Volanska letev pušča

Subarujev predstavnik razreda SUV
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Volanska letev pušča

Odgovor Avtor: aleks » 09. Februar 2016, 11:33

Ker mi je po menjavi manšete še vedno smrdelo izpod havbe, smo se lotili nadaljnjega iskanja napake.
mehanik je ugotovil, da kaplja iz manšete desnega notranjega končnika. Ko sva snela manšeto, se je ven uscalo atf olje. Torej, volanska letev ščije na desni.
Kakšna so kaj varijante za obnovo/nabavo volanske letve, forester SF, l.99, 125 KM? Ali se to obnavlja ali kupuje novo? In kake denarje se namenja temu?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Re: Volanska letev pušča

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Februar 2016, 12:40

Brat jo je na golfu VI dal obnovit, pa je z delom in optiko in vsemskupaj prišlo okol 650€
Druga varjanta je bila nakup nove 1300€ in vgradnja 300€...s česar sklepam da je obnova okol ~300€.
Neve pa čisto točno, ker je itak bilo to službeno vozilo, in je firma plačala vseskup.

Vem da se nova neoriginalna za seicenta prodaja za 120€ dalje, pa je povsem mehanska brez kakršnihkoli pripomočkov. tako da zna biti hidravlična kar pošteno draga.

Sem sem se enkrat lotil razdirat letev narazen, ampak moram priznat, da ni bilo kar tko simpl, nakoncu sem jo razžagal napol in ven snel. Res da je bila fordova, in je možno da je pri subarujevi kaj lažje. Bodo mojsteri povedali.

Vkolikor letev nima zračnosti, je menjava semeringov/oringov in drugih tesnil doma verjetno precej mogoča in primerna rešitev. Vkolikor le ne rabiš kakšnih ekstra posebnih orodij.
Tesnila dobiš v http://www.dihta.si" onclick="window.open(this.href);return false; za drobiž. No če ni kakih posebnih tesnil notri.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 09. Februar 2016, 13:44

evo, tekom dneva sem se še sam malo pozanimal (od backwoodovih cifer sem dobil koprivnico in pekočo bolečino v levi roki). tule v ljubljani letev eno podjetje obnovi za 240€+DDV, spletni prodajalec hoče 308€ + staro letev. na ameriškem ebay-u so divje različne cene (od 150 do 550$ za obnovljene), a amerikanci ne pošlejo v slovenijo, razen enga, ki ponuja obnovljeno za 391$, 47$ poštnine in 122,50$ uvoznih dajatev. dražje kot obnavljanje pri nas. koliko stane nova sploh ne najdem, a bo gotovo velik denarja.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Februar 2016, 14:03

Moja predvidena cena obnove ni daleč od tvoje z DDV-jem.
Tukaj na eurotonu imaš neke obnovnljene za 190€ pa tja do 1000€ :lol:
https://www.euroton.si/avtodeli/iskanje ... v%20subaru" onclick="window.open(this.href);return false;

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 09. Februar 2016, 14:31

poročam drugi teden koliko je prišlo vse skupaj. nekaj je sneg napovedan, pa moram porihtat ker bom rabil avto - obnova v ljubljani pa je kar hitro gotova.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 09. Februar 2016, 15:27

Obstajajo OEM seti za obnovo

Repair kit-gear box output shaft (34128FC020) - 25,50 €
Repair kit-gear box input shaft (34128FC010) - 44,20 €

Celotna zadeva (34110FC010) - 1277,80 €

Je pa še ena zadeva - 'rack assembly' (v nemščini 'Zahnstange' - najbrž zobata letev) - (34116FC010) - 277,20 €

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 10. Februar 2016, 07:01

hvala danci. a sam se ne bom loteval obnove letve, mehanik tudi ne. dal bom obnovit z računom, da bom lahko v primeru vnovične okvare vsaj kaj rekel. že lani sem nabavil tudi nove notranje in zunanje končnike ter manšete, tako da bo letev skoraj nova oz. krmilni mehanizem. potem pa še na optiko.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 10. Februar 2016, 07:22

Aleks, pa še tale tolažilna misel.

Bratu je letev dobila zračnost ker je imel prejšnji lastnik nesrečo, in je dobil udarec v kolo in prednji blatnik, ki je očitno kar dobro načel avto, ker so sledovi popravila karoserije spredaj pod blatnikom dobro vidni.

Si mogoče kdaj kakšne robnike jahal? Lahko pa tudi da je bila manšeta toliko zanič, da je notri spuščala umazanijo, kar pa itak hitro pusti sledove na tesnilu. Niso manšete tam kar tako, za foro :) Velja pa to za vse manšete na avtu :)

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 10. Februar 2016, 14:16

ja, sem imel karambol, mi je ena gospa s škodo priletela v prednji levi blatnik. vendar letev pušča na nasprotni, desni strani. robnikov ne jahamo, jih pri nas praktično ni ... samo ena vas v okolici ima pločnik, cca 450 m, pa še to samo na eni strani ceste. po mojem je letev pač obrabljena. žal so pri foriju 1. generacije nekateri deli podvozja švoh (ostali od impreze?). na vem kako je pri novejših.

manšeta je zame "nov pojem", saj pred forijem na prejšnjih dveh avtih praktično 15 let nisem videl manšete (avti s togimi premami nimajo tega). doma imamo pa tudi 17 let staro kijo, ki še ni imela nikoli zamenjane kake manšete ... niti fedra ali amortizerja ...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 16. Februar 2016, 07:02

evo še vse skupaj: obnova letve + nove manšete 250€, demontaža + montaža 120€. ob tej priliki so mi zamenjali še notranje in zunanje končnike, kar sem nabavil že lansko leto (na tehničnem pregledu julija lani so mi dali vedeti, da so obojni že nekoliko načeti). moram še na optiko. ker je bil avto v delavnici dva dni, sem dal še menjati motorno olje in filtre olja ter zraka. nalili so olje 5w40, kljub temu, da ima motor zdaj že 250.000 /+ km. sem protestiral (po mojem bi morali dati bolj viskozno olje?). odgovor je bil, ne skrbi, to je zelo dobro sintetično olje. no, motor teče zelo gladko, vendar so temperature še nizke. kaj pa poleti? :/

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. Februar 2016, 07:36

Določeni pravijo da zaradi sintetike lahko prej začnejo ropotat dročniki... :eh

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 16. Februar 2016, 08:06

možno, in to tudi nekako razumem. sem pa tudi bral tezo zagovornikov uporabe "lažjih" pol- in polno sintetičnih olj (a nisem siguren da to drži) da, tudi bolj viskozna olja (po cca 20-30 minut vožnje), ko se vse segreje (recimo okrog 80°C), itak pridejo na tako nizko viskoznost kot "lažja" olja. razlika naj bi bila edino pri hladnem zagonu motorja, kjer naj bi se pri "težjih" oljih prej vzpostavil dovolj visok tlak olja ... kar naj bi bilo blagodejno za motorje z več kilometrine, ker od hladnega zagona "težje" olje prej vzpostavi mazalni film ... kot rečeno - nisem si čisto gotov da to drži. po drugi plati (kar se tiče tlaka olja), opažanja od prejšnjega avta, ki je bil opremljen z manometrom olja, med 10w40 in 15w40 kakšne opazne razlike ni. 5w40 pri tem avtu nisem nikoli uporabljal (proizvajalec je priporočal da se to viskoznost uporablja le pri zelo nizkih temperaturah okolja, npr. za obratovanje od -10°C, pa nižje), tako da niti ne vem kako bi se v primerjavi obnašal tlak pri tem tipu olja.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 16. Februar 2016, 08:31

aleks napisal/-a:nalili so olje 5w40, kljub temu, da ima motor zdaj že 250.000 /+ km. sem protestiral (po mojem bi morali dati bolj viskozno olje?). odgovor je bil, ne skrbi, to je zelo dobro sintetično olje. no, motor teče zelo gladko, vendar so temperature še nizke. kaj pa poleti? :/
Olje se tudi pozimi segreje na praktično enako temperaturo kot poleti. No, če ti hladilni sistem dela kolikor toliko pravilno.
aleks napisal/-a:možno, in to tudi nekako razumem. sem pa tudi bral tezo zagovornikov uporabe "lažjih" pol- in polno sintetičnih olj (a nisem siguren da to drži) da, tudi bolj viskozna olja (po cca 20-30 minut vožnje), ko se vse segreje (recimo okrog 80°C), itak pridejo na tako nizko viskoznost kot "lažja" olja.
Pri delovni temperaturi olja so vsa xW-40 olja bolja-ali-manj enako 'lahka'.
razlika naj bi bila edino pri hladnem zagonu motorja, kjer naj bi se pri "težjih" oljih prej vzpostavil dovolj visok tlak olja ... kar naj bi bilo blagodejno za motorje z več kilometrine, ker od hladnega zagona "težje" olje prej vzpostavi mazalni film ...
Po moje pa je to ravno obratno - pozimi oz. v mrzlem mora olje biti čim manj viskozno, da se motor lažje zažene in da se olje čim lažje in hitreje požene po motorju.

Zato pa so izumili 'multi-grade' olja, ki imajo pri nizkih temperaturah drugačne lastnosti kot pri delovnih temperaturah.

Npr. - 5W-40 olje so pri nizkih temperaturah obnaša kot 5W olje, pri visokih pa kot 40W olje.

5W ima seveda nizko viskoznost in je zato primerno za zagon motorja v mrzlih pogojih. Seveda pa bi pri delovnih temperaturah motorja takšno olje bilo bistveno premalo viskozno in ne bi nudilo ustrezne zaščite.

40W olje pa bi pri nizkih temperaturah bilo preveč viskozno (kot med ali kak gel) in motorja verjetno sploh ne bi mogli zagnat, pa tudi takšno olje ne bi ravno 'teklo'.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 16. Februar 2016, 08:48

torej, meniš da bi moralo biti tudi olje 5w40 zadosti v redu, vsaj kar se tiče viskoznosti? ali bi moral potem junija menjati?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. Februar 2016, 09:02

Ja, v redu bo. V tvoj motor gre ali 5W-40 ali pa 10W-40. Oboje je za našo klimo.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost