Žarnice - Philips Xtreme Vision vs. Osram Night Breaker

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
uporabnikbodoci
Uporabnik foruma
Prispevki: 20

Re: Žarnice - Philips Xtreme Vision vs. Osram Night Breaker

Odgovor Avtor: uporabnikbodoci » 10. Junij 2012, 23:38

fantje, izogibajte se žarnicam, ki oglašujejo "Xenon look" (modro steklo)! Navadna prevara. Svetlobo dajejo res svetlejšo/hladnejšo, todaj svetijo pa dejansko manj, ker tisti modri filtri na steklu zadušijo vse ostale barve razen zelene, modre in vijolične v spektrumu.

NAprimer da imaš žarnico z 1000 lumni. Zelena barva ima 175 lumnov, modra 50, vijolična pa samo 25. Rdeča, rumena in oranžna pa imajo vsaka po 250 lumnov...

Če hočeš narediti svetlobo žarnice za 20% bolj hladno/svetlejšo, lahko to dosežeš samo tako da zadušiš rdečo, rumeno in oranžno barvo za 20%, kajti svetlobe ne moreš dobiti iz zraka.

Kljub temu, da svetloba "xenon look" žarnice na oko zgleda svetlejša je dejansko slabša.

Tole preberite, tip ve več o lučeh kot marsikdo, Daniel Stern.

http://www.danielsternlighting.com/tech ... d/bad.html" onclick="window.open(this.href);return false;
in pa ta del
http://www.danielsternlighting.com/tech ... color.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Sam sem pred leti, preden sem našel to stran, imel za en dan takšno žarnico v svojem motorju. Do prve teme. Potem pa sem ugotovil, da sveti še slabše kot navadna žarnica in je letela ven. Na mojem motorju, ki ima serijsko porazne žarnice pa je vsak lumen dragocen; tista žarnica pa je bila že skorajda nevarna.

Zdaj imam v motorju OSRAM RALLY H7 65W (10W več kot navadne žarnice in prozorno steklo) in je kar vidna razlika. Z njo sem naredil cca 10k km in še ni crknila.

x

Problem pri tistem xenon projektor kompletu je pa to, da moraš imeti pri roki rezervni komplet luči za tehnične preglede če nočeš luči vsako leto narazen pa potem skupaj dajat.

Drugače pa lahko tole kupiš na ebayu in daš noter halogenke, sta pokritost pramena in cut-off črta vseeno boljša zaradi leč:

http://www.ebay.de/itm/Projector-Halo-S ... 53e3c15e7a" onclick="window.open(this.href);return false;

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 10. Junij 2012, 23:54

Če bi tele luči imele TUV bi blo pa sploh fajn. Z ameriškimi papirji si pri nas ne moreš prav veliko pomagat, ker imajo drugačne predpise o lučeh in jih je pri uvozu ponavadi potrebno zamenjat.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 11. Junij 2012, 00:04

uporabnikbodoci napisal/-a:Sam sem pred leti, preden sem našel to stran, imel za en dan takšno žarnico v svojem motorju. Do prve teme. Potem pa sem ugotovil, da sveti še slabše kot navadna žarnica in je letela ven. Na mojem motorju, ki ima serijsko porazne žarnice pa je vsak lumen dragocen; tista žarnica pa je bila že skorajda nevarna.
Na motorjih je pogosta težava v preslabih / pretankih kablih in posledično velikem padcu napetosti. Na mojem prvem motorju npr. je napetost na žarnicah bila le še slabih 10V (iz 13,8V na akumulatorju).

Ko sem napeljal nove, debelejše žice in vse skupaj priklopil preko relejev, je zadeva začela svetiti zelo dobro.

D.

uporabnikbodoci
Uporabnik foruma
Prispevki: 20

Odgovor Avtor: uporabnikbodoci » 11. Junij 2012, 22:54

danci1973 napisal/-a: Na motorjih je pogosta težava v preslabih / pretankih kablih in posledično velikem padcu napetosti. Na mojem prvem motorju npr. je napetost na žarnicah bila le še slabih 10V (iz 13,8V na akumulatorju).

Ko sem napeljal nove, debelejše žice in vse skupaj priklopil preko relejev, je zadeva začela svetiti zelo dobro.

D.
Pri meni ni problem, da bi slabo svetila. Problem je oblikovanost fokusa. Pramen na tleh ima zelo majhno pokrivanost ceste, kar je značilnost za vse motorje tega modela in letnika, ne v napeljavi. Za boljšo pokritost ceste je edina prava rešitev v namestitvi leč (projektorjev).
strumf666 napisal/-a:Če bi tele luči imele TUV bi blo pa sploh fajn.
Če bi imele TUV bi bilo PERFEKTNO. :)
Samo zamisli si pravi xenon na tudi cenejših avtih, brez "glare"-a... koliko bolj varno bi se lahko vozili...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 26. September 2012, 15:25

Evo, včeraj je crknila še druga Philips Xtreme Vision H7 žarnica (kratka, desna) - zdržala je slabih 9 mesecev oz. cca. 13600km.

D:

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 27. September 2012, 00:21

Nekam hitro, glede na to, kako jih hvalijo, da dolgo zdržijo...

Uporabniški avatar
jure75
Uporabnik foruma
Prispevki: 139

Odgovor Avtor: jure75 » 27. September 2012, 00:27

strumf666 napisal/-a:Nekam hitro, glede na to, kako jih hvalijo, da dolgo zdržijo...
drugace vse zarnice ki imajo vecjo svetilnost imajo tudi krajso zivljensko dobo.
Subaru Legacy Turbo

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 27. September 2012, 00:28

Vem, prva verzija nightbreakerc je to zlo očitno kazala.

Uporabniški avatar
jure75
Uporabnik foruma
Prispevki: 139

Odgovor Avtor: jure75 » 27. September 2012, 01:07

strumf666 napisal/-a:Vem, prva verzija nightbreakerc je to zlo očitno kazala.
sploh h7. k h4 mam zdej v avtu ze dobr let pa se kr spila.
Subaru Legacy Turbo

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost