Brez telefona/tablice s pametnim teleskopom ne moreš nič počet, ni narejen za optino opazovanje.
Tega kar s teleskopom+kamero posnameš s prostim očesom ne boš videl, že pri luni in planetih ne, kaj šele galaksijah in meglicah. Če imaš raje optično opazovanje, potem rabiš klasično optično cev z okularji in ročno ali motorizirano, lahko tudi pametno montažo (app za vodenje montaže ni glih zahteven za poganjat). Je pa cenovno to hitro precej dražje, kot ta pametna zadeva. Oboje je na izbiroaleks napisal/-a: ↑04. Januar 2026, 11:17Pa še eno reč sem nagruntal (sem bil pred cajtom zelo navdušen nad idejo, pa nisem več).
Te reči v resnici niso teleskopi, saj slike ni možno opazovati z očesom, ker nima okularja. V resnici je motoriziran stativ in gor digitalna kamera. Z razmeroma švoh objektivom. Vse kar iz "naprave" vidimo (imenujno to "izdelek") je zliman stack digitalnih fotk, ki ga po možnosti uporabnik še AI obdela, kar potem nima z resnično sliko več veliko skupnega. Not so dodani artefakti s senzorja, ki jih v resnici v vesolju ni, in jih je treba dodatno obdelat. To greš lahko potem za dosti ceneje (za ceno podatkovne naročnine) gledat v galerijo kakega astrofoto foruma. Po možnosti najdeš lepše fotke. Res dobre posnetke bom težko s tem naredil, in kar bo dobro, je že 150.000 ljudi enako vsaj dobre nardilo, in si jih grem lahko pogledat v kako galerijo.
Načeloma so teleskopi s spodobno robotizirano montažo dražji, res, ja. Ampak načeloma majo več stekla/špegla. In močnejše pogone za montažo. Za uporabo običajnega optičnega teleskopa je potrebno nekaj spretnosti, malo znanja (ne velik), in ogromno potrpljenja. Kar daje temu čar, "smart "teleskopi"" pa vse to nekako poberejo. Ne hejtam, ampak se mi pa zdi da je spet neki, za kar se ni treba naučit drugega kot kaj katera funkcija v appu nardi, in to je to. Opazovanje neba opravi pa zate nekdo drug.
Obdelava slik je umetniški del astrofotografije, ravno tako kot fotošop v klasični fotografiji. Naključen primer s spleta, dostikrat je še precej večja razlika pred in po obdelavi: https://external-preview.redd.it/H7sGn3 ... ba227bbff1