Izkušnje s pnevmatikami
Re: Izkušnje s pnevmatikami
Tako je, smisel zimske gume je, da se v lamele ujame sneg, ki se potem sprime s snegom na cesti. Sama guma ima s snegom precej slabši oprijem.
Kok jih imaš pa nafilane. Jaz yokohamo G015 za pozimi spustim na 1.8 bara in se sredinski profil lepo čisti. Če so pa na 2.4 bara nafilane, pa se sneg ne čisti.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Zimska guma (z lamelami) naj bi bila tudi pozimi nafilana na nominalni tlak. Le pri polnem tlaku naj bi lamele delovale kot je namenjeno. To ni zdej zrastlo na mojem zeljniku. Jaz sem včasih pozimi tud zimake malo spušal, pa so mi odsvetovali pri prodaji. Mi je pa pomagalo eno zimo z all terenkami Bridgestone, ampak tam smo jih morali spustit kot za v pesek; torej ne za pol bara, ampak precej niže. V glavnem, zdej vozim zimake na 2.4 bar. Zaenkrat nimam težav. Izogibljem se močnemu razkopavanju v snegu, tkoa da je guma načeloma skoz zabita s snegom, profil in lamele. Sem bil malo skeptičen če to sploh deluje, ampak deluje zaenkrat. Problem nastane sam takrat če sem pregrob na gasu. ESP bi mi sicer lahko pomagal da se kolesa ne prevrtijo preveč, ampak potem zmanjka moči za klanec. Zato izklopim, in pelem po občutku. Včasi za malo kako kolo uide, ampak če imam dovolj inercije, mi zvozi.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Tisti, ki ti je to svetoval v prodaji ni nikoli imel prave izkušnje na terenu. Je že prav, če si prej to prakticiral.
Vsaka guma pozimi dobi oprijem, če jo spustiš...zelo pomaga. Že večkrat sem se s tem rešil tako iz pravo zimsko in AT gumo. Imam barometer v avtu in okrog božiča smo imeli sneg pri nas in sem eni punci iz naše vasi pomagal, ko ji je zmanjkalo 50m do vrha klanca na prednji pogon. Sem pogledal koliko ima tlaka v gumah. 2.6, ok spustim na 2.0 in je prikopala do vrha.
Omenim ji naj dofila gume, ko bo doma.
Verige ja je imela pa založene v prtljažniku, zato sva na tak način hitro rešila.
Glede razkopavanja je pa odvisno v kakšni situaciji si.
Škoda je, da x-mode ne deluje pri višji hitrosti.
Ko se izklopi kar čutiš, da izgubi vse!
Vsaka guma pozimi dobi oprijem, če jo spustiš...zelo pomaga. Že večkrat sem se s tem rešil tako iz pravo zimsko in AT gumo. Imam barometer v avtu in okrog božiča smo imeli sneg pri nas in sem eni punci iz naše vasi pomagal, ko ji je zmanjkalo 50m do vrha klanca na prednji pogon. Sem pogledal koliko ima tlaka v gumah. 2.6, ok spustim na 2.0 in je prikopala do vrha.
Omenim ji naj dofila gume, ko bo doma.
Verige ja je imela pa založene v prtljažniku, zato sva na tak način hitro rešila.
Glede razkopavanja je pa odvisno v kakšni situaciji si.
Škoda je, da x-mode ne deluje pri višji hitrosti.
Ko se izklopi kar čutiš, da izgubi vse!
Hecno. Letos berem nasvete skoraj vseh proizvajalcev, da naj bi imeli tlak v zimakih polni tlak ali še kakih 0.2 do 0.3 bar višje kot za letne gume.
Data from European road-safety agencies points in the same direction. In winter, underinflated tires are over-represented in loss-of-control crashes and slide-offs, even at low speeds. The pattern is boringly consistent.
Particularly with winter tires, the edges of the tread are doing much of the digging and biting that enhances control. Simply put: Keeping your tires at the vehicle manufacturer’s recommended pressure is your best bet to maintain traction in all weather conditions.
Data from European road-safety agencies points in the same direction. In winter, underinflated tires are over-represented in loss-of-control crashes and slide-offs, even at low speeds. The pattern is boringly consistent.
Particularly with winter tires, the edges of the tread are doing much of the digging and biting that enhances control. Simply put: Keeping your tires at the vehicle manufacturer’s recommended pressure is your best bet to maintain traction in all weather conditions.
Ko je sneg na 2,2 na obeh oseh. Ze tako je bolj trda pnevmatika. 2.zimo dajejo skozi in dobrih 15k zvozema. Drugace pa 2.4
Tole definitivno ne drži za dunlop wintersport 5 SUV in za yokohama geolandar AT G015. Oboje so pri 2.3 bara dobre na suhi cesti, po mokrem še gredo. Če pa spustiš pod 2 bara (jaz jih spuščam na 1.8 bara) so pa po snegu in ledu parkrat boljše. Sprobano večkrat v živo.aleks napisal/-a: ↑08. Januar 2026, 23:53Particularly with winter tires, the edges of the tread are doing much of the digging and biting that enhances control. Simply put: Keeping your tires at the vehicle manufacturer’s recommended pressure is your best bet to maintain traction in all weather conditions.
Sem pa yokohamo G015 spustil že na 0.8 bara po ledeni cesti (ko je bil žled), pa se je odlično obnesla, sem pa počasi vozil, da je nebi sleklo. Treba je bilo pa priti v S ovinek v 10% klancu dolgem skoraj kilometer (iz vasi Krka proti Videm Dobrepolje, če kdo pozna). Edini sem se po tistem klancu gor pripeljal. Vse ostalo je pustilo avte pod klancem.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Jaz sem dal izrezek okrog tlakov za lamelne zimske gume. ATjke (bridgestone) sem pa tud jaz peljal na zelo nizkem tlaku, ker drugače niso šle 50 metrov v snegu. Spuščene so šle pa ko šus. Žled bom pa lahko danes sprobal. Pri nas že rosi (0 st. C ima zrak).
Tukaj v ljubljani je še -4, tako da sneži. Če se bo ogrelo, bo pa itak štala.
Najvsezadnje je zdej pri nas samo južen sneg od prej. Tko da, nič posebnega, kot ena odjuga z dežjem.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov