Da so amortizerji zadaj slabi, je bilo ob prehodu lukenj in grbin jasno že nekaj časa, a ko je avto začel spredaj "plesati", torej imel sem občutek, da spredaj niha levo in desno, je prišel čas za menjavo. Avto sem peljal še na test amortizerjev in izkazalo se je, da je en fuč, drugi pa v precej slabem stanju. Seveda se v vsakem primeru menja oba. Prednji so še v redu, zato sem se odločil, da jih zaenkrat obdržim. Da je bila zadeva zabavnejša, se je to zgodilo dobrih 14 dni pred dopustom, torej sem imel le toliko časa da zadevo porihtam.
O menjavah amortizerjev je bilo na forumu že veliko povedanega, žal pa vse za Forije prve generacije. Izkušnje iz teh menjav se žal ne morejo v celoti prenesti na drugo generacijo, od. l.2003 naprej (oz. če sem natančen, od 06/2002 naprej).
Znano je, da imajo vsi evropski Foriji zadaj samonastavljive amortizerje, ki so novi zelo dragi, njihova prednost pa po mojem mnenju ne odtehta njihove cene. Zato večina menja amortizerje z navadnimi, torej nesamonastavljivimi. Običajna izbira je Kayaba KYB Excel G, zakatero menda velja, da jih dela tudi za prvo vgradnjo za Subaru. Tudi sam sem jih izbral, ker pa se je mudilo, sem jih kupil po kratkem raziskovanju cen na netu pri Olefu v Črnučah (info@olef.si). Imel jih je na zalogi, torej je šlo hitro. Zadnji amortizerji so pod kataloško številko 334344 in 334345, če pa bo kdo menjal tudi prednje, pa je treba biti pazljiv. Ker je Subaru pri modelih, izdelanih po 01/2003 menda sprememnil "šalčko" za vzmet, zato so amortizerji različni in sicer za modele od 06/2002-01/2003 številka 334342 in 334343, za modele od 01/2003 naprej pa pod številko 334370 in 334371.
Z amortizerji torej ni bilo problemov, zakompliciralo pa se pri vzmeteh in sicer zadnjih. Vzmeti na samonastavljivih amortizerjih so krajše (ali pa premehke, to ni čisto jasno) kot so primerne za navadne amortizerje, zato avto pri menjavi le amortizerjev postane "gliser", torej zadaj postane nižji. Kot sem bral na forumu, je "gliser" odpeljalo s servisa že nekaj članov, recimo Gore, je pa zadeva za prvo generacijo Forijev enostavno rešljiva, ker Kayaba (KYB) dela tudi ravno prave vzmeti, ki lepo pašejo na njihove amortizerje in "gliser" poravnajo. Žal pa delajo vzmeti le za prvo generacijo, za drugo pa iz neznanega razloga ne, kompatibilni pa glede na katalog niso. Torej sem se podal na lov za vzmetmi.
Če bi živel v Land of the Dumb, Home of the Stupid
Torej, na koncu je bil avto poštiman dva dni pred dopustom, menjal sem oba zadnja amotizerja in obe vzmeti, z delom vred pa sem prišel skozi za ceno enega originalnega samonastavljivega amortizerja. Seveda bi šlo še ceneje, a v okviru časovnega roka je bila to edina izvedljiva možnost. Vzmetenje deluje v redu, avto pa je (neobremenejen) zadaj enako visok kot prej.
Na tem mestu se še zahvaljujem vsem, ki ste mi preko ZS pomagali.