AWD in upraba verig

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: BMW_rok » 23. Julij 2009, 12:37

gorazd0 napisal/-a:Na Subaruja se NIKOLI ne da samo enega para verig; (visko baj baj).

Sem probal, pa ne bi več.
Tako je. Jaz če bi že dal ketne, bi dal obvezno dva para.
gorazd0 napisal/-a:
ijuvan napisal/-a:Pa saj verjetno nimajo vsi subaruji enako narejeno -> recimo legacy l. 1992 in pa novi forester.
Verjetno impreza l. 2000 nima viskota, mar ne?
Ne.

Razlika med Legacyjem 1989 in 2009 foresterjem je le v tem, da ima novi Fori zadaj LSD (spet visko);
kar je čist ok - to da je zadaj LSD namreč;
Edini Subaruji brez viska so Leonci (+ starejši), Subaruji z vklopljivim pogonom (Legacy DL - ni dizel, Justy,) in seveda FWDji. Vsi ostali imajo v centralnem diffu visko (JDM Impreza GT in novejše STi izvzete).

glede keten:
Ob uporabi verig na eni osi skuša centralni visko zdržat in prenašat silo na drugo os, ki se praviloma vrti v prazno (ni gripa) - še posebej če smo pogumni na plinu (pač po pravilu 50:50 - govora je o ročnih, ne-STi zadevah); tekočina - želatina, ki je v viskotu se lahko pregreje, lamelice se lahko skrivijo,... baj baj visko; 800€+ pa tudi. Meni se je že kadilo (ne ni bla sklopka)...

Dobre gume, pa brez keten; če je treba ketne gor dajat, je še peš težko prehodno; nima smisla (smo probal na Mrzlici), tudi s Subarujem ne.

če pa že, pa na vsa 4 kolesa; pa še takrat gre kaka polos k vragu; če je šla na Leonetu, bo 99% šla na novejših avtih, ki niso več tako robustno narejeni (bo mogoče še Karel kaj povedal);

PS: se da komu tole o ketnah spravit v svojo temo?
birdy napisal/-a:da dopolnim gorazda:
sicer je pravilno napisal, samo mogoce bo keri narobe zastopil - VSI subiji(razen zgoraj izvzetih) IMAJO centralen dif in ta centralen dif ima visko sklopko ki ga ZAKLEPA - to ni nek LandRover freelander/vw 4motion ipd sranje, kjer visko prenasa del sprednjega pogona nazaj - to je realen FULL TIME AWD ki NE preferira* sprednje ali zadnje osi(50:50)

glavni razlog zakaj mam ta avto in NE konkurence :)

*turbaki majo razmerje 60:50 v prid zadnji osi, pa se kaksna izjema bi se nasla
irCAR81 napisal/-a:
cheno napisal/-a:tudi brez dccd so imeli 40:60...
Lahko to dokažeš? Povsod kjer berem je 50:50,... s tem da se prenaša do 90:10 - 10:90, pri nekaterih pa 99:1 - 1:99.
Moj Outback H6 - 3.0 nima visko sredinskega diferenciala, ampak elektro-magnetno sklopko (kot nov BMW X-Drive pogon) in ima v normalnih razmerah razmerje prenosa moči 35:65 spredaj/zadaj ;-)
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 23. Julij 2009, 14:28

ker je automatik...

vsi ročni menjalniki ki so imeli sredinjsko delitev 1:1.1(3.54 zadnji diff) so imeli 40:60. To je nasl. stvar ki jo menjam na svojem avtu pa bom vidu razliko. Moj avto ima 3.90:1 sprednji diff, zadnji diff od legacyja turbo ima 3.54:1, bom mogu uporabit sredinjsko delitev 1:1.1. Legacy turbo je imel 40:60 razpored navora in to je edina razlika ki je v menjalniku proti navadnim(n/a) menjalnikom, kar se tiče delitve navora.
The only treasure my car came with was rust...

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 25. Julij 2009, 10:14

Pa kje ste v tej vročini najdl debato o verigah? :lol: :lol:

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 25. Julij 2009, 11:27

Sajmon napisal/-a:Pa kje ste v tej vročini najdl debato o verigah? :lol: :lol:
za nas je ze november pa belo je :lol:

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 22. September 2009, 05:22

Tole temo sem poleti spremljal le bežno - danes ponoči, ko pa sem (namesto računalniške literature in postelnih aktivnosti) v roke prijel navodila za mojega novega Forija, pa sem prebral nekaj o verigah.

V navodilih je na vsaj dveh mestih napisano, da se verige uporabijo le na prednji osi. Ob tem je navedeno, da z verigami lahko voziš največ 30 km/h.
Res pa je, da nikjer ni omenjeno, če imaš lahko verige na obeh oseh.

Tako, da je tole nekaj kosti za glodanje za prihajajoče obdobje :D

Glede na to, da so navodila (v nemščini) sicer res zelo izčrpna in zelo natančno napisana, je to verjetno pač navodilo tovarne uporabnikom.

Uporabniški avatar
R type
Uporabnik foruma
Prispevki: 194

Odgovor Avtor: R type » 22. September 2009, 11:20

flat4 napisal/-a:Recimo da vozim modusa. Po kakšni logiki bi me lahko policija kaznovala, če ne bi imel rezervnih žarnic, če jih niti pod razno ne znam niti ne upam sam menjat? Sej nism pooblaščen serviser...
To bi mogla neka inšpekcija kontrolirat proizvajalce avtomobilov in na njih preusmerit vsako tako kazen.
Čisto komot. Tole ti pred policijo ne bo zdržalo. Ponudili ti bodo da pokličeš AMZS in ti oni menjajo ali pa avto na avtovleko (slednje se je že zgodilo). Ti se z pregoreto žarnico ne moreš peljat naprej ker je vozilo tehnično neustrezno.

LP
R type

BMW-powah, RWD rules, f**k AWD
Bender napisal/-a: Civic je pac boljsa igracka, tud ko ga teras se nekak smeji in igra zraven medtem ko se mazda zacne jokat in prosit, da jo nehas zlorabljat :wink:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov