Forester 2006 2.0 (SG) - visko, menjalnik

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
jazbec
Novinec
Prispevki: 2
Kraj: Pševo

Forester 2006 2.0 (SG) - visko, menjalnik

Odgovor Avtor: jazbec » 05. Maj 2021, 13:27

Zdravo.

Mojemu Foresterju (bencinar 2.0, 2006 letnik) bo počasi shodil visko, pri mikromanevriranju na parkplace in v ozke ulice trokirajo kolesa.

Kolikor sem raziskal, imam za to rešit sledeče opcije:
  • menjava viskota z novim - naj bi bilo cca. 900€ (Kržič)
  • menjava viskota s še dobrim rabljenim oz. dat noter kar drug komplet rabljen menjalnik
  • predelava na starejši visko - to naj bi počel med drugim uporabnik karel
Me pa zanima sledeče (ker mi je uradna opcija za nov visko malo draga glede na vrednost avta):
  • Koliko je neka normalna/fer cena za dobro ohranjen komplet menjalnik?
  • Ali lahko na Foresterja dam tudi npr. menjalnik od Outbacka - kaj je kompatibilno med seboj?
  • Če je kdo delal predelavo na starejši visko, koliko to pride okvirno?
Hvala za pomoč.

Jaka

Uporabniški avatar
zokster
Uporabnik foruma
Prispevki: 598
Kraj: Šentjur

Re: Forester 2006 2.0 (SG) - visko, menjalnik

Odgovor Avtor: zokster » 05. Maj 2021, 14:35

Poljaki viskote obnavljajo dost ugodno.

https://lsdfactory.pl/

Drugače pa hišni mehanik tud to dela, se mi zdi. sliši ap na ime karel. 8-)
It's a hybrid. It burns gas and oil!

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 05. Maj 2021, 16:02

Torej kot si sam ugotovil, obstajata 2 verziji viskoznega sredinskega diferenciala ("visko") za Subaruje s 5 stopenjskim ročnim menjalnikom:
  • P1 starejši model (od 91 do 98)
  • P2 novejši model (99 naprej)
faze.jpg

Starejši tip je skoraj večen, novejši tip pa rad odpove po okoli 200'000 km.
Različen je tudi način odpovedi: starejši tip se "odpre" (torej deluje kot navaden odprt sredinski diferencial), novejši tip pa se zaklene (torej deluje kot da nimaš sredinskega diferenciala).
Odpoved novejšega tipa se zgodi zato, ker se silikonska (ne-njutonska) tekočina, ki je med lamelami viskoznega diferenciala, skuha ter ob tem počrni in razpade. Zaradi tega izgubi svoje lastnosti in postane bolj gosta ko se segreje. Zaradi tega se vsakič ko se menjalnik segreje, sredinski diferencial "zaklene".

Kot si že sam ugotovil imaš za popravilo sedaj več možnosti:

1. Menjava viskota z novim - naj bi bilo cca. 900€ (Kržič)
To je pač najdražja in najbolj enostavna možnost.

2. Menjava viskota s še dobrim rabljenim oz. dat noter kar drug komplet rabljen menjalnik
Če kupiš menjalnik z starejšim tipom viskota, potem je menjava smiselna. To sem naredil jaz, ker sem imel uničene sinhrone na menjalniku. **
Če pa kupiš menjalnik z novejšim tipom viskota, potem menjava NI smiselna, ker najbrž ne boš dobil menjalnika z dobrim viskotom oz. če bo ob menjavi še OK, se bo potem kmalu pokvaril.

3. Predelava na starejši visko
Ta opcija ni slaba, moraš pa dobiti celoten zadnji del menjalnika, ker je treba menjati tudi ohišje sredinskega diferenciala.
To sem naredil jaz na začetku, ko sem kupil avto. *

4. Obnova obstoječega sredinskega diferenciala
To lahko naredi @karel.
Če si malo mehanika po duši pa lahko narediš obnovo celo sam. Vse kar moraš kupiti je pravo silikonsko olje (pravilna viskoznost in pravilna količina).
https://youtu.be/txccaM9UUIQ?t=271

jazbec napisal/-a:
05. Maj 2021, 13:27
Me pa zanima sledeče (ker mi je uradna opcija za nov visko malo draga glede na vrednost avta):
  • Koliko je neka normalna/fer cena za dobro ohranjen komplet menjalnik?
  • Ali lahko na Foresterja dam tudi npr. menjalnik od Outbacka - kaj je kompatibilno med seboj?
  • Če je kdo delal predelavo na starejši visko, koliko to pride okvirno?
Fer cena za menjalnik? Odvisno v kakšnem stanju, koliko km, kateri tip sredinskega diferenciala ima ... Vendar največ kar je še fer je do 100 €, kar je preko si ga že močno preplačal.

Motorji in menjalniki na teh starejših Subarujih so kot Lego kocke, načeloma se da vse montirati na vse.
Razlika pri menjalnikih je sicer ali imajo 4 vijake (starejši) ali 8 vijakov (novejši), vendar tudi to gre lahko skupaj.
Prav tako pa moraš paziti kakšno končno prestavno razmerje (razmerje na diferencialu) ima menjalnik, saj mora imeti enako kot zadnji diferencial, drugače boš visko takoj uničil.
Podatke o menjalnikih se lahko dobi v service manualu ali na tej spletni strani: https://legacypic.uk/transmission/ Vsak menjalnik ima to kodo nalepljeno na ohišju sklopke, na levi strani.

Kot vidiš zgoraj sem jaz naredil predelavo na starejši tip 2x:
* prvič sem dal 60 € za menjalnik in sestavil sam v enem dnevu,
** drugič pa sem dal 20 € za 2 menjalnika, iz dveh sestavil enega dobrega in sestavil v avto v enem dnevu

Če greš v zamenjavo za starejš tip sredinskega diferenciala, priporočam tudi menjavo "reverse check" mehanizma. Drugače boš moral montirati vzmet na prestavno ročko, da se bo ročka povračala v nevtralen položaj iz 1. in 2. prestave.

Lep pozdrav! M

PS: @zokster: "Sliši pa na ime"... Ti to resno? Sej ni pes.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 05. Maj 2021, 16:19

Novejši ali starejši tip viskota najlažje prepoznaš po ohišju sredinskega diferenciala:
Starejši tip ima na ohišju železen kvadraten pokrov, novejši tip pa je v celoti iz aluminija:

Levo na menjalniku je starejši tip, desno na tleh pa novejši tip:
tip.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost