Žarnice - Philips Xtreme Vision vs. Osram Night Breaker

Zanimivo in koristno znanje
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Januar 2012, 18:00

podreberek napisal/-a:Meni na 4 mesce crkujejo žarnice za kratke luči. Prva na sopotnikovi mi je crknala po pol leta potem pa na 4 mesce.
Kakšne žarnice pa daješ not? Kolega je imel podobne ali celo še malo slabše izkušnje z žarnicami iz Špara ali Leclerca (je pa res, da prve Osram NightBreaker H7 niso zdržale kaj prida več).

Seveda je možno tudi, da je kaj narobe z alternatorjem in ta daje previsoko napetost - crkovanje žarnic je v tem primeru še najmanj...

Zato bi bilo najbolje zmeriti napetost, ki jo daje alternator pri različnih obratih motorja.

D.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Re: Žarnice - Philips Xtreme Vision vs. Osram Night Breaker

Odgovor Avtor: danci1973 » 01. Junij 2012, 17:27

Danes je crknila prva Philips Xtreme Vision H7 žarnica (kratka, leva) - zdržala je torej slabih 6 mesecev...

D.

Uporabniški avatar
mare
Novinec
Prispevki: 16
Kraj: Idrija

Re:

Odgovor Avtor: mare » 03. Junij 2012, 12:35

podreberek napisal/-a:Meni na 4 mesce crkujejo žarnice za kratke luči. Prva na sopotnikovi mi je crknala po pol leta potem pa na 4 mesce.

Bi te žarnice rešile ta problem ali je mogoče v kakšni napeljavi napaka glede na to da je avto skoraj nov.
Meni je po osmem mesecu crknila žarnica za kratke luči tako da nisi edini ki pri novem avtu crkne žarnica :)

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma
Prispevki: 131

Re: Re:

Odgovor Avtor: Perezvon » 03. Junij 2012, 21:34

mare napisal/-a:

Bi te žarnice rešile ta problem ali je mogoče v kakšni napeljavi napaka glede na to da je avto skoraj nov.
Meni je po osmem mesecu crknila žarnica za kratke luči tako da nisi edini ki pri novem avtu crkne žarnica :)
Meni pri foresterju crkujejo žarnice za kratke luči (H7) na cca 6-7 mesecev, kar pravijo, da je normalno. Isto se dogaja tudi recimo pri BMW-jih - sem bral na njihovih forumih. To ni nič narobe z alternatorjem. Sem pa zdaj po dobrem nasvetu kupil namesto na petrolu Osramovih ene nove prek Ebaya iz Anglije in sicer so to Xenon Max, ki jih imam zdaj že cca 9 mesecev in so še vedno ok. Tudi svetijo opazno bolje.

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba
Prispevki: 423
Kraj: Mojstrana

Odgovor Avtor: BIGzig » 05. Junij 2012, 23:41

Če mene vprašate se žarnici največ škode zgodi v primeru avtomatskega prižiganja ali neugašanja luči ob zagonu.. Takrat v sistemu voltaža in amperaža zanihata in to ob nekajkratni ponovitvi precej skrajša življenjsko dobo žarnice.. Imam v legaciju in v motorju žarnice "svetjo-kukr-da-so-ksenon-ampak-niso" iz Spara pa mi v avtu dela že 7 mesecev, v motorju pa mi še ni crknila ampak sem jo zamenjal z LED žarnico.

LP

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Junij 2012, 09:32

BIGzig napisal/-a:... v motorju pa mi še ni crknila ampak sem jo zamenjal z LED žarnico.
Kakšno LED žarnico?

D.

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BIGzig » 06. Junij 2012, 15:32

Takole, samo je uporabna je enako nič.. Saj vidi se krasno, samo sveti pa čisto nič, ker zgleda nima tako visoke svetilnosti kot žarnica z žičko.. Priporočam kvečjemu za kakšne meglenke.

http://www.superstrela.com/media/catalo ... 2v_24v.jpg

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Junij 2012, 20:07

BIGzig napisal/-a:Takole, samo je uporabna je enako nič.. Saj vidi se krasno, samo sveti pa čisto nič, ker zgleda nima tako visoke svetilnosti kot žarnica z žičko.. Priporočam kvečjemu za kakšne meglenke.
Hvala, točno to me je zanimalo... Težava ni zgolj v svetilnosti - LED bi lahko imela izvrstno svetilnost.

Težava je tudi v tem, da je pri klasični žarnici izvor svetlobe skoncentriran v eni točki (no, skoraj točki) in je reflektor/fokus oblikovan tako, da usmerja svetlobo iz te točke in tako ustvari uporaben snop.

Pri tem LED čudu pa je več izvorov svetlobe razporejenih po veliko večji površini in fokus nima niti teoretičnih možnosti, da bi tole zbral v uporaben snop.

Podobna težava se pojavi tudi pri HID / Xenon nadomestkih za halogenke, ker ima tudi tisti izvor svetlobe (svetlobni lok) drugačne lastnosti kot volframova nitka v halogenkah.

D.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 06. Junij 2012, 20:20

Tole je žarnica za na avtošove, ne za na cesto.

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BIGzig » 07. Junij 2012, 06:02

Sej vožnja z motorjem je tako en šov.. ;)
Uporabljam jo samo kot zasenčeno luč ker imam v RamAir-u napeljan LED trak in z rumeno žarnico izgubi čar. Imam pa s seboj vedno še eno navadno žarnico za primer če me ujame noč.
Je pa zanimivo da je podnevi LED precej bolj opazna, verjetno zaradi barve svetlobe??

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 07. Junij 2012, 09:58

BIGzig napisal/-a: Je pa zanimivo da je podnevi LED precej bolj opazna, verjetno zaradi barve svetlobe??
Bolj verjetno zato, ker sveti 'vsepovsod', samo tja ne, kamor bi naj. :twisted:

D.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 07. Junij 2012, 21:53

Kako pa sploh je s "homemade" dnevnimi LED lučmi na tehničnem? Predvidevam, da jih za tehničnega enostavno ne prižgeš oziroma odmontiraš. Drugo pa, kako nato gledajo policaji?

Sicer pa je LED svetloba bolje vidna z razdalje kot od blizu. Od blizu je preveč točkovna, na razdalji pa se več ledic "združi" v eno in občutek svetilnosti je večji.
Najbolj se smejim raznoraznim novinarjem, ko v avto test člankih na veliko omenjajo LED luči, nobenmu pa očitno ni jasno, da avta z LED lučmi za osvetljevanje ceste (še) ni. Optika je cela ..zdarija. Seveda pa za kolesa ni predpisov in v gmajni je ponoči cel žur. :cool:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Junij 2012, 09:43

Sajmon napisal/-a:Najbolj se smejim raznoraznim novinarjem, ko v avto test člankih na veliko omenjajo LED luči, nobenmu pa očitno ni jasno, da avta z LED lučmi za osvetljevanje ceste (še) ni. Optika je cela ..zdarija. Seveda pa za kolesa ni predpisov in v gmajni je ponoči cel žur. :cool:
Kako, da ne? Že 2008 je Audi R8 imel vse LED luči (kratka, dolga, dnevna, ...). Prav tako tudi A8, pa Lexus LS600h (samo kratke)...

D.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 08. Junij 2012, 10:11

Pri meni Xsenon deluje odlično. Prej sem imel že vse možne H4 žarnice (Silverstar, Nightbreaker, Bosch 90%,...).
Obstaja pa zdaj zelo uporaben xsenon komplet, ki je v nekaki leči, ki jo vgradiš v obstoječo parabolo. Z vidika homologacije je ta komplet ugoden. Sem pa objavil o tem temo "group buy", če koga zanima.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 08. Junij 2012, 10:22

Uh, Danci, hvala za tole razsvetelnje. Pa sem nekaj novega izvedel. Sicer so pa to bolj redko videni avti, za katere verjamem, da so se že potrudili s prihodnjo tehnologijo. Me res zanima, kako tole sveti.
Novinarji pa ponavadi vse v isti koš zmečejo.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost