Impreza - menjava volana (in pridobljen tempomat)

Spremembe izgleda vozila, montaže avtoakustike, vgradnja alarmov, daljincev...
Odgovori
Uporabniški avatar
Hrenovka
Novinec
Prispevki: 4
Pridružen: 07. Januar 2020, 08:55

Impreza - menjava volana (in pridobljen tempomat)

Odgovor Avtor: Hrenovka » 23. Januar 2020, 09:06

Kaj vse dobrega prinese menjava volana.. ni problem, moram pa delit, ker sem izredno pozitivno presenečena in navdušena :inl in mogoče komu pride prav :innoc

Imam Imprezo (2011 hatchback), ki ima povsem osnovno opremo, med drugim navaden volan (plastik fantastik) brez obvolanskih kontrol. Ker rada sama kaj popravim ali dodam, sem se lotila menjave volana. Na ebay sem našla in naročila original rabljen usnjen volan z obvolanskimi kontrolami (radio+tempomat). Na servisu se že spraševala, če ima avto zadaj že kakšno napeljavo do radia za obvolanske kontrole, a so rekli, da z obstoječim radiem kontrole ne bodo delovale. Nič ne de, v planu je menjava radia, tako da bom pa pač takrat po potrebi potegnila napeljavo in povezala obvolanske kontrole - za radio, kontrole za tempomat sem odmislila, saj je verjetno potrebno še kaj spremenit, da bi delalo... Če ne drugega, je bil prvi cilj usnjen volan. Če bo kaj drugo delalo, super, če ne, bo pa vsaj lepo izgledalo 8-)

Včeraj sem se lotila menjave in ugotovila, da je za obstoječim volanom že pravi konektor, kamor lahko priklopim obvolanske kontrole. Notri je dovolj pin-ov, da se vse priklopi. Je pa naprej vse lepo zaprto, zato se nisem lotila nadaljnjega razstavljanja in ugotavljanja, če je tudi napeljava. Če ne bo delovalo, lahko kadarkoli ponovim postopek, zdaj je bil glavni volan. Volan sem pritrdila, povezala konektorje, airbag in vklopila nazaj akumulator.

Prvi vtis - prijetno na otip in oko. Ko sem prižigala avto za test, sem bila prijetno presenečena - na števcih sta se pojavili dve novi lučki, zeleni, za tempomat! To je nujno potrebno preveriti - samo sveti ali tudi dela? Preverim kontrole za radio - delajo (ha! piš si to servis...)! Grem testni krog po vasi - avtu deluje tempomat! :ast

Želela sem si bolj ali manj samo usnjen volan in upala na delujoče kontrole za radio, dobila pa še novo funkcionalnost - tempomat. Dela. Ne vem, kako je z ostalimi Subaruji. Drznim si sklepati, da tem letnikom z osnovno opremo deluje tempomat, samo na volanu so šparali in lastniku niso dali kontrol. Če jih priklopiš, dela. :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6742
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Impreza - menjava volana (in pridobljen tempomat)

Odgovor Avtor: nebivedu » 23. Januar 2020, 09:53

Tudi jaz sem imel na imprezi navaden volan brez kontrol.

Ko sem volan razmontiral in plastike, kjer bi morale biti kontrole odstranil, namesto njih pa dal obvolanske kontrole, je vse brez problema delovalo. Tako radio, kot tempomat.
Znanstveniki so ugotovili, da pes, ki voha rit drugega psa, prejme več informacij kot oseba, ki gleda nova24tv.

Uporabniški avatar
Grizliboy
Član Subaru kluba
Prispevki: 622
Pridružen: 02. Maj 2018, 13:53
Kraj: Logatec
Kontakt:

Re: Impreza - menjava volana (in pridobljen tempomat)

Odgovor Avtor: Grizliboy » 23. Januar 2020, 15:26

:smly :smly piš si to servis :mrgreen: :innoc

Tempomat bo verjetno deloval zgolj od 40+ km/h. No, ker imaš novejši model, te pa lahko preseneti in deluje tudi pri novodobni omejitvi 30 km/h (ki jih tako radi postavljajo skoraj na vsako kolovozno cesto :cr :( ).
Fotograf fotografira FOTOGRAFIJO, Slikar slika SLIKO.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 3692
Pridružen: 05. Januar 2007, 14:25
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Impreza - menjava volana (in pridobljen tempomat)

Odgovor Avtor: danci1973 » 23. Januar 2020, 18:00

Pri Legacy 2006 je bilo za delovanje volanskih tipk potrebno dodati (ali zamenjati, se ne spomnim več) še eno 'črno škatlico' in urediti napeljavo od volana do konektorja za to škatlico (sam konektor je že bil, ampak ni imel vseh žic)...

Uporabniški avatar
Hrenovka
Novinec
Prispevki: 4
Pridružen: 07. Januar 2020, 08:55

Re: Impreza - menjava volana (in pridobljen tempomat)

Odgovor Avtor: Hrenovka » 06. Februar 2020, 08:49

Grizliboy, imaš povsem prav, deluje na 40+km/h. Za 30 na srečo moram že tako ali tako skoz paziti (čisto preveč jih imam na poti :cr , ampak prav da so :innoc )

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost