poraba vasega subaruja
Re: poraba vasega subaruja
Softici. Tole je moja koza.
Pa faracajg.
Pa faracajg.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Forester pije ko smuk. Pod 9 litrov bencina se ta reč skor ne pogovarja. Pozimi raje kak liter več. Jaz imam za na šiht skoraj identično situacijo, pod 9 sem prišel mogoče v treh ali štirih rezervarjih v 7 letih.LSlabe napisal/-a: ↑06. Julij 2020, 19:23Jest res ne vem kako vam to rata, jest mam s plinom povprečje od oktobra do maja dobrih 9€/100km...
Pa res vozim do max 2krpm, res sem pa tja da mal prtisnem. Mam pa do šihta 25km s tem da se najprej dvignem za 400m, pa pol spustim za 150 ampak očitno je res tukaj največja razlika. Je pa zdaj poleti dober liter nižja poraba. V 500km kolikor jih naredim s tankom plina porabim cca 4l bencina.
https://www.spritmonitor.de/en/detail/1084812.html
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
tole ne vem če je bla res lambda. maksimalna navedena razlika je 2 litra ob minimalni 1 liter na 100 km, tolk lambda sploh ne more uredit, če prav vem. največ k porabi atmosfercev pripomore odprava sesalnih izgub in raznih "mimovlek" zraka. nato pride po vplivu v porabi še klimakompresor, mogoče alternator, merilec pretoka zračne mase, potem šele lambda (pa še to odvisno od tega kaj točno ECU počne z njenim signalom razen da preprečuje "zalivanje" katalizatorja z bencinom).
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4464
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Lambda meri 'stehiometrijo', ki je 1, ko je razmerje stehiometrično, nad 1, ko je mešanica revnejša od stehiometrije ter pod 1, ko je mešanica bogatejša. Iz lambde se lahko izračuna razmerje zrak / gorivo (AFR - air fuel ratio), poznati pa moraš
stehiometrično razmerje goriva.
Glede na lambdo lahko ECU lahko količino vbrizganega goriva popravlja za +/- 25% (glede na osnovno mapo), brez, da bi se zato prižgala 'check engine' lučka - ta se prižge šele, ko korekcija preseže 25% (no, to je sicer lahko pri različnih modelih različno, ampak kolikor sem uspel testirat s svojim 2.0R, je meja bila +/-25%).
Zdaj si pa predstavljaj, da lambda dela narobe in ob stehiometričnem razmerju laže, da v zmesi ni dovolj goriva - ECU bo vbrizg korigiral vse do +25%, dokler lambda sonda ne bo 'srečna' in tako je seveda tudi poraba lahko do 25% večja.
Je pa res, da je po simptomih to dokaj podobno 'mimovleku' zraka in da je brez druge, zagotovo dobre lambda sonde, težko biti 100%, da je težava res v sondi. Po drugi strani pa bi pričakoval, da bi to zaznali na tehničnem pregledu, ko merijo lambdo v izpuhu (recimo, da imajo preizkušene in kalibrirane sonde).
Ta "ozka" lambda ma +/- 25% okrog stehiometrične točke vpliva? Jaz nisem siguren da jo lahko toliko "odnese" ... Kje pa najdeš take podatke? Pri takem širokem intervalu je že kalibracija mal vprašljiva, po mojem ... al je pa ravno kalibracija toliko ohlapna? Čeprav, kolikor sem jih jaz kalibriral, redko kdaj da je katera švicala, po 10000 in več ur delovanja. Lambde poznam, ker sem včasih delal s kotli na polena in pelete za centralno ogrevanje. Imajo običajne avtomotivne lambda sonde (bosch, mazda), s tem da so večinoma popolnoma zabasane s pepelom, pa še vedno brezhibno merijo. Če bi meni na drva lambda odstopala za 25%, bi mi polena letela iz kotla ven.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Mislim, da imajo vsi Legacy-i 4. generacije in naprej (torej BL/BP in naprej) pred katalizatorjem neko varianto 'wide-band' lambde. ECU lahko korigira tudi za več kot 25%, le da takrat skoraj zagotovo vklopi tudi 'check-engine' lučko.
Kaj točno se sondi zgodi, da začne tako lagati, pa ne vem...
okej. nisem vedel da ima tak razpon doziranja goriva ... nihanje temperature izpušnih plinov? sicer sonda sama ima neko maso, in grelce, tako kar na hitro jo iz tira tudi ne more vreči. kvečjemu izpad (ali slabše delovanje) katerega od grelnih elementov. sicer so načeloma to keramične zadeve, precej žilave, a vsaka reč ima svojo dobo optimalnega delovanja.
Največji vpliv na življensko dobo lambd v avtomobilih proti pečem za kurjavo so večja temperaturna nihanja okolice in več induciranih vibracij iz okolic pri avtomobilu. In zato crkujejo bolj v avtomobilih in začnejo delovati v presledkih ipd.
Legacy in outback od 4.generacije naprej imata 2 lambdi. Ena je wide (prva), druga pa navadna.
Ko mi je na outbacku crknila prva (wide) lambda, sem imel od mene do Karla povprečno porabo cez 20 litrov in to pri vožnjii 100km/h po avtocesti. Ampak je kompletno crknila, nič ni dala več od sebe.
Ko mi je na outbacku crknila prva (wide) lambda, sem imel od mene do Karla povprečno porabo cez 20 litrov in to pri vožnjii 100km/h po avtocesti. Ampak je kompletno crknila, nič ni dala več od sebe.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Druga lambda samo nadzira delovanje prve, al ne? Če prva kake anomalije meri, druga to zazna in dobivaš CE lučko. Potem pa na drugo distančnik namontiraš in je mir. Do naslednjega tehničnega...
ignorance is bliss
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Druga nadzira predvsem učinkovitost katalizatorja...
Po mojih izkušnjah gre korekcija do +-35%, pa CE lučko prižge, ko je določen čas izven intervala, kar lahko zelo dolgo traja, če vmes korekcija niha. V mojem primeru je bil razlog nepravilno delovanje plinske naprave v prostem teku, pri zaviranju z motorjem (kolkr avtomatiki to sploh delajo) in pri majhni obremenitvi. Ko sem malo bolj pohodil je bilo ok, torej korekcija okoli 0. Rezultat je bila CE lučka 1-2x med vožnjo iz KK v LJ oz. nazaj.danci1973 napisal/-a: ↑07. Julij 2020, 10:58Mislim, da imajo vsi Legacy-i 4. generacije in naprej (torej BL/BP in naprej) pred katalizatorjem neko varianto 'wide-band' lambde. ECU lahko korigira tudi za več kot 25%, le da takrat skoraj zagotovo vklopi tudi 'check-engine' lučko.
- Mandarinuc
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 123
Poraba 2.0 dizla ob normalni do hitrejši vožnji okol 8, bi pa z umirjeno vožnjo zlahka spravil do ene 7 in manj. (kombinirano)
-
marxstrucko
- Novinec
- Prispevki: 9
- Kraj: Brežice
men dizl pije od 5.8 do 7.4 L/100km, odvisn kake poti so. v bistvu ga pa ne šparamMandarinuc napisal/-a: ↑09. Julij 2020, 15:40Poraba 2.0 dizla ob normalni do hitrejši vožnji okol 8, bi pa z umirjeno vožnjo zlahka spravil do ene 7 in manj. (kombinirano)
Men moja grda navada pije zdaj kar že 16l tko da s tankom redko kdaj naredim preko 300km 
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov