2024 /2025- zanimivosti nočnega neba
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: 2024 - zanimivosti nočnega neba
Aurora napoved za danes...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
To še na jugu švedske niso vsi videli, na Ferski otokih je bilo za 45 minut aurore. Bo moralo bolj južno potisnit da bomo še mi imeli kaj od tega.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Žal se nikoli nisem spomnil pogledat, kako zgleda ta napoved, ko je Aurora dejansko vidna pri nas...
Aurora viewline je spodnji / zgornji rob vsaj zelenega oblaka (kjer je recimo okrog 10%na verjetnost). Potem pač gledaš do kod na jug seže ta oblak.
na tej slikci vidiš, aurora danes v evropskem delu sam na Špicbergih
https://services.swpc.noaa.gov/images/a ... latest.jpg Upoštevaj da gledamo načeloma iz horizonta NMV opazovalca, in če ti kaka naravna ovira ne naredi sence, lahko vidiš nekoliko severneje. Sam pojav gre kar visoko na nebo, torej načeloma če je vidno do Avstrije, bi ti iz MB moral vsaj nekaj videt. Mi iz sredine imamo na sever mal višjo pregrado, torej mora viewline k nam niže dol. Mene že takoj doma zajebe prvi hrib na sever za bajto, sploh ne rabm Kamniških da mi zakrijejo pogled.
na tej slikci vidiš, aurora danes v evropskem delu sam na Špicbergih
https://services.swpc.noaa.gov/images/a ... latest.jpg Upoštevaj da gledamo načeloma iz horizonta NMV opazovalca, in če ti kaka naravna ovira ne naredi sence, lahko vidiš nekoliko severneje. Sam pojav gre kar visoko na nebo, torej načeloma če je vidno do Avstrije, bi ti iz MB moral vsaj nekaj videt. Mi iz sredine imamo na sever mal višjo pregrado, torej mora viewline k nam niže dol. Mene že takoj doma zajebe prvi hrib na sever za bajto, sploh ne rabm Kamniških da mi zakrijejo pogled.
Aja, BTW, perzeidi, prihajajoči vikend. Čez 5 dni bo vrhunec, noč 11.-12. avgust. Z luno bomo v prvem krajcu, in bo že nekoliko svetlo (ampak na srečo luna zaide že ob 23.00 tega dne). Happy meteor hunting!
Obljubljajo 80 komadov na uro.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Če kdo slučajno danes v soboto do 13.00 ure (lokalno) še ujame tole; svojga baofenga naštelaj na 437.800MHz, squelch na 2, obrni se proti jugu. Anteno drži kake 30° na horizont. Slišal boš downlink repetitorja na mednarodni vesoljski postaji. Zveze potekajo strahotno hitro, ker je okno slabe 5 minut. Oddajni znak, sprejemni znak, raport, in adijo. Počasi se tekom 5 minut obračaj proti vzhodu, lahko mal popraviš sproti frekvenco (Dopplerjev efekt povzroči zdrs, ker ISS potuje strahotno hitro). Če slučajno pritisneš tipko za oddajanje se ne sekiraj, ker uplink na ISS je na 2 metrih (poslušamo na 437.800, torej na 70 cm). Sicer spremljaj pot ISS https://spotthestation.nasa.gov/tracking_map.cfm tule.
OK, ura je 13.00 lokalno, še slabih 15 minut fore za zamudnike ... ne rabiš nobene posebne antene, za sprejem zadošča gumištrudl ki je original zraven postaje.
Okno je bilo odprto cca od 13.20 do 13.24 (zame, imam dosti zaprto na SZ). Najbolj je bil ošter en italjan indija viski seven delta lima. Ostale mi je malo šum skvelča zamoril, ker sem moral spustit skvelč na nulo. Pri baofengičih je zgleda ta skvelč bolj on-off, kot pa na stopnje. Za drugič, z baofengom skvelč na nulo in igrat se z gumbom za glasnost. Začet poslušat ko je ISS še nad Francijo, slišiš jih cca dol do Albanije, potem pa je predaleč, tako zarad tega ker pade pod tvoje obzorje, plus precej daleč je že za UHF.
Danes zvečer imam v planu postavit teleskop pred bajto. Noči pri nas v hribih so razmeroma tople, zračna vlaga nula koma jozef, tko da tud rosenja leč ne bo (upam, ker še nism nabavil grelca). Predviden je en sprehod na jug čez Orion (Betelgeza, Rigel and co.), Jupiter, Mars, Sirius, po možnosti končno kak DSO, če bo sreča. M43 (orionova meglica), Plejade bodo direk nad glavo, kar je zanič za moj teleskop. Mogoče cigarasta galaksija, če mi veje od naše lipe na zakrijejo pogled. Mogoče celo M1, če Jupiter ne bo zaslepil. Baterije so polne, leče morm pa še mal pogledat, že dolg nisem.
Kul, upam, da bo uspešno. Men je eno kamero pobral od dolgčasa, sem včeraj ugotovil, k sem imel podobn namen 
NIč ljubezni od DSOjev, žal. Jupiter je bil lep, še 4 lune so se videle. Betelgeza in Rigel tud. Potem me je začelo zebst v parlje, in križ malo bolet. Moram si nabavt neki kar zna plate solving za usmerjanje, ker tole DSOje s kolimatorjem iskat je beda. GOTO s trdimi prsti je sploh beda, pa zadnje čase mi autoalignmenta ne uspe nardit preden izgubim voljo.
€ vse rešijo
Potem pa iz dnevne sobe prek wifija upravljaš teleskop.
https://store.seestar.com/products/seestar-s50
Najbolje zapravljenih 450 evrčkov, kar se tiče domačega opazovanja. Moj celestron je stal 20 evrov več pred 15 leti ... Z 8 colskim špeglom ne prideš niti bliz tem slikam, kaj šele s 102 mm lečo kot jo ma moj 102 slt. Puristi sicer pravijo da to ni to, ker ne vidiš s svojim očesom, temveč gledaš stackano sliko na tablci ali telefonu. Men dol visi, oziroma še manj me križ boli če gledam tablco. Plus slike maš za važit se po forumu že kr spravljene ...
Ker, naslednja stopnja je krepko prek 1000 evrov, pa ne vem če ti da več veselja.
Najbolje zapravljenih 450 evrčkov, kar se tiče domačega opazovanja. Moj celestron je stal 20 evrov več pred 15 leti ... Z 8 colskim špeglom ne prideš niti bliz tem slikam, kaj šele s 102 mm lečo kot jo ma moj 102 slt. Puristi sicer pravijo da to ni to, ker ne vidiš s svojim očesom, temveč gledaš stackano sliko na tablci ali telefonu. Men dol visi, oziroma še manj me križ boli če gledam tablco. Plus slike maš za važit se po forumu že kr spravljene ...
Ker, naslednja stopnja je krepko prek 1000 evrov, pa ne vem če ti da več veselja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov