Subaruji večinoma crkujejo zaradi prevelike temperature. Če odštejemo da določeni zahtevajo od nekovanih batov in slabih ojnic, da zdržijo 350+hp v dveh litrih prostornine, pa pride potem do loma ojnice in potem generalnega razčefuka motorja na vse konce tko kot tlele:
Za dodatno vročino pa je navadno krivo povečanje konjaže na liter prostornine. Moč = vročina, takorekoč. In s povečanjem moči pride do raztezanja batnih obročkov do te mere, da se zračnost, ki je tovarniško predvidena na 0,20 - 0,25 pač povsem zapre zaradi te dodatne termo obremenitve in se konca srečata pa odlomi zgornji rob bata ker material mora nekam it...kot led v jekleni cevi ali stekleni flaši:
https://c4.staticflickr.com/9/8054/2931 ... ea47_h.jpg
Če v google vpišeš "
ringland failure" ti v vseh rezultatih in slikah pokaže turbo Subaruja

In pač tukaj je bolano velik enih ČE-jev...in sam sem mnenja da plin lahko ravno tako povzroči problem kot 30% povečanje moči - predvsem zarad vročine.
Problem je, da al ni nič, al pa maš 2-3 jurje stroška

Neke vmesne fore pomoje ni, ker prepozno ugotoviš da nekaj ne štima.
In ja, razumem človeka da si vgradi plin v avto (pa magari turbo), vendar mene bi vsakokrat malce skrbelo, sploh ko bi ga obremenjeval in da bi se obrati malce višali. In meni bi to (najverjetneje) vzelo užitek do vožnje. Ampak sam nisem primoran uporabljat plina, ker delam premalo kilometrov s požrtnim turbakom. tiste ki jih pa naredim pa so ponavadi taki, da bi moral met zaradi mirne vesti itak plin ugasnjen. Kje je pol logika?
So pa sistemi vsako leto bolj pametni. Določeni vbrizgavajo rahlo količino bencina zraven ravno zaradi razloga evaporacije bencina, ki odvzame ogromno količino toplote. Verjetno se podobno dogaja tudi z dodatnim vbrizgavanjem olja. Mogoče bi prav isto funkcijo imelo tudi če bi dodatno vbrizgaval vodo...kaj pa veš. In tukaj moraš na žalost 100% zaupat majstru (avtoplinarju) ki ga spoznaš za 15 minut (efektivno) in čeprav vidiš da ima gužvo moraš zaupat da se bo dovolj posvetil avtu.
Vsekakor varianta z dvodnevnim nastavljanjem ter kontrolo v 1000km daje nekaj dodatnega zaupanja, saj očitno nekdo vsaj malce pogleda kaj se je plinski ECU naučil in mogoče po potrebi še kaj prilagodi.
Tisti, ki vsak dan en avto ven plunejo vprašanje koliko se posvetijo finim nastavitvam. Te pa so ključne pri takih stvareh.
Pa do danes še nisem slišal, da bi kdo v Sloveniji moral po 1000km nazaj peljat na prvo kontrolo. (seveda je mogoče da pač tega noben še meni ni omenil)
Vsekakor pa ja,
plina sam še na svoji roki nisem izkusil, sem pa res ogromno prebral na to temo, predvsem priročnike za mehankarje ki razlagajo kako nastavljat in diagnosticirat, ker me je zelo zelo zanimalo da bi si sam vgradil nek poljski komplet v Ford Mondea. Ampak do tega še danes ni prišlo, ker je bilo takrat v zraku nešteto različnih mnenj slovenskih montažerjev, kaj sploh tak Ford rabi.
Eni so rekli da brez mazanja, drugi da mazanje nuujno in to nastavljeno da kar pogosto kaplja zadeva...vsak po svoje...pol pa pejt pa enega izberi.
Je pa mel brat plin in z njim povezane težave, kolega ga je dal na Audi A4, pa je v roku 3/4 leta prodal, ker mu od plina dalje CE sploh ni ugasnil.
Seveda pa poznam tudi mnogo tistih ki ga ne morejo prehvalit.
Bom pa iskreno zelo vesel, če bo Jackqb čez par let napisal, da je naredil že 50.000km in da nobenih problemov

Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....