Primerjava 4x4 - Subaru - RAV4(toyota ) - 4 motion(tiguan)

Zanimivo in koristno znanje
Uporabniški avatar
kamsedlo
Član Subaru kluba
Prispevki: 510
Kraj: Mengeš

Primerjava 4x4 - Subaru - RAV4(toyota ) - 4 motion(tiguan)

Odgovor Avtor: kamsedlo » 06. Februar 2011, 14:27

Poznavalci - prosil bi vas za kratek komentar in opis zmogljivosti oz. primerjavo štirikolesnih pogonov zgoraj omenjenih vozil na terenu (sneg, blato, mokra trava).

Hvala in lp

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 06. Februar 2011, 14:44

če je možno ARGUMENTIRANO; da ne bo spet "vojna" :D
Fiat.
Brez panike.

jezdec
Uporabnik foruma
Prispevki: 94
Kraj: Vransko

Odgovor Avtor: jezdec » 06. Februar 2011, 16:43

Jaz lahko povem samo za foresterja, in dejansko nisem obstal še nikoli, brez da bi nasedel, pa sem prevozil PRECEJ "sumljivih" terenov. Dejansko obstaneš šele ko nasedeš, oziroma se toliko zakopleš, da brez izkopavanja ali vleke tako ne gre več...
Mogoče je bolj uporabno vprašanje na tem mestu ali je izostanek reduktorja pri dizlu moteče ali ne?...in....DA ZELO!!!

Uporabniški avatar
matejben
Uporabnik foruma
Prispevki: 182
Kraj: PARTYZANSKE DRAŽGOŠE

Re: Primerjava 4x4 - Subaru - RAV4(toyota ) - 4 MOTION(tigua

Odgovor Avtor: matejben » 06. Februar 2011, 18:23

kamsedlo napisal/-a:Poznavalci - prosil bi vas za kratek komentar in opis zmogljivosti oz. primerjavo štirikolesnih pogonov zgoraj omenjenih vozil na terenu (sneg, blato, mokra trava).

Hvala in lp
Gume so tut en faktor, mogoče bolj pomemben kot voz.

Ne me spluvat, ampak tut s forijem sem se nazaj dričov - baje je bla tut podlaga (sneg) takrat za.ebana...
Kam pa pridemo brez domišlija?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 06. Februar 2011, 19:34

Tudi rav4 ima samo prednji pogon in potem ko prednji zakoplje v prazno, se vklopi zadnji pogon. Vsaj 1998 letnik ima sigurno tako. Torej je to enako kot 4motion.

Glede tega da forester nekam ne more. Se mi je že zgodilo, da je obstal, pa ni ne nasedel in so bila vsa 4 kolesa na tleh. Enostavno so se vsa 4 vrtela v prazno. (ja, bil je hud klanec).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
subi4x4
Uporabnik foruma
Prispevki: 759
Kraj: Podljubelj
Kontakt:

Odgovor Avtor: subi4x4 » 07. Februar 2011, 15:43

ti bom skušal napisati moja opažanja:

toyota rav 4: 2002 letnik in 2007 letnik ...za zasnežene ceste in razne stran poti, blatne, je avto dovolj dober, zaplete se pri višjem snegu, recimo nad 30 cm celega, mislim, da še nisem vozil, saj je bila vožnja nemogoča, velikokrat so se vrtela vsa 4 kolesa v prazno in kljub višini od tal nismo prilezli nikamor, problem je bil pri meni da imam gor 235 zimske gume in to je že bolj valar kot nek dober zimski plezalec, razlika med njim je tipka z zaporo, ki občutno pomaga, ampak je še vedno samo pomoč elektronike ...ampak za normalne pogoje čez glavo, na žalost lahko ta pogon primerjam le z audijem , ki pa mislim da ima princip delovanja pogona isti kot pri moji stijki, tako da ni to princip 4motiona...za vse ostalo je subaru:)

mislim, da imaš nebivedu ti boljši pogon na ravu, kot pri mlajših modelih...
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drive you.
In Japan car BREAK you.

Uporabniški avatar
podreberek
Član Subaru kluba
Prispevki: 1120
Kraj: Laško okolica
Kontakt:

Odgovor Avtor: podreberek » 07. Februar 2011, 19:16

brez zapore diferenciala so novodobni terenci le igračke to je to da se z novim terencem pripelješ do gozda pol se pa z lado nivo peleš po gozdu . Js letos z imprezo nisem nikjer obstal vem pa da če bi bilo 20cm mokrega snega bi pa počakal, ker tudi nobeno prenašanje moči na ostale kolese ne pomaga.
kam pa pridemo brez listka redarske službe in subaruja ??

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2904
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 07. Februar 2011, 20:24

Jaz sem z legacy-jem speljal klanec ki ga z land cruserjem (l97) nisem, je bil pa lc automatik...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 08. Februar 2011, 01:03

LSlabe napisal/-a:Jaz sem z legacy-jem speljal klanec ki ga z land cruserjem (l97) nisem, je bil pa lc automatik...
enako, z legacy-jem sem brez zaleta v prvo spelal klanec ki ga LC bivsa od vrece brez zaleta ni mogla(oz ga je pol ko je vklopu vse zapore difov in 3x probal)

seveda se razlika v tezi tudi pozna

ps
legacy je bil dvignjen za 4 cm + dodano je imel visko zaporo zadaj - ostalo je bilo serijsko

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 08. Februar 2011, 01:32

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/photos-a ... 8_6429.jpg

govora je pa o temu klancu - debelina/globina blata nekje 10cm in vec, razen tm k ga je avto odmetal

jezdec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jezdec » 08. Februar 2011, 10:01

Vsa tale mnenja...subaru je zvozu klanec, nek drug avto ga ni, ali obratno, so zelo relativna, saj so zadeve ZELO odvisne od večih dejavnikov, kot so naprimer: sposobnosti voznika, pnevmatike, višina avta,....
Tako da bi bilo edino relevantno primerjanje na klančini z valji, kjer bi izmenično blokirali valje pod posameznimi kolesi.
Takih testov je na you tube kar nekaj, ponavadi primerjajo Subaru, Toyoto, Hondo in VW,... Vedno je Subarujev pogon prikazan kot najboljši, vendar se tu zopet poraja vprašanje kdo tes "financira".

Prav konkretno me je najbolj zmotilo, ko prikazujejo da je Subaru, kot edini, sposoben speljati v klanec tudi če ima oprijem samo eno kolo...???
Moj forester tega namreč ni sposoben...

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 08. Februar 2011, 11:00

tvoj forester najbrz res ne, legacy na sliki zgoraj + moj OB sta pa sposobna speljat ce imata oprijem samo na enem ZADNJEM kolesu (en ma serijsko, drugi pa naknadno vgrajeno zaporo zadaj)

drgac ja, seveda je obutev pomembna voznik pa tudi - najbrz se bolj

kar se tice laboratorijskih pogojev, se mi pa dozdeva da se z ?(pozabu kdo je od karlija valjcke vzel)? menimo tle na forumu da bomo to poletje mal avte na valjcke dajali

Uporabniški avatar
podreberek
Član Subaru kluba
Prispevki: 1120
Kraj: Laško okolica
Kontakt:

Odgovor Avtor: podreberek » 08. Februar 2011, 18:25

men so pri na kupu zagotovil da je to impreza sposobna prenest silo samo na eno zadnje kolo 50% moči ozr na kolo z največ oprijema. Me zanima kak je to v praksi ozr kolk je res.
kam pa pridemo brez listka redarske službe in subaruja ??

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 09. Februar 2011, 07:43

Tukaj je vse odvisno od diferencialov in zapor le teh. Če imaš na avtu 3 odprte diferenciale, potem je dost da eno kolo zakoplje, pa boš tam ostal. (velika večina novodobnih suvov, če nimajo kar 4motion različice pogona (2WD s pomožnimi koleščki), ki pa je še slabša verzija takega pogona)

Če imaš zaporo srednjega diferenciala, mora avto zakopat z dvema kolesoma, da bo obstal. (razni majhni terenčki (samuraj, feroza, vitara,...), malo večji starejši terenci (stari LC, patroli, pajeroti), subaruji (preko visko sklopke), quatro pogoni)

Z sredinsko zaporo in zaporo zadnjega diferenciala pa moraš že z enim prednjim in obema zadnjima vrtet v prazno, da bo avto obstal.(lada niva, malo dražji terenci (novejši LC, novejši patrol, novi pajero, nekateri subaruji (zadaj LSD), nekateri quatro pogoni(zadaj LSD))

Z vsemi tremi zaklenjenimi diferenciali pa vsa 4 kolesa dobivajo enako moč. (unimog, hummer, nekatere toyote LC, toyota FJ cruiser, nissan xterra in pa vse predelave teh terencev za offroad, kjer naknadno vse vgradijo, da se zadeve lahko vozijo po terenu)

Tukaj nisem gledal nič na tiste modele avtopmobilov, ki imajo zapore narejene na osnovi zavor, ko zavora prime kolo, ki se preveč vrti, da se potem prenese večja moč na kolo, ki stoji. (razni ASR-ji v škodah, pogon na freelanderju, kjer večino zadev rešujejo zavore)
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

jezdec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jezdec » 16. Februar 2011, 12:29

Tako je!

Kot pišejo moji predhodniki....vendar je pa dejansko Subarujev AWD še vedno najboljši stalni štirikolesni pogon tega tipa. Vsi Audiji in BMWji se v tem poglavju skrijejo...še vedno!
Seveda se pa zadeva spremeni ko pridemo do avtomobilov z takimi in drugačnimi zaporami...vendar to potem ni več to.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov