Kul usmeritev.
spet subaru: tokrat forester
Re: spet subaru: tokrat forester
O, ja, 100tke so (zadnje?) dobre LCjke.
Kul usmeritev.
Kul usmeritev.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
no tkole, po več kot letu dni se še nisem nikamor premaknil v svet večjih in dražjih. forija sem porihtal po ležajih in zavorah in en končnik (načeloma sitnice, kokr mal bol resen redn servis). stabilizatorjev se še nisem lotil, ker so še prej na vrsti gume. pa tudi po letu in več se izkaže, da ne gre ravno za katastrofalno napako, malo škriplje pač. pa še to ne vedno. gelenki sicer niso pretirano dragi in jih bom še letos pomenjal.
doslej sem opravil že tretje generalno čiščenje in končno nas zapušča vonj po"nevemčemampakneprijetno". k vožnji sami nimam kaj pripomniti, fori s slabmi zimskimi gumami zelo dobro gre v klanec in sneg, pa tud sicer je razmeroma udoben in ni tukaj nič za meketati.
vmes sva imela pustolovščino med žledom (sva fasala žled z drevesa, ko sem umikal avto pred trapastimi gasilci, ki so zablokirali cesto in nas voznike, sredi gozda kjer se je rušilo drevje). fori ima tako ene par bušk od cirka kilskih kosov ledu. resno me moti tudi luft brisalcev, to pa moram odpraviti. kakšna ideja? za tiste, ki ste že podirali mehanizem brisalcev, nastane ta luft na osi motorčka ali kje v samem pantografu?
doslej sem opravil že tretje generalno čiščenje in končno nas zapušča vonj po"nevemčemampakneprijetno". k vožnji sami nimam kaj pripomniti, fori s slabmi zimskimi gumami zelo dobro gre v klanec in sneg, pa tud sicer je razmeroma udoben in ni tukaj nič za meketati.
vmes sva imela pustolovščino med žledom (sva fasala žled z drevesa, ko sem umikal avto pred trapastimi gasilci, ki so zablokirali cesto in nas voznike, sredi gozda kjer se je rušilo drevje). fori ima tako ene par bušk od cirka kilskih kosov ledu. resno me moti tudi luft brisalcev, to pa moram odpraviti. kakšna ideja? za tiste, ki ste že podirali mehanizem brisalcev, nastane ta luft na osi motorčka ali kje v samem pantografu?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Luft nastane največkrat pri plastičnih zglobih.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Živjo Aleks.
Mam mal neumesno vprašanje. Glede na to da si že imel ornk terenca (LC80) me zanima zdej ko že nekaj časa voziš forija sledeče:
A je taprav terenc res tolk bolši na terenu od forija? Sam se vozim bol po razdrapanih makadamih in kakih kolovozih pa moj stari 1998 fori večinoma vse prevozi. Edino nasedem dostikrat.... Mam pa seveda željo o kaki LC-jki al pa Patrolu. Kako je kaj z vzdrževanjem tapravih terencev?
LP
Žiga
Mam mal neumesno vprašanje. Glede na to da si že imel ornk terenca (LC80) me zanima zdej ko že nekaj časa voziš forija sledeče:
A je taprav terenc res tolk bolši na terenu od forija? Sam se vozim bol po razdrapanih makadamih in kakih kolovozih pa moj stari 1998 fori večinoma vse prevozi. Edino nasedem dostikrat.... Mam pa seveda željo o kaki LC-jki al pa Patrolu. Kako je kaj z vzdrževanjem tapravih terencev?
LP
Žiga
Subaru ni avto, subaru so pogoni!
Terenc ima dost močnejše podvozje in večjo oddaljenost od tal. Sicer imaš zato veliko manj udobnosti, ampak tudi veliko manj možnosti, da boš kaj polomil. Seveda pa se tudi kaj polomi. Takrat je pa cena popravila taka kot za enga foresterja 1998 letnik.
Meni osebno je terenc veliko bolj odgovarjal, kar se tiče norenja po brezpotjih, vendar na račun udobja in prostora, ker sem imel mala jajca od feroze. Prilezel sem marsikam, ampak če bi hotel it na daljše potovanje, bi moral imet prikolico s sabo al pa vzeti minimalno stvari s seboj. Recimo tudi LC 80 že zgleda zelo velik avto na zunaj, notri pa ne spraviš 50% več kot v foresterja. S patrolom je isto.
Foresterja bi moral dvignit recimo na takole višino:
http://efilogics.com/customer/2%20-%20E ... ter_24.JPG
http://efilogics.com/customer/2%20-%20E ... ter_23.JPG
pa bi potem prilezel res skoraj kamorkoli bi hotel.
Meni osebno je terenc veliko bolj odgovarjal, kar se tiče norenja po brezpotjih, vendar na račun udobja in prostora, ker sem imel mala jajca od feroze. Prilezel sem marsikam, ampak če bi hotel it na daljše potovanje, bi moral imet prikolico s sabo al pa vzeti minimalno stvari s seboj. Recimo tudi LC 80 že zgleda zelo velik avto na zunaj, notri pa ne spraviš 50% več kot v foresterja. S patrolom je isto.
Foresterja bi moral dvignit recimo na takole višino:
http://efilogics.com/customer/2%20-%20E ... ter_24.JPG
http://efilogics.com/customer/2%20-%20E ... ter_23.JPG
pa bi potem prilezel res skoraj kamorkoli bi hotel.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
imam izkušnje le z dvemi: jeep in toyota. jeep ima drage a lahko pokvarljive obrabne dele, vzdrževanje je posledično kar drago, tudi sama vozila (z izjemo morda prav wranglerja rubicon) so bol švoh. toyota, po drugi strani (pogoj je heavy duty model, recimo 80, 100, 70, pa tudi nekateri novejši) ima tudi razmeroma drage rezervna dele, a so ti kakovostni. recimo, jaz sem na LCju menjal šobe za vbrizg šele pri 340.000 km.Enduraš napisal/-a:Živjo Aleks.
A je taprav terenc res tolk bolši na terenu od forija?
s foresterjem načeloma ne moreš v teren. dolgi previsi in prenizka višina, zvijanje karoserije, šibkost motorja in predolgi prenosi so ovira. subaru forester je avto, ki je namenjen temu, kar nas 99% lastnikov (tudi terencev) v glavnem vozi: cesta, slaba cesta, nesplužena cesta. in tu je forester odličen. po drugi plati, tudi s ta velikim LCjem pri nas težko greš v teren, ker je za naše hoste razmeroma obilen. greš pa tam, kjer so šli s traktorjem, bi moralo biti dovolj prostora tudi za LCja, morda za ceno kake praske od vej, itd.
Sam se vozim bol po razdrapanih makadamih in kakih kolovozih pa moj stari 1998 fori večinoma vse prevozi. Edino nasedem dostikrat....
razumem. mene moti da ne morem peljat niti v 15 cm snega, se nabere pod prednjo ploščo tako imenovane zaščite motorja in mi dvige cel avto. kovinski del te zaščite imam čisto upognjen navznoter. vse od snega. kjer sem doma, namreč dosti cestic ne plužijo. kar pa plužijo, pa ni prav pogosto.
Mam pa seveda željo o kaki LC-jki al pa Patrolu. Kako je kaj z vzdrževanjem tapravih terencev?![]()
LP
Žiga
šob je 6 in stanejo celo premoženje (pač nippon denso, okrog 150 veverc vložek). potem, gume so drage; a ker je kotalni obseg tako gromozanski, se bo guma prej postarala kot pa da bi obrabil profil. da zvoziš gumo na 80 seriji v manj ko 75.000 km - sploh ne vem kaj bi moral počet. v glavnem, recimo slovenci razmeroma slabo vzdržujemo dražja/boljša vozila, pri nakupu rabljenega stroja moraš računati na pošten servis. jaz sem na svoji zamenjal vse tekočine, vse šobe, prednje vklope, vključno z ležaji, obnovil zavore razen glavnega cilindra, kar je vse skupaj naneslo recimo ene slabe 3 kilo veverc. vozilo je stalo 10 kilo, skupaj torej za ceno ene dacie duster pošten avto. prodal sem ga starega 17 let, blizu pol milijona km, za velik denarja. danes mi je mal žal, a vmes ni bilo denarja niti za vožnjo, niti za registracijo.
je pa treba rečt, da dizli ne grejo nkamer. priporočam voz z UZFE osmakom in plinsko napeljavo. se pelješ za ceno vožnje z foresterjem na bencin (okrog 18, 19 litrov UNP/100 km), oziroma kar dosti ceneje kot z dizlom. pa še avtomatik bo.
Če bi imel pa denar in čas, bi si šel pa tole narest iz foresterja:
http://img7.uploadhouse.com/fileuploads ... 0c71d2.jpg
http://img0.uploadhouse.com/fileuploads ... 1890dd.jpg
http://img4.uploadhouse.com/fileuploads ... 312126.jpg
http://img7.uploadhouse.com/fileuploads ... 0c71d2.jpg
http://img0.uploadhouse.com/fileuploads ... 1890dd.jpg
http://img4.uploadhouse.com/fileuploads ... 312126.jpg
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
nimaš nobene šanse, tudi tako vzdignjen ne. prenosi so predolgi, motorji prešibki. serijski 2.0 motor komaj obrne tele gume v 1. reduktor.nebivedu napisal/-a: pa bi potem prilezel res skoraj kamorkoli bi hotel.
sem včeraj raziskal mrežo na to temo. nadomestnih original plastičnih zglobov ni za dobit, nadomestni, ki pašejo tko/tko so po 30 veverc iz USe, par nadomestnih ročic (nove, original, z novimi zglobi) je pa po 105 veverc na ISu. po mojem bo pela tale zadnja varijanta, ker ni šans da grem jaz to dvakat podirat.Thomas22 napisal/-a:Luft nastane največkrat pri plastičnih zglobih.
Zakaj bi imel 2.0 motor v takem foresterju?aleks napisal/-a:nimaš nobene šanse, tudi tako vzdignjen ne. prenosi so predolgi, motorji prešibki. serijski 2.0 motor komaj obrne tele gume v 1. reduktor.nebivedu napisal/-a: pa bi potem prilezel res skoraj kamorkoli bi hotel.
2.5 turbo pa menjalnik in zadnji dif od NA verzije, da imaš reduktor. Mogoče celo 3.0 ali pa 3.6 motor.
Sicer bi osebno na avto dal 235 širino gume največ (235/85/16), ampak te slike sem dal kot primer za izgled avtomobila kako je poštiman in dvignjen. 265 širina gum je itak preveč za vsak avto, ki se vozi po terenu.
Je pa tako, da na 1.6 vitari sem imel brez problema 30" gume (240/80/15), pa je avto prilezel kamorkoli. Na ferozi so bile 235/75/15, pa je tudi lezla povsod. Oba motorja nista imela preko 100KM (vitara 95, feroza 86) in navor orenk manjši od foresterja z 2.5 motorjem.
ojej. ne bi ti šel sedaj razlagat da bi moral skrajšat prenose da nvor na ripnah polosovin ostane enak ... ampak to najbrž sam veš. in tudi najbrž veš zakaj turbak in dizel nimata reduktorja iz fabrike ven.
ti si zarad mene na svoj avto lahko tlačil karkoli, jaz sem imel na jeepu 30/9.5, pa je bila že majčkeno kriza. na ravnem sicer obrne (to tud 1.6 bencinar brez reduktorja), če pa moraš zlezt na stopničko (s tako veliko gumo in standardnim končnim prenosom), recimo skala, štor, tam 20 ali 30 cm, pa kuplunga veselo jodla, tud v reduktorju.
jaz tukaj ne razpredam teorije in ljubiteljske filozofije kaj vse je možno narediti, ampak iz dolgoletne offroad (eno sezono tudi tekmovalne) prakse, z rešitvami ki držijo, in se ne lomijo kar na vsaki preizkušnji.
ti si zarad mene na svoj avto lahko tlačil karkoli, jaz sem imel na jeepu 30/9.5, pa je bila že majčkeno kriza. na ravnem sicer obrne (to tud 1.6 bencinar brez reduktorja), če pa moraš zlezt na stopničko (s tako veliko gumo in standardnim končnim prenosom), recimo skala, štor, tam 20 ali 30 cm, pa kuplunga veselo jodla, tud v reduktorju.
jaz tukaj ne razpredam teorije in ljubiteljske filozofije kaj vse je možno narediti, ampak iz dolgoletne offroad (eno sezono tudi tekmovalne) prakse, z rešitvami ki držijo, in se ne lomijo kar na vsaki preizkušnji.
Aleks, taka mnenja imam najraje.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Najbrž zato, ker se je nekdo pri Subaruju odločil, da imata 'dovolj' navora tudi brez reduktorja in ker, po drugi strani, Forester iz fabrike ven ipak ni mišljen kot resen off-roader?aleks napisal/-a:ojej. ne bi ti šel sedaj razlagat da bi moral skrajšat prenose da nvor na ripnah polosovin ostane enak ... ampak to najbrž sam veš. in tudi najbrž veš zakaj turbak in dizel nimata reduktorja iz fabrike ven.
se strinjam. pa ne kot resen off roader. forester sploh ni off roader. forester je dober karavan s pogonom "na vsa 4" kolesa. ima svoj prostor pri uporabi v življenju normalnih ljudi, skoraj bi si upal trditi, veliko več prostora kot en wrangler rubicon ali TLC.danci1973 napisal/-a: Forester iz fabrike ven ipak ni mišljen kot resen off-roader?
Dolgoletna offroad praksa je očitno nekaj, kar imava skupnega, pa ene par sezon državnega prvenstva v slo tudi, le da sva midva z ženo potem še v tujini potem vozila nekaj tekem (imava še ene par pokalov doma celo iz hrvaških offroad tekem).aleks napisal/-a:jaz tukaj ne razpredam teorije in ljubiteljske filozofije kaj vse je možno narediti, ampak iz dolgoletne offroad (eno sezono tudi tekmovalne) prakse, z rešitvami ki držijo, in se ne lomijo kar na vsaki preizkušnji.
Na ferozi v kar nekaj tekmah in kar nekaj offroad vožnje nisem nikoli ampak res nikoli nič polomil. Pa sem vedno prilezel tja, za kamor smo se odločili. Pa mi je vsak rekel, da so 235/75/15 gume preveč za tistih bogih 86 konjev, ampak avto je lezel in lezel povsod s temi gumami. Če ni šlo z motorjem, je pa vitel pomagal, čeprav je bil največkrat uporabljan za vleko drugih (recimo kakega defenderja čez zamete, ko je feroza splezala čez, defenderja pa potem povlekla čez, ali pa za vleko LC-jke iz kake blatne luže,... (subaruja iz jarka)). Enako velja za uaze, lade in podobne podhranjene terence, pa vseeno lezejo tja, kamor ostali nočejo, ker jim je škoda terenca. Prilezeš pa tudi s takim avtom daleč, ker večinoma ni problem v avtomobilu in moči avtomobila, pa prenosih. Predvsem pa je problem v vozniku in načinu vožnje. Večina avtov bi prilezla tudi tja, kamor si ponavadi voznik ne upa.
Sam offroad mi je všeč še vedno, in mi je še vedno všeč tudi s foresterjem. Le da je tu pač omejitev višina od tal in dolžina avta. Je treba več znanja pokazat, pa večkrat stopit iz avta in preverit kaj in kako naprej, da nekam prilezeš.
Sam sem recimo prešaltal na foresterja in se skoraj čisto umaknil iz "javne" offroad scene iz večih razlogov:
- zato, ker so nama potovanja všeč in sva potrebovala več prostora za prtljago, z majhnim terenčkom pa to ne gre.Ker pa v avto ne vložim več kot 3000 evrov denarja, je v tem rangu forester najboljša izbira kakorkoli obrneš.
- zato, ker sem umaknil iz "slovenskega offroad prepucavanja, kdo ima daljšega in kdo ima več denarja", kar je ta slovenski offroad tudi poslat - eno samo prepucavanje
- dokončno pa sem se umaknil tudi iz skupinskih voženj po terenu zato, ker se mi ne da razpravljat zakaj ni treba v vsak klanec do konca gasa tišat in vse razrit, pa imet avta do vrha strehe blatnega, če lahko z zmerno ali celo počasno vožnjo tudi prilezeš na vrh, brez da bi kaj na avtu polomil, ljudem vso pot uničil ali da bi zasvinjal cel avto (in še tvegal kazen od policajev na poti domov).
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost