Zaviranje,pospeševenje,prestavljanje...

Zanimivo in koristno znanje
mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1476

Odgovor Avtor: mesecnik » 09. Februar 2010, 20:13

Sliši se smiselno. :lol: Naučit te tehnike se mi pa vseeno ne da. :lol:

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 09. Februar 2010, 20:23

Hell and toe niti ni problematična in pride pomoje pri 80% folka (tistga k si želi) sama po sebi, left foot braking je pa druga pesem. Zdej po snegu mal to sprobavam in se nekako ne najdem. Občutek z levo na bremzi mi niti ni tak problem, bolj je fora v tem da preden možgani pobremzajo z levo, spustijo, dodajo gas je že isti šmorn oz mine več časa kot če bi kar desna vse to naredila. Tko čez palc mislim da bi rabil več let za tole.

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1476

Odgovor Avtor: mesecnik » 09. Februar 2010, 20:39

Prepozno si se lotil. Can't teach an old dog new tricks. :-P :-P :twisted:

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 09. Februar 2010, 20:53

Mal sem lesen, pa rabm za vse stvari več časa.. bo že.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 09. Februar 2010, 22:58

Matr, jst sm tut z levo probavu bremzat pa ni občutka, skos abs touče :lol: za tisto drugo čudo me pa noga noče ubogat oz. ukaz iz možganov se nekje zgubi :D .

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 10. Februar 2010, 00:03

Jaz mam heel-and-toe nastudiran v nulo (prej sem imel Alfo z hin prvimi tremi sinhroni), glede left foot brakinga pa tako kot ircar - ni problem v obcutku, ampak da morem toliko razmisljat, da je hitreje normalno.

Drugace pa za heel-and-toe se da tudi pocasi zvadit - ni treba ta iz prve probas hitro, ker se z lahkoto zgodi da probas dat v prestavo, vmes pa si ze spustil sklopko...

Uporabniški avatar
Strelec
Član Subaru kluba
Prispevki: 110
Kraj: Okolica Ljubljane

Odgovor Avtor: Strelec » 10. Februar 2010, 08:25

@mesecnik: tut to z ročno mi je všeč, samo glih zarad tega da ne zablokiraš zadnje osi, sem rajš mislu z bremzo (pri avtomatiku, to ni noben problem), ker enakomerno upočasniš vsa kolesa in ne pride do preobremenitve viska. Vsaj mislm da visko pol ne trpi? Nej me kdo popravi če se motim.
Takoj ko bo prva prilika bom probu to, ker očitno ni kej zjebat, glede na to da tut z ročno probavate.

@DaviiD: hvala za razlago, sem si očitno narobe razlagu. Je ta tvoja kar logična.
Strelec M.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5499
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 10. Februar 2010, 08:42

heel&toe je precej uporaben že zarad tega, ker ti avto ne zablokira zadnjih koles medtem ko ti že imaš v nižji brzini, in si pripravljen na poln gaz ven iz ovinka....če z zadnjim pogonom sred ovinka, medtem ko greš maksimalno čez ovink vržeš brzino nižje pa samo spustiš gaz, ti vztrajnost motorja nardi podobn šmorn, kot če bi za kratek čas ročno potegnu, no tega pa seveda sred ovinka (ob vstopu v ovink) nočmom, ker nas vrže z dobre linije/ceste.....

Left foot braking je pa preseravanje :) pa pomoje pride vpoštev samo na "loose" terenu. če boš tko furu na asfaltu boš feljal k da prvič peleš :D
colin z bremzo sred ovinka nastavlja avto na željeno špuro ceste, pa popravlja napake ki jih nardi ob vstopu v ovink....tam se ful pozna če hitro popravljaš, ali pa počasi.....

Sam če probam z levo nogo premzo prtisnt, so tut takoj špure :) sploh pa na makedamu/snegu ker moraš bit še tolk bolj pazljiv.....

helltoe pa redno uporabljam, sploh pri zaviranju na pooolno, ker nimam ABS-a in izkoriščam razne cukrčke takšnega početja pred ovinkom, ker lahko dosti kasneje zaviram. Je pa takrat obremenitev menjalnika kr huda....tko da dolgoletno tako početje bo ziher pustilo kak sinhron malce ohromljen....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 10. Februar 2010, 09:16

Strelec napisal/-a:@mesecnik: tut to z ročno mi je všeč, samo glih zarad tega da ne zablokiraš zadnje osi, sem rajš mislu z bremzo (pri avtomatiku, to ni noben problem), ker enakomerno upočasniš vsa kolesa in ne pride do preobremenitve viska. Vsaj mislm da visko pol ne trpi? Nej me kdo popravi če se motim.
Takoj ko bo prva prilika bom probu to, ker očitno ni kej zjebat, glede na to da tut z ročno probavate.
.
problem pri nozni zavori je da nima enake sile spredaj/zadaj, in si na zlo dobri poti da ti bo spredaj bolj zabremzal kot zadaj - vsekakor pa lahko probas

Uporabniški avatar
Strelec
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Strelec » 10. Februar 2010, 09:48

@birdy: se popolnoma strinjam s tabo, ker zavore so ponavad okol 60:40% spredej:zadej.
Samo zato bolj v tej smeri gruntam, ker moj subi v osnovi zelo malo moči pošilja na zadno os.
Sej najbolš je probat in bom pol točn vedu, sam tok tok me je zanimal, da nebi slučajno kej zjebu.
Hvala vsem za odgovore in predloge.
Lp
Strelec M.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4473
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 10. Februar 2010, 09:58

Strelec napisal/-a:@birdy: se popolnoma strinjam s tabo, ker zavore so ponavad okol 60:40% spredej:zadej.
Samo zato bolj v tej smeri gruntam, ker moj subi v osnovi zelo malo moči pošilja na zadno os.
Sej najbolš je probat in bom pol točn vedu, sam tok tok me je zanimal, da nebi slučajno kej zjebu.
Hvala vsem za odgovore in predloge.
Lp
Z bremzanjem 100% ne boš naredil nič, razen - bremzal. Razdelitev navora spredaj-zadaj pa itak menjalnik dela zelo dobro.

Težava, ki jo imamo mi brez LSD-ja, je v razporeditvi levo-desno. Pa tudi tam ne verjamem, da bremza (nožna ali ročna) karkoli pomaga.

D.

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 10. Februar 2010, 10:05

BackW00d napisal/-a:Je pa takrat obremenitev menjalnika kr huda....tko da dolgoletno tako početje bo ziher pustilo kak sinhron malce ohromljen....
Ce to naredis prav, so obremenitve menjalnika manjse. Jaz sem ravno to uporabljal na Alfi zaradi hin sinhronov (s tem da sem tam se sklopko enkrat vmes spustil, ko je bil menjalnik v leru). Drugace pa ce prav trofis gas lahko cisto brez sklopke menjas. Sicer tega pocetja ne priporocam, sem pa veckrat sprobal na Nissan Almeri in gre brez tezav.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5062
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 10. Februar 2010, 10:16

Strelec napisal/-a: Vsaj mislm da visko pol ne trpi? Nej me kdo popravi če se motim.
Mislim da ti je že nekdo razložil,da tvoj avto nima visko-ta pa ti bom še jaz.
AT menjalniki nimajo visko sklopke ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
Strelec
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Strelec » 10. Februar 2010, 13:12

karel napisal/-a:
Strelec napisal/-a: Vsaj mislm da visko pol ne trpi? Nej me kdo popravi če se motim.
Mislim da ti je že nekdo razložil,da tvoj avto nima visko-ta pa ti bom še jaz.
AT menjalniki nimajo visko sklopke ;-)
Ups moja napaka.

@danci1973: lahko ti iz prakse povem, da to deluje na nekem resnem terencu, ki ima samo sredinsko zaporo, nima pa prečnih in se da tako dosti pomagat na terenu.
Mene je samo zanimal, če morda kdo ve ali je to možno tudi pri mojem subiju in kako bi to kaj vplivalo na menjalnik....
Očitno bo treba probat
Strelec M.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5499
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 10. Februar 2010, 14:17

DaviiD napisal/-a:
BackW00d napisal/-a:Je pa takrat obremenitev menjalnika kr huda....tko da dolgoletno tako početje bo ziher pustilo kak sinhron malce ohromljen....
Ce to naredis prav, so obremenitve menjalnika manjse. Jaz sem ravno to uporabljal na Alfi zaradi hin sinhronov (s tem da sem tam se sklopko enkrat vmes spustil, ko je bil menjalnik v leru). Drugace pa ce prav trofis gas lahko cisto brez sklopke menjas. Sicer tega pocetja ne priporocam, sem pa veckrat sprobal na Nissan Almeri in gre brez tezav.
Maš prav, če heeltoe uporabljaš za mirnejši bolj tekoče menjanje, jaz pa ga uporabljam kot nadomestek ABS-a, in ne uravnavam obratov, temveč pustim da hitrost avta nabije mašino v obrate, pri čemer lahko trše zaviram, pa mi vseeno ne zablokira gum. Uglavnm nakonc se hitreje pa bolj enakomerno pripeljem iz zaviranja v ovinek.....ker če samo zaviraš se hitro naredi da kakšna guma potegne špuro. Je pa res da se hitreje pre/po grejeo gume/premze.....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov