Dela kdo na A1 ali pozna koga iz prve roke?

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Re: Dela kdo na A1 ali pozna koga iz prve roke?

Odgovor Avtor: aleks » 27. December 2023, 10:34

aleks napisal/-a:
27. December 2023, 10:23
Po števcu sodeč, register 1.6.0, je bila maks absorbirana moč od vgradnje tega števca 5.3 kW. Ne znam presodit ali je blo to na najhladnejši dan ali najtoplejši.
Po ponovnem ogledu, je bilo to 10. decembra (sem šel preštudirat navodilo za ta števc, takoj po najvišji povprečni absorbirani moče se izpiše še datum kdaj je to bilo). Izgleda da letos še ni tko velik kurla bazna, in najbrž tud ne bo (toplo je, grelci so pogasnjeni).
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 826
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 27. December 2023, 13:27

Ok dobro, kaj bi to pomenilo za N. baznih postaj po Slo če zmanjšajo nočno konzumpcijo za pol?

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 27. December 2023, 19:50

icko napisal/-a:
27. December 2023, 13:27
Ok dobro, kaj bi to pomenilo za N. baznih postaj po Slo če zmanjšajo nočno konzumpcijo za pol?
Ne vemo točno koliko je to, ker nimamo letne porabe. Nekak špekuliram da je to malenkost manj kot pol manj, kot pri meni doma. Letni prihranek je torej 500 eur po postaji? Nije baš nešto, bi rekel. Pa računaj da je to stolp, ki je na samem. Urbani stolpi verjetno kurijo cca tretjino tega.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 21. Februar 2024, 13:10

Mal za primerjavo, Krško, Telekomovo 5G omrežje, poln signal ob 13. uri. Včeraj zvečer je bilo opazno nižje.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. Februar 2024, 14:52

Fiksni modemček al prek telefona?

Aja sej se na sliki vidi....ja meni tudi telefon trga gate, poleg njega pa 4G LTE fiksni modemček jedva prleze do 80 :)
To je nalašč blokirano na operaterjevi strani 100%
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. Februar 2024, 15:04

720mbit 5G signala A1 v luftu :thup

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 23. Februar 2024, 08:22

BackW00d napisal/-a:
21. Februar 2024, 14:52
Fiksni modemček al prek telefona?

Aja sej se na sliki vidi....ja meni tudi telefon trga gate, poleg njega pa 4G LTE fiksni modemček jedva prleze do 80 :)
To je nalašč blokirano na operaterjevi strani 100%
4G vs. 5G je to, ne operaterjeva bremza. Ko je bazna zafilana je skoraj vseeno kaj imaš gor priklopljeno. Ko so v moji okolici po dveletnem ciklu sedaj vsi počasi pomenjali LTE modeme na A1 (so nas prav poklicali z A1, kao, "... lejte, vi mate še star modem, a bi meli novejšega za 1 euro?") sem bil samo kaka 2 meseca brez padanja hitrosti prenosa. 15 Mbit je šlo brez problema tud ob vikendih in večerih, sedaj pri 7 odpiram šampanjc. Torej je spet isti klinc ... To smo menjali 315ke (150 Mbit, LTE CAT4) za 535ke (300Mbit, LTE CAT7, ima boljši bundling frekvenc). Temu rečemo gamma decay, ali kako že. Tehnološka prednost je prednost samo dokler je ne začne uporabljati kritična masa uporabnikov. Potem postane to nova bazna vrednost, in si spet v istem dreku. V Domžalah sem dal Stanki tastaro 315ko na HoT, za v pisarno kjer ma popoldanca. Tam ni optike v polkletno etažo, pa ni hotla plačat za razvod in novo omarco, pa še naročnino na paket. Ta stari modemček tam vleče ko Romunka za štacjonom (dovolj baznih je okrog). Teh brzin niti z CAT7 doma sanjat ne morem.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 23. Februar 2024, 08:52

Še dodatno, sem pogledal nove 5G stacionarne modemčke serije Chateu od Mikrotika. Ima dolpoteg do 0.9 do 1.2 Gbit na 5G (odvisno od modela), ampak 2.0 Gbit na LTE 4G (je CAT20 že, to majo že vsi modeli Chateu). Torej, če maš pameten LTE modemček, ti mora že na LTE posekat 5G telefon (ob enaki obremenitvi bazne). 5G ti zdej še dobro vleče, ko je še malo uporabnikov, in modemčki za doma na 5G so še zelo dragi (okrog 500 €). Ko bo to bolj dostopno, se bomo lahko enako obrisali pod nosom za prenos, kljub večji gostoti na časovno enoto. V prednosti bo samo tisti, ki ima dostop do več manj obremenjenih baznih postaj. Mi reveži z dežele, ki vidimo eno bazno (pa še to je hrib vmes), bomo še vedno v zosu.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 23. Februar 2024, 10:13

Nevem, imam v glavi, da sem v preteklosti v zraku na telefonu preko LTE vlekel hitreje kot na modemu.
Sem zdaj to probal in ročno preklopil mobi na LTE in je mobi pol manj vlekel kot modem doma : :facepalm

Uglavnem, tu in tam me zmoti, da je prenosa premalo ampak ker za to storitev ne plačujem, mi je OK.
Če pa bi za to plačeval neke solidne denarje na mesec, bi bil slabe volje.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 23. Februar 2024, 10:30

BackW00d napisal/-a:
23. Februar 2024, 10:13
Če pa bi za to plačeval neke solidne denarje na mesec, bi bil slabe volje.
Enak sentiment. Za 20 eur na mesec je to kar dobim katastrofa. Ampak nimam kaj. Alternativa je ali starlink ali VDSL po parici. Starlink je boljši kot moj trenutni LTE, ampak precej (več x) dražji. VDSL pa je še slabše, ker sem dokaj daleč od centrale, pa še drago, 50% dražje kot LTE.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 826
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 23. Februar 2024, 15:17

Pri nas folk počasi preklaplja na optiko (rune) pa se potem verjetno sprošča Lte. Z novim modemom pa še vedno vleče tudi do 100Mega.
Občasno cca 1-2×mesečno se zabaše pa resetiram in s5 gasa.
Z naraščanjem uporab"e"(nikov) pa je tako kot povsod. Od kampov do čarterjev jadrnic do avtodomov itd itd. Vsi imajo vse pa hočejo še več in boljš.
Osebno pa nimam več dobrih idej kam in kako na nek racionalno "veverski" dopust pa sem njega dni kar "haral" z AD.
Vse upe polagam na spremembo termina, samo kaj q ko je mulc še šolar. Pa še švabsko-francoski penzionerji imajo gnarja k dreka cajta pa tud.
Qrac palac.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 23. Februar 2024, 19:13

Gamma decay. Fuuuu ... ck.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov