Fuel Trim vrednosti, cukanje avta?

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Odgovori
zivkovicjan
Uporabnik foruma
Prispevki: 68
Kraj: Ljubljana

Fuel Trim vrednosti, cukanje avta?

Odgovor Avtor: zivkovicjan » 26. Junij 2022, 23:30

Torej, zadnje par tednov opažam, da avto rad občasno ob pospeševanju "cukne". Ker mi ni bilo jasno kdaj in zakaj do tega pride, sem začel malo spremljati vrednosti senzorjev, da bi opazil kdaj se problem zgodi. Težava se pojavi občasno, zaenkrat nisem našel vzorca. Včasih avto dela cel dan brez problema, drugič je par dni zapored isto opažanje.

Avto je Subaru Impreza 2011 2.0 bencin z predelavo na plin.
Cukanje se zgodi na obeh, tako LPG kot bencin, tako da mora biti krivec v tem primeru nekdo drug.

Danes, med kratko vožnjo naokoli sem spremljal LTFT(Long Term Fuel Trim), STFT(Short Term Fuel Trim) in MAF Rate (Mass Air Flow Rate) preko Torque aplikacije, kjer sem opazil "čudne" vrednosti LTFT in STFT.

Spodnja slika prikazuje vožnjo na cca 70km/h v 4 prestavi z enakomernim držanjem gasa, da vzdržujem hitrost. Vrednost LTFT je na cca 27, STFT pa na cca -30. Google pravi da naj bi ECU za vrednosti nad 25 in pod -25 prikazal napako, vendar v tem primeru ni tako. Iste/Podobne vrednosti se prikažejo tudi pri drugih hitrostih, kjer je gasa le toliko da vzdržujem hitrost.
drzanje_70kmh.jpg
Ko avto laufa na mestu (na semaforju) so vrednosti kot na levi strani spodnje slike(LTFT: 15, STFT: -1), ko pa speljem in ponovno držim hitrost pa sem spet na istih/podobnih vrednostih LTFT in STFT kot prej(desna stran slike, LTFT: 27, STFT: -29).
speljevanje_semafor.jpg
Dodatno sem opazil, da mi je danes pri cca 3000 rpm avto cuknil (ponovljivo med vožnjo, če sem spustil gas in spet počasi pospešil na cca 3000 rpm) v 4 prestavi. Ko se je to zgodilo sta LTFT in STFT oba hitro skočila na vrednosti veliko bližje 0 (LTFT: -3, STFT: 3), kot razvidno na spodnji sliki. Ko pa sem gas spustil, da bi spet vzdrževal hitrost, pa sem ponovno na starih visokih vrednostih LTFT in STFT.
nad_3000rpm.jpg
Na ulici do hiše pa so bile vse vrednosti bolj v normali, kot razvidno na spodnji sliki.
ulica_pred_hiso.jpg
Na vseh slikah je prikazana bolj "nežna" vožnja, brez naglega speljevanja, pospeševanja itd.. Vse meritve pa so bile narejen preko Torque android aplikacije z adapterjem Veepeak OBDCheck BLE+.

Ima kdo kakšno idejo/razlago kaj se tu dogaja? Slab O2 senzor? Se mogoče samo meni malo meša?

Hvala za kakršnekoli informacije.

Lp, Jan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Re: Fuel Trim vrednosti, cukanje avta?

Odgovor Avtor: aleks » 27. Junij 2022, 07:20

Na sesalni strani vse tesno in MAF očiščen? Za začetek je to sicer sitno delo, ker je velik cevk za preveriti, ni pa nujno nekih stroškov razen za en sprej za MAF spucat.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8721
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 27. Junij 2022, 07:25

Kabli za senzorje dobri? Konektorji našpricani s kontakt sprejem?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

zivkovicjan
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: zivkovicjan » 27. Junij 2022, 15:45

Evo, sm danes spucu še konektorje za oba O2 senzorja in MAF. Ko sm prvič dal konektorje nazaj skupaj, je avto še bolj jamral, STFT je bil na 37.5 ali na 0, potem pa hitro napaka. Snamem konektor in vidim da je polovica konektorja ostala v drugem delu konektorja(beli del in oranžno tesnilo). Potegnem dele ven, vse skupaj sestavim kot mora biti (konektor večkrat dam skupaj, skoraj vsakic ko dam narazen ostane nek del v drugem delu konektorja), resetiram napake, sprobam in vse deluje. Kabli izgledajo OK, ni videti da bi bila kakšna poškodba kje.

Seveda je tudi včeraj malo preden sem prišel do doma avto delal kot more, tako da je napaka res občasna in ne morem vedeti če je tole kaj pomagalo.

Upam da je mogoče biu kak slab stik v konektorju, pa da je z vibracijami mal skakalo sem/tja. Bom spremljal stanje še naprej, pa da vidim kaj bo.

Če se napaka ponovi bom še poizkusil MAF očistiti, zaenkrat pa je to to.

Hvala

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2455
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 28. Junij 2022, 16:12

Meni je tudi laguna cukala ob pospeševanju. Od začetka občasno, nato pa zmeraj bolj pogosto. Zamenjal sem svečke in cinšpule, od takrat je OK.
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred. (Soichiro Honda)

zivkovicjan
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: zivkovicjan » 28. Junij 2022, 17:42

ijuvan napisal/-a:
28. Junij 2022, 16:12
Meni je tudi laguna cukala ob pospeševanju. Od začetka občasno, nato pa zmeraj bolj pogosto. Zamenjal sem svečke in cinšpule, od takrat je OK.
Dobro vedeti, glede na to da nevem kdaj so bile svečke nazadnje menjane.. Od kar imam jst avto cca 60k km še niso bile, avto ima cca 180k km. Bom verjetno menjal ob naslednjem servisu.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8721
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 28. Junij 2022, 20:29

če so platinaste, potem se menjajo tam na 60k kilometrov ali več. jaz jih menjam vsako četrto menjavo olja.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 28. Junij 2022, 21:06

Po specifikaciji bi svečke morale biti NGK Laser Iridium SILFR6A11 (če je Euro4) ali SILFR6C11 (če je Euro5). Zamenjale bi se naj vsakih 105k km - ob 'normalni' uporabi in brez upoštevanja LPG.

Slabe svečke in posledično nekonsistentno izgorevanje zmesi bi vsekakor lahko povzročale cukanje in 'zmešane' fuel trim-e...

zivkovicjan
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: zivkovicjan » 29. Junij 2022, 00:23

Potem morajo biti kar NGK SILFR6C11. Bi se zaradi LPG morale menjati prej ali kasneje?

Če že menjam svečke, naj vzamem iste kot original ali:
- Denso IKH20TT
- Denso VKH22

Je sploh kakšna opazna razlika med njimi? Po branju forumov/web opažam da bolj priporočajo Denso svečke? Je kak specifičen razlog za to?

Se mi splača, da bi prej preveril katere so trenutno notri?

Je še kaj priporočljivo menjati ob istem času?

Drugače pa se samo cukanje dogaja zelo random, še vedno pa nekako ne vidim razlage za "čudne" vrednosti fuel trimov. Ko se simptom pojavi, traja nekaj časa, potem pa je spet vse normalno. Včasih se je med cca 45 min vožnjo večkrat fuel trim zmešalo, a je potem vedno prišlo nazaj v normalo. V vsakem primeru bom spremljal, če slučajno spet opazim čudne vrednosti. Če ne, pa toliko bolje.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. Junij 2022, 19:06

Pred nekaj leti so trg preplavili NGK ponaredki, katerih kvaliteta je bila v podnu. Ne samo ne eBay-u ipd., ampak so nekako uspeli prit tudi v 'redne' trgovske verige in trgovine.

Takrat sem jaz sicer prešaltal na Denso, ampak v osnovi niso bistveno drugačne, boljše ali slabše od (neponarejenih) NGK.

Načeloma za LPG ne rabiš posebnih svečk, niti jih ni treba menjavat pogosteje.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost