Zamenjava ozvočenja v outbacku 2007

Spremembe izgleda vozila, montaže avtoakustike, vgradnja alarmov, daljincev...
Odgovori
Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Zamenjava ozvočenja v outbacku 2007

Odgovor Avtor: LSlabe » 30. Avgust 2022, 20:51

Zdej ko je avto kolkr tolk poštiman, bi se lotil še avtoradia oz. komplet audio sistema. V planu je navaden 1DIN radio, novi zvočniki, z ločenim sprednjim sistemom in neki za basss, zdej al bo to aktivni woofer pod sedežem al pa neki manjšega v kufru, je vseeno, odvisno kaj bo pasalo. Mogoče pade še kaj izolacije na vrata...

Problem predstavlja v prvi vrsti original radio, ki je že tko en podn, pa še od prejšnjega lastnika je nedelujoč cd player in aux... Druga slaba stran je spet pomanjkanje prostora za nek normalni 20cm woofer, pa še plinarna pod prtlažnkom...

Kakšne ideje za woofer inkje dobit panel za radio?

Budget še ni definiran...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Re: Zamenjava ozvočenja v outbacku 2007

Odgovor Avtor: nebivedu » 30. Avgust 2022, 21:09

jaz imam en 2din radio, brez cd-ja, ma pa kamero za nazaj, pa usb, pa bt, pa android, da lahko tudi priklopiš obd2 gor.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 30. Avgust 2022, 22:43

Za sub priporočam JBL Basspro SL za pod sedež. V prejšnjem Legacy-u sem imel Kenwood KSC-SW11, pa JBL da precej več od sebe. Seveda, velika škatla v prtljažniku da še več, je pa včasih moteča.

Zvočnike v vratih imam Polk Audio DB6501 (v vseh 4-ih), poganja pa jih Alpine KTP-445U 4x50W RMS ojačevalnik, ta pa dobi signal od OEM radia preko zvočniških (high-level) izhodov.

Vrata sem tudi polepil s SIKA Multiseal Butil trakovi, da je manj vibracij. Zadeva je precej podobna namenskim materialom za zvočno dušenje v avtomobilih...

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 31. Avgust 2022, 05:16

nebivedu napisal/-a:
30. Avgust 2022, 21:09
jaz imam en 2din radio, brez cd-ja, ma pa kamero za nazaj, pa usb, pa bt, pa android, da lahko tudi priklopiš obd2 gor.
Nekak mi teli 2din ne dišijo, rabijo predolgo da se prižgejo, kamere ne rabim, mam špegle, androida pa tudi ne... Hvala vseeno :thup

Najverjetneje bo kakšen BP ali pa pionner za cca 100-150€
danci1973 napisal/-a:
30. Avgust 2022, 22:43
Za sub priporočam JBL Basspro SL za pod sedež. V prejšnjem Legacy-u sem imel Kenwood KSC-SW11, pa JBL da precej več od sebe. Seveda, velika škatla v prtljažniku da še več, je pa včasih moteča.

Zvočnike v vratih imam Polk Audio DB6501 (v vseh 4-ih), poganja pa jih Alpine KTP-445U 4x50W RMS ojačevalnik, ta pa dobi signal od OEM radia preko zvočniških (high-level) izhodov.

Vrata sem tudi polepil s SIKA Multiseal Butil trakovi, da je manj vibracij. Zadeva je precej podobna namenskim materialom za zvočno dušenje v avtomobilih...
Hvala za tole, vse zgleda super, kam si pa amp stlačil? Sicer telih zvočnikov ne delajo več, ampak tega je itak malo morje. Kable za zvočnike si vse na novo povleku al si porabil obstoječe?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 31. Avgust 2022, 09:15

Jaz mam kitajca v avtu, pa se kdaj tolk časa prižiga, da sem prej na cilju kot pa začne muzika igrat :D Pa sem takrat vzel skoraj da najmočnejši procesor in največ rama, kar so ponujal na trgu kitajskih radijev. Kitajci z namenskim (non-android) sistemom delajo precej hitreje, neglede na vgrajen procesor/ram.

Je pa seveda pri novejših kitajcih že za 200€ notri brezžični android auto/carplay in ti itak lahko prek tega spraviš vse na radio, navigacijo, muziko, filme, yubatuba, ni da ni. Jaz moram pač pošerat wifi radiju, pa da potem radio preko wifija, kot vsaka android naprava zažene razne navigacije, yutube itd...
Tudi kitajska navigacija ni bohvekaj. Tu in tam se zadere v zvočnike "GPS signal izgubljen" čeprav sem sredi polja z odprim pogledom na celotno nebo :lol:

Če kdo misli da je 4x50RMS premalo ali da se ne splača, iz izkušenj povem, da to precej bolj sune kot pa 4x50W radio. Tlačit več kot 100Wrms v zvočnike brez neke proper škatlje je pa kar problem. Ker zvočnik nima kontrole in ga boš skuril če boš pretiraval.
Pa takega namenskega ojačevalca tudi vročina ne zdela na hitro, tako kot se to zgodi pri radijskih ojačevalcih. Meni recimo v Touranu ko je še mrzel kar dosti lepo sune muzika in če bi skos tko igralo niti nebi pogrešal kakega dodatnega nizkotonca. Nato po kaki minuti pa že zaznaš da se je celoten sistem stišal in da je bas malce poniknil da se nebi pregrel ojačevalec.

Sam sem mel vse mogoče zadeve v avtu in v avtih v katere sem par let vgrajeval avtoakustiko. In se tudi sam počasi nagibam h skritim rešitvam (podsedežni woofer, ojačevalc skrit da ga sploh ne najdeš. Zvočniki na original mestih, itd). Tiste kible v prtljažjniku pač nebi več imel. Tisto je nesmisel, ker ti skos napoto hodi :)
Podsedežni woofer je lahko čist OK, (če nisi seveda zdej tisti, ki mora met basa da se sosedova stekla tresejo). Pa še pod ritjo ga imaš in ga še toliko bolj slišiš (čutiš).Pa ponavadi ravno toliko razbremeni zvočnike v vratih, da lahko tiste mal bolj našponaš in rata cel sistem kar precej glasen.
Je pa seveda problem teh japoncev do kaj pa vem 2010, da so vgrajevali tak šrot od zvočnikov da je škoda govorit.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 31. Avgust 2022, 09:20

Amp živi na podu pod sovoznikovimi nogami, poleg ECU-ja (pod OEM ALU ploščo).

Kable za zvočnike sem uporabil obstoječe. Tudi napajanje amp-a in subwoofer-ja sem vzel kar iz obstoječe napeljave za radio.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 31. Avgust 2022, 09:36

BackW00d napisal/-a:
31. Avgust 2022, 09:15
Je pa seveda problem teh japoncev do kaj pa vem 2010, da so vgrajevali tak šrot od zvočnikov da je škoda govorit.
PMSM ti 'papirnati' zvočniki sploh niso tak šrot - če jih vgradiš v primerno ohišje, igrajo vrhunsko.

Večji problem je to, da pri design-u vrat in notranje obloge Japonci niso kaj dosti razmišljali o akustiki - maš luknjo v vratih, kamor se zmontira zvočnik in maš mrežico v oblogi, da zvok lahko gre ven. In to je to.

Pri evropskih avtih podobnega letnika opažam veliko več 'akustičnega inženiringa' - vrata in obloge so oblikovane tako, da ima zvočnik nek ustrezen, zatesnjen volumen itd. - ali pa imajo celo namensko ohišje, da to zagotovijo, kot npr. Boxster l. 2000:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1377/ ... 1577648733
Tako lahko tudi majhen 'šrot' zvočnik kar lepo igra.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 31. Avgust 2022, 10:03

Pozabil sem komentirat tale high-low pretvornik da se ojačevalec lahko priklopi brez Cinch kablov (RCA kabel).
Sam sem 2x delal s tem, pa je obakrat ojačevalec pobiral prizvoke (obrate, piske, klike, šume). Kljub dodatni ozemljitvi, dodani zaščiti, pametnem vodenju kablov čez kabino. Pretvarjanje direkt pri radiju...itd...

Danci imaš ti high/high iz radia na ojačevalec (ima ojačevalec high vhod?)?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 31. Avgust 2022, 10:47

Vrata majo sto lukenj pa vse je mehko ko puter.
Jaz sem pri stari prvi imprezi vse nepotrebne luknje zaflikal s silikonom in alu ploščicami, v notranjost nalepil en kup bitumna, da je vsaj nekaj dalo od sebe.

Zvočniki se slej ko prej razmočijo in pol če pretiravaš z močjo jih kar trgat začne :) Za original 20W radio so OK (ampak itak nedajo nič od sebe), za karkoli aftermarket pa niso kaj prida.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 31. Avgust 2022, 10:47

Oba (Alpine in JBL woofer) imata 'high' vhode in to uporabljam, ker OEM radio nima RCA izhodov.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 31. Avgust 2022, 13:19

danci1973 napisal/-a:
31. Avgust 2022, 09:20
Amp živi na podu pod sovoznikovimi nogami, poleg ECU-ja (pod OEM ALU ploščo).
A maš tole kakšno sliko? Me prav zanima kako pa kam je to stlačeno, pa se ti nič ne pregreva?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 31. Avgust 2022, 14:40

Svoje slike nimam.

Je pa pod tepihom ta 'plata' in pod njo, na levi strani, je dovolj prostora za ta mali Alpine amp.

https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... g_back.jpg

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 31. Avgust 2022, 15:26

D best :thup

Hvala!

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 31. Avgust 2022, 16:32

Tole je dost ugodn material za dampiranje:
https://www.ebay.de/itm/281639282454

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 31. Avgust 2022, 19:31

Jaz sem pri meni in pri bratu razdiral tole, pa se mi ni nikoli zdelo da bi tam spravil amp zraven. Torej moraš met res mali ojačevalec tole.
A je D-klasa?
Tam pod tepihom je sicer neugodno zarad zračenja volje, ampak saj če ne butaš nonstop do konca naglas, pol ni panike (sam mam rad musko prilično naglas).

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov