Utripanje Smerokazov pri centralnem zaklepanju
Utripanje Smerokazov pri centralnem zaklepanju
Se je že kdo ukvarjal s prevezavo smerokazov na modil centralnega zaklepanja. Namreč me moti to, da tako kot pri odklepanju, kot pri zaklepanju ni videti utripanja smerokazov. Če si slučajno 5 metrov stran od avta in ne slišiš zaklepa....ti ne preostane kot ponovno zakleniti v bližini avta.
LP, Subadoo
LP, Subadoo
Subaru.....Better than KIA.....Warranty for Ever !!!
To pa tud mene moti. Mislm pa, da je najcenej rešitev cel sistem daljinskega zaklepanja z novimi daljinčki in modulom (okoli 30 E sem dal zanj za prejšni avto in sam zmontiral) pa je!
Če pa kdo zna original predelat, pa še tok bolš, čeprov res tudi z novimi baterijami preverjeno zelo slabo dela
Če pa kdo zna original predelat, pa še tok bolš, čeprov res tudi z novimi baterijami preverjeno zelo slabo dela
Today is history, future is mystery
Sem malček pregledal električne sheme avta in preštudiral. Očitno se bo dalo in to brez večji posegov in nekih high technology variant. Mislim, da največ pride vmes en rele. Moram še premerit z inštrumentom in preračunat. V glavnem bi zadeva delovala tako (na kratko)....ko zaklenemo oz. odklenemo vrata, pošlje modul signal (+12V) servomotorjem v vratih, kateri odklenejo oz. zaklenejo vrata. Ta kratkotrajni signal (nekje 0,5 sec) bi poleg krmiljenja servomotorjem, krmilil še rele. Rele pa sem postavil vmes zato, da ne bi močnostnega krmilja original modula za zaklepanje preobremenil še z smerokazi. Če pa modul krmili poleg servomotorjev še rele, to zanj ni velika obremenitev. Rele pa bo v tem primeru deloval samo kot stikalo za prišig vseh štirih smerokazev.
Teoretično bi šlo...za prakso pa moram še kaj preverit...da ne bo nepotrebni h požarov in poškodb modulov....
Vsekakor DELA ali NE DELA....javim!!!!!
V primeru DELA.....pa seveda sledijo navodila in električna shema povezave.
LP, Subadoo
Teoretično bi šlo...za prakso pa moram še kaj preverit...da ne bo nepotrebni h požarov in poškodb modulov....
Vsekakor DELA ali NE DELA....javim!!!!!
V primeru DELA.....pa seveda sledijo navodila in električna shema povezave.
LP, Subadoo
pravilno razmišljaš....meni je takoj prišla ta ideja v glavo....
zdaj moraš biti samo pozoren, kako prihaja signal +12V na motor, ker verjetno sta do motorja samo dve žici, sam modul pa prilagaja +12V in - GND določeni žici, glede na zaklepanje odklepanje.
S tega stališča moraš uporabit dva releja.
Recimo: Žica1 ki bo v zaklepanju imela +12V bo prižgala rele, ko bo pa v odklepanju pa bo imela 0V in se ne bo zgodilo nič.
Lahko bi žico1 napeljal direktno v kabel ki napaja vse štiri žmigavce, ampak bi moral dodati diodo, da nebi skuril servomotorčka/modula kadar bi prižgal žmigavce
pa kot si že sam rekel verjetno tudi modul ni zadosti močen, čeprav za take kratke sunke zdržijo precej tudi tisti relejčki v modulu.
Meni je original modul odletel ko sem ga nekaj sral z aftermarket daljinskim zaklepanjem, ampak je sam modul tako močan, da je bakreno povezavo na ploščici zažgalo kot varovalko....
Zdaj če bi rad da ti utripajo samo kadar zakleneš, potem najdeš katera žica ima 12V v zaklepanju, pa to speleš na tiste kable ki grejo v stikalo vseh štirih žmigavcev. Keri kabli so pa pravi, pa zveš na kakih shemah, al pa odpreš pa zmeriš z voltmetrom (vsaj tako sm jst naredu).
Vsekakor priporočam uporabo releja.
12V za sekundarno napajanje releja (napajanje ki bo prižgalo žmigavce, ko bo signal vkloplil rele) pa najlažje dobiš izpod armature, tam maš več debelih rdečih kablov ki grejo v fusebox/relaybox pa nekje ukradeš ven. Dodajanje varovalke pred rele je precej pomembna zadeva, če nebi rad da ti avto zagori
Sem bolan pa mam čas na dolgo razlagat
zdaj moraš biti samo pozoren, kako prihaja signal +12V na motor, ker verjetno sta do motorja samo dve žici, sam modul pa prilagaja +12V in - GND določeni žici, glede na zaklepanje odklepanje.
S tega stališča moraš uporabit dva releja.
Recimo: Žica1 ki bo v zaklepanju imela +12V bo prižgala rele, ko bo pa v odklepanju pa bo imela 0V in se ne bo zgodilo nič.
Lahko bi žico1 napeljal direktno v kabel ki napaja vse štiri žmigavce, ampak bi moral dodati diodo, da nebi skuril servomotorčka/modula kadar bi prižgal žmigavce
Meni je original modul odletel ko sem ga nekaj sral z aftermarket daljinskim zaklepanjem, ampak je sam modul tako močan, da je bakreno povezavo na ploščici zažgalo kot varovalko....
Zdaj če bi rad da ti utripajo samo kadar zakleneš, potem najdeš katera žica ima 12V v zaklepanju, pa to speleš na tiste kable ki grejo v stikalo vseh štirih žmigavcev. Keri kabli so pa pravi, pa zveš na kakih shemah, al pa odpreš pa zmeriš z voltmetrom (vsaj tako sm jst naredu).
Vsekakor priporočam uporabo releja.
12V za sekundarno napajanje releja (napajanje ki bo prižgalo žmigavce, ko bo signal vkloplil rele) pa najlažje dobiš izpod armature, tam maš več debelih rdečih kablov ki grejo v fusebox/relaybox pa nekje ukradeš ven. Dodajanje varovalke pred rele je precej pomembna zadeva, če nebi rad da ti avto zagori
Sem bolan pa mam čas na dolgo razlagat
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Recimo čisto pametna bi bila tudi montaža kakšnega RC(resistor/capacitor, da nebo kdo mislu da je radio controlled
) elementa, da bi podaljšal, skrajšal čas utripanja, lahko tudi povežeš logiko zraven, pa ti bo 2x utripnil pa 3x zahupal :P
Strelec......nisem še poskusil, če pa bo zadeva kdaj delovala.....bo absolutno tudi postana na forumu.
BackW00d.....mi lahko na hitro zrišeš, kako razmišljaš z diodami. Namreč enkrat sem že prijatelju vezal centralno zaklepanje.....in tudi dioda na smerokaze....pa sem že malček pozabil....ker že dalj časa ne plava v panogi elektronike.....
LP, Subadoo
BackW00d.....mi lahko na hitro zrišeš, kako razmišljaš z diodami. Namreč enkrat sem že prijatelju vezal centralno zaklepanje.....in tudi dioda na smerokaze....pa sem že malček pozabil....ker že dalj časa ne plava v panogi elektronike.....
LP, Subadoo
Diodo postaviš na žilo ki gre V žmigavce v prevodni smeri, se pravi da mora bit dioda tako obrnjena da če greš po žici iz žmigavcev ven proti releju/motorčku more bit ČRTA na diodi na koncu žmigavcev........
Bo dost? Al narišem neko posplošeno "shemo" ki je najbolj verjetna v tem primeru ?
Bo dost? Al narišem neko posplošeno "shemo" ki je najbolj verjetna v tem primeru ?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost