Komplet orodja

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8720
Kraj: Črnuče

Re: Komplet orodja

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. April 2022, 17:12

Zaradi vojne se nič ne draži. To je samo prikladen izgovor, da se prikrije, koliko so v resnici sesuli gospodarstvo s corona idiokracijo.

Gremo sem (če že nismo tle):
https://www.imdb.com/title/tt0387808/
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 13. April 2022, 18:10

Posteljica se dela, da se vpelje digitalna preobrazba, transhumanizem, UTD ter na podlagi podatkov iz interneta stvari bonus/malus točke za pridne in pohlevne državljane. Skladišča so pa itak polna, robe ne dajajo ven, da lahko navijajo cene.
ignorance is bliss

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 16. April 2022, 09:42

Lesni polproizvodi so se že lani pomladi začeli dražiti. Pa še sploh ni blo vojne. OSB sem najbolj porajtal lani pri podražitvah. No zgleda da so ostali polprozvodi dohiteli po cenah letos, "zarad vojne", ja :o . Kronospan sicer res ma tovarno v Igorevskaji, v Rusiji. Ampak to pomeni kvečjemu da bi moral bit cenej, sej je rublj padel, a ne? Malo morgen, oni so bli prvi podražit, vsaj pri nas.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. April 2022, 09:50

Rubelj je padel samo za en teden, zdej je nazaj na istem, kot pred vojno. Ja, nekateri so odlično zaslužili, ko so kupuli za 200rubljev za en dolar, zdaj so jih pa prodali skoraj za 86 rubljev za dolar. To je kr dober zaslužek, če si vložil kakih 5000 dolarjev.

Zato pa pravim, vojna nima s podražitvami nič. Podražitve so zaradi tega, ker jsta evropa in amerika natiskali 3x preveč denarja, pa preveč so ga razdelili naokoli v bonih in podobno za časa "covid idiocracy". To vse ima svojo ceno. Seveda jo bomo plačali vsi.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 16. April 2022, 09:58

Maš prav. Od padca nisem nič več gledal tečajev. Je kar lepo zanihal nazaj. Potem pa nič ne bo s poceni iverko iz Rusije ... Sem bil ravno včeraj v Hobiju. 12 mm beli iveral (za šest kuhinjskih predalov, to ni velik iverke) in 6 vodil (nič fensi, nič soft close in podobna jajca) je blo skor 100 eurov. Šest ladlcov, ampak res čist basic. Brez kljukic in brez ličnic, sam iverka za predal, vodilo, vijaki.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. April 2022, 11:01

Ja, sem kupil lansko leto tak čas (marca 2021) 60 komadov osb plošč, ogromno 4 metrskih remlnov 50 na 80 mm in ene 6000 vijakov ter cevi in 100m trožilnega kabla, mrežni kabel,... pa še 8cm debelino izolacije za celo stanovanje po tleh. Celo stanovanje sva za takrat za 600€ spravila v isto ravnino in še poden izolirala ter postavila elektro in mrežne kable v poden, dodanih 350€ sva dala pa še za laminat za celo stanovanje in še 300€ za troje novih vrat (drsna steklena in dvakrat navadna). Danes bi samo za osb plate dal 1200€, laminat je čez 500, vrata steklena drsna si pa niti cene ne upam pogledat, ostalo pa še vsaj 500€, če ne več. Pa še prilejali so nama takrat na dom, ni bilo treba nič furat s svojim avtom. Uglavnem, danes bi dal za isto po moje nekje čez 5000€, pa ne vem, če bi bilo dost.

Je pa res, da sedaj samo preko telefona sesalcu naročiš, pa posesa in pomije celo stanovanje naenkrat, medtem, ko si ti v službi, prej pa iz ene v drugo sobo ni mogel, ker je bila taka stopnica, k je bila vsaka soba v svoji višini. (sem pa ugotovil, da ryobi 5Ah baterija zdrži na 220Nm ryobi mašini približno 1000 vijakov za zašraufat, preden jo daš filat (lesni vijaki 4.5 x 50). Pa da 50Nm ryobija skuriš, če hočeš narest 10 lukenj fi 32mm v 8cm debele remlne.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. April 2022, 11:12

Tako da če kdo rabi take mašine, jih priporočam. Je definitvno cenejše kot makita, pa nekje v rangu makite po kvaliteti.

220Nm ryobi https://mtehnika.mercator.si/img/cache/ ... 153630.jpg 50Nm ryobi https://i.ebayimg.com/images/g/h8AAAOSw ... s-l400.jpg 5Ah ryobi https://img.enaa.com/oddelki/mojDom/Ass ... 697822.JPG Ne priporočam pa šnicl žage od njih, ker jo skuriš prehitro, meni najbolj uporaben je pa njihov multitool z pod kotom nastavljivo glavo. ker res lahko v vsak kot prideš z njim. Pa 400Nm mašina za vijake odvijat. Ta mi pa že nekaj let služi brez da bi kaj zajamrala.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 16. April 2022, 12:10

Z Ryobi vrtalko jaz nisem bil zadovoljen in sem prodal, pa tud sam to vrtalko in baterijsko laksarco sem mel za One+ sistem. Vrtalka je mela problem, ker osovina glave ni bila centrirana, in so svedri mal opletal. Zamenjali bi jo brez problema, sam kaj ko je na zamenjavi osovina isto opletala. Zdaj imam Lidl parkside zeleno (krtačni motorji), in opleta osovina dosti manj, in ima jekleno stročnico, ne plastično kot Ryobi. Imajo pa te, Lidl zelene mašine drug problem: hitr grejo krtačke. Vzel sem Lidl parkside brushless štiharco, to je ta črna serija, te so skor kot milwaukee. Edin ta navadne baterije so pač take kot so. Novo serijo baterij s ta debelimi celicami in smart polnilcem iz Lidla še nisem probal, ker so drage, pa moje ta stare baterije so vseeno še dovolj dobre.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. April 2022, 15:37

A opaziš razliko med prvo in drugo sliko?
No ko jo boš opazil, boš videl, da je eno profi, drugo pa consumer. Za consumer mašino sem tudi jaz napisal, da je šla k vragu.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 16. April 2022, 17:07

Meni se ni pokvarla. Čudno je bila narejena, in zgleda cela serija uvoženih, ker je bil pri vseh enak defekt. Mogoče bi moral iz Amazona naročit, tko kot sem laksarco. Rabil sem eno mal močnejšo vrtalko za predlani, ko sem popravljal streho, tako da zavrti 16 centimetrski šrauf v les. Šravfala je čist v redu, vrtalo se je pa bolj tko, ko so svedri malenkost opletali. Navoj na koncu osovine, kjer se nasadi glava s stročnico, ni bil čisto centriran.

Jaz tko ne bi šel 8 cm globokih lukenj vrtat s svedrom 32 s tako mašinco. Sem enkrat skuru 45Nm-sko od Metabo, tko da tega ne delam več s tamalimi vrtalkicami. Če je treba si tud na streho kabel povlečem za tiste par lukenj, pa jih potem z vrtalko na kabel. Metabo mam še vedno, sem dal motor zamenjat, ene 20 eur so računal na servisu. To pa sam zato, ker je lahka, in sicer razen da se pokadilo iz motorčka, ni bilo nič drugega narobe.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. April 2022, 18:38

Jaz sem jo prav skuril. Motor je šel po gobe. Pregrel se je pa se je samo pokadilo ven. Konkretno pokadilo, ker je bila gor priklopljena 5Ah baterija, skoraj polna.

Za vrtat imam sedaj to (z meterskim svedrom 32mm debeline sem prevrtal 90cm stene v kleti brez problemov, ko sem rabil luknje za cevi za toplotno črpalko): https://mtehnika.mercator.si/img/cache/ ... 741990.jpg Pa dokupil sem vse nastavke, da lahko pritrdim tudi kronske žage in podobno na to, pa sedaj ni problem več vrtat me v les ali kovino pa v beton tudi večjih lukenj ne (v pložčice sem rezal 65mm velike luknje s to mašino brez problema).

Pa nisi opazil razlike?
Ena je rumena (na drugi sliki), ena pa bolj na zeleno vleče (prva slika 220Nm mašina). Zelene so profi, rumene so consumer, razlika v ceni ni prav velika, v kvaliteti pa kr. Pri nas dobiš na žalost samo consumer, ker smo banana država.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ORLY » 17. April 2022, 08:37

To ma SDS+ vpenjalno glavo? Koliko € pa navrže taka mašinca?
ignorance is bliss

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 17. April 2022, 09:41

nebivedu napisal/-a:
16. April 2022, 18:38
Pa nisi opazil razlike?
Šele sedaj ko si omenil kaj gledat ... je štemarca težka staveliko baterijo?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. April 2022, 09:54

Štemarca stane pri nas okoli 100, v tujini pa malo pod 90 (austrija). Ja SDS+ vpenjalno glavo ima. Pa mam tut nastavek za navadne svedre, tako da lahko gor vse uporabljam.

Baterijo lahko daš od 1.5Ah do 9Ah gor, vse pašejo. Ni težka. nekje tretjino 1600W štemarce skupaj z 5Ah baterijo.

Pa zavrti te, če ne paziš in se sveder zatakne za kako žejezno palco v betonu. Me je tko po tleh vrgl, da sem 3 tedne potem še jamral.

Tudi za baterije je tako, da pri nas je 5Ah celih 128€, v avstriji sta pa 2 komada 5Ah toliko.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ORLY » 17. April 2022, 10:25

Hvala za info :thup Tole je kr zanimivo, predvsem finančni aspekt! Si bom verjetno privoščil. A obstaja tudi nastavek za gedore?
ignorance is bliss

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost