilo 6,2 milijona takratnih sit
Skratka, danes sem zadovoljen lastnik Subaruja, Forester se je izkazal kot zelo zanesljiv delovni stroj ... in veselim se naslednjih skupnih pet let poti do 200000km.