Menjava amortizerjev pri Foresterju l. 2003

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Menjava amortizerjev pri Foresterju l. 2003

Odgovor Avtor: bajker » 21. Julij 2010, 20:38

Pred kratkim sem bil prisiljen menjati amortizerje na Foriju l. 2003. Mogoče bodo moje izkušnje še komu prav prišle, ker je takih Forijev na forumu kar nekaj.
Da so amortizerji zadaj slabi, je bilo ob prehodu lukenj in grbin jasno že nekaj časa, a ko je avto začel spredaj "plesati", torej imel sem občutek, da spredaj niha levo in desno, je prišel čas za menjavo. Avto sem peljal še na test amortizerjev in izkazalo se je, da je en fuč, drugi pa v precej slabem stanju. Seveda se v vsakem primeru menja oba. Prednji so še v redu, zato sem se odločil, da jih zaenkrat obdržim. Da je bila zadeva zabavnejša, se je to zgodilo dobrih 14 dni pred dopustom, torej sem imel le toliko časa da zadevo porihtam.

O menjavah amortizerjev je bilo na forumu že veliko povedanega, žal pa vse za Forije prve generacije. Izkušnje iz teh menjav se žal ne morejo v celoti prenesti na drugo generacijo, od. l.2003 naprej (oz. če sem natančen, od 06/2002 naprej).
Znano je, da imajo vsi evropski Foriji zadaj samonastavljive amortizerje, ki so novi zelo dragi, njihova prednost pa po mojem mnenju ne odtehta njihove cene. Zato večina menja amortizerje z navadnimi, torej nesamonastavljivimi. Običajna izbira je Kayaba KYB Excel G, zakatero menda velja, da jih dela tudi za prvo vgradnjo za Subaru. Tudi sam sem jih izbral, ker pa se je mudilo, sem jih kupil po kratkem raziskovanju cen na netu pri Olefu v Črnučah (info@olef.si). Imel jih je na zalogi, torej je šlo hitro. Zadnji amortizerji so pod kataloško številko 334344 in 334345, če pa bo kdo menjal tudi prednje, pa je treba biti pazljiv. Ker je Subaru pri modelih, izdelanih po 01/2003 menda sprememnil "šalčko" za vzmet, zato so amortizerji različni in sicer za modele od 06/2002-01/2003 številka 334342 in 334343, za modele od 01/2003 naprej pa pod številko 334370 in 334371.
Z amortizerji torej ni bilo problemov, zakompliciralo pa se pri vzmeteh in sicer zadnjih. Vzmeti na samonastavljivih amortizerjih so krajše (ali pa premehke, to ni čisto jasno) kot so primerne za navadne amortizerje, zato avto pri menjavi le amortizerjev postane "gliser", torej zadaj postane nižji. Kot sem bral na forumu, je "gliser" odpeljalo s servisa že nekaj članov, recimo Gore, je pa zadeva za prvo generacijo Forijev enostavno rešljiva, ker Kayaba (KYB) dela tudi ravno prave vzmeti, ki lepo pašejo na njihove amortizerje in "gliser" poravnajo. Žal pa delajo vzmeti le za prvo generacijo, za drugo pa iz neznanega razloga ne, kompatibilni pa glede na katalog niso. Torej sem se podal na lov za vzmetmi.
Če bi živel v Land of the Dumb, Home of the Stupid :D , kakih večjih težav ne bi bilo, na izbiro bi imel več variant (http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ist-34407/), zanimive so se mi zdele avstralske vzmeti King, a ravno iz Avstralije jih ne bi uvažal. Zato sem se najprej pozanimal glede vzmeti Ironman, ki so jih že nabavili nekateri člani foruma. Zastopa jih firma Timpro (info@timpro.si). Vse štiri vzmeti bi prišle 300€, dvig avta pa bi bil 35mm, zaradi dviga pa bi verjetno menjal vse štiri vzmeti, čeprav dvignjeni zadnji del manj moti kot spuščeni. Problem pa je bil rok dobave, ki je segaj krepko v moj dopust, zato sem brskal naprej. Pri pogovoru pri Maruclju (IS) se je izkazalo, da lahko iz Italije dobi originalne Subaru vzmeti za Forije, ki nimajo samonastavljivih amortizerjev, torej od ameriške variante. Po preverjanju so bili na zalogi, dobavni rok pa dva dni. Ker se mi je mudilo, sem se torej odločil za to varianto, cena pa je bila okrog 200€ za dva, kar je proporcionalno sicer dražje od Ironmana, vendar je bilo takoj izvedljivo. Če bi imel čas, bi raje vzel Ironmana in dvignil cel avto za 35mm, pri izbrani varianti z originalnimi vzmetmi pa ostane višina enaka.
Torej, na koncu je bil avto poštiman dva dni pred dopustom, menjal sem oba zadnja amotizerja in obe vzmeti, z delom vred pa sem prišel skozi za ceno enega originalnega samonastavljivega amortizerja. Seveda bi šlo še ceneje, a v okviru časovnega roka je bila to edina izvedljiva možnost. Vzmetenje deluje v redu, avto pa je (neobremenejen) zadaj enako visok kot prej.

Na tem mestu se še zahvaljujem vsem, ki ste mi preko ZS pomagali.

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 21. Julij 2010, 21:35

ok, hvala za izčrpno poročilo saj v kakšnem letu, dveh tudi mene to najverjetneje čaka.
dvoje vprašanj:
kako zaznaš, da postajajo amortizerji slabi še pred očitnim "plesanjem"?
ali imaš kakšno kataloško številko teh nesamonastavljivih orig. zadnjih vzmeti za ameriške modele?

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 22. Julij 2010, 05:12

Ja, res ne vem, kaj pri Subaruju sitnarijo s temi amortizerji. Toliko dela in stroškov imaj(m)o lastniki s tem, da bi kakšnega Japonca obesil za jajca.
Naj butnejo notri navadne. Sam sploh ne opazim kakšne prednosti teh dragih amortizerjev.

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 22. Julij 2010, 08:04

pilgrim napisal/-a:dvoje vprašanj:
ali imaš kakšno kataloško številko teh nesamonastavljivih orig. zadnjih vzmeti za ameriške modele?
Slabe amortizerje v glavnem zaznaš tako, da se avto slabše "pelje", torej zadaj postane precej trd in neodziven in "zamuja" na luknjah in grbinah, kar se sliši in čuti. Ni ratalo kar naenkrat, postopoma še je vse slabše "peljal". Ko pa je začel plesati, je bilo dovolj čakanja, ker je filing pri plesanju zelo slab, občutek je, kot da bo šel avto spredaj po svoje.
Za vzmeti kataloške nimam, ker jih je dobavil Marucelj, se pa sigurno da dobiti, mogoče ti bo kakšen izmed mojstrov na forumu znal pomagati.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 22. Julij 2010, 16:01

Hvala za izcrpen info. :D

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 22. Julij 2010, 19:55

Da ne boste prehitro Japončke obešali za jajca :lol: , vsi lastniki novih fordov (znani po dobri legi na cest npr. Focus...) opažajo poslabšanje vožnje že po 80.000 km :?

Tebi bajker pa čestitke za varno pot na dopust :-)

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 22. Julij 2010, 20:55

bajker napisal/-a:
pilgrim napisal/-a:dvoje vprašanj:
Slabe amortizerje v glavnem zaznaš tako, da se avto slabše "pelje", torej zadaj postane precej trd in neodziven in "zamuja" na luknjah in grbinah, kar se sliši in čuti. Ni ratalo kar naenkrat, postopoma še je vse slabše "peljal". Ko pa je začel plesati, je bilo dovolj čakanja, ker je filing pri plesanju zelo slab, občutek je, kot da bo šel avto spredaj po svoje.
Za vzmeti kataloške nimam, ker jih je dobavil Marucelj, se pa sigurno da dobiti, mogoče ti bo kakšen izmed mojstrov na forumu znal pomagati.
hvala ;-)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost