Montaža vlečne kljuke na Subaru forester 2008

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Uporabniški avatar
Rabraminca
Uporabnik foruma
Prispevki: 21
Kraj: Podmežakla

Montaža vlečne kljuke na Subaru forester 2008

Odgovor Avtor: Rabraminca » 15. Junij 2020, 10:48

Zanima me nakup in montaža vlečne kljuke. kje bi dobil najcenejšo in navodila za montažo.
Ad Astra Per Aspera

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 414
Kraj: Nova Gorica

Re: Montaža vlečne kljuke na Subaru forester 2008

Odgovor Avtor: Topo » 15. Junij 2020, 12:17

Najcenejšo dobiš na ebay-u. Električno vtičnico lahko kupiš v najbližji kmetijski trgovini za 4€, potrebuješ še 2 kosa 3 žilnega kabela.
Navodila za montažo so v pdf-ju na ebay-u.
Spodaj imaš še več možnosti za kupiti kljuko skupaj z električno vtičnico, samo je dražje.
https://www.ebay.de/itm/153765678381

V nemški ebay vpiši: ''Anhängerkupplung forester sh''

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 15. Junij 2020, 12:31

Kabel se da dobit tudi 7 žilni da nimaš dveh napeljanih.

Načrtno iščeš DIY rešitev? Kaj pa homologacija, te ne skrbi ?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
axaQ4
Uporabnik foruma
Prispevki: 498
Kraj: Začetek Gorenjske baje

Odgovor Avtor: axaQ4 » 15. Junij 2020, 12:45

A se ti splača to sam ? Homologacijo je fajn imeti :).

Pozanimaj se pri Šeškotu...meni je naredil ugodno.
Nimam kulija, da bi se podpisal.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 15. Junij 2020, 15:26

Topo napisal/-a:
15. Junij 2020, 12:17
Električno vtičnico lahko kupiš v najbližji kmetijski trgovini za 4€, potrebuješ še 2 kosa 3 žilnega kabela.
Bi moral mene videti kako sem butasto gledal kable ko sem poskušal priklopit vtičnico na napeljavo od Zafire B 2011 :haha , ki ima že CAN-BUS fore.
Žalostno ugotoviš, da en kabel krmili pozicijo in štop ko se ga proži :th ;P

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 15. Junij 2020, 16:31

Načeloma bi moral pri vseh teh instalacijah imeti "box", ki vzame zunanje napajanje ter potem iz dejanskih luči vzame samo signal ki proži releje, močnosti tok pa gre potem z ločene varovalke, namenjene za prikolico.
Ker kabli/varovallke za splošne luči niso vedno dimenzionirani za poganjanje še parih luči na prikolici...
Sem pa tudi sam že montiral za prikolico priklop direktno na kable od luči, pa ni bilo težav. Razen žmigavci so drugače utripali. Pa mogoče ko si prikolici priklopil so luči na avtu malce "manj" svetile, zaradi večje porabe toka, kar seveda nakazuje pretanke kable.

Potem maš pa tu še 7 oziorma na tanovih avtih 13 polne priklope in kaj hitro ugotoviš, da to ni več simpl stvar :D Da moraš že kar malo poznat o elektriki če želiš sam kaj naredit :D

Glede na letnik avta predvidevam da ga nimate samo za doma po njivi in gozdu vlačit prikolice kot "delavni avto". In mislim, da nima smisla šparat in se sam matrat, če pa ti "Šeško" in podobni za okolico 250€ naredijo vse s homologacijo vred. Danes so na tehničnih že tečni kot sam hudič...
Če pa se ti gre tudi za izgleda "kot da kljuke ni" ko je zložena, pa ti priporočam nakup vertikalnega priklopa, ki je kadar ni v uporabi, v celoti skrit pod odbijač :thup

Ko sem se sam hotel "znajdit" in naredit na en starejši avto priklop sem po bolhi iskal primerne priklope pa so bili tisti dokaj lepi primerni za predelavo v okolici 80€. Na to moraš prištet še domačo montažo in konkretno predelavo če želiš da bo kljuka montirana dovolj dobro da boš brez skrbi vlekel še kaj težjega (recimo avto). PA varit pa barvat pa kaj ti vem kaj vse te še takrat j*** v glavo. Plus z elektriko se matrat in z vsem...nevem če na koncu prišparaš kaj veliko denarja napram uradni montaži. Vsekakor pa je še homologacija doma montirane takorekoč nemogoča. (ja, sej vsi vemo da se da marsikaj, če imaš poznanstva in kolege, ampak to ni skoraj nikoli zastonj).
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 15. Junij 2020, 17:46

In potem prideš na tehničnega, pa padeš, ker kljuka nima homologacije in nimaš potrdila o strokovni vgradnji.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 15. Junij 2020, 19:22

BackW00d napisal/-a:
15. Junij 2020, 16:31
Načeloma bi moral pri vseh teh instalacijah imeti "box", ki vzame zunanje napajanje ter potem iz dejanskih luči vzame samo signal ki proži releje, močnosti tok pa gre potem z ločene varovalke, namenjene za prikolico.
Subaruji, konkretno outback 2008 ima konektor za elektriko za vtičnico za prikolico, tko, da so menda dimenzioniral kable primerno, da se gor priklopi še prikolico. Vsaj pri meni dela brez kake škatlice vmes.
nebivedu napisal/-a:
15. Junij 2020, 17:46
In potem prideš na tehničnega, pa padeš, ker kljuka nima homologacije in nimaš potrdila o strokovni vgradnji.
Potrdilo o strokovni vgradnji se da dobit, za tipsko homologacijo za kljuko je pa fajn preverit pred nakupom iz ebay-a; sicer če kupiš neko znano firmo, pol jo tako dobiš zraven ali na njihovi spletni strani, oznake morajo bit pa tako tudi na kljuki.
Kolk se to splača v lastni režiji delat je pa drugo vprašanje :)

Uporabniški avatar
Rabraminca
Uporabnik foruma
Prispevki: 21
Kraj: Podmežakla

Odgovor Avtor: Rabraminca » 16. Junij 2020, 09:23

Rabraminca napisal/-a:
16. Junij 2020, 07:13
Rabraminca napisal/-a:
15. Junij 2020, 10:48
Zanima me nakup in montaža vlečne kljuke. kje bi dobil najcenejšo in navodila za montažo.

V Bližini Kranja sem z Jesenic
Hval vsem za odgovore grem juti v Zg. Bitnje k Anžetu Drole
Ad Astra Per Aspera

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov