Tako je. Jaz če bi že dal ketne, bi dal obvezno dva para.gorazd0 napisal/-a:Na Subaruja se NIKOLI ne da samo enega para verig; (visko baj baj).
Sem probal, pa ne bi več.
gorazd0 napisal/-a:Ne.ijuvan napisal/-a:Pa saj verjetno nimajo vsi subaruji enako narejeno -> recimo legacy l. 1992 in pa novi forester.
Verjetno impreza l. 2000 nima viskota, mar ne?
Razlika med Legacyjem 1989 in 2009 foresterjem je le v tem, da ima novi Fori zadaj LSD (spet visko);
kar je čist ok - to da je zadaj LSD namreč;
Edini Subaruji brez viska so Leonci (+ starejši), Subaruji z vklopljivim pogonom (Legacy DL - ni dizel, Justy,) in seveda FWDji. Vsi ostali imajo v centralnem diffu visko (JDM Impreza GT in novejše STi izvzete).
glede keten:
Ob uporabi verig na eni osi skuša centralni visko zdržat in prenašat silo na drugo os, ki se praviloma vrti v prazno (ni gripa) - še posebej če smo pogumni na plinu (pač po pravilu 50:50 - govora je o ročnih, ne-STi zadevah); tekočina - želatina, ki je v viskotu se lahko pregreje, lamelice se lahko skrivijo,... baj baj visko; 800€+ pa tudi. Meni se je že kadilo (ne ni bla sklopka)...
Dobre gume, pa brez keten; če je treba ketne gor dajat, je še peš težko prehodno; nima smisla (smo probal na Mrzlici), tudi s Subarujem ne.
če pa že, pa na vsa 4 kolesa; pa še takrat gre kaka polos k vragu; če je šla na Leonetu, bo 99% šla na novejših avtih, ki niso več tako robustno narejeni (bo mogoče še Karel kaj povedal);
PS: se da komu tole o ketnah spravit v svojo temo?
birdy napisal/-a:da dopolnim gorazda:
sicer je pravilno napisal, samo mogoce bo keri narobe zastopil - VSI subiji(razen zgoraj izvzetih) IMAJO centralen dif in ta centralen dif ima visko sklopko ki ga ZAKLEPA - to ni nek LandRover freelander/vw 4motion ipd sranje, kjer visko prenasa del sprednjega pogona nazaj - to je realen FULL TIME AWD ki NE preferira* sprednje ali zadnje osi(50:50)
glavni razlog zakaj mam ta avto in NE konkurence
*turbaki majo razmerje 60:50 v prid zadnji osi, pa se kaksna izjema bi se nasla
Moj Outback H6 - 3.0 nima visko sredinskega diferenciala, ampak elektro-magnetno sklopko (kot nov BMW X-Drive pogon) in ima v normalnih razmerah razmerje prenosa moči 35:65 spredaj/zadajirCAR81 napisal/-a:Lahko to dokažeš? Povsod kjer berem je 50:50,... s tem da se prenaša do 90:10 - 10:90, pri nekaterih pa 99:1 - 1:99.cheno napisal/-a:tudi brez dccd so imeli 40:60...